Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Potrefenáhusa
38538 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 21:40

Jos to nejsou jeho znami, to jsou fakt jeho kamaradi. Já to treba vim alespoň zhruba, jak velký ty jeho kamaradi maj deti. (Abych byla spravedlivá, tak on je mimo celkove, ted jsme byli na oslavě narozenin dětí jeho sestrenice a on si ty holky strašně plete, jak se jmenujou, kolik jim je. U školky jsem se bála, ze nám červnový dite nevezmou, tak jsem se taky potřebovala poptávat, teď je to podobny s tou školou, místní je fakt aktuálně fakt pruser

Offline Allysa
884 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 21:57

notna Vidím to stejně. Můj manžel si zkrátil pracovní týden o 1 den, já jsem ten den v práci.  Ten rozdíl v rámci jednoho dne není tak dramaticky, aby to ohrozilo existencne. Právě to vede k tomu lepšímu zapojení a vhledu,  kdyz je tsm ten praktickej prožitek, jasně, že většinu věcí kolem dítěte pořád řeším já, ale ví, která bije. Navíc zaměstnává lidi a říká, že mu to dalo úplně nový pohled, pochopení pro zaměstnance. 

Vzhledem k tomu, že ve většině vedoucích a rozhodovacích funkcích jsou muži, tak by jejich větší zapojení pomohlo spoustu věcí posunout. Dokud si  budeme hrát na to, že by to chlap " nedal" nebo " to by nešlo ", tak se těžko něco někam pohne.

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 22:10

Myslím, že taky dost záleží, kde a s kým ten muž pracuje. Úřad, česká firma, evropská firma, americká firma, ... když bude pracovat v US firmě, ale převážně lokálně, tak zkrácení úvazku bude mít jiný dopad, než když všichni kolegové budou američani. Můj muž měl posledních několik nadřízených z Libanonu, Egypta, Jordánska. Ten stávající je Libanonec, dělá ze Saudi (víkend pá + so). Představil se s tím, že pracuje každý den. Tam kdyby muž přišel se žádostí na zkrácení úvazku, tak nejen, že by si asi dost ťukali na čelo a očekávali by, že bude reagovat i mimo pracovní dobu, ale hlavně by byl velmi rychle z kola venku.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2024 22:24

notnaurčitě bych vydělávala víc, kdybych se do práce vrátila dřív. Ale i kdybych se na hlavu stavěla, nebudu mít tolik, co muž. Je to dáno oborem. Bylo to tak už před dětmi a nejspíš to tak bude vždycky. Ale my s tím počítali, hypotéku máme vypočtenou jen z jeho příjmu a podobně. Samozřejmě, kdybych o to stála, nějak by si to zařídil, ale já jsem spokojenáCo bych spíš ocenila, jsou ta zařízení, o kterých píše Karja Ale hlavně bych si představovala, že budou těm malým přizpůsobená, ne, že budu moct dát dvouleté dítě, když náhodou bude místo, do klasické státní školky.

Offline Gatita
8554 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 22:26

Tabea muz ma cast týmu z USA a treba dovolene oni moc nevedou, porad pracuji a dovolenou si berou max tak na operaci zlucniku. Cast týmu je z Francie, a to je naopak uplne jine kafe, ti maji zas volno porad a neboji se ho cerpat:)

Offline Gatita
8554 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 22:38
Reakce na Jos:

notna Taky si to myslim. Mozna je trochu ten rozdil u bezdetnych paru ale dan vekovym rozdilem. Jasne spousta je vrstevniku, ale hodne paru ma nejaky vekovy rozdil. My treba 4 roky a muz pri skole pracoval, takze mel treba deset let naskok. No a celkove ta nase rodicovska je neumerne dlouha, tri a vice let (u vice deti) je sileny karierni gap, ktery se jen tezko dohani. Urcite bych nechtela extremni zkraceni, ale spis by stat a zamestnavatele meli resit jesle/skolky/hlidaci skupiny nez udrzovat takhle dlouhou placenou materskou. 

​je to tak. A hodne nadanych holek se uz do oboru nevrati. Nebo se mi to mozna jen zda a nemam dobry vzorek, ale treba moje kamaradky... vystudovaly narocne skoly (architektura, prirodoveda), to mas x let studia, staz v zahranici, praxe, slo jim to... no a po materske to uz ani jedna nedala a delaji neco, na co by jim stacila SŠ, mi to prijde jako mrhani potencialem. Vsechny jsou teda spokojene a vyhovuje jim to, ale nedelaji nic moc zajimaveho ani dobre placeneho,jsou mimo obor. Je to velky a drahy kompromis.

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 22:41

Gatita

u mě v práci má pár kolegů zkráceny uvazek, ale myslím, že mají ještě vlastní podnikání, než kvůli dětem. A myslím, že nebyl extra problém. Kamaradky muž dělá v místní stavební firmě a ty jsou tak zkostnatělí, že mají problém i s tím, když přijde po osmé, protože vezl dítě do školky. Během corony mu natvrdo řekli, že homeoffice, protože jsou zavřený školy, může zapomenout, protože si to má zařídit žena. 

Offline Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 23:10

Ja jsem pred materskou vydelavala vic nez muz. Akorat on si v mezicase udelal autorizaci, dost se posunul. Takze ja mam stejne jako pred materskou, ale on me hodne predbehl. Ale ja si ted rikam, jak jsem rada za tu moznost byt s dcerou dlouho doma. Ted po roce v praci na to moc rada vzpominam. Myslim ale, ze loni jsem mluvila uplne jinak a nemohla se te skolky dockat

Spis si ted rikam, jaka je skoda, ze kdyz uz to dite clovek vypipla z toho nejhorsiho a zacne to byt partak, tak ho preda do skolky. Vybrat si tu nemeckou materskou ve ctyrech letech by mozna nebylo spatny

Ja jsem ted ale strasne spokojena. Mam praci, co me bavi s fajn kolegy, mam tam ted celkem volny rezim a neni to spatne placene. Manzeluv dvojnasobny vydelek oproti me je vykoupeny velkou zodpovednosti a hodne prescasy. Takze na jednu stranu se o domacnost a dite vic staram ja, ale on nema problem se zapojit. Obsluhuje pracku a susicku, vyklizi mycku, dava do ni spinave nadobi, vyzvedava dceru denne ve skolce. Tak mi nevadi, ze treba boty nebo autosedacku resim jen ja.

Mam stesti na hodne baby friendly praci, vsichni tam maji male deti, panove se o sve potomky bezne staraji, treba pri nemoci se doma stridaji se zenou. Ani nevadi, kdyz si nekdo dite do prace treba na odpoledne vezme. A jeden kolega nechodi ve stredy a patky do prace, protoze pracuje jeho zena. Maji dve deti, pet a rok a pul. Muj muz vlastne taky byval s dcerou od jejiho roku a trictvrte do dvou a pul kazde utery doma, akorat ja nechodila do prace, ale na kapacky.

Napadaji jeste dva kamaradi, co jsou den dva v tydnu s detmi, i hodne malymi, treba pulrocnimi, a jejich zeny ten den jezdi do kancelare. Co ale mame vsichni spolecne, je volna pracovni doba a moznost HO, takze je to celkem snadne.

Offline Allysa
884 příspěvků moje polička 26. srpna 2024 23:37
Reakce na Evaeva:

notnaurčitě bych vydělávala víc, kdybych se do práce vrátila dřív. Ale i kdybych se na hlavu stavěla, nebudu mít tolik, co muž. Je to dáno oborem. Bylo to tak už před dětmi a nejspíš to tak bude vždycky. Ale my s tím počítali, hypotéku máme vypočtenou jen z jeho příjmu a podobně. Samozřejmě, kdybych o to stála, nějak by si to zařídil, ale já jsem spokojenáCo bych spíš ocenila, jsou ta zařízení, o kterých píše Karja Ale hlavně bych si představovala, že budou těm malým přizpůsobená, ne, že budu moct dát dvouleté dítě, když náhodou bude místo, do klasické státní školky.

​no jo, ale o zřízení školek a skupin se rozhoduje na místech, kde sedí převážně muži a proč by se o něco takovyho zasazovali,  když se jich to netýká a mají na to ženu,  že ano.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2024 23:41

Zuzuli ten odstavec s vypipláním, to mi bereš z úst já bych je nejradši šoupla do školky tak od narození do dvou let. Ty roky potom byla odměna za mojí práci.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2024 23:42

Allysa to je asi pravda, ale kvůli tomu se do práce nepoženu. Já teda pořád i dost kojím a když nejsem přítomna pár hodin, kojím potom o to víc

Offline Allysa
884 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 00:14

Evaeva Ta pak to není o tom, že to nejde, ale o tom, že se to nechce. @notna nenavrhovala výměnu na fulltime, ktete se tu vsichni brání,  ale jen částečnou, kterou by si mohl dovolit skoro každý, protože by to aspoň částečně  pomohlo narovnání toho rozdílu a obecně pohledu zaměstnavatelů na ženy. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2024 07:35

Allysa já si úplně nemyslím, že částečná výměna ti pomůže v kariéře. Já pracuju střídavě skoro celou dobu, ale musel by to být aspoň poloviční úvazek, aby docházelo k nějakému minimálnímu posunu. Aspoň u nás v práci. Takže je to spíš o potřebě té ženy dělat taky něco jiného. Ale já jsem pro co největší flexibilitu, ať má možnost jít do práce ten/ta, která chce, klidně po šestinedělí, a kdo chce, ať je do čtyř doma.

Offline continuity
42338 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 07:48

Evaeva

I castecny úvazek ti pomůže z toho nevypadnout. Já jsem dělala v mojí práci jen jeden malý šolích kvůli auditu vždy tak dva týdny v roce, v redakční radě jednoho odborného časopisu a pak jsem občas vzala náhodně nějaký projekt (vytvoření reportů) - celkem to byl úvazek tak 0.01 a i to mi docela pomohlo zůstat v kontaktu s profesí. 

U nás se teď v práci zavedlo, že ženy, které se vrátí dřív než ta tři roky alespoň na částečný úvazek, dostanou ještě speciální pobídku. Takže i zaměstnavatelé o to stojí. Muž má na mateřské kolegyni a ta asi a i dělat nepřestala, ačkoliv z domu. Dělá pro ně nějaké papíry a sekýruje je prakticky nepřetržitě

Offline Allysa
884 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 07:55

continuity Pomůže to zůstat v obraze a v kontaktu. A nejde jenom o kariéru té ženy, ale o zapojení těch můžu a změnu jejich pohledu na věc.

Offline moora
8663 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 08:04
Reakce na Gatita:

Cast týmu je z Francie, a to je naopak uplne jine kafe, ti maji zas volno porad a neboji se ho cerpat:)

​haha, spanele podobne, poslat dodavku odberateli je kolikrat vyzva, to jsou furt vanoce, velikonoce, letnice ci svatek blahoslaveneho hroznaty :)

no a s praci mimo obor to mam stejne, rovnou ze skoly jsem nastoupila na materskou, mezitim cas oponou trhnul a vsecko se behem par let strasne zmenilo, navic to byla prace s peci o deti od 14 hod. po-pa v pohotovosti celkem neslucitelna, leda by clovek chtel sedet na katastru... takze klasicky "vystudovala za delnicky penize a nic z toho" :) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2024 08:11

continuity já začala pracovat už v šestinedělí, ten první rok to mohlo být tak těch 8h týdně, ale to je fakt tak, aby člověk úplně nevypadl. A na poloviční úvazek jsem se nedostala, plus by to chtělo tam taky pravidelně chodit, abych se dostávala k zajímavějším věcem. V tomhle režimu jsem prostě ten poslední z posledních.

Offline Allysa
884 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 08:23

Evaeva Tak jasně, že s tímto úvazkem nebudeš šéfovat budově,  ale udržíš si přehled o oboru a kontakt s prostředím, než kdybys byla minimálně 10 let úplně odstrihnuta,  jednou se do práce nejspíš vrátíš a jsou obory, kde bys to už nedohnala...

A ta flexibilita právě bude možná, jen když po ní bude poptávka,  samo se to asi nestane.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2024 08:44

Allysa jo, tak to nepopírám, že ne každý si může dovolit být deset let doma. Já jako vůbec nejsem proti, akorát by mi mrzelo, kdyby mně někdo nutil se vracet třeba po deseti měsících. Ten systém by měl reflektovat potřeby co nejvíce rodin, a ty můžou být dost odlišné. 

Offline Allysa
884 příspěvků moje polička 27. srpna 2024 09:11

Evaeva S tou variabilitou se shodneme, ale prave by bylo fajn, kdyby byla ta varianta zapojenych otcu běžnější, zatím je to pořád spíš exotika.