Zažila jsem pozemky, ve škole v centru Prahy, kde jedinou zelení byl tchýnin jazyk ve sborovně. Vaření, pohoda v kuchyňce, za ten rok jsme vyrobily (ano, jen dívčí předmět to byl) jednou pomazánku a jednou lívanečky. O péči o dítě jsem byla ocbuzena, ta bývala v devítce a ta už za nás nebyla, mé u ohé děti na to určitě doplatily![]()
Omfg
Ignis Jo, mně na pracovních předmětech připadá nejúchylnější, že se to známkuje. Že si děti vyzkoušejí něco nového, co by si třeba doma nezkusily, se mi zdá fajn.
(A já mám traumátko zase ze šití. Šily jsme ve škole povlak na polštářek, jenomže tam asi bylo málo strojů, tak se to nestíhalo, tak prostě učitelka zahlásila, že doneseme došitý povlak z domova. A ačkoli jsem teda měla upřímnou snahu ho ušít doma sama, tak ho shodou nepříznivých okolností v nastavení stroje za mně došíval tatínek, takže o čem pak ta výsledná známka vypovídá?)
Garfie no a to co jsme vypěstovali my, snědla školníkova rodina
viktorka_od splavu No ono je vlastně na prd, že většina těch věcí dozrává o prázdninách!
Ale my měli přístup na školní zahradu i během prázdnin.
Garfie A dostala maminka dobrou známku? ;o)
Mně na tom ještě vadilo, že to některý rok bylo rozdělené, že kluci měli dílny a holky vaření. Jako by všem neprospělo vyzkoušet si všechno.
(A výpěstky se ze školního dvora prodávali kolemjdoucím, takže jsme z toho taky nic neměli!)
DruI No jasně! Dlouho jsem ho pak ještě měla doma, byl krásnej! ![]()
Já myslím, že to vaření a dílny se pak další rok vyměnily, ne? Každopádně u dcery letos mají vaření i kluci.
Garfie Já jsem stará, za nás kluci ani vaření, ani šití neměli vůbec. Ale teda jeden rok jsme měly dílny i my holky, tak alespoň něco, no ;o)
DruI Já jsem taky stará, už si to úplně nepamatuju, takže možná máš pravdu!!
DruI Jsem taky stará, kluci měli dílny, my dílny, šití a jeden rok kuchyni. A pozemky bylo prostě peklo!!! Přesně jako z Boty jménem Melichar! A ještě k tomu se nám přes plot smála cikáňata, která vočesala to, co nestihla sklidit učitelka. Ta byla snad zárověň hospodářka školy, ale na ty kuchyňský hodiny nám nedovolila ani šnytlík z pozemku.
Ale jinak to byla fajn a kvalitní škola, aby to nevyznělo moc blbě.
DruI
My teda neměly/i ani šití, jen na prvním stupni pracovní vyučování. Štupování punčoch, ažura a podobné, nedodělky jsem nosila domů pravidelně a matka, lamentující "po kom ta holka je" to předělávala a zachraňovala. Přesto byla dvojka z pracovního vyučování moje první a na dlouhou dobu poslední dvojka na vysvědčení.
DruI Já mám dojem, že je ti lehce přes 30? To je mně taky a u nás měli vaření a dílny holky i kluci stejně. Rozdělení jsme byli asi podle abecedy, abysme se vešli, a střídali jsme se. Šití jsme neměli, akorát jednou jsme štupovali ponožky, taky všichni. Pozemky jsem taky měli, akorát si nepamatuju, jestli jsme tam opravdu něco dělali
Jednou jsme sklidili a snědli jahody.
My meli vareni a pozemky v 5. tride, vareni bylo o nicem, ale na pozemky jsme chodili naproti do zahradnictvi, ktere vlastnili rodice spoluzaka, hrozne me to bavilo a to male zahradnictvi uprostred mesta me fascinovalo.
Achjo, ja byla o tohle ochuzena na 8letym gymplu:((( strasne jsem to zavidela kamaradce na ZS. A jeste rodinnou vychovu!!!
711990 já byla taky ochuzená! Ale mě to teda nevadilo, já byla celkem líná
akorát dílny by se mi líbily. Na vejšce jsme ale jednou svařovali, heč. Ale na prvním stupni jsme přišívali knoflík, z toho těžím pořád, a taky šili polštářek.
coralline No, je mi lehce pod čtyřicet :) ono asi taky záleželo jak byla škola progresivní.
Sweet Potato No to máš pravdu, na prvním stupni jsme taky nějaké šití rprováděli, to si pamatuju, protože mi tehdy maminka říkala, že bráška měl úhlednější stehy než já :)
Sweet Potato Pokud ji citují, tak stačí i pár vět "My to pijeme, protože ve vodě jsou neskutečné toxiny" - tak to bych to radši nepila. "Třeba chlor má vliv na neplodnost." - skvělé, ještě, že nemá vliv na plodnost.![]()
Sweet Potato bože muj. A kde se bere pořád ta alkalizace a odkyselování hergot? Lidské tělo funguje nejlépe v určitém rozmezí pH, má na to systém tzv 'nárazníků', který kompenzujou náhlé změny a pH udržují. (Tzn lidský tělo si poradí i bez Houdový) a je všeobecně známo, že tělo má daleko líp promakaný ty nárazníky vyrovnávajíci příliš kyselé pH, tudíž žádná zevní alkalizace není potřeba. Dokonce i podávání bikarbonátu (alkalizace zjednodušeně) během tak extrémní situace, jako je resuscitace bylo revidováno a rozhodně se k tomu nepřistupuje tak často jako dřív. Protože v ten daný okamžik podání si sice srovnáš pH, ale tělo s tím nadbytkem 'alkalie' pak bojuje několik dnů.
Nicméně, pokud je člověk zdráv, není třeba se nějak vehementně alkalizovat nebo odkyselovat, stačí dál žít zdravě. A pokud je někdo, bohužel, nemocen, zejména vážně, tak nikdy, NIKDY nepomůže ochucená voda ![]()
Mirka A to ještě asi neví, že ve vodě je i oxygenium a hydrogenium.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025