Garfie dekuju. Napsala jsem to mozna trochu blbe, vubec si nemyslim, ze vsichni vedi, co se za tim trickem z retezce muze skryvat. me by asi zamlada vubec nenapadlo nad tim premyslet. ale pro me i haemko bylo v patnacti drahy, takze jsem byla z obliga, aniz bych se o to nejak zaslouzila :) Jak to popisujes, tak jako osveta to mohlo byt ok. I kdyz asi takovy placnuti do vody, ukazovat prstem by se melo na nekoho jineho, ne na pitome holky.
Omfg
Lilly_Ku nebo ty influencerky, ktere si toho obleceni kupuji/vybarteruji strasne moc, jen aby na kazdy post mely neco jineho obleceneho a fakt echt fast fashion jako she-in, pak tam daji kod na slevu a vzbuzuji v mladych sledujicich pocit, ze je to hodne nasledovani. A kdyz jim tam nekdo napise komentar, tak to je odbudou, ze je nemusi sledovat, jestli se mu to nelibi
Lilly_Kuja myslim, ze nazor mame asi stejny. Dok.jsem nevidela, kdysi jen trailer, tak me zajimalo, jake bylo vyzneni, a za co tam ty holky nechali ronit slzy. Koukat se mi na to nechce. Pestovat uvedomeni u koncoveho spotrebitele je naprosto ok, treba to pomuze vytvorit tlak na zmenu. Myslim, ze nakupuju celkem s rozvahou, hadry na 1 pouziti nesnasim, v primarku jsem tu jeste nebyla, pohled na ty hromady PES hadru rozdupanych po podlaze v Nemecku mi kdysi zajistil pocit uzkosti na nekolik hodin:). Ale delam to spis kvuli sobe a zas tak nehrotim zemi puvodu, tu obcas predem ani nezjistim:-/ A portugalske nebo turecke tricko abys pohledal.
A prosim te, jestli to mas nejak vic prostudovane, co je to ten rec.polyester, ktereho jsou ted plne stendry, cetla jsi k tomu neco? Pokud se ti to po roce rozpadne, tak lip nez kvalitni bavlneny nebo viskozovy top to asi ekologicky nevyjde?
Gatita no mne stačilo, keď som zistila, se na výrobu jedného bavlneného trička sa minie cca 2700 litrov vody, potom som začala k tomu čítať viac a asi budem nakupovať len v secondhandoch, nerobilo mi to dobre. A mňa teda fakt nikto z nadspotreby obviniť nemôže, ale aj tak som sa cítila poriadne blbo, čo to ako ľudstvo vyvádzame.
Ale verím, že veľa mladých ľudí to nevie, alebo radšej ani vedieť nechce, ja som tiež napríklad len prednedávnom zistila, aký problém sú kvety odniekiaľ z Kene
betsey jedna vec je srovnani narocnosti vyroby (na to se musim nekde mrknout), druha vec je, ze ty veci jsou ted priserne oslklive, je jich zavratne mnozstvi a pochybuju, ze nakup takove halenky nekoho uspokoji natolik, ze si dalsi dva roky nic moc dalsiho nekoupi. Porad mi to prijde jako fast fashion, ale jeste ke vsemu mimoradne hrozna (mluvim o tech PES vecech). Ta produkce jde uplne do kopru![]()
Dokument se jmenuje Sweatshop. Vzali tři influencery do Bangladéše nebo tam někam a měsíc tam poznávali jak to tam ve skutečnosti vypadá. Nějakou dobu bydleli u jedné náctileté holky co pracuje v nějaké té továrně,takže si zažili ten běžný život, šli do továrny to všechno projít, v té továrně chvíli (nevím jestli dny nebo hodiny) pracovali. A přišlo mi že tam jeli s dost nereálnou představou, v podstatě jako na výlet, že ti lidi jsou tam sice chudí, ale přece si tam žijí tak nějak "hezky a prostě" a pak ten střet s realitou je dost semlel. Kromě té holky, co je provázela, se tam bavili s řadou dalších dělníků, kteří jim popisovali své životní příběhy.
Gatita ja som nebola v obchodoch už tak dlho, že vôbec nemám prehľad, čo sa teraz predáva. Ale určite súhlasím, se nákup jednej polyesterovej halenky kdesi v hm nikoho neuspokojí na dva roky
betsey Ono zajímat se o věci kolem ti spolehlivě přivodí noční můry! :-) Já teď koupila na Rohlíku tablety na praní, normálně kupuju nějaké eko, nebo Jelena...tak teď tablety Ariel, v obrovské slevě. No takže-na obalu: Nebezpečí. Způsobuje vážné poškození očí. Dráždí kůži. Škodlivý pro vodní organismy s dlouhodobými účinky....a tak dál. Jsem úplně vytočená, vůbec nevím, co s tím dělat a nejhorší je, že mě šokovalo, že se to vůbec prodává!
...shodou okolností jsem nedávno koupila prací tablety Ariel. Mám svoje prací favority, ale občas mě baví zkoušet/objevovat něco nového, lepšího(?).
No, tak jsem si naběhla. Zjistila jsem, že mám na kapsle Ariel alergii. Jak v tom něco vyperu(máchám dobře, aviváž používám vyjímečně, na kapsle téměř vůbec, už tak voní samy o sobě), strašně mě svědí kůže, hlavně kolem kotníků a nahoru ke kolenům a udělá se mi taková bledá vyrážka, a pak i jinde na těle.
Takže tyhle kapsle já už nemůžu.
Miru Ano, vyvolávají alergii, je to na nich i napsané. Já jsem fakt vzteklá. Navíc na mě je ta vůně i dost intenzivní, nemám to moc ráda, ale to už je jen věc názoru, to že je to totální svinstvo je objektivní. A co jsi s nimi udělala? Já totiž ani nevím, co s nimi. Vlastně si pořád říkám, že když jednu tabletu týdně použiju v pračce, je to pořád lepší, než když je vyhodím všechny najednou a ony se pěkně při dešti dostanou do půdy v extrémní dávce.
...tak mě chvíli trvalo, než jsem to zjistila. Než jsem v hlavě prošla, že jím furt to samý, kosmetika stejná, až mi to docvaklo, co je jiný... No, já měla malé balení, těch deset, nebo kolik.
Ale tak dá se to použít na svrchní oděvy, bundy, svetry - co nepřijde přímo na kůži.
A nebo se s tím i dobře vytírá - rozpustit v kýblu s vodou...![]()
Miru No jo, ale škodlivý pro vodní živočichy zůstává. :-( Ach jo, tak mám aspoň ponaučení pro příště.
Garfie Vyhoď je do kontejneru pro nebezpečný odpad - barvy, chemie atd.
notna Jo, to je dobrej tip, díky moc. Ty jo, to je fakt neuvěřitelný!
Garfie Taky by mě to naštvalo.
Garfie no tak to je dobrý kup. Ako jeden by fakt neveril, aké nebezpečné sú tablety na pranie
Garfie
fuj.
Garfie tak ti pěkně děkuju. Ty jedovatý kapsle jsem koupila taky, právě jsem vytáhla prádlo z pračky a teď si pořád pozoruju ruce, jestli je to už rozežírá. Je to velkej pytel, to jsem zvědavá, co s tím budu dělat.
Nechala jsem se zlákat cenou a taky že ségra tyhle ariely apod kupuje, že to vypere všechny dětský fleky. Asi jí to dám k narozeninám ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje
Předvánoční Paříž „En plein coeur“