Makara no ono si môžme stokrát povedať ze stať sa môže, ale prísť o zrak este aj riešiť nádorové ochorenie si nechcem ani len predstaviť
Omfg
Janulik03 No to teda! Lituju ty lidi co se stanou obětí omylu někoho.
Janulik03 Jasne, u toho oka je to fakt brutální průser! Zrovna manžel vzpominal, jak byl na laserový korekci a jak se vůbec necítil dobře. Synové jsou taky adepty, ale vlastně je k te operaci ani nenabadame, jak je ten zrak křehký smysl a vždycky se může neco pokazit.
Janulik03 Třeba takhle, nebo aby Maryša místo Vávry otrávila svého bývalého milence, syna statkáře stakáře Míchy.
Hanka H zrovna dneska jsem na ty leblovy hry vzpomínala, ty rusaci byli ale úplně geniální, patri to k mým největším divadelním zatitkum, takže nevěřím, ze jeho naši furianti byli špatný!!!
Potrefenáhusa Rusáci v jeho pojetí byli skvělí, ale tady to bylo trochu, jak to říci, prostě snaha o nekonvenčnost zastínila poselství díla. Anebo nad tím diváci neměli už kapacitu popřemýšlet, protože se soustředili na pochopení, proč tam chodí postava v rytířském brnění či v potapěčských ploutvích.
Konkrétně tahle inscenace Maryši v režii Jana Mikuláška se mi moc líbila... Maryša ve spodním prádle tady není samoúčelně, má symbolizovat zranitelnost, takový ten pocit diskomfortu, nejistoty, určitého ponížení, jako nahá v trní pohledů, je v situaci, kdy je k něčemu nucena, nemá se v podstatě jak bránit, zbývá jí trocha frackovitosti a hysterie, jako poslední vzdor...
/Spíš bych se obešla bez scén, kdy Maryša hraje na imaginární baskytaru, i když i to je symbolické, ale pro mě už je to docela zbytečný interpretační posun./
+ Doporučuji Interview ČT24 s Davidem Prachařem, hned na začátku je ukázka z Maryši, která je velmi působivá /Pavla Beretová a David Prachař/.
euridike já neřekla, že se mi to nelíbilo, naopak! jen mě to překvapilo, že to je v ND
euridike no když mi to někdo takhle vysvětlí, tak to hned dává smysl!
Promiň, ráda diskutuju o divadle, profesní deformace. :)
Mě už v ND asi nepřekvapí nic, i když současné nastudování hry Mnoho povyku pro nic je taky přinejmenším... Netypické, ještě nevím, jestli se mi ten cíleně shozený a kýčovitě doslazený emo/goth/Gucci feeling líbí. Ale Špinar prostě tuhle estetiku ráda. Jsem zvědavá, jak bude vypadat nová sezóna pod vedením SKUTRu.
Maličko jsem zaváhala, jestli to mám brát jako ironii/sarkasmus :)), ale fakt jsem nechtěla "poučovat", jen prostě ráda řeším divadlo. :)
euridike vůbec jsem to nemyslela ironicky, ale úplně vážně! Ani jsem to nebrala jako poučování - teda vlastně jo, ale s vděkem. Já těmto divadelním symbolům moc nerozumím (a mám proto tendenci jakýkoli "experiment" odsoudit), takže jsem za vysvětlení zcela upřímně vděčná.
Teď jsem si vzpomněla, jakým utrpením pro mě bylo učit se orfeovskou symboliku na zkoušku z mytologie ![]()
Tak to jsem ráda. :)
Mně obecně jevištní experimenty nevadí, ani na tradičních scénách, nevadí mi ani osobitější pracování se symboly /obzvl. v autorském divadle/, ale vadí mi, když je to vlastně jen režijní/dramaturgická exhibice, která nerespektuje autora a jeho myšlenky a záměr, když je to jen takový jevištní lartpourlartismus, prostě jen umění pro umění, to fakt ráda nemám.
ale vadí mi, když je to vlastně jen režijní/dramaturgická exhibice, která nerespektuje autora a jeho myšlenky a záměr, když je to jen takový jevištní lartpourlartismus, prostě jen umění pro umění, to fakt ráda nemám.
Do kameňa tesať...
euridike to je ale taky trochu/hodně o divákovi, že. O vzdělání, zkušenosti, vnímání. To, co sneseš Ty, třeba už neunese paní Nováková. A do přiznání, miluju divadlo.
To s Tebou naprosto souhlasím - mnohokrát jsem zažila /často právě v ND/, že na klasický titul /Pýcha a předsudek, Misantrop, Lakomec/ přišli senioři /třeba i v rámci nějakého zájezdu z menšího města/, kteří pak byli zklamaní a naštvaní z toho, co na jevišti vidí, ne každý je zvědavý na Maryšu s cigaretou v puse, na Dona Pedra z Mnoho povyku pro nic v koženém křiváku a s plastovým světelným mečem v ruce atd. Je jasné, že většina lidí se před zakoupením lístků podívá třeba na web divadla, aby věděli, co je čeká, ale třeba právě starší lidé to neudělají, protože v ND čekají klasické, důstojné zpracování, což jsem schopná pochopit.
Konkrétně v ND pro mě v posledních sezónách bylo toho extravagantního/excentrického přístupu až moc /ale já snesu hodně, mně se nesmí sahat v podstatě jen na Ibsena :)/.
Díky. ![]()
euridike Jsem ráda, že píšeš, že v ND se tak trochu oprávněně očekává určitá tradičnější forma zpracování. Obávala jsem se, že to tak vidím jen z pohledu mého věku. Já jsem vloni zakoupila abonentky do místního divadla a byla jsem nadšená. Dramaturgyně s velkým rozhledem, při posledním představení jsem jí chválila výběr.
Nevím, kam s tím, tak to s dovolením vkládám sem, třeba to někoho osloví, i když koukám, že času už moc není.
Vážení členové a příznivci spolku Šárecké údolí,
náš spolek bude zastupovat veřejnost ve věci ochrany přírodního parku Šárka – Lysolaje při veřejném projednávání Metropolitního plánu hlavního města Prahy.
Metropolitní plán v současné podobě by v údolí umožnil rozsáhlou výstavbu, a přestože obecně deklaruje potřebu vzniku zeleného pásu na okraji Prahy, tak graficky v plánu ochrana území chybí.
Do 30.6. proto musíme sesbírat 200 podpisů a podat námitky, viz přiložený dokument.
Moc vás prosíme o pomoc a podporu při sběru podpisů na přiložený podpisový arch. Každé jméno se počítá! Podmínkou je pouze trvalé bydliště v Praze a plnoletost.
Podepsaný arch nám prosím vraťte do schránky domu V Šáreckém údolí 32 (usedlost Okolka), nejpozději v úterý 28.6.!
Předem děkujeme za vaši pomoc. Bližší informace naleznete na našich stránkách.
Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem či připomínkou.
David Ptáček
Předseda výkonného výboru
Spolek Šárecké údolí
Mobil: +420602205520
OliveOyl díky,hodím to k nám do skupiny.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí