Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 13. října 2023 20:54

Tyana jinak Izrael jeste přes dvěma dny shazoval zvukové bomby pred reálnym bombardovanim, gibis to na videu. 

Někdo sdílel, jen to už nemůžu dohledat, že v normálním stavu má Izrael pomerne pevná pravidla pro všechny vojenské akce.  všechno schvaluje izraelský civilní(!) soud a jsou k tomu doklady, že často je rozsah útoku podle toho upraven. Jde třeba o bombardování prokázaných teroristických hnízd a pod. 

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 13. října 2023 20:59
Reakce na Tyana:

razorblade vy budete hájit stát, který jedna stejně jako jedna teroristické hnutí vůči civilistum. Izrael se mstí na civilistech, před bombardováním Palestince neupozornoval atd.. 

​Izrael vláčí po městech znásilněné a mučené Palestinky? Zabíjí děti?

To je pro mne novinka, tak klidně dejte odkazy. Protoze jsou videa, kde IDF chráni pred lyncem zajmute teroristy. Ale jinak zacházejí s civilním obyvatelstvem stejně. Pardon, ale toto prohlašování, že Izraelci nejsou o nic lepší, není není ani dávání věci do kontextu, ani validní argumentace.

Můžeme se bavit, že Izrael taky dělá spoustu věcí špatně, ale fakt není nutné to házet do jednoho pytle s osobami, které s radostnými výkřiky mučí civily.

Další věc je, že Bibi nebyl nijak extra milovaný ani v Izraeli a ty orostedty proti němu nebyly asi kvůli tomu, že ho všichni podporovali. Tito se fakt v pasmu Gazy nedeje. 

Fakt tam vidím dost rozdílů. 

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 13. října 2023 21:00

continuity tu teroristickou akci tady nikdo neomlouva, to sis tam dosadila sama. stejne jako ze se vsichni staraji jen o palestinske uprchliky. absurdni. predpokladam ze zpravy sledujes. tady ta diskuze je pokusem dat veci do sirsich souvislosti.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 13. října 2023 21:02

Tyana ha! Ted ses slusne odkopala:D

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 13. října 2023 21:03
Reakce na razorblade:

Tyana ha! Ted ses slusne odkopala:D

Offline Tyana
příspěvků moje polička 13. října 2023 21:48

continuityHamas spáchal teroristicky čin, ano. Byli tam mrtví, ano. Podle pruzkumu OSN je standardně počet palestinských oběti desetinásobny v poměru s izraelským. Tvrdíš ze oběti Izraelců nikoho, jenže ti není pravda. O těch mluvíme vždycky, zatímco o Palestincich nemluvíme, nebo se sklouzne k demagogii Palestina rovna se Hamas. Palestina nerovná se Hamas, tak jako se Česko nerovná hnutí ANO, hnutí SPD. Co to je za postiženou logiku? At si je Izrael naštvaný na pachatele a netrestá za to palestince, kteří s tím nemají nic společného. Zrovna oni, jako kdysi pronásledovany národ by to měli chápat. Tohle přivírání celého oka, nad tím jak Izrael nedodržuje dohody, zabírá palestinské uzemi, které ji bylo deklarovano radou OSN při "obranné" válce, kterou vede s Egyptem, ale zabírá Palestinu už není ani vtipné, to je dvojí metr a jednání, kterým si sam Izrael podkopává nohy, to pomoha vytvářet podhoubi pro radikály a sabotuje mír. Izrael zabral Západní břeh a zase v roce 2021 okupoval Východní Jeruzalém, palestinská území deklarována od roku 1967 radou OSN. To se děje několikrát ročně, pořad dokola. Zakládá kibuci na uzemi, které mu nepatří. Jak malý pětiletý dítě.

Offline OliveOyl
1967 příspěvků moje polička 13. října 2023 21:49
Reakce na Jos:

OliveOyl V Polsku a celkove v evrope po valce pogromy byly, ale nebyly odrazem politiky tehdejsich vlad. Slo o vetsinou spontanni vybuchy nasili, protoze antisemitismus jen tak kapitulaci Nemecka nezmizel. Ale na "obranu" musim podotknout, ze vrazdil skoro kazdy kazdeho. Polaci Ukrajince, Ukrajinci Polaky apod, no a vsichni zidy.. Uprimne jsem taky na strane Izraele, Hammas je strasna sebranka. Jiste s pricinenim magoru z Islamskeho statu, divila bych se, kdyby se taky neinfiltrovali. Ale Izrael neni svaty a posledni roky ma k idealni demokracii sakra daleko. A taky ne kazdy obyvatel Izraele je potomek lidi prezivsich holokaust, vzdyt tech Askenazy zidu mozna neni ani pulka. Zbytek Sefardskych zidu se tam stahnul treba z Asie, Ruska apod....

​k těm pogromům - máš pravdu a nechtěla jsem, aby to vyznělo, že to byla nějaká oficiální politika. Reagovala jsem na to, co psala Tyana o tom, žw šli po válce všichni Izraeli na ruku, tak to podle mě nebylo. A tohle mě vyloženě naštvalo: "Mne to rozčiluje, protoze to, ze někdo zažil holokaust, přece nemůže být časově neomezená karta kterou vytáhne vždycky, když něco chceš."

Že ta situace není jednoduchá ani černobílá, toho jsem si vědoma, i toho, že třeba Netanjahu situaci spíš zhoršoval než zlepšoval. A že bude na palestinský straně spousta nevinných obětí.

Chtěla jsem reagovat na Tyanu, protože mám pocit, že její postoj "Palestincům se ubližuje víc" relativizuje zlo páchaný Hamásem. A jak to vnímám já, padá vina na Hamás i za oběti na straně Arabů, protože si myslím, že Izrael je v situaci, kdy nemá moc možností, jak reagovat.

Offline OliveOyl
1967 příspěvků moje polička 13. října 2023 21:55

Tyana ja se snažím respektovat, že máš jinej názor, ale s těma uvozovkama u obranné války jdi do prdele.

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 13. října 2023 21:58

razorblade hele já myslím, že teroristy ani tuhle poslední akci tu nikdo neomlouvá a ani nedejbože neschvaluje, jen se to tu diskutuje v širších souvislostech, proč, jak to, proč eště pořád, a tyana do diskuze přinesla docela dost zajímavejch úhlů pohledu. Tahle situace není černobílá a zjevně nebude mít řešení (teď se tu opakuje, se omlouvám), ale třeba ten článek, na kterej sem dávala odkaz, je fakt zajímavej, neschvaluje, osvětluje.. to že to je strašná tragedie a hamás sou zasraný teroristi je úpln jasný a nikdo to tu nerozporuje

Offline Jos
příspěvků moje polička 13. října 2023 22:09

OliveOyl My asi nejsme ve sporu . Ja si akorat myslim, ze vpad do Gazy bude mit nasledky. Nejen v mnozstvi obeti na strane Palestincu, ale ze to vyvola reakci. Erdogan uz hrima, co Iran apod.. Jasne nejaky Hizballah vypali par raket, to se zvladne..Aby se z toho nestala lavina a Izrael na to jeste nedoplatil. A i co s Gazou, kam pujdou ty dva miliony lidi? Vubec si neumim predstavit, jak tohle muze dopadnout. Plus i v Evrope je to celkem traskave.  

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 13. října 2023 22:09
Reakce na OliveOyl:

Tyana ja se snažím respektovat, že máš jinej názor, ale s těma uvozovkama u obranné války jdi do prdele.

Offline Jos
příspěvků moje polička 13. října 2023 22:11

Ounz

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 13. října 2023 22:17

Tyana dnesni pasmo Gazy bylo po valce 20 let egyptske, v sestidenni valce ho teda nemohl Izrael sebrat Palestincum? A opustili ho uz v r. 2005, vcetne osadniku. A ano, Palestina neni Hamas, ale chtel by byt, usiluje i o vliv nad Zapadnim brehem. 

Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 13. října 2023 22:19

Ounz Ty "zasraní teroristi" mají bohužel příznivce, kteří v evropských městech zapalují vlajky Izraele a vykřikují smrt Izraeli. Je to velmi blízko a není mi z toho dobře.  Debata o širších historických souvislostech blízkovýchodního problému je zajímavá, ale z praktického hlediska úplně k prdu. 

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 13. října 2023 22:21

Řvousenka je mi z toho stejně zle jako z toho opačnýho křiku..já sem jen chtěla napsat, že si nemyslim, že by tu teroristy někdo hájil, že mi to přijde jako nedorozumnění..

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 13. října 2023 22:23

Řvousenka a s tim praktickym hlediskem - to sem taky psala, že di nemyslim, že to má řešení, a my tady to určitě nevyřešime rozhodně. Diskuze ale přínosná je - pro nás. Kdybysme tu měly řešit jen věci, krery diskuzí pořešíme, tak tu budem dost mlčet ne? 

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 13. října 2023 22:25

Jos tady mela teda trochu pravdu barbucha , Egypt uz vyslovil obavy z exodu z Gazy. 

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 13. října 2023 22:25

Tyana porovnávání podle počtu mrtvých je dost ošidné, rozhodně se z toho nedá dovozovat, kdo je ten mravnější. Palestina vypálila na Izrael 5 více raket. Ten má vyspělejší obranné systémy, co z něj ještě nedělá tu horší stranu z hlediska morálky. Dobře by bylo také odečíst ty, které umřeli při různých útocích - těžko samovražedným atentátníkům říkat oběti. 

Jinak Gaza je učiněny prúser, právě proto, že ji defacto ovládá Hamás. Bežné je, že teroristi odpaluji rakety z nemocnice. A Izrael ty mista odpalu ničí. já si tady neumím představit nějaké dobré řešeni, pokud se nechtějí nechat bombardovat. 

Aktuálně Hamás staví barikády, aby nemohli civiliste odejít. Prostě pro Hamás čím víc obětí na kterékoliv straně, tím lépe. A Izrael deklaruje válku Hamasu, ne Palestině. Zato Hamás na v doktríně zničení izraelského státu. No prostě tady vidím dost zásadní rozdíly. 

Offline Karja
44755 příspěvků moje polička 13. října 2023 22:27

Tyana Jako argumenty jsou to třeba dobré, ale fakt nevím, co se dá dělat jinýho....Vytahovat ty teroristy po jednom z podzemí asi nejde, prostě jako je jiná cesta? 

Já jsem přemýšlela nad tím, jak v tom ty lidi můžou žít, jakože v těch osadach pár km od Gazy, ta obydlí jsou na mapě div nalepená na tom území, nějak si to neumím představit.