OliveOyl V Polsku a celkove v evrope po valce pogromy byly, ale nebyly odrazem politiky tehdejsich vlad. Slo o vetsinou spontanni vybuchy nasili, protoze antisemitismus jen tak kapitulaci Nemecka nezmizel. Ale na "obranu" musim podotknout, ze vrazdil skoro kazdy kazdeho. Polaci Ukrajince, Ukrajinci Polaky apod, no a vsichni zidy.. Uprimne jsem taky na strane Izraele, Hammas je strasna sebranka. Jiste s pricinenim magoru z Islamskeho statu, divila bych se, kdyby se taky neinfiltrovali. Ale Izrael neni svaty a posledni roky ma k idealni demokracii sakra daleko. A taky ne kazdy obyvatel Izraele je potomek lidi prezivsich holokaust, vzdyt tech Askenazy zidu mozna neni ani pulka. Zbytek Sefardskych zidu se tam stahnul treba z Asie, Ruska apod....
k těm pogromům - máš pravdu a nechtěla jsem, aby to vyznělo, že to byla nějaká oficiální politika. Reagovala jsem na to, co psala Tyana o tom, žw šli po válce všichni Izraeli na ruku, tak to podle mě nebylo. A tohle mě vyloženě naštvalo: "Mne to rozčiluje, protoze to, ze někdo zažil holokaust, přece nemůže být časově neomezená karta kterou vytáhne vždycky, když něco chceš."
Že ta situace není jednoduchá ani černobílá, toho jsem si vědoma, i toho, že třeba Netanjahu situaci spíš zhoršoval než zlepšoval. A že bude na palestinský straně spousta nevinných obětí.
Chtěla jsem reagovat na Tyanu, protože mám pocit, že její postoj "Palestincům se ubližuje víc" relativizuje zlo páchaný Hamásem. A jak to vnímám já, padá vina na Hamás i za oběti na straně Arabů, protože si myslím, že Izrael je v situaci, kdy nemá moc možností, jak reagovat.