Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 13. října 2023 16:42

OliveOyl amen.

Offline OliveOyl
1967 příspěvků moje polička 13. října 2023 16:58
Reakce na Tyana:

OliveOyl Faktem je, ze Palestina se od roku 1947 geograficky jen zmenšuje. 

​jenom poslední věc, než zahodím telefon a půjdu se realizovat pečením povidloně - na té mapě (už jsem si to našla), je návrh OSN na rozdělení území mezi dva státy. Ten návrh nebyl Araby nikdy odsouhlasen, část si zabral Egypt a část Jordánsko. Palestina jako stát nikdy neexistovala, nemůže se tak její území zmenšovat.

proč na tom tak bazíruju? To jsem se snažila zformulovat, ale nejde mi to, tak na to kašlu :))

a odcházím v míru

Offline Tyana
příspěvků moje polička 13. října 2023 17:15
Reakce na OliveOyl:

Tyana já bych jen tiše špitla, že ty války, které Izrael vedl byly vždy z jeho strany obranné. Rozhodně to nebyly dobyvačné války s cílem získat území.

Edit: ještě se zeptám - protože máš k tomu pravděpodobně nastudováno víc než já - co znamená ta mapa z roku 1947? Jewish state a Arab state? Izrael vznikl až v roce 48 nebo ne?

​Mapa z/do roku 1948 ukazuje geografické území Palestiny, v te době pod britskou správou a oranžové tečky oznacuji demografické židovské osídlení. Britové celou dobu slibovali Palestine status mezinárodně uznávaného svrchovanoeho státu. Jenomže se jim to nepodařilo mezinárodně prosadit v návaznosti na nedávný holokaust, území opustili a Palestina zůstala plonkova. Izrael po holokaustu samozřejmě mezinárodně diplomaticky několik let tlačil na vznik izraelského státu. A po holokaustu jim samozřejmě bylo vyhověno. A to na úkor toho co bylo diplomaticky slíbenou Palestině. Rezoluce OSN vydala v roce 1947 mapu, která rozdělila území Palestiny na: stát Izrael a stát Palestina. Takže Palestina se musela smířit s tím, ze přišla o "polovinu" uzemi, a ještě bylo to uzemi tak blbe rozděleno. Izrael vznikl až v roce 1948 (založen rozhodnutím OSN na území britského protektorátu Palestiny). Stát Palestina vyhlasila nezávislým statem jednostranně Národní rada OOP v roce 1988, v exilu, protože tehdy Palestina "patřila" Izraeli. OSN udělila státu Palestina status neclenskeho pozorovatelskeho státu až v roce 2012. OSN považuje za území státu Palestiny uzemi mapy z roku 1967 (pásmo Gazy, Západní břeh, Východní Jeruzalém).

Mne to rozčiluje, protoze to, ze někdo zažil holokaust, přece nemůže být časově neomezená karta kterou vytáhne vždycky, když něco chceš.
Palestinci nikdy neodmítli vyhlášení státu. Nepříjemným, nefer faktem je, ze Izrael si proste v průběhu historie ukrajuje. Není 

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 13. října 2023 17:17

Myslim si, ze tento valecny konflikt nezacal proto, aby se vymohlo neco dobreho pro lidi z Gazy, lepsi zivot pro zhruba milion deti a mladistvych, kteri v Gaze ziji. Hnuti Hammas a dalsi radikalni islamska hnuti maji uplne jine cile. Muzou mavat mapama, my tady o tom muzeme diskutovat, ale podstata lezi jinde, jde o sireni strachu nenavisti, boj o moc a zisky pro par vyvolenych. 

Offline Tyana
příspěvků moje polička 13. října 2023 17:21

Kokoska Izrael a jeho ultrapravicovi politici tvrdí, ze palestinský národ vůbec neexistuje. OOP mělo takovou agendu dost dávno, od konce 80. let to s Arafatem opustilo

Offline Tyana
příspěvků moje polička 13. října 2023 17:32

Černá kočka To je bezesporu pravda. A to stejne platí pro současnou ultrapravicovou izraelskou vládu. Stejně jako pro část naší nenávistné politické scény jako je SPD a ANO.

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 13. října 2023 17:36

Tyana Jo, Britové na situaci mají hodně velký podíl.

Offline OliveOyl
1967 příspěvků moje polička 13. října 2023 17:38
Reakce na Tyana:

​ Izrael po holokaustu samozřejmě mezinárodně diplomaticky několik let tlačil na vznik izraelského státu. A po holokaustu jim samozřejmě bylo vyhověno. 

​zas tak samozřejmý to nebylo. Já teda nemám pocit, že by se po válce svět nějak přetrh v pomáhání židům. I po válce byly pogromy třeba v Polsku a leckde byli internováni v táborech a na blízkovýchodní území pod britskou samosprávou nesměli imigrovat až do vzniku státu Izrael.

my dvě se prostě neshodneme, tím bych to uzavřela

edit: já mám prostě pocit, že sem nosíš informace, který relativizujou zlo páchaný Hamásem a přesouvaj zodpovědnost za civilní oběti na Izrael.

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 13. října 2023 17:42

Tyana Ja rozdil mezi Hamasem, ktery minuly tyden cilene a v mnohych pripadech velmi sadisticky zavrazdil temer dva tisice civilistu a temi ostatnimi co jste jmenovala rozdil vidim.

Offline Tyana
příspěvků moje polička 13. října 2023 17:45

Kdyby se někdo chtěl podívat, jak se jeden izraelskej filmař vyrovnal se svou zkušeností ze své povinné vojenské služby, kdy se ocitl na místě masakru Palestinců v Sabře a Šatíle, doporucuju tenhle film: https://www.csfd.cz/film/242273-valcik-s-basirem/prehled/

Filmarsky, psychologicky i lidsky je to výborně zpracované.

Offline Ignis
1334 příspěvků moje polička 13. října 2023 17:59

Tyana ať už je Izrael jakýkoliv, nesnaží se zabít co nejvíc civilistů jako Hamás spol. To je jen nenávistná sebranka, která se prostě vyžívá ve vraždění. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 13. října 2023 18:00

barbucha Vcera jsem si tu sedela na rukach. Vetsinou se mi tvoje expresivni prispevky libi, ale ceho je moc....Tyana Dekuju za vyvazenejsi pohled! Odkud cerpas? Nebo jsi v Izraeli zila? (Nemusis odpovidat). Asi znovu vytahnu knihu od Bretislava Turecka, ten se taky snazi o nestranny nahled a ta historie (nejen me) proste chybi. Jeden vzdalenejsi znamy je ted v Gaze i s celou rodinou a rikam si, co s nim asi bude. Zadny terorista ani fundamentalista, jen lekar, co tam ma pribuzne. 

Offline Tyana
příspěvků moje polička 13. října 2023 18:01

Černá kočka Hamas neomlouvam, jen podotýkám, ze Ostřelování Gazy produkuje taky usmrcení civilistů. Nemyslete si, ze mezi Palestinci nejsou oběti. OSN vede na každý rok statistiku.  Není to tak černobíle, jak vám připadá. Vláda nařídila, aby se Palestinci v sibenicnim termínu evakuovali z Gazy. Kam 1,1 milionu lidi půjde... A chce vstupovat na uzemi Palestiny... Kvůli teroristům vystěhovat vsechny

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 13. října 2023 18:01

Tyana hledala jsem to, OOP to vypustila z charty az v r. 1998.

Offline Ignis
1334 příspěvků moje polička 13. října 2023 18:02

Tyana A pokud se sousedi snaží Izrael smáznout z mapy jen proto, že nemají rádi Židy,  tak se úplně nedivím, že se má poněkud tvrdší přístup. 

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 13. října 2023 18:09

Tyana nikdo tady netvrdi, ze je to cernobile. Jen rikam, ze vojenske akce Izraele byly vetsinou na zaklade nejakeho pocinu opacne strany. Ze umiraji lidi na obou stranach vime vsichni dobre, jen je trochu rozdil mezi tim, kdo odtahne jako rukojmi a zabije i deti nebo tim, kdo varuje obyvatele urciteho uzemi pred strelbou, ktera prijde. 

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 13. října 2023 18:11

Já četla tohle, docela zajímavý článek...černobílý to tam není ani trochu, ale teda ta neutuchající nenávist na obou stranách podle mě znemožní jakýkoli rozumný řešení, zjevné se tam budou periodicky navzájem vyvraždovat ještě dlouho.. (ale nejsem insider, to je prostě jen můj dojem) 

https://denikn.cz/1253840/brutalni-utok-hamasu-je-neomluvitelny-o-tom-neni-sporu-rozbor-si-ale-zaslouzi-i-izraelske-kroky-proti-palestincum/?cst=5fce5da587273372cb7a9ffd1a0b9d3312024928416d9c231e04ce735a41559d

Offline Jos
příspěvků moje polička 13. října 2023 18:12

OliveOyl V Polsku a celkove v evrope po valce pogromy byly, ale nebyly odrazem politiky tehdejsich vlad. Slo o vetsinou spontanni vybuchy nasili, protoze antisemitismus jen tak kapitulaci Nemecka nezmizel. Ale na "obranu" musim podotknout, ze vrazdil skoro kazdy kazdeho. Polaci Ukrajince, Ukrajinci Polaky apod, no a vsichni zidy.. Uprimne jsem taky na strane Izraele, Hammas je strasna sebranka. Jiste s pricinenim magoru z Islamskeho statu, divila bych se, kdyby se taky neinfiltrovali. Ale Izrael neni svaty a posledni roky ma k idealni demokracii sakra daleko. A taky ne kazdy obyvatel Izraele je potomek lidi prezivsich holokaust, vzdyt tech Askenazy zidu mozna neni ani pulka. Zbytek Sefardskych zidu se tam stahnul treba z Asie, Ruska apod....

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 13. října 2023 18:20

Tyana a jak by podle tebe měl Izrael reagovat, když mu na území proběhla teroristická operace, která cíllila především na civilní oběti včetně kojenců?

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 13. října 2023 18:29

Tyana Utrpeni lidi ve valce nikdy neni cernobile.  Pisete, ze Izrael vyzval k evakuaci. K dokresleni situace, Hamas naopak vyzval lidi, aby zustali doma i kdyz vi, ze tohle je ohrozi na zivote, nejedna treba s Egyptem o vytvoreni aspon docasnych uprchlickych taboru pro zeny a deti. Tady jsou aspon tlaky mezinarodnich organizaci, netusim, jaky je soucasny stav, protoze Egypt v poslednich dnech stridave zaviral a oteviral hranicni prechod Rafah.

Mam osobni vazby v Izraeli, o historii a vztazich Palestincu a Zidu jsem toho slysela hodne, stejne je to pro me prilis slozite tema, ktere by pro hlubsi pochopeni vyzadovalo celozivotni studium. Vy jste tu argumentovala historii, muj pohled i kdyz tu historii znam je proste jiny.