Mha Tak to si mlhavé pamatuju, ale to rozhodně nebylo tak debilní. Tohle mi nepřijde ani vtipný ani trapný, to je prostě debilní hrozně moc.
Omfg
Smazáno pro pohoršení útlocitných fanoušků Palestinců.
barbucha to, co píšeš, je tak otresny, nejen za hranicemi dobrých mravů, ale pro mě už i zákona, teď jsi to dorazila úplně
jako máš ten příspěvek trochu vyostřenější. To jsou prostě arabáči jako každej jinej v těch okolních státech. On to jednou kdysi nějaký jejich představitel (a zřejmě ne, jeden), tak řekl, že už se jako palestinci identifikují v podstatě jen kvůli tomu, aby si mohli to uzemí lépe narokovat. To pro mě byla celkem zajímavá myšlenka
barbucha tam ale nejde o to, jestli je nekdo chce nebo ne. Oni řvou, ze chteji vlastni stat, svobodnou Palestinu. Ale kdyz se objevi moznost to zaridit, vzdycky to na necem shodi.
Jo, máš pravdu. Některé věci člověk rád zapomene.
Za mého mládí se říkalo "trapný, až to práská dveřma". Ale zákazníky si to jistě najde.
bublifuk Jj, Počasíčko.
barbucha Kokoska Proč by je měl brát Egypt, Jordánsko, nebo kdokoli jiný? Ty lidi tam žili ještě předtím, než Izrael jako stát vůbec vznikl. A po vzniku státu Izrael, vedl Izrael dvě války o rozšíření "svého" území nad rámec toho, co OSN vůbec schválila. Takže tam byli další lidé odsunuti, další část byla odsunuta do jižního Libanonu a nezapomněli jsme na Sabru a Šatílu, že? V roce 1994 izraelský voják prostřílel desítky civilistů. Nebyl to ojedinělý incident. Pak už to šlo s Arafatem politicky dolů a začal bohužel posilovat Hamas. Přestanme se tvářit, ze Izrael je svatý. Netanjahu je ultra pravičák, nenávidí Araby a vytváří hostilni, nenávistnou politiku, tak jako Hamas. Palestina nikdy nebyla hlasujícím členem OSN, měla vždy jen status "autonomní" země. Podívejte se někdy na mapy a demografické rozložení, jak se měnily hranice Palestiny v průběhu 20. století.
Tyana ja jsem ale nikde nepsala, ze by meli jit Palestinci nekam jinam, ze by je mely prijmout jine staty.
Tyana Máš pravdu. Ta situace bohužel nikdy neměla a možná ani mít nebude dobré řešení.
Tyana já bych jen tiše špitla, že ty války, které Izrael vedl byly vždy z jeho strany obranné. Rozhodně to nebyly dobyvačné války s cílem získat území.
Edit: ještě se zeptám - protože máš k tomu pravděpodobně nastudováno víc než já - co znamená ta mapa z roku 1947? Jewish state a Arab state? Izrael vznikl až v roce 48 nebo ne?
OliveOylIzrael si při svém vítězství nad sousedními státy ziskal část palestinského uzemi, nad rámec plánu OSN o rozdělení Palestiny. A dobyt cely Jeruzalém se mu nepodařilo. Když dobýváš neco co není tvoje, tak už se tomu obranné úplně říkat nedá. Faktem je, ze Palestina se od roku 1947 geograficky jen zmenšuje.
Pokud Izrael opravdu bude chtít vstoupit pozemne do Gazy, tak na tom bude obranné co? Ani nechápu, co je obranného na střílení raket do civilních baraků v Gaze. Na jedné straně se oprávněně rozcilujeme když to dela teroristické hnutí Hamas, a u státu Izrael nám to nevadí?
Tyana podarilo se dobyt ve valce, kterou nezacali.
Kokoska Izrael tehdy vedl válku s koalici Egypt, Sýrie a Jordánsko. Ale zabral palestinské území. To vám jako dává smysl jak, ze by to mělo být obranné? Z vnějšího konfliktu s jinými arabskými zeměmi, si začal dělat vnitřního nepřítele, který se války ani neúčastnil.
Tyana Egypt zaútočil na Izrael během šestidenní války taky asi nad plán OSN, nejsem si tudíž jistá, jak je tento argument relevantní. Egypt zaútočil a prohrál, dle běžné praxe tak nesl následky ztrátou území. Platit reparace by pravděpodobně nebyl schopen. (Btw, do tel doby byla Gaza pod správou Egypta, což taky nepovažuju za samostatnost).
Dohadovat se můžeme donekonečna, největší problém vidím v tom, co už psala Kokoska , že v roce 1948 vlastní stát odmítli.
Tyana Nechci obhajovat neco jako valecnou korist v podobe uzemi, ale pochybuju, ze by bez provokaci v podobe armad na hranicich a odriznuti cesty k Rudemu mori vubec nejaka valka zacala. A ze by bez ni zacal Izrael jen tak zabirat dalsi uzemi. Prvni valka mezi araby a Izraelem byla hned po vyhlaseni Izraele, tam je to proste historicka nenavist. Programove prohlaseni o vymazani ciziho statu z mapy a zahnani naroda do more nema Izrael, ale OOP.
Potrefenáhusa Děkuju, že jsi to napsala.
barbucha Ten příspěvek by bylo vhodné upravit nebo smazat. Tohle už je opravdu za hranou.
OliveOyl starat se o vlastni stat a jeho obcany je prace, no. Ono to fakt neni cernobile, Izrael pro Palestince zijici na jeho uzemi dela docela dost a spousta jich tam taky celkem v klidu zije. Tyhle bitky vzesle z jedne ci druhe strany jsou dilo radikalu, kteri jsou mezi Palestinci stejne jako mezi Zidy.
Kokoska já s tebou souhlasím. Ono je to nakonec vždycky tak, že pár hajzlů zahraje na příhodnou strunku, zaseje nenávist, strhne nějaký následovníky a odnese to spousta nevinnejch
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí