Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:24
Reakce na Karlicka:

continuity ale to by asi chtela nejake presnejsi testy,  ktere nebude muset provádet  zdravotnik. 

​o tom už "se jedná" (rozuměj, nemáme šajn, jak to řešit, tak se tváříme, že něco děláme).

proč nemůžeme prostě přebrat systém v zemích, kde školy nezavřeli?

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:25

continuity Zkouším počítat dál,  zůstanu na té P4, 46 pozitivních. Řekněme, že školy mají v průměru dvě paralelky. Čili v každé dnes chodí cca 100 dětí do školy? 7500 dětí plus zaměstnanci. Půl procenta pozitivních? Nechci tím říct málo nebo moc. Jen pro představu.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:28

continuity No ale vzdyt o tech dopadech, pokud jsou skoly uzavrene x-mesicu taky nic nevime nebo radsi nechceme vedet, jen nejsou tak okamzite a viditelne a nezdaji se tak tragicke. Nekdo to odnese relativne malo, ale rada deti dost. To neni o tom, ja uz nevydrzim nejet lyzovat, nejit do divadla, na veceri. To jsou prece veci, ktere dopadnou na "globalni zdravi" a taky na celou spolecnost. Pojem, ktery pouzila v tom rozhovoru Helova, kterym se zaobiraji ve Svedsku...uz to nemuzou ridit jen statistici, matematici, epidemiologove a podle cisel, o kterych oponenti z tehle oboru reknou, ze si mysli neco jineho. Treba tady...https://www.statspol.cz/odborna-skupina-statistiku-k-epidemii-covid-19/

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:33

Pořád si myslím, že mnohem větší zdroj jsou fabriky, velké podniky.

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:41

Sweet Potato takto nemůžeš s těmi cisly zacházet.

K 30.9. 2020 chodilo na území Prahy do ZŠ cca 100 000 deti. celkem

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:42

Sweet Potato Tak tam jsou i provozy, kde se rousky nenosi, protoze to fyzicky proste nelze. Tak je zavreme? Kdyz zkolabuje hospodarstvi, tak prece nejen, ze nebudeme lecit kovid, nebudeme lecit nic. Hromadne testovani zaplati pojistovny...a tem se penize berou u Alenky, ktera je tiskne v pokoji, kde rozmlouva s andely?Kdyz budou pojistovny miliardy v minusu, budeme lecit ostatni choroby jako doted nebo to tise nechame byt? To dotazy ne na tebe, spis tak nejak vubec.

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:46

mirajo to je samozrejme validni, odborníci z jiných oborů by u toho určitě měli být. Ale je potřeba popsat ty dopady a řešit je jeden po druhém - ne stylem, otevřete školy. To je samozřejmě nejjednodušší řešení, ale taky rychlá cesta do pekel. 

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:50

continuity No počkej, psalas, že je to za poslední týden.

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:51

K tem skolam, ony by se asi otevrit mohly, ale hodne ucitelu je starsi/ohrozena skupina a brzo by taky mohli pomrit a nebyl by, kdo by ty deti ucil. Jako chapu, ze to samy prodavacky/lidi ve fabrikach apod. Jen je to takova myslenka

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:51

mirajo Nejde o zavření. Jde o lidi, kteří chodí pozitivní nebo nemocní, nehlásí kontakty, netrasují se. Protože nemohou/nechtějí zůstat doma.

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:53

mirajočo mam zprávy z velkých výrobních podniků já, tak se snažili udělat první poslední, aby se jim to nesirilo. Protože je to samozřejmě ohrožuje. A samozřejmě se výroba a výroba. 

Kdysi jsem se byla na exkurzi ve škodovce, dlouho před covidem. Na té lince byli k sobě blíž než 2metry maximálně lidi z jednoho týmu tj. 2-4. Úplně nezrovnatelne s běžnou školní třídou. 

Pharma dodržovala brutální hygienicka opatření už dlouho pred Covidem a teď je to už čisté Covidarium. 

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 06. února 2021 18:59

Sweet Potato za poslední týden, ale nějak se mi nechce věřit, že 7.5% školáků z celé Prahy je v první a druhé třídě na Praze 4. 

Online viktorka_od splavu
49433 příspěvků moje polička 06. února 2021 19:06

711990 ze by vymreli ucitele to se nemuze stat i kdyz ta umrtnost ve vyssich vekovych kategoriich je v procentech ne promile, tak jsou to jednotky ne desitky

continuity ono to neni ani tak o tom, co udelat prave v tuto chvili (otevrit v pondeli skoly nebo sjezdovky..) ale spis ze byla uplne zvracena ta myslenka od zakladu, nemelo k tomu imho vubec dojit

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 06. února 2021 19:12

711990 asi tak, navíc se vždy ptám, jestli dětem víc ublíží rok tak nějak napul doma nebo fakt, že jim umřela babička, kterou ony nakazily. 

Prostě jsme v největší zdravotní krizi za posledních sto let. Nikdo nesliboval, že to bude jednoduché. Nějak nevidím, co jiného s tím delat. 

Promoření fungovat nebude, to se už spolehlive ví. V aktuálním stavu, pokus o promoreni znamená zvýšení smrtnosti, k tomu jsou taky data.  Navíc jsou tady ty dlouhodobe nasledky, o kterých víme docela málo. 

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 06. února 2021 19:18

viktorka_od splavu tak školy se zavírali i za epidemii DMO, to není nijak originální opatřeni. Zavřené školy nejsou příčina, je to nevyhnutelny důsledek těch zmatku. 

Nemusely být zavřené takto dlouho, ale ta chyba se stala v září říjnu,kdy se mělo postupovat mnohem razantněji. Od té doby jsme v maléru. Místo toho jsme tady tančili na mrtvolách a zavřené skoly jsou přímý důsledek ( jeden z mnoha). 

Krajiny, kde byly školy otevřené většinu času, přijímali mnohem přísnější opatření mnohem dřív. 

Včera jsem sem dávala ty tabulky, jsme na tom téměř nejhůř na světě, takže ano ty dusledky budou taky nejhorší. I na skolstvi. 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 06. února 2021 19:23

Učitelé by pomřeli? Hm. Je to zvláštní, ale prodavači jsou asi zvlášť odolná skupina lidí s úžasnou imunitou bez ohledu na věk. Už rok pracují bez jakéhokoli omezení, jen s "hadrem" na ksichtě v plných obchodech. V okolí, kam chodím nakupovat, jsou většinou starší prodavači a některý za ty roky znám. Ani nemocní většinou nebyli.

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 06. února 2021 19:24

Sweet Potato u nás ve školce byla pozitivní jedna holčička a do karantény šla celá třída včetně učitelek. (a všichni ostatní byli negativní) 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. února 2021 19:26
Reakce na 711990:

K tem skolam, ony by se asi otevrit mohly, ale hodne ucitelu je starsi/ohrozena skupina a brzo by taky mohli pomrit a nebyl by, kdo by ty deti ucil. Jako chapu, ze to samy prodavacky/lidi ve fabrikach apod. Jen je to takova myslenka

​Oni i doktoři a zdravotní sestry jsou hodně v ohrožených skupinách (věkově) a do práce chodí. Předpokládám, že budou o dost ohroženější covidem v nemocnici než ve škole. Spousta povolání do práce musí a nemůžou s vybírat. 

Offline Karlicka
211 příspěvků moje polička 06. února 2021 19:26

bram protože deti v MŠ  nenosi rousky. 

Offline Karlicka
211 příspěvků moje polička 06. února 2021 19:28

Renusatko proto se prioritne ockuji