Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline viktorka_od splavu
49433 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:07

continuity pokud teda bereš jako premisu, že škola je vlastně zbytná instituce a děti tam chodit nemusí, tak to je v pořádku. nicméně na to naše společnost není stavěná a nic se za tu dobu nezměnilo..

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:07

mirajo Asi si vymýšlí. Nebo někdo něco špatně pochopil.

Koukla jsem teď na stránky jedné psychosomatické kliniky, nabízí v současnostii online, novým klientům. Ale jinak funguje.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:07

Sweet Potato Tady treba...Psychoterapie.

Aby se nezvysovala mobilita. S depresi do tramvaje nelez, co kdyz mas i covid

49433 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:09

mirajo aha, už chápu, taky jsem o tom přemýšlela (viděla jsem teď tu reportáž), tak zjevně ti co mají ambulanci ve zdravotnickém zařízení tak můžou "ordinovat" a ostatní nesmí..

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:11

Sweet Potato Kamarádka terapeutka normálně jede, částečně ve zdravotnickém zařízení, částečně soukromá praxe. Žádné omezení nezmiňuje, naopak práce až moc, k tomu tedy teď i o víkendech online nebo aspoň telefonicky. Je starší než já a už docela vyšťavená, ale právě teď je to prý fakt potřeba.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:12

Sweet Potato Psychosomatickou kliniku muzou zastitovat lekari. Psychoterapeut MUDr. neni. V tom muze byt ten rozdil. Resit tyhle veci on-line spouste lidi nevyhovuje. To chapu. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:13

viktorka_od splavu

Toto vím! toto je podsouvání.

neříkám, že je zbytna, ale pořád si tak nejak myslím, že nemocnice a potraviny jsou nezbytnější. 

Není to ano/ ne. Je to o prioritách. Samozřejmě pak nastane v rebríčku rozhodovaní situace typu: zavřít škodovku nebo školy. A tam právě musí přijít ti jiní aby řekly, jaké celospolečenské škody napáchá která alternativa a jestli je  umíme nejak zmírnit. Něco prostě zavřít musíme.  

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:13

Jennyfor Teď jsem se ptala kamarásky psycholožky, ono se to dá obejít jako kritizová intervence. Ale úplně ofiko to není.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:14

viktorka_od splavu Je to tak. Znam fyzioterapeuta, ktery musi mit zavreno, protoze nejsou zdravotnicke zarizeni. 

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:15

mirajo
To samozřejmě vím, že psycholog není lékař. Je to na hlavu.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:16

Sweet Potato No tak to je možný, úplný podrobnosti nevím, jen že toho večer už mívá plný kecky.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:21

pořád zaniká ta otázka, co jsem položila někde dřív:

proč se tedy nezařídíme podle států, které školy nezavřely/zavřely na velmi omezenou dobu a zase brzy otevřely. nepochybně takové jsou. a nějak to asi zvládají, když zatím nevymřely. (má švédsko otevřené školy?)

já jen doufám, že až se to začne po jejich otevření zvedat, protože to je logické a nevyhnutelné, tak je hned zase nezavřou, protože nám přece rostou případy.

pokud chce stát otevřít dřív obchody a sjezdovky než školy, tak je načase pořádat defenestraci, protože to by byl vrchol ignorace školství. pokud bude s otevřením škol ještě váhat, pak se mu otevření obchodů v tom logickém pořadí po školách posunuje na dobu tak za dva měsíce nebo ještě později, což je bohužel také neúnosné.

není žádná věc prioritnější, než otevření škol. všechno ostatní může (musí) přijít až po tom, až odezní zvýšená vlna, kterou to nepochybně vyvolá.

Offline dorota
1236 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:40

Jiná Realita Opatrenia z krajín, kde sú otvorené školy, sa asi nedajú úplne kopírovať. Asi treba brať do úvahy úroveň zdravotníctva, stav nemocníc a počet zdravotníkov v tej-ktorej krajine. Ďalej pokiaľ viem, vo väčšine tých krajín, kde sú školy otvorené, sa deti učia v malých skupinách, príp. sa striedajú po dňoch alebo týždňoch, majú na to dosť učiteľov, iný systém výučby, inú vekovú štruktúru učiteľov, iné podmienky v školách, dodržiavajú prísne hygienické opatrenia. Pritom, ako sa dodržiavajú opatrenia v Čechách či na Slovensku, by som si nerobila ilúzie, ako sa budú dodržiavať prísne hygienické opatrenia v školách.

Na Slovensku by sa v niektorých okresoch mali vrátiť do škôl na budúci týždeň žiaci prvého stupňa a škôlkari a tiež maturanti, nebude to však nakoniec povinné. Na Slovensku je dosť rozšírená britská mutácia, mnohí rodičia sa boja dať deti do škôl, lebo žijú v domácnosti s ohrozenými skupinami, aj mnohí učitelia sa boja učiť prezenčne, nezaočkovaní. Aby deti mohli ísť do školy, aspoň jeden z rodičov sa musí preukázať negatívnym antigénovým testom, nie staršim ako 7 dní. A rodičia i učitelia sa budú musiet testovať každých 7 dní. Tiež by mali začať očkovať aj učiteľov vakcínou astra-zeneca, otázne je, kedy vakcína príde a ako to bude organizované. Ďalší problém je, že sú aj takí učitelia, čo sa odmietajú dať zaočkovať. 

Offline nika
685 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:52

Zaměstnavatele se budou zajímat, v které době ukončily děti školu. Obávám se, že taková kovidova maturita nebo ucnovska zkouška nebude moc v kurzu. Kolegyně syn se učí elektrikářem v prvním ročníku, ještě neměl žádnou praxi! Kdo si od něj nechá dělat elektriku, jestli to bude takto pokračovat? Je to špatně, ale  jak z toho... Školy jsou priorita. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:54

dorota není nic horšího, než poslat do škol děti na dobrovolné bázi.

protože přirozeně z té skupiny obyvatel, která to nejvíce potřebuje a nejméně se toho naučila a ponese si největší následky do budoucna, tam také nejméně rodičů děti pošle.

a přijde mi negativně zajímavé, jak se vytvořila skupina pracovníků, u které společnost bere jako samozřejmost, že se bojí chodit do práce, a používá to jako argument pro neotevření škol. pekařů ani prodavaček se nikdo neptá, jestli se bojí. a když zůstanou doma, tak na vlastní náklady.

naši zaměstnanci se taky bojí, ale pochybuju, že by vyděšený učitel pochopil, že si bude po dobu pandemie vařit doma jídlo z konzerv (než dojdou, protože zaměstnanci konzerváren se taky bojí). že se učitelé bojí, že sice pochopitelné, ale pro otevření škol irelevatní. bojí se někdo v každé skupině obyvatel, která musí společnost udržovat v chodu. školství do toho taky patří.

Offline Karlicka
211 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:56

Jiná Realitaale skoly prece nejsou zavrene,  protoze se ucitele boji

Offline nika
685 příspěvků moje polička 06. února 2021 20:58
49433 příspěvků moje polička 06. února 2021 21:00

Jiná Realita já s tebou souhlasím. a nechápu. resp. chápu - prostě jsme jako společnost už uplně zpitoměli, posedlí bezpečím za každou cenu, v bláhové naději že se dokážeme vyhnout smrti. kdo by nechtěl, že.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 06. února 2021 21:02

Jiná Realita 

Hele v ČR vidím primrní problém v tom, že se školy neotevřely pořádně na jaře tak od května a e na podzim se školy zavřely jako první - to je fakt chyba. Ale na druhou stranu Německo je na tom momentálně lépe (vlastně pořád na tom bylo lépe) a školy se snad začnou otevírat od 15.2. To, v jakém stavu ČR pořád je bohužel není na otevření škol

Švédsko se snaží držet stále stejná opatření celoročně což mimojiné znamenalo,ž e se ani v létě nemohlo sejít víc jak 50 lidí....... A vím, že tam je šíření covidu bráno jako trestný čin....

Ale pořád jsme u toho, ře ČR je na tom fakt nejhůře co se týče nakažených na milion obyvatel. takže těžkos e inspirovat někde jinde

Jinak souhlasím, že školy by měly mít přednost, ale jdi to říct chlapíkům z chcípl pes co objíždí republiku a navštěvují večírky v hospodách, kde se nedodržují ani elementární opatření

P.S. Už zase se Čr dostala do našeho místního online zpravdajství, tentokrát s kolonou sanitek

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 06. února 2021 21:03

Jiná Realita Fakt si myslíš, že někde někdo při rozhodování bere v potaz, že se nějaký učitel bojí?  Já tomu nevěřím.

A jestli se tahle myšlenka mezi lidmi šíří, potěš pánbůh