Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline viktorka_od splavu
49433 příspěvků moje polička 06. února 2021 21:03
Reakce na Karlicka:

Jiná Realitaale skoly prece nejsou zavrene,  protoze se ucitele boji

​to sice ne, ale argumentuje se tu (a nejen tu) tím, že se nemají otevřít kvůli učitelům (protože děti ohrožené nijak zvlášť nejsou). a argumenty že děti přinesou ze školy vir, kterým nakazí prarodiče, postrádá trochu smysl když rodiče do práce normálně chodí a ten vir z ní nosí a to nikomu nevadí (neříkám, že by mělo).

Offline dorota
1236 příspěvků moje polička 06. února 2021 21:06

Jiná Realita Opisujem stav, aký je. Netvrdím, že s ním súhlasím. Na druhej strane nemožno celkom porovnávať predavačky/predavačov a učiteľky/učiteľov, v obchodoch je obmedzený počet zákazníkov, pokladníčky/pokladníci sú obyčajne oddelení sklom od zákazníkov, tiež nie sú v takom blízkom kontakte so zakázníkmi a taký dlhý čas ako učiteľky/učitelia.

Pôvodne bolo, že sa budú otvárať školy pre prvý stupeň a maturantov povinne, zmenili to koncom týždňa, keď prišli na to, že okolo 70 % testovaných vzoriek z PCR testov obsahuje britskú mutáciu. 

Offline Karlicka
211 příspěvků moje polička 06. února 2021 21:09

viktorka_od splavu skoly jsou zavrene kvuli tomu,  ze deti jsou casto bezpriznakovi prenaseci. Je v nich hodne lidi na malém prostoru,  dlouhou dobu atp. atp. Tedy tak to ja vnimam celou dobu. Ze nosi vir domu stejne tak,  jako ho muzou prinest z prace rodice,  je jasny.  Proste z epidem.hlediska je to dulezitej faktor.  Ze se nekteri ucitele boji je jasny.  Jako i lide v jinych profesich.  Ze by na to nekdo kompetentní hledel taky neverim. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 06. února 2021 21:12

viktorka_od splavu děti ohrožené nejsou, ale obvykle nebydlí doma sami. A deset procent rodin je vícegeneračních. Takže značná čast deti bydlí se starými rodiči. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 06. února 2021 21:54

Sweet Potato ne, nemyslím, ale v podstatě v každé diskuzi o tom, kdy otevřít školy, se to vyskytne. buď tam píše učitel sám, že je riziková skupina a do školy nechce, nebo tím argumentují jiní diskutující (kteří nechtějí sami poslat děti do školy, protože na ně berou očr, jsou doma v bezpečí, a finance jim stačí).

přitom u žádné jiné skupiny, ani u doktorů (kteří se mnohdy taky sami bojí a ordinují po telefonu) se tento argument nebo názor v podstatě nevyskytuje, jen u učitelů.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. února 2021 22:01

​Jenže to je pořád dokola, kdo teď hlídá, když nejdou děti do školy. I ti rodiče v té vícegenerační domácnosti třeba chodí do práce. Děti potom hlídají ti prarodiče. Když se ptám těch našich sedmdesátníků, kde se nakazili, tak většina od dětí a vnoučat. Nemám pocit, že se tomu zabránilo, protože už je to hodně z doby, kdy byly školy dávno zavřené. Prostě je málo rodin, kde by nikdo nechodil do práce, nikdo nechodil do obchodu, žádné z dětí nechodilo do školy nebo školky a dospělí ani děti se rok s nikým nestýkají. 

U syna z maturitního ročníku se všichni běžně vídají, chodí spolu ven, na návštěvy, protože kvůli maturitní práci, kterou odevzdávají příští týden, jim nic jiného nezbývá, takže jim v té partě chybí jen ti učitelé. 

Offline Karlicka
211 příspěvků moje polička 06. února 2021 22:19

Jiná Realita na školáky teď očr můžou pobírat asi jen rodiče třeťáků a některých čtvrťáků...ten nárok je myslím do 10 let? Možná se tím argumentuje na diskuzích, v praxi to žádný vliv nemá. Rodiče i učitelé, které znám se modlí za co nejdřívější otevření škol.  Jenže ta situace je teď prostě špatná.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 06. února 2021 22:56

Karlicka To si taky nekdy rikam, jak nechavat doma cerstve 10-lete dite cele dny samo, mesice...a kazdy nema HO, puluvazek, nekoho na pohlidani aspon na cast dne. Klidna bych z toho nebyla. 

Offline Karlicka
211 příspěvků moje polička 06. února 2021 23:04

mirajo ano, to byla reakce na názor, že mnoho rodičů se raduje z čerpání očr..

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 06. února 2021 23:08
Reakce na mirajo:

continuity No ale vzdyt o tech dopadech, pokud jsou skoly uzavrene x-mesicu taky nic nevime nebo radsi nechceme vedet, jen nejsou tak okamzite a viditelne a nezdaji se tak tragicke. Nekdo to odnese relativne malo, ale rada deti dost. To neni o tom, ja uz nevydrzim nejet lyzovat, nejit do divadla, na veceri. To jsou prece veci, ktere dopadnou na "globalni zdravi" a taky na celou spolecnost. Pojem, ktery pouzila v tom rozhovoru Helova, kterym se zaobiraji ve Svedsku...uz to nemuzou ridit jen statistici, matematici, epidemiologove a podle cisel, o kterych oponenti z tehle oboru reknou, ze si mysli neco jineho. Treba tady...https://www.statspol.cz/odborna-skupina-statistiku-k-epidemii-covid-19/

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 07:40

Tady je zase odborníc na školství..

Diky za střízlivě hlasy rozumu Karlicka, dorota aa především continuity.

Ke komentum některých  zdejších "odbornic" už chybí připojit jen "a jeste taky mají prazdniny"!!

Nejsou jen ZŠ, kam chodí děti z okolí. Na spoustu SŠ se sjíždějí žáci z celého  okresu. Bydli na intrech. Čili otevřením škol se mj velmi výrazně zvýší mobilita. A tudíž i možnosti šíření nákazy. Bezpriznakove přenášené snad podrobné  zmiňovat nemusím. Čím dál víc se taky mluví o následcích, které zůstávají po Covidu. A to i u dětí.

Ale fakt to není, oproti některým hystericky vykrikum tady, vinou učitelů, že jsou školy zavřené. To jako fakt ne bboji se jako každý. 

Systém je celý blbě od začátku. A dokud se budou uprednostnovat vlekari apod, dokud si lidi budou dělat z dodržování opatření srandu, těžko se čísla nakažených změní.

Takže je nutné, i vzhledem k těm novým mutací, utlumit všechno!, co jen trochu jde. Bohužel, zavřené skoly se přežít dají.

A protoze je školství tak strašně dulezite, naockovat učitele a spustit. Je to o prioritách?

Taky se bojím. Mám k tomu sakra důvody. 

Ale doma mi už hrabe a z každého dalšího týdne online se mi kroutí žaludek odporem. 

Chci naockovat a do školy! 

Ve třídách totiž nejsme za ochranným plexisklem, žáci nemohou dodržovat rozestupy, na chodbách se prostě potkávají, nelze je udržet celý den zVrene ve třídách. A i kdyby ano, před školou nebo při cestě se stejně promichavaji. A že se stejně setkávají s kamarády? Ve škole je těch žáků několik stovek. A při nakazlivosti nových mutací..

Jediná pomoc je očkování. Alespoň učitelů, nebo aspoň  starších učitelů. A testování žáků šetrným testy.

Ale výkřiky za otevření škol bez dostatečný h a smysluplný h bezpečnostních opatření jsou zcela na úrovni Csakove nebo Peterkové

Offline jitřenka
718 příspěvků moje polička 07. února 2021 07:52

Dadoo - to všechno ti věřím, jenže v září jsi mluvila jinak, musíš si po 3 nedělích odpočinout v lázních, musí se s dětmi do kin,divadel a na výlety. To je druhá strana mince práce učitelů v covidové době. Ještě se divíš rodičům? 

Offline viktorka_od splavu
49433 příspěvků moje polička 07. února 2021 07:55
Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 08:05

jitřenka mluvila jinak? Wellness víkend, jeden ročně, je špatně? vv září, kdy to bylo možné? Asi nerozumím. Pro mě to byla především psychoterapie. Neměla jsem dobrý rok. 

Kinum a divadlu nerozumím. 

Rodičům se nedivím. 

Krátké, kratší, uzavření škol za tragédii nepovažuji. Chytrým to neublíží a blbí blbí zůstanou. Dá se ale spoustu učiva dohnat. Navíc žáci teď nemají prázdniny ale mají se učit. To, jakou intenzitou už je na nich (můj pohled je SŠ. Na ZŠ je to zase jiné) Ale tohle je už bezmála rok a to je příliš pro všechny typy škol. 

Pokud má být školství priorita, je třeba udělat vše tak, aby mohlo fungovat už neprerusene. 

Tedy ne to pytlikovat a počítat, že když se to zhorší, zase zavřeme. Ale otevřít tak, aby se už zavřít nemuselo. 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 07. února 2021 09:13

Dadoo a ktere ty výkřiky ke skolam byly hysterické? Mám pocit, ze si tam promítas nějakou kritiku učitelů, která tady vůbec neproběhla. A kdo je tady za otevření škol bez opatření? Není pravda, ze opatření ve školách nejdou dodržovat. Samozřejmě nevím jak si s tím radi jinde, ale u nás byly třídy jednotlivě, o přestávkách uzavřené ve třídě, na chodbu nesmí, ráno chodí v různé časy, aby se nepotkavaly. Neříkám, ze ve školách není riziko, ale není pravda, ze se tam nedaji opatření dodržovat. A nikdo tady nechtěl, aby učitele naklusali hned, bez ockovani tech starsich. Ale uvědom si, ze už to není jen o chybějícím vzdělání. Přečti si např vyjádření pediatricky, ktera sepsala tu petici: děti si kazi zdraví, nesportuji, chybí jim kolektiv, upadaji do depresi... Tady jen správně zaznivalo, ze jsou děti naše budoucnost a měla by se situace řešit přednostně u nich.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 07. února 2021 09:32
Reakce na mirajo:

Karlicka To si taky nekdy rikam, jak nechavat doma cerstve 10-lete dite cele dny samo, mesice...a kazdy nema HO, puluvazek, nekoho na pohlidani aspon na cast dne. Klidna bych z toho nebyla. 

​Nad timhle jsem zrovna premyslela. Kdyby dcera nemohla byt se mnou doma nebo s muzem v praci, kdyz musim do prace, tak by byla porad sama. Jako mala/mlada jsem milovala, kdyz jsem mohla byt doma sama, treba po nemoci, ale slo o par dni, ne o mesice.

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 09:44

nonemy třeba ten Blábol, že školy jsou zavrene proto, že se učitele boji.. A další podobné.

Jinak nejsme v podstate ve při, jen máme trochu jiný úhel. Pohledu SŠ X ZŠ. Odborné ucebny(PC např. ) kde nelze předmět učit mimo ně, odborné praxe, odborný vycvik. Ty žáky nelze zavřít ve třídách. Samozřejmě, hygiena a bezpečnost se hlídá, ale nestačí to. Vyzkoušeli jsme před Vánoci. zzaručit možná lze při omezeném provozu, končící ročníky nebo 1.a 2.trida, ale určitě ne při plném provozu. Navíc dnes, s těmi nakazlivejsimi mutace i. 

Proto říkám, že prioritou pro obnovení výuky by mělo být očkování učitelů. A samozřejmě testování žáků. 

To řešení musí být už definitivní. Ne za měsíc zase zavírat, protože se to zase rozjede. 

Offline jitřenka
718 příspěvků moje polička 07. února 2021 09:46

Dadoo - vím, že jsi měla špatný rok, prošla jsem před pár lety tím samým, to chápu. Na odpočinek bylo dost času na jaře a v létě, myslím že jsi tehdy psala o prodlouženém víkendu, že tam byli i pracovní dny , ale nechci se dál dohadovat.  Ano v září se tu obhajovali návštěvy kin a divadel, veřejnost nechápe, no opravdu jsem nechápala. Pokud to budeme brát chytří se doučí a blbí zůstanou blbí, no nějak ani nevím co na tohle říct. Ono i ti chytří potřebují názory jiných a jiný úhel pohledu ke svému rozvoji. A ti blbý je otázkou proč  - jsou flinkové, sociálně slabší, rodiče se jim nevěnují ? Škola na ně též bude kašlat, tak i ten zbytek rozvoje jim sebereme , odnaučíme je sebemenší povinnosti a jen nám tu vzniká sociální problém, pokud tito blbý budou na dávkách, tak i na ty naše důchody moc nezbyde. 

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:00

Dadoo Možná sis všimla, že já se tu za učitele vždycky biju. Ale tím, cos napsala, nebo spíš jak jsi to napsala, těm "blábolům" jen nahráváš.

Offline Pinot Noir
30021 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:05

Mě vždycky hrozně zarazí, když učitel řekne o svých žácích, že jsou blbí. Nelíbí se mi to. Neumím si představit, že by třeba moje sestra, která pracuje s dětmi i velmi speciálními, o kterémkoliv řekla, že je blbé.