Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:09

jitřenka ne, nepsala jsem o prodloužené víkendu. Bylo to zcela mimo pracovní dobu. 

Nevim jestli jsem kina a divadla obhajoval zrovna já. Fakt si nepamatuji. Rozhodně to nezlehcuju ale ani nejsem přehnané úzkostlivá. Řekla bych, že mám zdravý respekt. 

No a chytří X blbí.. Ber to, prosím, s nadsázkou. 

Navíc jsem psala o KRÁTKÉM uzavření. To se zvládnout dá. Teď už je to strašně dlouho. 

Taky je rozdíl SŠ a ZŠ. Zcela nepochybně obrovský. 

A zase, zatímco teoretická výuka se, alespoň částečně, zvládnout na dálku i dá, skutečný průser jsou ty odborné výcviky.

Maturanti  už by rozhodně měli být schopni pracovat samostatně, otázkou je osobní úsilí.

Ja sama mám všechny hodiny s končícími rocniky online. Látku máme probranou, maturitní okruhy mají zpracované, zaverkove opakování probíhá. Opatrně a tiše septam, že já se maturit nebojím. Že svých předmětů. 

Ale trpím, protože mi strašně chybí ten přímý kontakt a komunikace.

A strašně mě to už štve. Tohle všechno ti nebezpeční diletanti měli řešit dávno. Před rokem. 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:13

Pinot Noir Přesně. Takového učitele bych opravdu pro děti chtěla... Moje nejlepší kamarádka učí na gymplu a učila na rodičáku na učňáku, kde přišla asi o všechny iluze, ale nikdy jsem ji neslyšela tohle říct. Naopak se ze všech snažila dostat maximum. Ale ona to povolání opravdu miluje. 

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:19

Pinot Noir "hloupí"by ti vyhovovalo víc? Protože mnozí opravdu jsou. Důležitější, než slovickarit, je ale snažit se i toho hloupého žáka něco naučit. To, co zvládne. Nemají všichni hlavu na učení. To ale neznamená, že nemůžou být naopak šikovní na ruce. A samozřejmě se musí povzbuzovat a podporovat. 

A blbý neznamená jenom hloupý. Blbí jsou ti, co na školu kašlou, nesnaží se, absentuji, nic nedělají. 

Teta Kateřina by řekla, že koně můžeš přivést k vodě, ale už je nedonutis, aby se napili. 

Offline Pinot Noir
30021 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:21

Dadoo slovíčkaříš ty. Že je někdo z tvých svěřenců blbý/blbá nečtu poprvé a zkrátka se mi to nelíbí.

Offline rozarka
4225 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:28

Dadoo Za plexisklem není spousta lidi. A nic jiného jim nezbývá, než do práce jít. Prachy na stromech nerostou . Ale jestli je nutné dodržovat mezi dětmi rozestupy, o tom bych diskutovala. Co vidím kolem sebe, tak děti se běžně navštěvuji, ať už s požehnáním rodičů nebo na tajňačku. Nechci to nijak zlehčovat, ale pokud čekáme na vakcínu jako na jedinou spásu, načekáme se. Učitelů nad 70 moc není a než dojde na mladsi ročníky, tak už budou všichni počítat na prstech a podepisovat se třemi křížky.

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:30

Pinot Noir pro mě to slovo neznamená fatální odsouzeni, zřejmě jako pro tebe. Někdy jsem blbá i já. Nic strašného.

Řeknu si ach bože..a jdu to vysvětlit podesáté.

Bez víry naděje se tahle práce dělat neda. 

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:37

rozarka mne ta škola chybí úplně stejně, jako těm harantum. A o otevření vážně nerozhoduju já. 

Ale kdyby vláda měla zájem na fungování škol, mohli to řešit už před rokem. Jako všechno ostatní. 

Teď, aby to nemuseli po pár týdnech zase zavřít asi může  pomoci jen to očkování. 

Offline nika
685 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:40
Offline milacka
5891 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:45

Dadoo moja priateľka je učiteľka, pri dištančnom vyučovaní majú všetci jej žiaci polročné vysvedčenia s lepším hodnotením. Povedala mi, že za lepšími výsledkami je jednoznačne  wikipedia a google, samozrejme česť výnimkám.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:47

prosím vás, k tomu plexisklu.

to je další věc, která se vyskytuje v diskuzích často. jsou "chránění plexisklem".

mn by strašně, fakt moc zajímala studie, jak plexisklo chrání třeba prodavačku. protože v rámci vynucování spolupráce mezi neposlušnými čechy už několikrát proběhla médii studie, že virus se šíří v prostoru úplně stejně jako cigaretový kouř (a proto musíme nosit respirátory nebo jakákoli jiná naprosto nezbytná opatření). pokud zákazník v prodejně třeba zakašle, je to, jako by si právě zapálil.

z mé zkušenosti, když si někdo zapálí, a vy stojíte za polopřepážkou, ucítíte to akorát s menším zpožděním, než kdybyste za ní nestáli.

takže jak to je? podle mě pro přepážku neexistuje prakticky žádný význam, krom toho, že by někdo virus nakašlal přímo na vás, protože žádná ta přepážka vůbec nikde není konstruována jako kukaň ze všech stran, ale jen jako metrová deska, kolem které virus stejně vesele proudí.

pokud to má před sebou úředník, a stojí tam třeba deset minut lidi ve frontě, tak ta místnost na druhé straně musí být virem stejně naplněná, pokud je ten princip šíření viru pravdivý. je naplněná až po strop.

Offline viktorka_od splavu
49433 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:52

Jiná Realita imho ma plexi vyznam pri chripce a ryme, ktere se siri kapenkove. o coronaviru tvrdi ze tvori aerosol tzn ten "kour" ale kde je pravda buh sud. kazdopadne teze o chranenych prodavackach v pohodicce je velice smesna zejmena od lidi na HO..

Offline Kammila
774 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:56

K online "výuce" mohu přispět čerstvou zkušeností z bližší rodiny. Učitel zadal úkol s tím, že mají na to 20 minut a poté si to rozeberou. Za 15 minut hodinu rozpustil s tím, že štípal dřevo do krbu, poranil si ruku a musí do nemocnice. V pátek dopoledne

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 10:59

milacka přesně tak. Ověřili jsme si, že naprosto nemá smysl dávat jim nějaké testy apod. Všechno si najdou, nebo si posílají řešení apod. A stihnou to současné s tím časově omezeným testem. Naprosto bez smyslu.

Do nedávná jsem si myslela, že to mají dobře třeba matikari - žádají příklady a žáci počítají. Než jsem se dozvěděla p aplikaci, kterou si příklad vyfotí a aplikace to spočítá. A viděla to na vlastní oči. 

Sbohem písemné práce ????

U maturit sice mobily musí uklidit, ale prý jich mivaji víc. A protože se mezi lavicemi chodit nesmí, může být těžší si všimnout.

Kolegyni před lety museli ve třídě něco opsat, ale dodneška neví jak a strašně ji to dodnes sejri.

Offline viktorka_od splavu
49433 příspěvků moje polička 07. února 2021 11:03

Dadoo ja zas nechapu tady tu posedlost zkousenim - myslim ze ten ucitel moc dobre vi, kdo priklady chape a kdo by je potreboval dovysvetlit.. a komu ani vysvetlovani nepomuze. nakonec stejne vsichni prolezou. 

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 11:04

Kammila ale to je právě doporučován postup při online výuce. Zadat žákům samostatnou práci a následně si to pak projít a rozebrat. Takže v tomto se chyba nestála

Ja už tu psala, že znám jednoho, co zadal celý týden pouze offline výuku a sám si šel přivydělávat na svůj vedlejsak. 

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 07. února 2021 11:16

viktorka_od splavu no a za to zase nemůžou jenom učitele. Jasně, že vím, jak kdo pracuje, jak je aktivní a pracovitý. Jenže vysvědčení z vody nevařím a pro známku výslednou musím mít podklady ve formě průběžného hodnocení. Jak jinak bys to chtěla dělat? O co se opřít, kdyby žák /rodiče se známkou nesouhlasili?

A při znamkovani MUSÍME brát zřetel na nestandardnost výuky, technické potíže a znevýhodněné žáků distanční výukou. 

A teď nově jde k maturitě KAŽDÝ, kdo v pololetí nepropad. Takže i kdyby se následujícího půl roku ve škole maturant neobjevil..

A naopak, kdo v pololetí dostal 5 (obvykle jsme v pololetí přísnější, aby nevlcili moc) a myslel si, že do konce roku si to opraví, má smůlu. A to se to dozvěděli před vanocema někdy. Jo, no, mají se učit pořád, ale je to změna pravidel uprostřed rozehraneho utkání. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 07. února 2021 11:18

a ještě jedna úvaha, které se nemůžu vyhnout, protože jsem zase četla hela, jak vydává panikařící zprávy o britské mutaci.

v británii, když je to britská mutace, už logicky musí být všude, musela převážit. přesto jde počet jejích nových případů strmě dolů. ano, naočkovali cca 10 milionů lidí (minimálně) první dávkou, ale sami výrobci vakcín říkají, že to opravdu do 14 dnů nezabere tak, aby to zastavilo nákazu, navíc zmutovanou. 

tak jak to je? stačí naočkovat méně než 20%, aby začala pandemie prudce ustupovat? nebo není britská mutace taková, jak tvrdí, nebo čím to teda je?

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 07. února 2021 11:35

Jiná Realita To nikdo neví. Beru to tak, že biologický procesy prostě probíhají podle tabulek, výpočtů jen do určité míry. Vždycky tam může vstoupit to něco, co neznáme. Je tam prostor pro katastrofu, ale i pro naději.

Nebo to v tom Kentu tak mocně kříží, že už i viru dochází síly https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/testovaci-stredisko-pro-kamionaky-v-britskem-kentu-je-doupe-neresti

Offline jitřenka
718 příspěvků moje polička 07. února 2021 11:39

Dadoo - víš, ale takhle napsaný je to hned jiný než když tu všechny sjedeš, že jsou odbornice. On i ten rozdíl mezi učiteli je propastný.

Online continuity
43554 příspěvků moje polička 07. února 2021 11:40

Jiná Realita Hel ale není žádný panikar.

Mám pocit, že tady ( v ČR) je panikar každý, kdo varuje před nákazou a využívá u toho ověřené vědecké poznatky.

Já jsem si třeba nikdy nedovedla představit, že s národem nezamete 20 tisíc mrtvých navíc. No nezametlo, uz koukám jinak i na některé válečné a poválečné udalosti. Celkem si umím představit, jak se to mohlo stát.