Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 14. února 2021 12:44
Reakce na Sweet Potato:

"Novozélandský Auckland se před nedelní půlnocí tamního času na tři dny uzavře. Oznámila to premiérka Jacinda Ardernová. V největším městě ostrovního státu se objevily tři případy nákazy koronavirem."

Hm.

​Austrálie taky provozuje podobné věci, před Vánoci zavřela kvůli 20 případům půlku Sydney...... Ale vyplácí se to, pak můžou zase zpátky do docela normálu.....

Offline 999
19892 příspěvků moje polička 14. února 2021 12:45

Jiná Realita Přečetla jsem si jen jeden post, sorry.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 14. února 2021 12:46

Catherinne ja si to nemyslim. ma to byt polemika s timto nazorem, ktery tu razila napr. continuity- ze je lepsi zavreni naridit, nez aby vydeseni lide zustali sedet doma dobrovolne... a ono ne. nezustanou. to uz se celkem jasne prokazalo.. myslim ze tyhle nazory razi prave ti matematici a podobne kapacity ktere do svych vypoctu zapominaji zapocitat lidskost. pac ji nerozumi a spocitat nejde.

​Hele já si spíše myslím, že oni naopak tu lidskost zohlednili a nenapadlo je, že když tu bude 20 tisíc mrtvých za pár měsíců, že když budou doktoři padat na hubu a fakt muset třídit, když budou docházet rakve!, že to s lidma nehne.

Jo, asi by bylo třeba, aby ta nemoc zasahovala víc mladé a kdyby začla přinášet nepříjemné problémy/rizika dětem, to bychom se divili........

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 14. února 2021 12:47

Fiction díky za zkratku :)

já se přiznám, že jsem ještě před pandemií měla různé názory na chování lidstva, u kterých mě vždycky zajímalo, jestli by byly pravdivé. jak se bude chovat lidstvo v následující krizi. podle mě se chováme mnohem líp, než jsem očekávala, i když možná jen proto, že v podstatě ještě žádná krize nezačala. zatím je to pořád legrace. proto mě ty lkavé názory na to, jak je šokující, jak se lidi chovají sobecky, spíš vytáčejí, protože se podle mě chováme jako celek pořád velice dobře a většina lidí se nadstandardně snaží.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 14. února 2021 12:51
Reakce na 999:

Jiná Realita Prosím tě, nepřeháníš náhodou? Lidstvo se zkazilo teď, za rok, díky covidu? 

nevím, jestli ti rozumím, že si myslíš, že já si myslím, že se lidstvo zkazilo za rok.

to právě vůbec, já si myslím, že lidstvo je stále stejné, a že současný vývoj se dal naprosto očekávat, a divit se může jen ten, který má pocit, že lidstvo se v průběhu staletí nějak vylepšuje.

jako onehdy ještě na modním pekle, kde nějaká naivka tvrdila, že je nádherné, jak se lidstvo posunulo, jak máme tu evropskou unii, jak se lidé stávají jedním úžasným národem plným slunce a porozumění a jak nám chybí už jen málo k tomu, aby zavládl věčný mír a klid (nekecám, a myslela to vážně).

Offline 999
19892 příspěvků moje polička 14. února 2021 12:52

Jiná Realita Už jsem to opravila, přečetla jsem si jen jeden post, takže vytrženo z kontextu :-).

Offline Mha
příspěvků moje polička 14. února 2021 12:54

Prosím nehazet všechny babičky do jednoho pytle. Některé jsou i tady a nevolí automaticky kvůli věku ANO a některé dokonce nejsou nezodpovědné. Některé se dokonce ani neperou v Lidlu o slevněné zboží. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 14. února 2021 12:55
Reakce na Jiná Realita:

Catherinne ja si to nemyslim. ma to byt polemika s timto nazorem, ktery tu razila napr. continuity- ze je lepsi zavreni naridit, nez aby vydeseni lide zustali sedet doma dobrovolne... a ono ne. nezustanou. to uz se celkem jasne prokazalo.. myslim ze tyhle nazory razi prave ti matematici a podobne kapacity ktere do svych vypoctu zapominaji zapocitat lidskost. pac ji nerozumi a spocitat nejde.

​ano, takto to myslím. že je naivní očekávat, že lidé se budou chovat podle matematických modelů, že mi přijde naivní očekávat, že budou lidi sedět rok spořádaně doma, a když se po roce bude situace dál zhoršovat, budou dokonce sedět doma o to víc. protože takhle se lidstvo ze zkušenosti nechová a nikdy delší dobu nebude. nebo minimálně češi nebudou. i kdyby ty mrtvoly nakonec začaly dělat vrstvy na ulicích, tak to lidi vydrží maximálně pár měsíců a pak si zvyknou a dál pojedou garážovou ekonomiku.

vést po roce zákazů a omezení s výhledem na další stejný nebo dokonce horší rok řeči o tom, jak jsou lidi nezodpovědní, když si vyhazují z kopýtek, zatímco venku zuří pandemie, může opravdu jen nějaký teoretik matematik, který nevychází ze sklepa.

Jiná Realita 

Hele fakt Ti nepřijde divné, žezrovna ČR za dobu dky většina států dala druhou vlnu načíná už čtvrtou? A jako fakt, němci začínají být nasraní, z mého okolí si už lidi myslí, že ty vlny do Německa jdu kvůli ČR a rádi by fakt víceméně úplné zavření hranic, aby prostě další vlna nepřišla...... ČR má fakt našlápnuto k tomu stát se leprosáriem Evropy, které bude neprodyšně uzavřené, možná se k němu přidá Slovensko.......

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:10
Reakce na rozarka:

Jiná Realita je to stejné, jako když chronický lajdak bude v osmé třídě tvrdit, že když ho nechají postoupit do deváté, začne se učit. Tak určitě

Offline Karja
44900 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:15

Kokoska Ja to napsala špatně, vyjadřovala jsem se ke zvýšené mobilitě. Že kdybych někam musela jet na ty preventivní antigenni testy do většího města, tak tam rovnou půjdou na nákupy, přitom normálně bych tam nejela. 

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:25

Jiná Realita já bych se jen tedy ohradila, že používáš generalizaci "Češi", jinak s tebou souhlasím.

Myslím, že je to prostě obecně záležitost chování "stáda", a toho, jak kdo reaguje na dlouhodobý stres. Bylo to tak vždycky a vždycky bude. S délkou omezení roste frustrace a klesá ochota obětovat své "svobody" ve prospěch celku, zvlášť, když nevěřím, že je to opravdu v ten prospěch, a nebo mám z nějakého důvodu pocit, že já ohrožený nejsem. A taky to samozřejmě záleží na míře nadhledu, že je ten konkrétní člověk ochoten posuzovat věci v kontextu a ne jen ze své perspektivy.

Je prokázaný, že na dlouhodobý pocit "nebezpečí" člověk nakonec uvykne, v rámci přežití ho začne potlačovat, popírat, zlehčovat, brát jako přirozený stav a z toho pak plyne i změna chování. Nežijeme už v jeskyni, kdy byl člověk pořád v pohotovosti, pořád šlo o život. Tyhle instinkty už civilizace částečně setřela a člověk dokáže takhle fungovat jen omezenou dobu.

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:26
Reakce na A666:

​Hele já si spíše myslím, že oni naopak tu lidskost zohlednili a nenapadlo je, že když tu bude 20 tisíc mrtvých za pár měsíců, že když budou doktoři padat na hubu a fakt muset třídit, když budou docházet rakve!, že to s lidma nehne.

Jo, asi by bylo třeba, aby ta nemoc zasahovala víc mladé a kdyby začla přinášet nepříjemné problémy/rizika dětem, to bychom se divili........

​Tohle si myslím dávno. kdyby se nemoc víc týkala mladých a dětí, bylo by všechno jinak. 

49434 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:27

Jennyfor právěže i v té jeskyni nebyli lidé furt vyděšení a ve stresu - to bychom tu nebyli. prostě na nebezpečí jsme stavění a mezitím normálně žijem, rodí se děti a tak. že se teď naše civilizace nějakou dobu tváří, že žádný člověk neumře a veškerá nebezpečí se dají preventivně eliminovat, to je jen taková chvilková (myšleno chvilka v dějinách lidstva) iluze.

49434 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:29

ionicera já si to nemyslím. A666 "asi by bylo třeba, aby ta nemoc zasahovala víc mladé" prosím dávej pozor na to, co si přeješ...

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:30

Jiná Realita Tím jsem chtěla říct, že žádná metoda "Sami sobě nejlepším průvodcem pandemií" nefunguje, fungují opravdu jen restrikce "shora", vymáhané a kontrolované, ovšem ne v rukou bandy amatérů, co sami porušují všechno, ale v rukou autorit, který budou mít ty restrikce podložený solidními argumenty a samy půjdou příkladem. Jenže kde vzít, že.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:35

ionicera já si to nemyslím. A666 "asi by bylo třeba, aby ta nemoc zasahovala víc mladé" prosím dávej pozor na to, co si přeješ...

​Já si to nepřewju, jen píšu kdy by to nejspíše to chování lidí změnilo....

P.S. dětem už to problémy způsobuje, co sjem zaregistrovala v komunitě lidí s histaminovou intolerancí, tak covid hází dospělé i děti pěkný kus nazpět. A fakt si nepřeju, aby se tohle anebo něco horšího týkalo celé populace. Ale na rovinu, čím lepší dáváme podmínky viru k šíření, tím větší dáváme prostor ke vzniku mutací.......

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:35

Karja ja jsem to pochopila, ale sama bych obchody prochazet nesla. Proste me to nelaka. Ale chapu, ze propustku bys vyuzit musela

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:36

viktorka_od splavu V těch jeskyních byly rozdělený role, někdo hlídal, když ostatní klidně spali.

Postupem doby jsme se dostali na level, že spíme klidně všichni bez dozoru.

A my se teď dohadujeme, kdo může spát a kdo má hlídat, chceme spát v klidu bez nebezpečí všichni.

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:41

A666 ale to by me taky zajimalo, proc je to u nas uz x-ta vlna a jsme na tom tak blbe. Zas tech popiracu a "lyzaru" nemuze byt tak velky %, aby kvuli nim ta cisla tak litala. Myslim, ze velka vetsina lidi se chova zodpovedne, vsechno vsude je zavreny... ze by nejaka ceskoslovenska mutace, o ktere se taky psalo, mela takovou silu?

Offline whiskas
21131 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:41

Přiznám se, že už se v tom dost ztrácím. Zítra se tedy stane co? Nemohou přeci nová prohlášení/opatření vydat až k dnešní půlnoci? Už na tyhle hrátky nemám nervy.