Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Tak Betty
6194 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 16:32

viktorka_od splavu přesvědčila ho doktorka. Volal tam kvůli receptu a ona mu řekla, že bez změření tlaku mu nic nepošle a pozvala si ho na určitý den. A tam ho postavila před hotovou věc. No nebránil se. Trošku podraz, viď?

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 16:50

@Jennyfor 

Tak já bych jednotkové případy nenazývala hned průserem, vidím to tak, že to k tomu patří, ale taky by mě to zajímalo, proč se oficiálně řeší zatím stále jen Astra. Taky mě samotnou zajímají ty důvody.

Jak jsem řekla, já se to nesnažím v žádném případě nějak bagatelizovat, no já patřím spíš k těm lidem, co se začínají bát až při větším objemu dat. 

Moje mamka totiž bere Warfarin už 8 let. Za poslední půlrok má ale hodnoty ukázkové. 

Takže jsem Astru pochopitelně probírala se všemi doktory, co se u nás v centru točí a ti mi jen potvrdili to, jaký závěr jsem si z toho udělala předtím sama, že kdyby v tuto chvíli byla k dispozici jen AZ, nechala bych jí ji dát.

Něco jiného by bylo, kdyby jí to lítalo nebo se o její diagnóze vědělo a nebrala na to zatím nic (jako ta jedna mladší učitelka z MŠ teď u nás) nebo se vědělo, že vynechává (to nám už dorazilo taky pár staroušků, co se mě a pak doktora ptalo, zda nemají ten den vynechat). Tam bych se Astře určitě vyhnula, ale já osobně bych obezřetně sledovala reakci jak u Pfizeru, tak i u Moderny.

Jinak tedy mamka je po první dávce Moderny. Měla jen namoženou citlivější ruku asi dva dny a byla spavější, ale ona se vždy rychle unaví, jak se hýbe jen po bytě s chodítkem a jí dlouhodobě pod svůj bazal. Druhá ji čeká teď ve středu.

Moje ségra je sice ještě mladá, no její diagnóza by měla přijít na řadu v té vlně teď po chronicích, potíže se srážlivostí nemá, takže u ní taky na základě dat v tuto chvíli, kdyby na ní měla vyjít AZ, tak jí nechám. Kdyby se mezitím např. ukázalo, že není vhodná pro epileptiky, což je, tak to bych rozhodně u ní Astru neriskovala.

Jako třeba mě spíš překvapilo, jak jsem tady psala asi tři týdny zpátky, jak se k nám dostavila ta paní s anafylaktickým šokem na protitetanovku před 50 lety, která se od té doby nenechala očkovat proti ničemu. To kdybych měla v rodině, tak bych se bála. 

Zase jsem ale panikář a trémista ve spoustě jiných věcí v životě, no.

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 17:10
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 17:45

wendulka No tak to je přesně moje mamka a ještě se takhle nechala očkovat u obvoďáka, ale naštěstí teda žádnou reakci neměla. Ve 20 letech měla anafylaktický šok po tetanovce, od té doby neměla žádné očkovaní, dokonce ani po větším úraze ji neočkovali a teď najednou obvoďačka řekla, že se toho nebojí. No já se teda bála strašně.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 18:41

Jennyfor Maminčina kamarádka druhý den po očkování Pfizerem dostala masivní plicní embolii. Kdyby ji náhodou nenašla dcera lékařka, tak už by tady nebyla.

Offline barbucha blogger
36091 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 19:45

crazydaisy 

Tak statistika praví, že plicní embolie u nás postihuje ročně 10 000 lidí a patří mezi třetí nejčastější příčinu úmrtí z kardiovaskulárních příčin.

Tedy statistika před covidem.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 20:21

barbucha Tak souvislost se dá těžko prokázat. Akorát že se pořád řeší astrazeneca.

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/otloukanek-astrazeneca-ma-v-britanii-mene-pripadu-trombozy-nez-pfizer-40354375

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 20:45

crazydaisy Přesně to je jeden z těch článků, který jsem měla na mysli.

Offline slniecko admin
19636 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 20:50

wendulka ja by som si tak tipovala, ale fakt je to len moja konšpirácia, že Astra a Sputnik sú rovnaké typy vakcín, čiže priami konkurenti, no tak ruská propaganda maká...

49434 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 20:57

slniecko  před chvílí jsme se o tom bavili doma..

Offline Ginger
1220 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 21:05

slniecko Astra i Sputnik jsou vektorove vakciny, kde kousek kovidu nese vir lidske rymy. U Astry je ten nosic stejny u obou davek, u Sputniku jsou to dva ruzne viry.   Ten problem neni v konkurenci, ale v tom, ze rusko pouziva Sputnik pro svoje politicke cile v Evrope. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 21:11

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10225037054374207&id=1253094743

Jeden z nejlepších textu ke covidu, co jsem četla. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 21:12

Ginger Ještě bych dodala, že u Astry je šimpanzí adenovir a u Sputniku dva lidské. 

Offline Ginger
1220 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 21:15
Reakce na Renusatko:

Ginger Ještě bych dodala, že u Astry je šimpanzí adenovir a u Sputniku dva lidské. 

​diky, ja myslela, ze Astra taky pouziva lidskou rymu. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 21:16

slniecko no ani ne, Astra ma opici adenovir, Sputnik dva lidske. Když hodnotíme jenom konstrukci vakcíny, Sputnik je, rekneme, duvtipnejsi. Akorát nemá v pořádku ty papíry, což je prostě v EU no go. 

Obe dvě mají jeden obrovský problém a to je ten, že ty adenoviry se dají použít u stejně populace jenom jednou. Pokud virus zmutuje, tak mRNA vakcína se snadno upraví. U těch adenovirovych už by to šlo po úpravě použít jenom i lidi, kteří AZhebo Sputnikem očkování nebyli. 

Offline slniecko admin
19636 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 21:17

Ginger práve. A mierenie na Astru mi príde z tohoto hľadiska jednoduchšie, ako Pfizer (a Modernu), navrch Európa na začiatku vsadila viac na Astru ako na Pfizer.

Offline 0zero7
11920 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 06:04

Chloe Ontario ma vysoky cisla. Nevim jak lidi dodrzuji nebo ne. Tady docela jo, ale pisu Fakt jen to co vidim. Pitomy je, ze sem cestujou lidi z Alberty atd co by meli sedet doma na zadku. Mirne neukaznena co Se opatreni tyce je jen skupina 20-39 pry. 

Offline Samara
příspěvků moje polička 12. dubna 2021 07:35
Reakce na slniecko:

wendulka ja by som si tak tipovala, ale fakt je to len moja konšpirácia, že Astra a Sputnik sú rovnaké typy vakcín, čiže priami konkurenti, no tak ruská propaganda maká...

​Muzete mi prosim neco vysvetlit? Ruska propaganda a sfera vlivu se neustale resi jako hrozba, a to i tady. Jak to, ze se stejne neresi cinsky vliv a propaganda? Osobne jsem presvedcena, ze cina ten virus pustila umyslne, podarilo se ji znicit vsechny svetove ekonomiky a vydelat na epidemii ranec a to jeste jsme nespocitali nasledky (treba ja si ted uzivam postcovidovy syndrom). Tohle mi prijde nepomerne zavaznejsi - proc porad resime chudacky rusko a jeho vakcinu namisto ciny jako puvodce epidemie?? Fakt to proste nechapu, tak jestli by nekdo mohl...

49434 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 08:02

Samara co prosim znamena "chudacky rusko"?

49434 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 08:06

ja mam taky otazku, prosbu, k pritomnym lekarkam z praxe, treba Fiction pokud budes mit cas, co si myslis o https://janmachac.cz/jak-vyresit-pandemii-covid-19-rychle-levne-a-stat-se-inspiraci-pro-cely-svet/

je to blazen?