Lamicka jo, letenka za 600, ale připlácíš snad i za vzduch, který na letišti a cestou vydýcháš. A ještě to někdy bývá tak, že v době pobytu musí být alespoň jeden víkend nebo pátek nebo co já vím.
Koronavirus
nika cestovat je stále skvělé, ale enviromentální odpady letecké přepravy jsou obrovské a všichni to víme, dost nás tady cestuje hodně. Jen je to pohodlné, mít na výběr a těžko se toho vzdává.
Jinak k tomu, jestli je to běžné - to se nedá posuzovat podle nejbližšího okolí. Já bych mohla vyvozovat něco úplně jiného, než ty. Faktem je, že počet pasažérů přepravených letecky každoročně roste okolo 5%, jen loni to bylo 4,5 miliardy lidí.
Tulipe Tohle nedělám ani po příchodu z práce
, nejsem blázen. V práci mám teda pracovní oblečení a před odchodem hodím klíče, hodinky a mobil do sterilizátoru, ale jinak mi přijde, že se to strašně přehání.
nika Vidíš a já v Chorvatsku nikdy nebyla a ráda bych! Jen bych asi chtěla jet mimo sezonu. Moře mě tam úplně neláká, spíš města a příroda.
Jinak já byla ve Švédsku za 650, ale ty nízkonákladovky mají taky často podivná letiště, která jsou často uváděná jako to dotyčné město, ale ve skutečnosti jsou třeba 80 km daleko (Paříž, Barcelona...)
pamatuju se, že zrovna lístek na autobus do Stockholmu byl tehdy dražší, než ta letenka!!
Tulipe Jenomže netušíme, jak by to vypadalo, kdyby těch 4,5 miliard cestovalo po zemi....spíš když už by se mělo omezit cestování samotné. Fakt je, že takové ty víkendové skoky do jiných zemí jsou opravdu ekologicky strašně náročné (a neadekvátně levné). Já bych (asi jako každý) byla moc ráda, kdyby všichni okolo omezili cestování
Třeba Japonsko už cestovatelská mánie téměř zabila :-( a není to jediná země, která se cestováním mění k horšímu.
PS o ekologii nemusíte mít strach, nemyslím, že by se lidi hrnuli do velkého rajzovani, spousta leteckých společností určite zkrachuje. Ta nálada je jednoznačně negativní, jak kdyby virus čekal hned za hranicemi. Hodně si tohle beru,jsem slaboch a se stresem na dovču nepojedu.
Kokoska Jak kdy. Zrovna tady byly podminky stejne, my pak leteli tim stejnym letem. Jen jsme se dlouho rozmysleli no...
tak naskocila cena. Zdrazuji s blizicim se dnem odletu.
Jinak ja si treba myslim, ze se letani za posledni roky zvrhlo, taky mi neprijde normalni letet x-krat do roka na na par dni na druhou stranu zemekoule. Tu 5 dni na Maledivach, tu 4 dny na Bali, ale zacne prset, tak to zabalime a zaletime si do Dubaje (mam ve svem v okoli) a pak jeste 5 dni v NY. Cestovani miluju, ale takovy pristup mi neni sympaticky.
To je ten point, navíc levné letenky mají dost negativních externalit.
Garfie ja si ale tak nějak nemyslím, že by všichni co letěli, jeli místo toho autem...
Garfie Chorvatsko je krasne
a more ma nadherne, ale chce to dojet az pod Split, idealne jeste dal. Co mi tam uplne nevyhovuje jsou sluzby (horsi a to my nejsme zadni zpovykanci
) a ceny (vyssi). Proto se nam tam nechce uplne vracet.
Ja se teda dost tesila ze vemu starsi na odkojovaci vikend do Berlina do Tropical Island... Ale tak odcad tam s ni dojedu i autem, pokud otevrou hranice Polsko i Nemecko. A pokud tomu bude situace prat. Pokud ne, pojedem treba na Sumavu:D
Lamicka Ono i v Chorvatsku je to jak kde. Asi před dvaceti lety jsem byla s manželem v Poreči, byla to tak strašná dovolená, že jsem se zařekla, že už nikdy. Hnusné ubytování, jídlo i pláž. Potom jsem jezdila s dětma se školkou pod Makarskou. Jenže první týden v červnu. Prázdné pláže, prázdná vesnice, restaurace a víceméně široko daleko jen naše školka (rodiče+děti). Moc se mi tam líbilo. Loni jsme byli v sezóně, poprvé jako rodina. Malá vesnice, dům hned u moře i s bazénem a vstupem přímo do moře. Oběd jsme vyřešili u bazénu a chodili na večeře do místní restaurace. Nákup jednou za týden víc ve vnitrozemí, protože jsme tam měli auto. Kluci si to nemohli po všech all i dovolených vynachválit a chtěli jet letos zase. A cenově to nevyšlo nijak hrozně, na ten luxus který jsme měli.
Tak to je právě to - já dlouho dopředu nikdy nekupuju. Jednak se mi to příčí (páč vim přesně jak dopadaj všechny moje plány, vzdálenější než tejden) a druhak to nešlo, já byla připravená na písknutí vyrazit, třeba hned druhej den!
Norwegian jsou/byli? fajn. I když pod sto euráků jsem se dostala snad jen jednou. Za dost dobrou cenu jsem pokládala těch sto, stodvacet... plus samozřejmě za velkej kufr něco. Rezervaci místa (placenou) jsem celkem rychle, jako panský choutky, vypustila ![]()
Nálada společnosti mi je ukradená. Jestli letos otevřou jen to Chorvatsko, pojedu klidně tam, i sama (nic proti, jezdila jsem tam s vnučkou každej rok). Kdybych se já rozhodla, že letos nikam nepojedu, tak je to jiná... ale takhle se cítím vysloveně jako v pasti, a to mi nedělá dobře! Ne po třiceti letech za železnou oponou!
Vím že je to dětinský a zdravej rozum říká a blablabla... ale nemůžu si pomoct ![]()
Renusatko ono je to jiné na Istrii, jiné v Dalmácii,jiné na ostrovech. Já jsem byla na Makarské, na peljesaci a na lastovu,nezklamalo mě nic. na Makarské se díváte z moře na hory a krásne to tam voní, na peljesaci je moře takove divočejší a mají tam dobre vino a Lastovo je vesnice v moři, takovy konec světa. Na Makarské je nejlevněji a na lastovu nejdraz.
No a plavba trajektem ze Splitu na Lastovo je můj životní zážitek. Nádhera.
moora uf, to jsem ráda, že nejsem jediná... přepínám, vypínám nebo aspoň utnu zvuk...
Tulipe ja nedelam nic z toho. prijdu domu, zuju se, svliknu bundu, umeju si ruce mejdlem a nazdar. na rousku normalne saham, kolikrat ji i strcim do kapsy. podle ministerstva jsem asi casovana bomba. :D
s tim hysterickym dezinfikovanim vseho by me zajimal nazor nejakyho odbornika, jakej vliv to ma na celkovou imunitu tech lidi. z myho laickyho pohledu si myslim, ze takovy lidi pak skoli i blba ryma nebo prujem, protoze jejich organismus nebude zvyklej na vsechny ty bakterie a viry, ktery se kolem nas bezne vyskytujou. i proto nejsem moc zastancem rousky a kdykoliv muzu, tak si ji sundam. chci dejchat vsechno, co ve vzduchu lita, jako jsem to delala doposud (jo a taky chci cejtit, jak krasne voni stromy).
Tulipe tak je pravda, že si boty zuju přede dveřmi a stříkám klíče a kliku anticovidem (který je připraven v předsíni!) a myju si ruce ... ostatní neřeším
(to by v důsledku znamenalo, že se musím převlíkat i v práci, po vrácení z polední pauzy apod, protože venku sem měla oděv, který je jistě pokrytý virem :-) mně osobně by vyhovovalo mít přede dveřmi takový ten dezinfekční rám, myslím, že to bylo v Návštěvnících? ![]()
barbucha cítím to přesně tak.vadi mě,že je mi něco podsouváno. jak znají krásy české krajiny Babiš se Zemanem ?Jezdím po ČR dost, na Šumavu, do jizerek, do jižních Čech, na Vysočinu nemusím, tam bydlím, atd.atd. nebyla jsem teda všude , spíš se vracíme, kde se nám líbí.
dezinfekci jsem koupila až asi v pulce března, do té doby jsem ji nikdy nepotřebovala a celkem 2x jsem vydezinfikovala kliku u dveří a teď je celá dezinfekce někde hozená v rohu bez uzitku. přijdu domů, sundam boty, umeju ruce mýdlem, uklidim případný nakup a znova si umeju ruce, to je asi tak všechno... víc odmítám blbnout...
Renusatko razorblade uf, uz jsem se zacala citit jako total prase. ![]()
a s tim vystavovanim se vsemu, co kde lita: vazne uvazuju, ze u toho duvodu poslu dceru na ten mesic do skoly (teda jako do bezplatne hlidarny spis). Mela problemy s imunitou a zmena rezimu prazdniny-skola plus setkani se vsema breberama ve skolnim kolektivu bylo vzdycky blby. Navic podzim, respiracni vsecko... ted bude skoro 3 mesice temer mimo jakoukoliv lidskou spolecnost (pripadne s hadrem na hube), tak mam pocit, ze to neni dobre...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY