razorblade muzes si mimodek sahnout do oka
spis bych se od tyce bala svrabu.
Koronavirus
razorblade ježiš sorry, zkratka, no...
Jiná Realita moje snacha je hubena jak lunt, ji snad celkem zdrave, pohybu s ditetem ma dost, nekouri, nechlasta... a vysoky tlak ma.
Ja jsem naopak obezni, ale tlak mam celej zivot nizkej, nekdy az moc
ale ani svoji obezitu neberu jako pritezujici okolnost (nekde rikali, ze zeny jsou na ni lip adaptovany nez muzi, pro ktere je vyraznou komplikaci u cinsky chripky). Jediny, co by me mohlo skolit, jsou mozna prudusky, se kterejma jsem se jako dite lecila, ale kdyby se zacalo promorovat, jdu si stejne stoupnout do prvni rady, at se trochu pohneme z mista...
razorblade tech 10 kg navrch se primo doporucuje (nadsazka, aby se toho zas nekdo nechyt) ![]()
Pinot Noir Ja to delam i ted. Ale nejak nevidim statistiku prenosu pres oko, kterej mi prijde hodne malo pravdepodobnej.
Saháš si na obličej, ani o tom nevíš
až třiadvacetkrát za hodinu!
barbucha nemuze se to snad dostat pres kuzi? Na hube mam hadr a do oci se snazim nesahat. Kdyz se podrbu na cele, asi se nenakazim, ne?
Pinot Noir já jsem taky nenapsala každý. jenže s ohledem na procenta bych i pak pořád nebyla ve stresu, protože cca tak každý druhý ten pacient s vysokým tlakem má ještě buď obezitu, nebo chorobu plic nebo jiný neduh.
už delší dobu se i sama sobě snažím vyjádřit myšlenku, a nedaří se mi to, ale zkusím to. předesílám že jaho všechny etické úvahy o smrti kohokoli je to poněkud drsné, ale prostě nijak citlivěji se o tom nedá psát.
myslím, že by bylo dobré rozlišovat osobní strach a "společenský" strach.
osobní strach mám i já, protože oba moji rodiče jsou rizikoví nejvyšším způsobem.
ale když tu píšu o tom, že mě něco uklidnilo, tak to myslím z pohledu "společenského strachu". samozřejmě, že o rodiče se bojím a bát budu. ale z pohledu oproštěného od subjektivního vztahu k lidem, které člověk zná, ten vir nedělá až na velké výjimky nic jiného, než přirozený výběr. "jen" strašně rychle, což je hlavní složka jeho děsivosti. nezabíjí v naprosté většině případů nikoho, koho při život nedrží nějakým způsobem medicína, protože už delší dobu žije ve špatném zdravotním stavu. 80% lidí, které potká, neudělá vůbec nic, ani si ho v podstatě nevšimnou. a z těch 20% nevím kolik má následně těžký stav a v podstatě hodně malé procento zemře. skutečně společensky děsivý vir by byl takový, který by na tohle dlabal a zabíjel by jako třeba ebola. nebo jako ta španělská chřipka, která myslím zabíjela mladé zdravé lidi.
kdyby covid zabíjel stejné procento lidí, ale poněkud pomaleji, víc by si to rozložil v čase, a zabíjel třeba rychlostí jak teď ve švédsku nebo nějak o trochu víc než v německu, tak se ho možná budeme bát jako chřipky, přestože zabije ve výsledku mnohem víc lidí. kdyby se např. ve švédsku udržela situace, jaká tam byla přes pár dny (mám pocit, že tam následky viru také zrychlují, moc to nesleduju, tak se případně omlouvám - ale kdyby to nenastalo), tak se tam toho stále stejného viru obávat nebudou, všechno bude dál otevřené, a lidi budou normálně žít. ten vir nebude jiný, jen si dá víc načas. pořád by zabíjel stejné rizikové skupiny se stejnou pravděpodobností a jeho následky by byly stejné.
pokus vyjádřit myšlenku nedokonale ukončen.
razorblade Spojivka je hrozně nasákavá, takže opravdu může být vstupem /nejen/ koronaviru. Já si teda mnu oči hrozně často, jsem alergik a slzím. Jo, je tu čuňárna, ale mimoděk jsem to určitě dělávala i na nevhodných místech nemytejma rukama.
Jinak k tomu přenosu z tý konkrétní tyče, pokud tam někdo virus /jakýkoliv/ naprskal spolu s epiteliemi z dýchacích cest, tam si tam virus žije, má totiž z čeho. Ale určitě je to méně častý přenos než aerosolem z dýchacích cest.
Jo a o tobě si taky myslím, že bys Covid v pohodě zvládla, ale nedovolím si to říct na 100% ![]()
Edit: a k tomu tlaku u tebe....ještě jsi mladá
já si na oči sahám pořád, protože (blbý přiznání) se mi v koutcích pořád tvoří takové ty bílé žmolky, a protože mi strašně slzí oči, tak i takové jako zaschlé slzy. nevím proč, máme k tomu strašně sklony, i brácha na to hodně trpí. takže mi musím koutky často čistit. teď se snažím na to teda myslet, ale vždycky to nejde, a určitě nemám vždycky umyté ruce. pořád říkám, že jsem ideální adept na virus :/
Jiná Realita mám pocit že je u tebe tak trochu přání otcem myšlenky.. aby ta nemoc byla "trest" pro ty se špatným životním stylem, ať už se tím myslí cokoliv... jenže, není tomu tak. třeba kuřáci mají naopak výhodu. zdá se, že v největším ohrožení jsou lidé s kardiovaskulárními problémy a to sice je velká část těch výše uvedených (obézní apod), ale pak také spousta dalších, "nevinných". současně by to taky vysvětlovalo, proč jsou ohroženější muži (i mladí, i žijící "zdravě"), protože ženy před přechodem jsou chráněné hormony. každopádně jsou to jen spekulace. a na většinu nemocí snad zemřou ti, které trápí i další onemocnění, to mi přijde logické a nemyslím si že by to bylo něco typického pro coronavir? Fiction ?
barbucha nemuze se to snad dostat pres kuzi? Na hube mam hadr a do oci se snazim nesahat. Kdyz se podrbu na cele, asi se nenakazim, ne?
Pokud tam nemáš nějakou otevřenou ranku (puklej pupínek?
) tak asi málo pravděpodobně. Leda by ten virák z ruky přeletěl vzduchem do oka, když bude blízko (ta ruka) - ve vzduchu lítá, jak tvrděj. Tak je lepší ty ruce nechat dole ![]()
I když člověk může jet mhd, a na ty tyče a na nic takovýho vůbec nesáhnout, jak jsem zjistila praxí. Je to teď poloprázdný, takže nastoupíš, sedneš... no a pak vstaneš a automaticky otvíranejma dveřma vystoupíš. Cajk.
viktorka_od splavu i nějaký ten náš epidemiolog, jehož jméno jsem obratem zapomněla, v tom otevřeném proslovu prohlásil něco ve smyslu, že se obává darwinistické selekce. tedy přirozeného výběru.
já srovnávám covid třeba s morem, což by byla skutečně společensky děsivá nemoc, kdyby na ni nebyl lék. protože ten měl dle formy smrtnost 60-90%. tomu bylo jedno, že pacient žádnou jinou nemoc nemá. zabíjel všechny. kdo neumřel, měl štěstí. u covidu je to naopak - kdo umře, má smůlu.
nicméně, zřejmě jsem tedy selhala v pokusu o vyjádření, protože jsme to myslela úplně jinak.
edit: možná tak, že kdyby se nám podařilo udržet rychlost umírání v mezích, tak je v podstatě stejně děsivý jako chřipka, navzdory všemu děsivému, co se o něm píše. i kdyby umřelo víc lidí. protože pokud nezmutuje, bude konat tu darwinistickou selekci. nebude kosit hlava nehlava a nechávat naživu nebo bez trvalých následků jen ty, kteří budou mít nějakým zázrakem štěstí.
ale asi to pořád ješt není to, co chci vlastně říct ![]()
Jiná Realita tebe teda napadaj zvlastni veci, srovnavat covid s morem...
...já Ti rozumím
Kokoska tak na čem mám ten příklad uvést.
vůbec nejde o to, s čím ho srovnávám. ale o to, že na něm v podstatě není nic tak strašně děsivého, je to jen další z mnoha nemocí, které tu máme. je jen nový, lidi na něj umírají rychle a moc se o něm píše.
exploze rakoviny je mnohem děsivější, jen na ni lidi umírají pár let, ne pár dní. tento týden jsem byla zase na žlutém kopci a každému, kdo se hodně bojí o sebe nebo příbuzné kvůli covidu, bych doporučila, aby si tam zajel (edit: prosím vás, samozřejmě nadneseně řečeno...)
protože je pořád mnohem pravděpodobnější, že umřou poté, co tam budou deší nebo kratší dobu jezdit, než že umřou na covid.
...a ta rakovina si fakt nevybírá, ta bere hlava nehlava, zdravé, mladé, děti, nemluvňata, důchodce, všechny. a procento roste. a po šílenství s covidem, pokud nezmutuje v něco horšího, teprve bude růst, protože nadějné projekty, léky a postupy zhatí nedostatek financí nemocnic, státu i pojišťoven.
pokud bych se měla něčeho bát, tak určitě rakoviny, ne covidu. a to jak osobně, tak společensky, protože pro celé zdravotnictví je to čím dál větší výzva i zátěž. dlouhodobá a trvalá.
Jiná Realita jestli to neni taky tim, ten straach z koronaviru, ze na rakovinu je lidstvo zvykle, v prubehu casu se zlepsuje sance na preziti, nachazi se nove zpusoby lecby, jede vyzkum. Covid je nova vec a v podstate se nic nevi. A jak vime, clovek ma od pradavna strach z neznameho.
Jiná Realita tak je to druhá nejčastější příčina úmrtí v čr, logicky se jí bojíme nejvíc. první jsou ty různé kardio příhody a choroby, kterých se ale kupodivu nikdo nebojí:-)
Jiná Realita Já ti celkem rozumím, minimálně v tom rozdělení společenského strachu a osobního strachu. Jen nevím, co je to žlutý kopec.
RoSa Ale takových nemocí s fatálními následky, které může člověk chytnout ani neví jak, je kvantum. Třeba taková borelióza. Já ji dostala půl roku poté, co jsem se odstěhovala do Prahy, z klíštěte, které jsem chytla tady. A to jsem žila celý život prakticky na vsi a měla několik desítek klíšťat do roka. Jako nebezpečí číhá doslova na každým rohu, to jen o tomhle se teď hodně mluví. (tolik k tomu osobnímu strachu)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY