Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 16:29

barbucha Jak je to v okolí. Sice Tobě jde především o Švédsko, ale to je spíš na ukázku, že to není o našich zpovykancích.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 16:36

nonemy 

Tak Německo má například stále normálně otevřené hranice s většinou zemí - napříkald s Nizozemím, kde je epidemie rozhodně rozběhlejší. . Co vím, tak pendleři mají obecně větší problém s českou stranou než s Německou..... Podle mého kdyby to Češi nekomplikovali, tak Němci by tu hranici ze své strany nezavřeli. A pokud by vláda fakt chtěla nějak rozumě ty hranice otevřít, tak o to se sousedama jedná, za jakých podmínek atd., aby to bylo jednoznačné a jednotné.

To, že se ta opatření aplikují bez ohledu na to, jak si která země stojí, už je jen třešnička - viz dnešní protesty v Českém Těšíně (tam je teda máslo na hlavě na obou stranách).

A ano, mě jde o to, že nastavují podmínky, co jsou těžko splnitelné. Odebírat testy přímo na hranicích, kde tak jako tak lidi kontrolují, by nebyl takový problém. Ale oni mají strach, že jim lidi začnou dělat nájezdy na Německý Primarkt (což teda mezi náma zvládnou momentálně snadněji než lidi co by chtěli za rodinou jako brabucha).

A to už nemluvíme o situaic pendlerů, kteří musí každých 14 dní na testy a nevím teda, jestli je jasné, kdo to bude paltit (jestli pendleři sami, jejich zaměstnavatelé...... řešila to tu Jiná Realita).

Online barbucha blogger
36093 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 16:36

nonemy 

OK. Tak bude asi nejlepší počkat na ty dvoustranný dohody. Ovšem než se dostane i na ty země, s kterýma přímo nesousedíme, tak to eště hodně času uplyne, obávám se!

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 16:38

barbucha 

Já taky!

Online barbucha blogger
36093 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 16:44

domenica 

Škoda, že se to neudělá v rámci EU, nějak koordinovaně a pro všechny zároveň. Najednou jsou všechny státy samostatný... 

A s těma našima umělcema můžeme čekat roky, než se rozhoupou a něco kloudnýho zaříděj. Zvlášť, když jsou sami proti!

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 16:52

A666 Já bych spíš řekla, že s menšinou zemí. Alespoň co se píše v tom článku, na který jsem dávala odkaz, je, že Německo má přísnější pravidla, než například Rakousko, že pouští mimo výjimky jen lidi s trvalým občanstvím a kontroly probíhají na hranicích s Rakouskem, Švýcarskem, Francií, Lucemburskem a Dánskem.
Výjimkou jsou pendleři, víš tedy, jaké mají pro ně podmínky u vás?
Podmínka testů je těžko splnitelná, podle mě to má být takový mezikrok, aby byla i jiná možnost, než karanténa.

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 16:56

barbucha 

Právě! Pracovně i soukromě to prožívám dost intenzivně. Bohužel, koordinace na evropský úrovni se čekat nedá, každý stát si to řeší sám a je fakt, že každý má jiná čísla, vývoj... plus přesně, u nás se v tomto směru přílišná iniciativa čekat fakt nedá. 

Offline Kora
příspěvků moje polička 25. dubna 2020 17:02

nonemy Přesně.  Všechny sousední státy to mají nastavené podobně. Takže smysl kritiky i téhle diskuze můžu vycestovat-nemůžu vycestovat mi poněkud uniká. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 17:07
Reakce na barbucha:

domenica 

Škoda, že se to neudělá v rámci EU, nějak koordinovaně a pro všechny zároveň. Najednou jsou všechny státy samostatný... 

A s těma našima umělcema můžeme čekat roky, než se rozhoupou a něco kloudnýho zaříděj. Zvlášť, když jsou sami proti!

​Jo, mě fakt štve, že se tohle nějak nekoordinuje alespoň pro pracovní cesty a cesty za rodinou.....

nonemy 

četla jsem to, zkušenosti pendlerů s německou stranou jsou absolutně jiné.... O nějakých pendlerských pasech, razítkách a nevím co ještě psali v tom článku jiných než ze strany ČR jsem ve skupině teda fakt nečetla. Naopak si Sasko i Bavorsko zejména pendlery pracující ve zdravotnictví a sociálních služnách dost předcházeli, když zavedla ČR přísná pravidla pro pendlery, tak jim například nabízeli příspěvky na ubytování Dle mého se dost liší tvrdost vymáhání se zeměma, které jsou výrazně rizikovější a s ČR.... Ale jak sjem psala, s nizozemím nejsou snad ani hraniční kotrnoly, přitom tam mají větší problém než Němci.....

osobně fakt nechápu, proč se ty středoevropské země už dávno nezačali domlouvat, když to vypadá, že to všechny slušně zvládají Ale myslím, že Němci s tím moc nezačnou, ze začátku byli na Poláky a Čechy dost nas..., že do toho tak hodili vidle.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 17:12

Jinak tady psali o situaci na hranicích, kdyby byla ta žena, co chtěla jet do De na nákup hned otočená zpátky Německýma celníkama, asi by to tam napsali

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/policistum-se-nelibi-ze-znicehonic-musi-poustet-ridice-pres-hranice-40321765?fbclid=IwAR2bYeF_oei5AouWiJWoeNJf--98KZAX_pNOlm4beHM-ocvDIdVpZEwkie4

Online MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 17:13

domenica barbucha tak EU nemá tohle v kompetenci, musejí ji členské státy požádat o koordinaci, ale mám pocit, že nějaké takové info proběhlo, že by EU měla koordinovat otevírání hranic. Právě aby nedošlo k tomu, že někdo otevře a ten vedle ne.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 17:55

A666 Tak pendleři jsou prostě rizikoví, statisticky jsou u nás nejpostiženější kraje, které sousedí s Německem (vyjma Prahy, ta je jasná, a Olomoucka, kde plesali na hasičské zábavě s nakaženým :) ). A v Německu to je stejně, pokud se nepletu. Ono taky z logiky věci Němci určitě nebudou mít tolik pendlerů jako my, oni nemají takovou potřebu pracovat v okolních státech (laická dedukce, podloženo nemám, možná se pletu). Sice jim to nemusí snižovat riziko, ale nemusí to potom třeba řešit plošně. A že mají zájem o zdravotníky, to je jasné, to každý bez ohledu na riziko, tuto skupinu bych vůbec nebrala v potaz.
A co se týká rodiny, tak věřím, že je spousta smutných příběhů. Ale my jsme taky neviděli babičky 2 měsíce a to nemusí být za hranicemi. Prostě je chceme chránit. A rodinu máme v Rakousku, babička tam má dceru.
Nechci se přít, jen mi ta kritika už přijde přehnaná, promiň. Musí se to nějak vybalancovat, v této době tratí a jsou omezeni všichni. Kdyby nenastavili žádná omezení, tak bude "vyřvávat" daleko víc lidí, kteří se bojí, to se vsadím. Já prostě nevidím aktuálně lepší řešení, vyjma lepší možnosti těch testů.

Online Garfie
28627 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 18:19

A666 Hamáček říkal, že hranice do Německa jsou otevřené, proč taky ne, když jsme nepouštěli my :-), ale že poté, co je otevřeme, očekává uzavření z německé strany...zatím se to nestalo, tak uvidíme. Já jsem spíš nepochopila to rozhořčení policisty kvůli tomu cizinci na konci-ti snad mohli zemi opustit i před tím?

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 18:26

Ja myslim, ze je to evrope podobne, ted nam psal dodavatel, co vyrabi v Nizozemi, ze nam nemuze udelat zkusebni varku nove vyvijene suroviny, protoze na to potrebuje odborniky z belgie a ti by k nim museli s tou 14 denni karantenou, stejne jako u nas.

Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 18:38

o té slovenské státní karanténě jsem slyšela: prý to není jak u nás, že si to odkroutíš doma, ale pěkně nastoupíš do státem určený karanténní budovy (nejspíš to budou bývalá rekreační střediska ministerstev nebo tak něco...) a je to tam prej hrozný...

Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 18:43

tenhle článek mě dneska trochu vyděsil - on to bude pěknej prevít ten virus... fakt nevíme, co si s nim eště užijeme...

a pak tohle - ty lidi se snad zbláznili

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 18:49
Reakce na nonemy:

A666 Tak pendleři jsou prostě rizikoví, statisticky jsou u nás nejpostiženější kraje, které sousedí s Německem (vyjma Prahy, ta je jasná, a Olomoucka, kde plesali na hasičské zábavě s nakaženým :) ). A v Německu to je stejně, pokud se nepletu. Ono taky z logiky věci Němci určitě nebudou mít tolik pendlerů jako my, oni nemají takovou potřebu pracovat v okolních státech (laická dedukce, podloženo nemám, možná se pletu). Sice jim to nemusí snižovat riziko, ale nemusí to potom třeba řešit plošně. A že mají zájem o zdravotníky, to je jasné, to každý bez ohledu na riziko, tuto skupinu bych vůbec nebrala v potaz.
A co se týká rodiny, tak věřím, že je spousta smutných příběhů. Ale my jsme taky neviděli babičky 2 měsíce a to nemusí být za hranicemi. Prostě je chceme chránit. A rodinu máme v Rakousku, babička tam má dceru.
Nechci se přít, jen mi ta kritika už přijde přehnaná, promiň. Musí se to nějak vybalancovat, v této době tratí a jsou omezeni všichni. Kdyby nenastavili žádná omezení, tak bude "vyřvávat" daleko víc lidí, kteří se bojí, to se vsadím. Já prostě nevidím aktuálně lepší řešení, vyjma lepší možnosti těch testů.

​Vy jste možná babičky neviděli 2 měsíce a dobrovolně, já už neviděla rodinu měsíce 4 a nevypadá to, že by se to mělo měnit. Další rozdíl je, že pokud bys e endej bože vašim babičkám něco stalo, tak se tam dostanete bez problému, zatímco já ybch musela dojet busem na hranici, přejít ji pěšky, potom pokračovat dál a ještě bych teoreticky se předtím měla nechat otestovat, pokud bych neměla zůstat ve 14-ti denní karanténě. A to opakuju, že tady v mém bydlišti mám menší riziko nákazy než v Praze (a to jsme 600 tisícové město). Onos e pak holt na ty opatření koukáš trochu jinak

Jinak já chápu, že je to třeba vybalancovat, ale přijde mi absurdní, že by si naši v klidu mohli udělat výlet na Domažlicko/Olomoucko jakožto nejpromořenějších krajů v ČR, ale k nám, kde je situace dokonce lepší než v jejich bydlišti, prostě nemohou.....Stejně jako je absurdní situace s tím testem, protože negativní výsledek z doby před 4 dny (a třeba ještě před odjezdem z republiky) neříká naprosto nic o tom, jak jsi na tom ve chvíli návratu....

Jinak to, co jsem psala o pendlerech, bylo myšleno tak, že němci nedělají takové problémy českým pendlerům (protože z toho článku na seznamu to vyznělo tak, že pendlování řeší obecně)..... Jinak zdravotníkům nabízeli kompenzace, ale jinak neznám pendlera, co by mu dělali obstrukce v dojíždění do německa, naopak zaměstnavatelé leckdy vycházeli vstříc i těm, kteří nespadli do profesí žádaných oficiálně státem.....

Jinak ano, lidi by řvali, zvláště proto, že je média krmí zejména články o tom, jak v Německu čísla stoupají, o tom, že to stoupá v důsledku víkendu a většinou předchází výrazný pokles a nikdy už to nestoupá na původní úrovně taktně mlčí

Edit: Jo, možná to řeším až moc, ale od začátku mě štve, že poliici vidí cestu do zahraničí jen jako dovolenou a honbu za levnými nákupy, s přimhouřením oka možná pomyslí ještě na pendlery. Absolutně nemyslí na to, že dneska jsou leckdy rozptýlení lidé po celé Evropě. A tak je ani nenapadne řešit nějakou koordinaci nebo na to, jak situaci těchto lidí alespoň trochu usnadnit. A i proto neměli problém v médiích pohazovat odhady jako rok, dva....

Online barbucha blogger
36093 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 18:53

RoSa 

Že já na to klikla No, pěkně nám Číňani zavařili... jediná jistota bude vakcína asi.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:01
Reakce na RoSa:

tenhle článek mě dneska trochu vyděsil - on to bude pěknej prevít ten virus... fakt nevíme, co si s nim eště užijeme...

a pak tohle - ty lidi se snad zbláznili

​Chápu, že ty sumarizace znějí šíleně, ale je velká otázka, co z toho je skutečně dané virem, a co z toho například tím, že jsou lidé napojení na ventilátor delší dobu než bývá obvyklé. Já nedávno viděla video o tom, jak jakýkoliv pobyt na intenzivní péči a ventilaci může dost ovlivnit stav člověka i do budoucna.....

Všechny současné výzkumy jsou publikované extrémně rychle, uvidíme, jaké závěry z toho vyplynou po podrobnějším přezkoumání (jo, jsem skeptik, ale vím, jak sem tam doktoři publikují a jak na aktuální téma je leckdy snazší dostat článek do časopisu bez dostatečného review).

Tý náplavky bych se zase tolik nebála, přeci jen jsou venku, mají roušky

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:03

RoSa Jenze takovyhle nasledky ma pro minimum lidi, vetsina se s nim popere v pohode, staci si poslechnout treba Pirka. Ja proto nevidim duvod, proc bejt z plny naplavky vydesena.