Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:34

viktorka_od splavu no právě.

ale bojí se třeba (jen příklad, protože tu konkrétně psala) Pinot Noir aktuálně (nebo připouští si/uvažuje nad tím), že její maminka umře na rakovinu prsu nebo ponese následky? (1700 žen ročně umře, do 55 let věku až 50% skončí v invalidním důchodu - znám to, a vím, co to znamená a to nechce nikdo zažít), nevím přesně jaké procento má nádor opakovaně...prostě následky toho jsou strašné a mnohem častější, než u koronaviru, přitom to dostane úplně naprosto zdravý aktivní člověk, protože nikdo nebyl zdravější než moje matka před rakovinou).

tím chci říct, že teď se lidi bojí/připouští si/ uvažují nad tím, že je postihne v podstatě takové koťátko covid, přičemž na většinu z nich číhá mnohem aktuálnější a mnohem horší nemoc, třeba rakovina nebo infarkt, nebo něco ještě jiného, ale toho se nebojí buď vůbec, nebo minimálně ne teď, teď dávají přednost viru.

každý třetí obyvatel čr někdy v životě dostane rakovinu. osob, kterým byla diagnostikována, je aktuálně kolem 600.000. velké procento z nich bylo do diagnózy zcela zdravých, sportovci, děti. pro většinu z nich to znamená doživotní následky. a mezitím se hodně lidí úplně hroutí strachy o příbuzné (teď nemyslím pinot, ale obecně), protože je diagnostikováno 7500 lidí s covidem, z čehož má 70 těžký průběh. bojí se těžkých následků, o kterých třeba píše ta uvedená studie. i kdyby to číslo stouplo 100x, je to pořád naprostý nepoměr.

na světě jsou prostě mnohem horší hrozby s mnohem horšími následky. pořád s předpokladem, že covid nezmutuje v něco horšího. 

v podstatě není důvod se o kohokoli bát kvůli covidu, pokud se o něj úplně stejně nebojím, že dostane akutní leukemii, rakovinu slinivky, rakovinu prsu, infarkt...

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:39

Kokoska no přesně, zatím jen domněnky... stran původu, nakažlivosti, přenosu, následků, imunity, obtíže s diagnostikou, široký klinický obraz nemoci, mnoho nelogičností...proto mám obavy, když nepřítele neznám

Jiná Realita tvoje úvahy od koronaviru přes mor až k onkologii ... já se v tom nějak ztrácím

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:39

MP Meri žlutý kopec je označení pro masarykův onkologický ústav. je na žlutém kopci v brně, léčí tam pacienty v podstatě z celé čr.

i teď, přestože poskytují kvůli viru omezenou péči, je tam narváno. 

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:40

Jiná Realita tak já se třeba o své blízké (i o sebe, samozřejmě) právě bojím. právě proto že vím, co se může stát a že něco z těch nejčastějších chorob, s největší pravděpodobností jejich kombinace, nastane s věkem zcela určitě. plus, aktuálně se třeba bojím o muže (jo, teď zrovna díky covidu ne) který jezdí každý týden a občas i víckrát po D1. právě proto, že je to velká pravděpodobnost. ale! přestože tohle všechno vím, tak nechci do toho přidávat ještě další riziko, když to není nutné..

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:42

viktorka_od splavu 

na tom ale není nic divného, divný by bylo, kdyby se právě nebála ničeho z toho, ale bála by ses ho pustit do supermarketu kvůli covidu. já se pořád víc bojím, že se někdo z nás zabije na dálnici, než že umře na vir. hned po tom mám rakovinu, protože u nás v rodině je to 100% jistota, otázka je jen kdy a jaká. až bude na vir umírat aspoň 10% nakažených, začnu se bát i viru.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:44

Jiná Realita S Covidem se teď delali /dělají takový obstrukce proto, aby se nenakazili a tím nevyřadili z provozu zdravotníci a aby nemocnice nepadaly pod množstvím dušných lidí s Covidem. Právě proto, aby zdravotníci a nemocnice byli funkční pro ty ostatní diagnozy. Zatím to vypadá, že je to na dobré cestě. (Uvidíme, co promořování).

Offline Aranel
6683 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:46

Kokoska souhlasím.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:48

Jiná Realita A že se každej nějaké nemoci bojí a ne každý to má stejně, to snad taky není divný. Já se u manžela taky nejvíc bojím, stejně jako viktorka_od splavu nějakého fatalního úrazu a u sebe zas předčasný demence. Každej ať se bojí čeho chce, ne?

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:52

Fiction zase jsme u toho osobního a společenského strachu.

každý ať se bojí čeho chce, ale covid není (zatím) důvod se společensky bát víc, než jiných nemocí, které tu dávno máme.

celá debata vyšla z toho, že ta uvedená studie přišla razor děsivá, ale mně přišla naopak společensky uklidňující, protože řadí covid do nemocí, které jsou mnohem méně hrozné, než jiné nemoci, které tu žu dávno máme, třeba rakovina.

Offline Pinot Noir
30023 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 21:58

Jiná Realita ale o to, jestli se nějaké nemoci v souvislosti s rodiči bojím víc nebo míň, vůbec nejde. Jen říkám, že informace, že je covid hrozbou hlavně pro lidi s vysokým tlakem, kardiaky atd., mě nijak neuklidňuje, protože přesně tyhle neduhy rodiče mají, ačkoliv si je nijak "nezasloužili" nevhodným životním stylem. A vlastně i kdyby zasloužili celoživotním cpaním se a válením u televize, tak by to mou obavu o ně nijak nezmenšilo. Veškeré další srovnávání nemocí je úplně zbytečné. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 22:11
Reakce na Jiná Realita:

Fiction zase jsme u toho osobního a společenského strachu.

každý ať se bojí čeho chce, ale covid není (zatím) důvod se společensky bát víc, než jiných nemocí, které tu dávno máme.

celá debata vyšla z toho, že ta uvedená studie přišla razor děsivá, ale mně přišla naopak společensky uklidňující, protože řadí covid do nemocí, které jsou mnohem méně hrozné, než jiné nemoci, které tu žu dávno máme, třeba rakovina.

​Já už se v tom ztrácím, nevím, pochopila jsem, že zmiňovaná razor se ničeho nebojí, ani plný Náplavky.

My dvě se asi způsobem uvažování neprotneme, já Covida hodnotím společensky a osobně asi neoddělene, asi i kvůli svý práci. A teda myslím, že "společensky" nás kosí víc než dost. /A chápu, že ty to slovo společensky myslíš jinak/. To je za mne asi k filozofování o viru vše.

Dokud o viru nebudu vědět víc, co mě zajímá už jsem výše vypisovala, tak ve mně obavy bude vzbuzovat. Zatím nejsou žádné studie, i ta analýza ve Science je jen splácání různých názorů a zkušeností.

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 22:11

Ja ani nemam strach z konkretni nemoci, i kdyz v RA mam cukrovku, mozkovou prihodu, nekolik druhu rakoviny, degenerativni ocni onemocneni, ktery je dedicny a hrozi oslepnuti, a dalsi prijemne zalezitosti. Vic se bojim toho, ze z nejakeho duvodu zustanu bezmocna a ani me nenechaji v klidu umrit, az uz budu mit vseho dost. Jenze to mi denne nikdo nehuci do hlavy, nectu o tom sotva otevru internet, nepripominaji mi to kolemjdouci zahalenym ksichtem. Ten covid je proste ted a velky podil na tom strachu lidi maji media. Nevim, jestli nutne potrebuju znat denni pocty mrtvych v kazde jednotlive zemi, posledni slova anglickeho ridice autobusu, obrazky hromadnych hrobu v NY nebo vsechny mozne mutace, ktere mozna vir bude mit.

Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 22:16
Reakce na Jiná Realita:

nadějné projekty, léky a postupy zhatí nedostatek financí nemocnic, státu i pojišťoven.

pokud bych se měla něčeho bát, tak určitě rakoviny, ne covidu. a to jak osobně, tak společensky, protože pro celé zdravotnictví je to čím dál větší výzva i zátěž. dlouhodobá a trvalá.

​tak ale tou darwinistickou selekcí, jak to popisuješ, pak už ty projekty a finance na boj s rakovinou nebudou potřeba - tvůj kruh se uzavírá...

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 23:05

Kokoska 

já si ymslíš, že v ČR ten strach média podporují nemístně. Už jen tím, že na každém internetovém mediu věnujícímus e zpravodajství máš hezky na první straně na viditelném místě počet nakažených, počet uzdravených, počet mrtvých a počet testů. Musím říct, že tohle z Německých medií neznám. Jo, taky to mají, ale většinous e k tomu musíš cíleně proklikat, ne, že je to to rpvní, co tě udeří do nosu

Offline Pinot Noir
30023 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 23:12

A666 ano, naše média se v tom strašení přímo vyžívají.

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 23:24
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 23:50

dobrej dotazník:-)

​Dotazník zajímavý, ale musím říct, že to nezvládám vyplnit - prostě nedokážu rozhodnout, co je správně a co ne

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 26. dubna 2020 00:15

dobrej dotazník:-)

​Taky mě to bavilo, no, nějak jsem to tam namrskala. Ale teda 1 ventilátor pro 5 osob, to mi připomnělo ten vtip s Přemkem Podlahou / měl ho vyrobit pan Kropáček z Manětína z mopedu a staré ždímačky )

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 26. dubna 2020 00:28

Fiction taky nevím, jestli jsem odpověděla zrovna podle etického kodexu, přece jen nejsem zvyklá rozhodovat o osudech jiných. Ale teroristovi bych klidně píchala třísky pod nehty a mlátila ho železnou tyčí

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 26. dubna 2020 00:34

Kokoska No přesně, žádný slitování