Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline letfenixa
10934 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:04

RoSa áno, kto teraz prekročí hranice, ide do štátnej karantény, platia si stravu, a vraj to tam až také zlé nie je

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:05
Reakce na razorblade:

RoSa Jenze takovyhle nasledky ma pro minimum lidi, vetsina se s nim popere v pohode, staci si poslechnout treba Pirka. Ja proto nevidim duvod, proc bejt z plny naplavky vydesena.

​Jo, to je další, ty vzorky jsou často desítky, maximálně stovky lidí. nakažené jsou skoro 3 miliony.....

Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:23

razorblade dobře, ale co když to "minimum lidí" budeš zrovna ty?

je to virus, zákeřnej, neznámej, co to udělá v těle časem i u zdánlivě uzdravenejch nikdo neví... jako třeba u HIV vim, že ho chytim jedině když vlezu s dotyčnym do pelechu (nebo si s nim nějak vyměnim tělesný tekutiny), ale tohle?! dyk to chytíš vod tyče v tramvaji!

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:28
Reakce na RoSa:

razorblade dobře, ale co když to "minimum lidí" budeš zrovna ty?

je to virus, zákeřnej, neznámej, co to udělá v těle časem i u zdánlivě uzdravenejch nikdo neví... jako třeba u HIV vim, že ho chytim jedině když vlezu s dotyčnym do pelechu (nebo si s nim nějak vyměnim tělesný tekutiny), ale tohle?! dyk to chytíš vod tyče v tramvaji!

​Chápu Tvé obavy, ale bohužel, zvrtnout se může vše. Já měla totálně mizivě pravděpodobnou komplikaci planých neštovic prodělaných v ideálním věku. Komplikaci, na kterou můžeš umřít, skončit ochrnutá či s postiženými smysly....... Většina těch v článku ppsaných kompliakcí může nastat i u chřipky (jsou lidi, co po chřipce skončí jako adepti na transplantaci srdce). Chřipku můžeš taky chytit v tramvaji šáhnutím na tyč (BTW fakt by mě zajímal astatistika, kolik lidí mělo jako primární zdroj nákazu ěnco takového - tj. nebyl dohledaný přímý kontakt s nakaženým). Plané neštovice nechávají některé matky jejich děti chytnout schválně, aby si to odbyli ve správný čas.....

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:42

RoSa razorblade mě ten článek naopak uklidnil.

kromě lidí vysokého věku, s čímž nikdo nic neudělá, virus podle všeho napadá (tedy v rozvinutých zemích, o kterých tam je řeč) především lidi, kteří na sebe kašlou, přes tuk už ani nedýchají, necvičí, žerou, nedbají na životosprávu, výsledkem čehož mají přidružené zdravotní problémy, které kompenzují místo změnou životosprávy léky.

hypertenze, kterou měla v usa polovina pacientů (!) ve vážném stavu, je především civilizační problém. cukrovku měla třetina. kolik lidí bylo obézních, jsem se tam nikde nedočetla, ale hádám, že výrazné procento, protože v usa je neobézní skoro výjimka.

jeden z důvodů, proč třeba v japonsku, kde je výrazně stará populace, ale přesto tam (zatím) není ani itálie, ani usa, ani belgie, totiž může být, že populace je sice stará, ale jinak dost zdravá, protože japonsko jako celek, a hlavně starší generace, žije dost asketický život a velice zdravě jí.

aneb - že věk zas nehraje takovou roli, když je starý člověk jinak zdravý. ale že mnohem větší roli hraje to, kolik a jakých léků do sebe lifruje, co jí, kolik má sádla, a jak celkově žije.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:49

A666 RoSa Jen ta chřipka nemá takovou /vysokou/ nakažlivost a smrtnost. A taky je možné se očkovat. Přenos z tyče od tramvaje... tak pořád není jasné, jak to s tím přenosem vlastně je, čeho se obávat, i odborníci se přou, proto bych si nedovolila to zlehčovat.  O viru prostě víme kulový, chová se divně ve všech ohledech, tak já chápu, že vyvolává obavy. Aktuální nekoncepční uvolňování mě taky nijak neuklidňuje.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:53

Fiction to nekoncepcni uvolnovani vypada spis jako promorovani

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:53

Jiná Realita Mě naopak ta hypertenze dost děsí, protože sice u mnoha lidí je výsledkem špatného životního stylu a lze ji pohybem, dietou, omezením soli, apod. ovlivnit, ale stejně tak hypertenzí trpí mnoho lidí, kteří žijí vzorně.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:55

Lamicka Jj, jen mě překvapilo, že je to ještě více nekoncepční, než jsem čekala

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:58
Reakce na nonemy:

Jinak nechápu, co jiného by měli udělat jinak, lépe.

​Já tomu taky nerozumím. A dík za ten odkaz na situaci v okolních státech.

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 19:59

Fiction jsem zvedava, jak moc cisla vyjedou nahoru. Nemecko se v souvislosti s uvolnenim u nich chysta na druhou vlnu, u nas se resi dovolene v Chorvatsku.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 20:00
Reakce na Fiction:

A666 RoSa Jen ta chřipka nemá takovou /vysokou/ nakažlivost a smrtnost. A taky je možné se očkovat. Přenos z tyče od tramvaje... tak pořád není jasné, jak to s tím přenosem vlastně je, čeho se obávat, i odborníci se přou, proto bych si nedovolila to zlehčovat.  O viru prostě víme kulový, chová se divně ve všech ohledech, tak já chápu, že vyvolává obavy. Aktuální nekoncepční uvolňování mě taky nijak neuklidňuje.

​Já to enchtěla zlehčovat, mě by opravdu ty data na přenos ze zamořeného povrchu zajímala......

A ano, o viru víme kulový, o to víc je absurdní vyvozovat obecné závěry ze studií na desítkách, maximálně 4 stovkách lidí, které navíc byly šité horkou jehlou )sorry, za dva měsíce se kvalitní výzkum fakt neudělá....) Tohle akorát zbytečně děsí lidi......

Já myslím, že na místě není ani úplné zlehčování, ani úplné strašení, spíše nějaká střední cesta....

S těma nekoncepčníma uvolňováníma souhlasím.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 20:01

Fiction

nemám žádná tvrdá data, a pochybuju, že vůbec nějaká existují, ale jsem si zcela jistá, že ten poměr vzorně žijících lidí s hypertenzí je poměrně nízký vůči těm, kteří ji mají, protože jsou obézní, živí se blafy, a většinu života prosedí na zadku, mají zablkovanou páteř apod.

kdybych to brala z okolí, tak vůbec nikdo, kdo má hypertenzi, nežije vzorně. 

mám v rodině dost lékařů, kteří obrázek pacientů s hypertenzí znají líp než já, a vidí ho zhruba takhle.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 20:02
Reakce na Kokoska:

Fiction jsem zvedava, jak moc cisla vyjedou nahoru. Nemecko se v souvislosti s uvolnenim u nich chysta na druhou vlnu, u nas se resi dovolene v Chorvatsku.

​Já ybch netvrdila, že Německo se chystá na druhou vlnu vyloženě v souvislosti s uvolňováním, spíše bych řekla, že využívá oddechového času na to, aby se připravila na případnou druhou vlnu ať už by vznikla z jakéhokoliv důvodu.....

Online Pinot Noir
30023 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 20:02

Jiná Realita mně to teda neuklidňuje, třeba moji rodiče zmíněnými neduhy trpí, a oba jsou velmi štíhlí, fyzicky aktivní přiměřeně věku a kromě občasné skleničky červeného vína žijí dost asketicky. Ne každý kardiak je tlustý mamlas živící se uzeninou a pivem.

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 20:04

Jiná Realita moje snacha je hubena jak lunt, ji snad celkem zdrave, pohybu s ditetem ma dost, nekouri, nechlasta... a vysoky tlak ma.

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 20:05

A666 asi jsem spatne pochopila pani kanclerku pred chvili v TV. A taky rikala, ze je vsechno teprv na zacatku.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 20:09

RoSa Muzes mi, prosim, vysvetlit, jak to chytnu od tyce v tramvaji? Nevim jak ty, ale ja tyce v tramvaji obvykle neolizuju a po prichodu domusi myju ruce...

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 20:13

Jiná Realita Jo a ani tu cukrovku nemá vždy jen otylý člověk.

Online Pinot Noir
30023 příspěvků moje polička 25. dubna 2020 20:13

razorblade sáhneš si do oka třeba? Teď to nikdo neudělá, všichni jsou ostražití, ale bude-li situace trvat měsíce, ostražitost poleví. Já si po ksichtě třeba šmatlám pořád, zcela bezmyšlenkovitě.