Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline horse_66
155 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:05

baltik Pro lidi od 60 let a chronicky nemocné bude od 1. prosince možné přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 už po pěti měsících od ukončené vakcinace. Nyní je interval šest měsíců.

Já mám osobní zkušenost z října, když byl interval 8 měsíců, tak jsem volala do očkovacího centra bez registrace v Brně a tam mi řekli, že očkovaná osoba musí splnit platné kriterium odstupu pro aplikaci 3. dávky. Že to kontrolují.

Offline Černá kočka
1782 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:06

notna Uplne vsechno co tam rikala si nepamatuju,  celkove me prislo, ze byla naladena na ockovani deti, ale mozna je to jenom moje interpretace. Moc se mi libilo jak o tech svych pacientech mluvila.

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:07

continuity myslim, ze pletes zivou vakcinu(napriklad proti spalnickam) a inaktivovanou(jiny ockovani) a vektorovou(AZ, Johnsson, Sputnik)

Lamicka udelala jsem si rychly pruzkum, doted jsem to neresila, ale muj dojem je, ze bezny vakciny(hexavakcina) jsou ten typ s inaktivovanym nebo oslabenym virem. Pak je vakcina proti spalnickam(MMR, ta co udajne zpusobuje autismus), coz je ziva vakcina(projevuje se treba tak, ze vedlejsi ucinky nastupujou az po tydnu, nez se s tim imunitni system popere). No a pak jsou vakciny na covid a ty jsou bud m-RNA nebo vektorovy(a dalsi, ale ty se neprosadily, TADY je hezky prehled typu).

A ted prichazi to revolucni zjisteni - vektorova vakcina vubec neni nic superosvedcenyho, pouziva se akorat u ockovani proti Ebole! Takze asi ti nepomuzu s argumentama, proc mRna vakcina neznici diteti imunitni system(wtf), ale zkusila bych preramovat diskuzi tak, ze oboji jsou novy, relativne nevyzkouseny vakciny, fungujou dokonce na podobnym principu - TADY je krasne popsany, jak funguje vektorova vakcina. A verila bych proste klinickym studiim.

Ja osobne mam nazor takovej, ze vakcina ti maximalne nezafunguje a neochrani te, protoze si nevytvoris protilatky. Ale tezko ti zpusobi problem s imunitnim systemem(ano, muzeme spekulovat o rozvoji autoimunitniho onemocneni, ale to tyhle lidi asi nemyslej a podle me to nebylo jeste prokazany).

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:08

Sweet Potato Jestli přežitý, to se teprve ukáže. Jeden z rozdílů je ten, že tradiční vakcíny obsahují to, čemu se říká nosič /teď na basi hliníku, dřív rtuti/. Já si kdysi dávno myslela, že je tam proto, aby tu aktivní látku chytil za rukua jinou funkci nemá. Až poté, co měly děti problémy, jsem se o to začala zajímat, protože mi připadalo nesmyslný tvrzení antivaxerů, že jsou otrávený hliníkem. A tak jsem se v seriozních zdrojích teprve dozvěděla, že je to akcelerátor imunitní reakce. Něco, co tělu opakovaně prezentuje ten aplikovaný antigen, inaktivovaný virus atd. Což je skvělé v tom, že účinnost těhle typů vakcín je na léta, někdy napořád, nevýhoda možná u lidí se sklony k autoimunitě. Protože pro imunitní systém je přirozené se s bakterií, virem setkat a zabít ho nebo podlehnout, ne ten imunitní systém antigenem opakovaně dokola dráždit...Ano, většina lidí to přežije, aniž by si čehokoli všimli. 

mRNA vakcíny tenhle akcelerátor v sobě nemají. Proto možná ale jejich účinnost je v řádech měsíců a pak rapidně klesá. Chřipka je jinej případ, tam se virus každý rok natolik na povrchu mění, že každý rok je vakcína trochu jiná, to není žádný boostrování.

Úplně stejný podnět jako přirozený to není nikdy, protože skoro všechny infekce jdou za normálních okolností přes sliznice /dýchací, střevní/ a aktivují nejdřív slizniční imunitu. Přímo do svalu, krve jde maximálně infekce do rány /tetanus/. Očkování je úplně skvělej vynález, ale já po zkušenostech k němu přistupuju s respektem a individuálně. 

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:10

Jo jo, nejlepší je přát všechno dobré... a co dobré, rovnou všechno nejlepší! A začít rovnou u mé již zde zmiňované kolegyně antivaxerky, toho času s covídkem a zápalem plic na jednom z našich lůžek.

Z velký protekce dostala - jinak naprosto nedostatkový - ty monoklonální protilátky (kvůli kterejm máme tak sto telefonátů docela zoufalejch lidí denně) a zjevně se jí ulevilo, anžto si ihned začala stěžovat, opakuji: stěžovat!! jak to že leží na cimře s dvěma chlapama.

Ale člověk musí bejt srdíčkovej. Možná bych jí měla zanýst bonboniéru...

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:12

barbucha tvl sla bych ji dupnout na nohu

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:12

EMA schválila vakcínu Pfizer pro děti od 5 let

Offline notna
9533 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:13

Černá kočkaTaky mi byla symplatická. Určitě se vyjadřovala pro očkování, i to dobře vysvětlovala. jen mi přišlo, že se nevyjádřila zcela konkrétně u toho očkování dětí, ale zmiňovala jen ty rizikové pacienty. Ale možná už slyším trávu růst. Celkově se mi ta debata líbila.

Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:17

barbucha takze se to da rict i tak, ze pro nekoho je mate?

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:19
Reakce na Candance:

barbucha takze se to da rict i tak, ze pro nekoho je mate?

​bingo

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:21

barbucha Ne . Vynadat jí do krav, nikdy s ní nepromluvit.... , ale nepřát, ať chcípne sama doma, prosím.

Jsem se teď zamyslela, tys byla na MP Alena Čechová? 

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:22

711990 

Jsi ošklivá!

Candance 

Spíš bych to řekla tak, že dostala jednu z posledních. Kdoví na koho potřebnějšího se kvůli ní nedostalo.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:23

ionicera 

To ses zamyslela špatně, brouku. Už to nedělej

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:24

barbucha A proč jsi za ní nedošla a neřekla jí, že zabírá místo někomu jinýmu a že by bylo fajn, kdyby to zabalila? Proč to píšeš sem? Tady to udělá někdo za tebe? Když si přesvědčená, že ten názor je ten nej, tak si ho přece nepotřebuješ potvrzovat tady...nebo aspoň trochu jo? 

Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:24

barbucha a ti pacienti doktoru, co kvuli nim volali uz predtim, je dostali?

Online Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:25

Tak se bude zavírat. Omezí se akce, hospody apod, kam stejně smí jen očkovaní. Asi tomu nerozumím.

ionicera AČ pak byla (je?) Brunhilda a Paris1789.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:27

barbucha Hele a řekneš to té kolegyni, tak jak to tady prezentuješ nám? 

Online Pinot Noir
30028 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:28

Děkuju všem za komentáře. Do práce bych 1) chtěla, protože potřebuju změnu, 2) končí mi rodičovský příspěvek a myšlenka nemít žádné vlastní peníze, byť by mělo jít o pár stovek, mi přijde hrozná, 3) něco v týmu vybouchlo, požádali mě o pomoc, a já bych jim opravdu ráda pomohla, protože jsem s nimi 14 let...

Že nakazíme prarodiče - i během minulých lockdownů před očkováním jsme se s nimi stýkali, přestože kluk chodil do školky, protože na tom trvali, bydlí od nás 50 metrů a nechtěli být odříznutí od kluků. Takže tohle ani tak neřeším, zcela sobecky se bojím toho, že se nakazí v kolektivu ten nejmladší. Jako že zbytečně. No ale zbytečně - viz výše, že jo.

Že zvládnou jednou týdně pohlídat, to jo. To budou tak jako tak, i když bude malý chodit do školky. Dny, kdy pojedu do kanclu, ho budou mít na krku. Do školky půjde, když budu pracovat z domu.

Zkrácení mužova úvazku - můj plat je vedle jeho jako plivnutí, to by byl celkový pokles příjmu a o to zájem nemám. To by mi mohl tu pětinu platu dát, já zůstat doma s dětmi a všichni bychom na tom byli líp. . A upřímně, tohle řadit mi přijde zvláštní, na nemožnost domoci se zkrácení úvazku u žen se poukazuje neustále, ale chlap si jako může běžně takhle diktovat? No nevím...

Suma sumárum, děkuju moc za různé pohledy, popřemýšlela jsem a došla jsem k tomu, že mě vlastně nejvíc zviklává tahle diskuze, jsou tu všichni hrozně spořádaní a uvědomělí a opatrní a já se rozhodla, že na to kašlu, že budu jako většina národa, děcka půjdou do kolektivů, já do práce a děj se vůle boží.

Online Pinot Noir
30028 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:28

OMG, to je dlouhé

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 25. listopadu 2021 14:29

mirajo 

Já si nepotřebuju nic potvrzovat, jestli jiný včetně tebe sem choděj jen kvůli tomu, to nevim. Vaše věc. Myslela jsem že tady máme témata, ke kterejm se tak různě vyjadřujem. Jestli jest poslání těchto stránek jiné (a tys navíc získala pravomoci admina, abys mi mohla vytýkat nevhodné místo? vlákno? a"divila se" proč sem píšu), tak mi to sděl jasně a včas, abych nedejbože nějak nešlápla vedle!