Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Anema
1299 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 14:38
Offline Klara
494 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 14:43

MP Meri Těch 100 dní by mělo být od rozhodnutí upravit vakcínu, na deltu ta původní asi celkem v pohodě funguje :) 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 14:48

Anema 

Já si jako laik myslím, že je lepší očkování před porodem už z toho důvodu, že omikron a vysoké riziko přenosu v nemocnicích, takže asi i porodnicích. Hlavně ať to všechno proběhne pěkně hladce.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 14:48
Reakce na Klara:

​Ale ono to je rychle, prý by měla distribuce proběhnout do sta dnů, což vážně není moc na identifikaci potřebných změn (a zjištění, že na novou variantu tvá vakcína nefunguje), upravení samotný vakcíny, základní ověření že to funguje, změnu výroby a samotný vyrobení milionů dávek :)

​Jo objektivně vzato je těch 100 dní rychle, ale počítá se to právě až od doby, kdy se zjistí, že stávající ti na novou variantu nefunguje nebo funguje v menší míře a kratší dobu, což se v podstatě u omikronu zjistilo čerstvě. A když se k tomu připočte závratná rychlost, s jakou se omikron šíří, tak je těch 100 dní zatraceně dlouhých.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 14:51

MP Meri 

O deltě se ví teprve od přelomu března a dubna letošního roku. Tehdy ale tamní data ještě nebyla dostatečná. Jak na ně fungují stávající vakcíny, respektive že jejich účinnost po půl roce klesá, se zjistilo teprve během tohoto léta, že je potřeba booster.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 14:56

wendulka 

Wendulko, prosím, když chci test na protilátky získané po prodělání x po očkování, po čem se mám ptát?

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 14:57

dynda 

V Synlabu blot test na deltu za 590. Do 4 pracovních dnů přijdou výsledky.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 15:00

wendulka 

Děkuju.

Offline Garfie
28616 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 15:31
Reakce na Candance:

​Ja toto beru stejne. Kdyby se ted vsichni preockovali nájdeniu napr.na tetanus, kolik lidi by melo podobne problemy a rozjelo by se x nemoci. Toto my nevime. 

​Přesně tohle mě teď napadlo, byla jsem na tetanovce a byla týden vyřízená, ruku jsem vůbec nezvedla, zlatý očkování proti covidu, tam jsem neměla kromě únavy žádnou reakci.

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 16:02

Anema Díky za zajímavé posty.

Karja S tím všudypřítomným stresem máš naprostou pravdu.

Candance a Garfie Jojo, za posledních osm měsíců jsem měla čtyři očkování a reakce na tetanus byla výrazně nejhorší. Za dalších 15 asi budu sestřičku ukecávat, ať to zase dává do zadku, tam to bylo vždycky celkem v pohodě.

Offline Jitka77
1956 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 16:41

Anema Já jsem medicínský laik, jen jsem se jednou jako pokusný králík účastnila klinického ověřování nového léku (které bylo navíc v půlce přerušeno) a odnesla jsem si dojem, že výpovědi účastníků mají v takové studii až překvapivě velký význam - spíš se prostě sbírá a vyhodnocuje, jak často se který nežádoucí účinek při užívání objevil (a to je pak napsáno v příbalovém letáku), než aby se přímo zjišťovalo, zda a jak to skutečně příčinně souvisí s podávaným preparátem. Na to jsou zřejmě potřeba další studie, které musí někdo iniciovat, realizovat - a financovat. Vzorek účastníků se vybíral podle určitého klíče, ale nakonec šlo jenom o sdělení prožívaných potíží. Jestli člověka ta hlava bolela kvůli prášku, nebo proto, že náhodou souběžně zanedbal pitný režim, to nikdo nezjišťoval. Až jsem byla překvapená, jak je to subjektivní.

Offline Jitka77
1956 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 16:44

Dadoo Férovost je skvělá věc, když se uplatňuje důsledně

Přísně a přesně bychom asi měli minimálně odlišit vakcínu a očkování jako dva odlišné fenomény s různým podílem lidského faktoru...

Offline Anema
1299 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 17:08
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 20:57

Jitka77 Hele nebyl to ten výzkum, jak lidi s placebem měli milion vedlejších účinků a lidi s léčivou složkou necítili nic?

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 21:25
Reakce na Anema:

Jitka77 Klinická studie pro nový neschválený lék je něco jiného, mají k tomu srovnatelnou kontrolní skupinu s placebem a podle toho to vyhodnocují, tj. jasně statisticky vidí, co dělá lék a co je náhoda - je to stejně časté v obou skupinách. Správně bys ani ty, ani ten, kdo ti to přímo dává, ani ten, kdo ty data pak sbírá, neměla vědět, jestli dostáváš ten lék nebo placebo, resp. klidně jsi mohla dostávat placebo a ani to nevíš. Tím už si vakcíny prošly, teď už se někomu placebo bude dávat jen těžko.

​Jj, je to tak. Zhruba před 8 roky měla mamka klostritidu, se kterou byla hospitalizovaná na infekčním oddělení v Ústí. Vyléčili ji tam klasickými atb, ale shodou okolností tam tou dobou zrovna byla nějaká mladá lékařka, která prováděla klinickou studii na nějaký nitrožilně podávaný, tou dobou neschválený lék, co by snad měl zabránit infekci přístě už předem nebo tak nějak nám to tehdy vysvětlovala. Už si to přesně nepamatuju.

Tehdy se mamky coby rizikové skupiny ptala, jestli je ochotna se zapojit za určitou finanční odměnu. Musely jsme tam pak za ní asi třikrát na kontrolu, vést deník, sledovat teplotu a tak. Zajistila nám i dopravu jejich přepravní sanitkou tam i zpět. 

Dodnes nevíme, jestli mamka dostala fakt ten lék nebo placebo. Ale nic jí nebylo.

Offline slniecko admin
19635 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 22:32
Reakce na wendulka:

​O té rázové vlně jsem četla až dnes odpoledne po návštěvě u lékaře, ale že prý není hrazená z pojištění. Tak teď nevím, zda to zkusit, až když by nezabral ten hloubkový rentgen nebo radši rovnou? Jenže vůbec nevím, kam se na to můžu objednat a jestli na to taky potřebuju nějaké lékařské doporučení, když to není hrazené?

​Neviem. Odkedy ma slovenské zdravotníctvo nechalo chodiť pol roka na zlomenej nohe, chodím s takýmito vecami na súkromnú ortopedickú kliniku, takže hej, tam som si to zaplatila. 

Ale české zdravotníctvo je v ďaleko lepšom stave, tak u vás asi má zmysel sa nad tým zamýšľať.

Navrch tá rázová vlna je bolestivá, ale je fakt, že po niekoľkých aplikáciách mám už pekných pár rokov úplne pokoj.

Rozhodne by som sa na to ale popýtala, na možnosti.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 22:44

slniecko 

Díky. Už jsem si to zjistila.

Jo, to já tak nějak tušila z toho popisu, co jsem o tom včera četla, že když má ta rázová vlna tu ostruhu rozbít, aby ji tělo pak vstřebalo, že to asi úplně příjemné nebude. I mi fyzioterapeutka dnes do telefonu říkala, že až jí v pondělí budu volat, že to chce, abych přišla na každou aplikaci ideálně až odpoledne před koncem provozní doby, protože pak už není dobrý zbytek dne chodit, tak mi to z toho došlo.

A i mám teď pocit, že jsem před časem viděla nějaké video na youtube s nějakou gymnastkou a fyzioterapeutem, který jí to aplikoval a netvářila se při tom moc nadšeně, velmi rychle si dokonce začala alespoň slovně ulevovat.

Offline slniecko admin
19635 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 23:33

wendulka no, už vidím , dočítavam, ako stíham. Jasné. Mňa to "zachránilo" od operácie, ktorej sa môj ortopéd snažil vyhnúť, takže z tohoto hľadiska som radšej zaťala zuby.

Ako ten fyzioterapeut mohol trochu upravovať silu tých vĺn pri bolestivosti, ale zas som nechcela aby to bolo do prázdna, tak som sa snažila čo najviac vydržať.

Držím palce .

Offline Catherinne
10881 příspěvků moje polička 30. prosince 2021 23:47

wendulka rázová vlna se dá přizpůsobit, můžou to být jemné nebo postupně silnější rány, tlaky, nevím, jak to přesně popsat. Já se podle rad snažím vždycky vydržet dost, ale zase to prý nesmí být strop.  Byla jsem teda vždycky spíš s nějakým svalem, natažení a tak. Na plosku nohy, tu fascii, ne ostruhu, mi pomohl váleček. Průběžně válečkuju pořád. Ať ti to pomůže.  

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 31. prosince 2021 00:04

slniecko 

Díky.

Catherinne 

Rozumím.

Taky díky za info.

Jako když jdu konstantní rychlostí, tak to jde. Ale poslední týden, když třeba sedím hodinu v autobuse a ty nohy mi "vytuhnou", tak ty první kroky pak nebo když vstanu z postele během noci a pak ráno...

Takže se na první dávku docela už těším.