Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 29. dubna 2020 22:30

viktorka_od splavu no jasně, právě, že je to normální. Já si to rozumově dokážu vysvětlit. Ale někdo to může vnímat jako nějaký zázrak. a už je tam to nadpřirozeno a už věří, že mu to nadálku odčarovala ta paní co jí za to zaplatil 5 litrů.

A přitom jen zmizela postel, čímž se něco starého hmatatelně uzavřelo a něco jiného nového nastartovalo.

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 29. dubna 2020 22:32

Dadoo jasněže jo. a ten plátce.. no díkybohu já takový osobně snad ani neznám, to bych se neznala

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 29. dubna 2020 22:36

viktorka_od splavu já právě znám a je to z blízkého příbuzenstva od manžela. To se pořád čistí baráky, čistí duše, odstraňuje zlo apod.

Někdy si říkám, jestli nejsem ta blbá vlastně já, protože by moje těžkosti za mě, za něco peněz, někdo odstranil a mně ulevil.

Já jako blbej skeptik se s tím musím prát se vším pořád sama a bez berličky

I když.. ted mě, doufám, vyčistí duši Růženka.. už jen týden

49434 příspěvků moje polička 29. dubna 2020 22:37

Dadoo Růženka (toho jména moje milovaná prababička, která mě jako malinkou vychovávala, a chttěla jsem po ní pojmenovat i dceru, naštěstí to teda neklaplo:-)

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 12:19

Skvely prispevek od Markety Kutilove

Online Kokoska
35154 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 14:13

razorblade statisticky nesmysl, ale vidim souvislost prehnanych obav z viru s nosenim zlute reflexni pasky - odrazky na kabelce. Fakt vsichni panikari, se kterymi jsem se potkala nebo si pisu, ho meli nebo vim, ze ho nosi! 

Offline EDITH4B
2131 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 14:17

razorblade dobrý článek

49434 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 14:38

razorblade fakt dobrý a stručný, super. tohle je dlouhý, ale popírač mi mluví z duše:-)

Offline Mirka
4004 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 15:06

razorblade taky jsem to o těch šarlatánech četla. Ta paní mi byla sympatická, ještě jsem si k tomu něco hledala. Smutné je, že ti napálení budou celý ten cirkus zuby nehty bránit.

Offline ziginka
729 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 17:52

razorblade Akorat si ta reporterka mohla odpustit zminku o diteti, ktere ceka na tu pani s planovanou transplantaci. Zbytecne to ten prispevek shazuje.  

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 18:07
Reakce na ziginka:

razorblade Akorat si ta reporterka mohla odpustit zminku o diteti, ktere ceka na tu pani s planovanou transplantaci. Zbytecne to ten prispevek shazuje.  

​Mne to taky zarazilo. V nemocnici máme od Transplantu návod, jak postupovat v případě nabídky zemřelého do dárcovského programu i v souvislosti s koronavirem (žádný útlum). Navíc cca před 14 dny jsme potřebovali přeložit pacienta k akutnímu specializovanému výkonu do fakultní nemocnice a koordinace překladu byla obtížná pro probíhající 2 transplantace v té fakultce. Tak nevím. Transplantace plic je těžší druh transplantace, tak možná proto?

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 21:19

viktorka_od splavu To je ale blbej článek :) Nečetla jsem to tedy celé, to bych nedala. Ale toto mi stačilo:
"Já sám ale chci nejpozději v létě zase chodit i legálně bez roušky - chodit na plovárny, dávat si zmrzlinu, posedět na restaurační zahrádce či i uvnitř hospody bez všudypřítomné dezinfekce. A bude mi jedno, jestli se při tom od někoho nakazím koronavirem. A jestli pak přes několik prostředníků se ode mne nakazí někdo v důchoďáku anebo v LDNce. A nejen proto, že nevěřím na to, že někoho nakazit je skoro totéž jako ohrozit ho smrtí. A že dle mne naopak pravděpodobněji jsou ty dvě věci na hony vzdálené. Takový jsem nelida, sobec a primitivní darwinista."

A toto je taky pěkná blbost:
"Pro mne je ale takové strašení na stejné úrovni, jako by bylo strašení od lidí, co třeba mají fobii z motýlů nebo z knoflíků (ano, i takoví mezi námi jsou, nebo to aspoň o sobě tvrdí): Teď se ti to mluví, ale co bys dělal, kdyby na tebe zaútočilo celé hejno motýlů anebo by ses najednou ocitl v místnosti plné knoflíků? Nu, co bych asi tak dělal? Podělal bych se strachy?"

Ježiš srovnávat strach s fóbií Třeba můj manžel fóbii na knoflíky má a určitě by se strachy nepodělal, maximálně by se pozvracel :) Fóbii si člověk dobrovolně nevybírá.

Nabízím lepší článek, asi nejlepší, nejrealističtější názor, jaký jsem četla.
Souhlasím:

"Navzájem si říkají chřipečkáři a panikáři. Výsměšné pojmenování je součástí problému: zastánci odlišných názorů na vážnost situace se navzájem nerespektují, nezvažují opačné stanovisko. Chcete nás všechny zabít, říkají jedni. Chcete zničit ekonomiku a společnost, uvrhnout nás do diktatury, říkají druzí. Je v tom rozpolcení české (a západní) společnosti podle dobře známé linie mezi pokrokáři a zpátečníky, zformované dávno před koronavirem. Je v tom generační propast. Je v tom odlišné hodnocení týchž faktů. A je v tom strach, spousta strachu. Na jedné straně o zdraví a o život - ne nutně o svůj vlastní. Na druhé o svobodu, volnost pohybu, práci, výdělek o důstojnost občana demokratické země.
S člověkem, jehož strach nerespektujete, se nikdy nedomluvíte."

how

A ještě jeden zajímavý článek.
Slovensko, Polsko a Česká republika byly mezi prvními zeměmi Evropské unie, které uzavřely hranice a podobně jako Rakousko zavedly dalekosáhlé restrikce v každodenním životě, ať už šlo o zavření všech obchodů, které neprodávají věci nezbytně nutné k životu, nebo přísné omezení shromažďování lidí na veřejnosti.
Rychlost, s jakou tato omezení velkých akcí byla zavedena, je jedním z nejdůležitějších důvodů relativního úspěchu středoevropského regionu, tvrdí Martin McKee z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny.
V západní a jižní Evropě si koronavirus vybírá drastickou daň, kdy denně umírají tisíce lidí a lékaři v přetížených nemocnicích musejí dělat těžká rozhodnutí, komu zachránit život. Rozdíl napříč kontinentem je očividný. Španělsko eviduje 517 úmrtí na milion lidí, Itálie 453, Francie 353 a Spojené království 325. Na druhou stranu v případě Slovenska jde o čtyři oběti na milion obyvatel, v České republice je to 21 obětí na milion obyvatel, v Polsku 16 a v Rakousku 65 mrtvých. Jen během úterý Španělsko, Itálie a Británie dohromady zaznamenaly více úmrtí lidí nakažených koronavirem než Česko, Slovensko nebo Maďarsko od začátku nynější aktuální epidemie.

49434 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 21:22

nonemy no vidíš, a já včera byla v obchodě kde se bavila zákaznice s majitelkou, celkem hlasitě, takže se nedalo neposlouchat - stěžovala si že tohle by si ani komunisti nedovolili, zavřít hospody (pochopila jsem že je asi servírka nebo tak) a že má rodinu v jižní itálii a že tam nemají v okolí jedinýho nemocnýho.. a zítra prý pojede do prahy na demonstraci (ani nevím že/jestli nějaká je, tjo, to mě překvapilo, pozitivně teda)

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 21:35

viktorka_od splavu To jsou právě ty dva odlišné pohledy závislé hodně na vlastní situaci. Já jsem tedy něco mezi, chápu, ze mají restrikce šílené ekonomické dopady, a ze je třeba rozvolňovat. Ale zároveň jsem ráda, ze je tady tak rychle zavedli a podařilo se to významně zbrzdit. Nechtěla bych být teď v kůži napr. zdravotníků ve Spanelsku apod. A doufám, ze už se to nerozjede. A nemám právě ráda to přílišné bagatelizování a honění si trika: já jsem velký hrdina, protože se nebojím (mam na mysli autora toto článku).

49434 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 21:58

nonemy nehonim si triko ale "Hlavní český epidemiolog Roman Prymula tvrdí, že povinnost mít venku zakrytá ústa a nos považuje za jedno z nejdůležitějších opatření proti šíření koronaviru."

považuju za totální hovadinu

Offline continuity
43561 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 22:02

nonemy já bych ani neřekla, že na vlastní situaci, ale na vlastním přístupu ke strachu. Jedna babička s onkologickou diagnózou se nebojí, druhá o deset let mladší rozhodně zdravější ano.

Jsou lidi, co se fakt boji i nechat lozit děti po stromech a jsou rodiče, co je v tom podporují. Dnešní společnost je víc ochranářská a je vidět ten příklon k bezpečí na úkor svobody. Je dobré si uvědomit, že vlastni bezpečí pro některé lidi není absolutní hodnota. 

Játřeba chápu, že někdo se boji. Ale strach je každého vlastní problém. A nemíním se nechat zotročit tou bojácnou části populace - třeba matkou, která mi vynada, že nechám moje vlastní dítě někam lézt, protože tam chce i to její a ona má strach. 

49434 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 22:03
Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 22:25

viktorka_od splavu to ja taky

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 22:27

continuity to ale není jen o strachu. Byla bys proti restrikcím, kdyby tu byla situace jako v Italii? 

49434 příspěvků moje polička 30. dubna 2020 22:32
Reakce na nonemy:

Byla bys proti restrikcím, kdyby tu byla situace jako v Italii? 

​ale meritum je v tom, že ta situace tu není.

pochop: první krok a opatření směřující k tomu,aby ta situace nenastala, všichni vyděšení: super, to vyšlo dobře, podařilo se, vypadá to ok. další krok: tjo to se nám zalíbilo, budeme si to udržovat dál, hlavně abychom se na tom dobře přiživili... krok tři: ještě nestačilo, přidat, mlaskáme co to dá...