Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Janulik03
20377 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:09

Kan bozeee uz to tam necham teda . 

Offline rysamona
1112 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:11

U nás nakonec pozitivní ja a manžel. Dítě negativní. Teď nevím jestli s dcerou zajet znovu na test, pro jistotu. 

A taky to nemáme ze školy, dotáhli jsme to s manželem od dospěláka. Nezodpovědného

A vůbec se nedivím že je to úplně všude. Dospěla jsem k názoru že pokud zaměstnavatel nechce ... U mě v práci pokud je sebemenší podezření tak okamžitě odchází na HO, u manžela se všechno řeší až tři dny poté takže všichni potencionálně nakažení už zvesela mohli nakazit další

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:12

Pinot Noir já s tebou souhlasím, z mého okolí měli covid všichni, kteří chodí po hospodách, někteří i 2x. U nás ve školce byla za celou dobu karanténa myslím 2x, a nás se týkala jen jednou. Pokaždé se nakazilo jediné dítě a většina učitelek. Dost mi vadí, že se na děti pohlíží jako na nebezpečné přenašeče, a soucítím s Lamicka - chování zaměstnavatele je fakt tristní, a přitom by opravdu stačilo jen dát tu možnost (což máme my - každý týden nahlašuju, který den budu v práci, většinou se střídáme, abychom se v kanclu nekumulovali).

Offline Janulik03
20377 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:15

Tak u nas zas sme to chytili od malej zo skolky, kde bola pozitivna nezaockovana ucitelka. Neda sa nikdy vediet odkial to pride

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:30

No já bych ty děťátka teda za bezpečný vůbec nepovažovala. My jsme z těch co chodí do restaurace, sauny, kina, cestujeme, muž chodí celkem dost do práce, hodně se pohybuje pracovně v nemocnicích, setkává se s lidma z celý Evropy (testujeme se, jsme ocko, nosíme respik) a covid přineslo ze školy dítě. Stejně tak u většiny dětných známých a kolegů. Zatím co ti bezdětní nebo ti, kdo mají děti očkované, tak nic. Třeba teď co vypuknul omicron, tak nechci navštěvovat babičky a dědečky, protože synek prostě každým dnem něco může chytit. Vždyť je to logický, je jich na malým prostoru 20, nejsou proočkované, křičí, pobíhají, na kroužkách nebo v družině se ještě promíchají s dětma z dalších tříd, o jídelně nemluvě..nevím, co je na tom tak pobuřujícího...

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:38

ice mě zřejmě teď nejvíc pobouřilo to, že lze někoho vyloučit z docházky do práce jen proto, že má děti. Jinak každý má samozřejmě svoji individuální zkušenost (a imunitu??), my taky doma tak úplně nesedíme (MHD, sport, občas práce, občas nějaký ten doktor, občas nějaká ta návštěva, a školka), jen do těch hospod nechodíme, a nákaza se nám taky zatím vyhnula. Dcera má teď rýmu/kašel, ale covid test opakovaně negativní, všichni.

Edit: chci říct, že si nemyslím, že by děti byly extra bezpečné, ale že nejsou extra nebezpečné. Prostě mohou roznášet nákazu jako všichni ostatní.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:41

Mohučanka u syna je momentálně v karanténě půlka školky a v jeho třídě chybí možná i dvě třetiny dětí. Nevím, jestli jsou nakažené, protože podle mě se jich většina netestuje. Takže já školku za celkem nebezpečnou považuju, ale zároveň dodávám, že tam syna posílám a nikdo se nás neštítí:) Ale chování Lamicka zaměstnavatele je nefér, proč nevyhlásí HO pro všechny, evidentně z domova pracovat můžou. Můžou se pak třeba v práci střídat po dnech. My ten listopadový kovid ve školce asi nechytli, podezřívám výstavu.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:45

Mohučanka

Děti jsou a byly velkým roznašečem a často i proto, že mají převážně mírné nebo žádné příznaky. Nebo proč byly na rok a půl zavřené školy? Asi proto, co píšu výše. Nějaké testovaní antigenem poažuju osobně za nicneříkající. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:46

ice Souhlasím.

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:51
Reakce na dynda:

Pinot Noir 

Mě docela udivuje, že se to v těch školkách šíří mnohem  míň, než bych čekala. Syn už měl karanténu asi 4x a nic. Chytil to doma. Když byl on nemocný, taky nenakazil celou třídu. Je v podezření na 1 přenos. Je fakt, že už není mezi těmi nejmenšími dětmi, kde si představuju nejvíc slintání na společné hračky, ale stejně. 

EDIT Ještě dodávám, že blicí a průjmové virózy si přinese snad vždycky, když na ně školka upozorní. 

​Já myslím, že leccos tam proběhne nepozorováno mezi jinými dětskými rýmičkami. Spousta lidí to neřeší, batolata netestuje.

Offline notna
9522 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:54

ice Nepovažuju dětátka za bezpečný, ale ani za tak nebezpečený, aby rodiče museli mít nařízený HO. Dcera ještě za celou dobu testování úplně od začátku neměla ve třídě ani jeden záchyt, ani jednu karanténu /doufám, že to tímto nezakřiknu/. Covid měl u nás jen muž, který se nakazil od kolegy v práci. Z dětí, se kterými je dcera nebo my jako rodina ve styku, mělo covid jen jedno. Což se teda ale podle nynějšího vývoje určitě změní, ale nebude vinou jen dětí.

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:58

Evaeva u nás ve školce rodiče děti testovat nechávají (školka o to žádá), proto ty počty vím tak přesně. Teď po karanténě jsou tam všechny děti kromě mojí dcery.

ice no já jsem trochu jinej gang, plošné zavření všech škol na tak dlouhou dobu jsem považovala za zvěrstvo a jestli užitek převážil nad škodou se ještě ukáže.

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 11:59

notna souhlas, a taky doufám, že jsem to tímto vmísením do debaty nezakřikla

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 12:00

notna to že ve třídě nebyl potvrzen covid, fakt neznamená, že ho tam nikdo neměl. Pro mě prostě rodiče školních a školkových dětí jsou v covidové době větším rizikem, než lidi očkovanýma dětma a bezdětní. A taky se tak chovám, jako rizikovější, protože mám školní neočkované dítě z neproočkovaného dětského kolektivu.

Offline katkas
257 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 12:01

ice Vliv uzavření škol na šíření COVID není moc velký. Jsou na to studie. Školy byly zavřené, protože se to v tu chvíli jevilo jako účinné. Souhlasím , že děti jsou přenašeči, ale označit někoho za rizikovějšího jen kvůli dětem? Není důležitější jak se ten člověk obecně chová rizikově? Vidím to hodně v práci, kolegové s dětmi se boji jakékoli další karantény, mladí bezdětní si nic moc neodpírají. Takže pokud zaměstnavatel chce nějak snížit riziko, hledala bych jinou cestu.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 12:02

Mohučanka ale já taky nepovažuju vzhledem k dětem zavřené školy za přínos. Na snížení počtu nakažených, to ale vždy vliv mělo, Nepleťme tu hrušky a jablka.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 12:05

Dva grafy k věkové struktuře nakažených, děti jsou přenášeči a i rizikoví, druhá věc je, jak by to měl zaměstnavatel řešit a komunikovat.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 12:05

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 12:07

katkas ale jistě, my jsme velmi zodpovědní. Ale přesto jsme mohli nakazit plno lidí, než se zjistilo, že je dítě nemocné. Zjistili jsme to, až když jsme se testovali před návštěvou prababičky. Ani nechci přemýšled nad tím co se mohlo stát, kdybychom nebyli ohleduplní a jeli tam bez testu. Jenže ne každej to tak má nastavený. 

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 28. ledna 2022 12:12

continuity Taky jsme v prosinci meli doma covid ze skoly a ne z hospody /treba musime chodit casteji/. Ale chovani zamestnavatele za adekvatni nepovazuju. Ted mam pro zmenu ja neco, co se tvari jako omikron, taky je to nejspis ze skoly, ale dcera i ja PCR negativni. Tak treba mam nejakyho pribuznyho c.19.