Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:32

Kdyz si vzpomenu na casy, kdy mi zastupujici lekarka odmitla napsat neschopenku, protoze na rymu s teplotou to neni treba... a poradila mi, at si do prace vezmu Coldrex. 

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:32

rasaNori Formálně ten kamarád neudělal nic špatně. Prakticky bych z toho na tom táboře vůbec radost neměla.

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:42

Evaeva Tak hlavně by už se mělo vyřešit jestli je to teda děsnej strašák anebo se připravíme že běžná viróza. V tomhle se přece nedá dlouhodobě žít a pracovat - viz třeba právě ty tábory, pracovní cesty. To, že může být od minuty k minutě všechno jinak, je strašně vyčerpávající.

Offline žluťásek
8880 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:44

Tak jestli nebudu muset s rýmou a zvýšenou teplotou k doktorovi a jen mi pošle na pár dní neschopenku elektronicky, tak super. I teď už se může ukončit karanténa bez testu, pokud dotyčný nemá příznaky, nebo ne? 

Jestli na podzim nepolezou nastydli lidi do práce a děti do školky, tak hurá. 

Lamicka tohle je fakt děs. To kdyby ti tu nemocenskou měla platit ze svyho. Vždyť obvykle na obyčejnou virozu stačí doma pár dnů odpočívat, nemusí být každý doma dva tři týdny. 

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:46
Reakce na Sweet Potato:

razorblade Já myslím, že jen opravdu málokdo bude dlouhodobě nějak extrémně dezinfikovat.

​navíc ty běžné bakterie a viry si na tu desinfekci brzy zvyknou

Lamicka právě ale v těch velkých dětských kolektivech (školka, škola) to z infektu do infektu je.. dřív byly ty tlupy děcek menší a fakt se spíš popelily doma na dvoře se slepicema, nevyměňovali si neustále nové a nové bacily s cizími rodinami

49434 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:49
Reakce na andulka01:

Evaeva Tak hlavně by už se mělo vyřešit jestli je to teda děsnej strašák anebo se připravíme že běžná viróza. 

​jo v to doufám. zároveň bych ale byla strašně ráda, kdyby se to chození nemocných lidí do práce fakt omezilo, nastavily nějaké filtry, změnil postoj k těm "nepostradatelným"... akorát si osobně myslím, že bod 1. je celkem jistý, kdežto to druhé celkem jistě nenastane

Offline Mirka
4004 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:52

Tak jsem si tu potvrdila, že pravidla nejsou a co člověk to názor. Já se asi vykašlu na hledání odpovědí a budu se chovat podle vlastního uvážení a zodpovědnosti.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:53

continuity Ja nemyslela hned onemocnet, ale verim tomu, ze nas imunitni system se uci ruzny ty viry i odrazet. neonemocnim prece pokazdy, kdyz jedu busem, kde lidi kolem me chrchlaj a prskaj, verim, ze to je tim, ze mam urcitou imunitu, ktera zajisti, ze se me nechytne nejaka "rymicka". Pokud budu furt vsechno dezinfikovat, bala bych se, ze pak chytim kazdou tu rymicku, ktera kolem me proleti, protoze moje imunita nane nebude "zvykla".

Sweet Potato ja jeste ani nezacala, jedu furt jen vodu a mydlo a doma bezne cistici prostredky.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:55

viktorka_od splavu No jestli si viry a bakterie na dezinfekci brzy zvyknou, tak to bude dalsi pruser, si to predstavuju jako rezistenci vuci antibiotikum

49434 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:56

Mirka tak to já dělám od začátku, ale pokud nejsem svým vlastním pánem tak mám to rozhodování omezený.. logický mi připadá když se necítím dobře nechodit mezi lidi a pracovat z domu, kdo z domu nemůže tak zůstat aspoň den-dva než se ukáže oč se jedná a pak ev. zajít k lékaři nebo teda jít ven ale s rouškou a necpat se těsně k lidem. jenže to obojí ti musí jednak umožnit zaměstnavatel, druhak to společenský nastavení, pokud budem na člověka s rouškou zle hledět tak si ji nikdo brát nebude atd atd..

49434 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:57

razorblade zeptej se někde v nemocnici

Offline Mirka
4004 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 10:59

viktorka_od splavu se obávám, že ani po dvou dnech nebudeš vědět, o co se jedná. To fakt jen test. Já ty rýmičky skoro nechytám, ale za mnou budou chodit s dotazy nebo se stížnostmi zaměstnanci a asi budu muset stanovit nějaká pravidla na poracovišti, mám tu chronické přechazeče všeho. A to populární nebude.

49434 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 11:06

Mirka nemyslím tím že za dva dny poznáš covid:-) ale že když ti není dobře, dostaneš teplotu.. tak nevíš, ale během maximálně tří dnů se to vyvine nějakým směrem (spustí se rýma, angína, močák... ) a hlavně pokud je to neškodná "rýmička", tak se to i začne zlepšovat. to mi vysvětlila už kdysi dětská lékařka a opravdu to funguje - počkat 3 dny a když se to užuž lepší, tak v pohodě, když ne tak to řešit s odborníkem. vzhledem k tomu, že do toho dost často vstoupí víkend a podobně, tak je to vcelku reálné takhle zvládnout. pokud bych to já mohla z pozice zaměstnavatele ovlivnit, tak jako první bych zavedla sick days (u nás máme, je to fajn) a fakt lidem poradila co píšu výš - ať zůstanou doma, když si nebudou jistí a "s rýmečkou" pak přišli, ovšem povinně roušku a odstup od kolegů - u profesí které nutně do práce musí. pro ty co nemusí nutně bych se snažila nastavit nějakou HO rutinu.

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 11:10

žluťásek Je to tak, po čtyřech dnech bez příznaků. Jen původně negativní musí na ještě jeden test.

Offline Mirka
4004 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 11:12

viktorka_od splavu problém vidím v tom, že s ustupující rýmičkou můžu jít do práce, s málo příznakovým Covidem můžu nakazit kolegy, tj. v podstatě vyřadím celé pracoviště (asi?). Takže bez toho testu jsem pořád nahraná.

49434 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 11:13
Reakce na Mirka:

mám tu chronické přechazeče všeho. 

ale tohle po mně vždycky všude chtěli a kolegové tohoto typu byli žádaní a chválení.. tak to máš pak těžké, co si z toho běžný zaměstnanec vezme? já jsem odpovědná vůči sobě i kolegům a nemocná zůstanu doma, kolega který "nikdy nezamešká" je na pracovišti neustále přítomen, ani tu dovolenou si nebere, bude pochválen ev. i povýšen.. tak si pak (jako zaměstnavatel) musíš ujasnit co je priorita.

49434 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 11:14
Reakce na Mirka:

viktorka_od splavu problém vidím v tom, že s ustupující rýmičkou můžu jít do práce, s málo příznakovým Covidem můžu nakazit kolegy, tj. v podstatě vyřadím celé pracoviště (asi?). Takže bez toho testu jsem pořád nahraná.

​bez testu nic a nikoho nevyřadíš, protože se o žádném covidu nikdo nic nedozví.. (to není návod ale předpoklad jak to asi dopadne)

Offline Mirka
4004 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 11:18

viktorka_od splavu tady nikdy nikdo nikoho v přecházení nepodporoval. Bývalé vedení se hodně o sebe bálo a výpadek řešil momentální spolupracovník nemocného, takže se to šéfa stejně nedotklo.Přechazeči jsou stručně řečeno kolenovrti, kteří si to "nemohou dovolit", mno mohou, ale to je na jinou pohádku.

Offline Pinot Noir
30028 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 11:18
Reakce na andulka01:

Evaeva Tak hlavně by už se mělo vyřešit jestli je to teda děsnej strašák anebo se připravíme že běžná viróza. 

​Já se dávno rozhodla, že je to obří, nafouknutá, zmanipulovaná a zneužitá bublina kolem obyčejné virózy, a překvapuje mě, kolik lidí (i tady) to chápe pořád jako bůhvíjaké nebezpečí, viz řeči o vyřazení celého pracoviště z provozu, o neradosti z toho člověka, co se mihnul kolem tábora atd.

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 11:19

viktorka_od splavu asi tak, vzhledem k tomu, že do karantény hodlají ve škole posílat jenom souseda z lavice, je to asi ložené, jak to dopadne.