Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 13:50

Jennyfor Ono najít nového PL není snadný, já tě chápu. Schválně jsem teď koukala, všude na dveřích cedulky "nové pacienty nebereme"

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 13:50

Jennyfor Já tomu rozumím, ale pokud sama píšeš, že mám podezření, že péče té doktorky se negativně podepsala na zdravotním stavu tvé matky ... tak opravdu nechápu, že u ní stále zůstáváš. Tak tu napiš čtvť, ve které sháníš, určitě ti tady spousta lidí dá doporučení na kvalitního obvodního. 
Pak už stačí se jen zaregistrovat u té nové, ke staré už ani nemusíš jít, ani ji nemusíš nic oznamovat. U nové ti vypíšou lístek na převod registrace, té staré to můžeš poslat poštou, nebo hodit do schránky, sama jsem to tak udělala. Zbytek už si oni vyřeší mezi sebou. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 13:52

Jinak pediatra jsem sehnala na 7. telefonát, to bylo celkem děsný, ale obvodního třeba na asi druhej pokus. A zatím se mi oba zdají super. (Praha 3)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. srpna 2020 14:01

MP Meri já naštěstí chodím se syny ke "své" dětské, takže mě vzala bez problémů, ale ona bere i "z ulice". Moje praktická je také dobrá, ale ta už pacienty nepřijímá, jen rodinné příslušníky. V obou případech to vlastně bylo štěstí, že se naši tehdy přistěhovali na nové sídliště a nejbližší doktorky byly kvalitní a zároveň měly volno tím, že ty praxe teprve rozjížděly. Ale třeba zubaře jsem teď měnila a taky nebyl problém.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 14:09

barbucha Jo, je to lepší, chodí sem denně dvě sestry, jedna v poledne a druhá v pět, co píchnou injekci a jdou.  Takže z práce tak neletím, můžu se "poflakovat" od těch pěti tak, abych byla na osmou doma.

Je to teda významný krok kupředu, už jsem taky dost utratila , ale má to stejně svá ale. Jsou prázdniny, baby se tam střídají, pomalu každý den jiná, a ty časy, kdy příjdou, jsou dost orientační, takže zase vznikají jiné, předem nečekané situace.

Polední sestra přijde třeba v jedenáct, tátovi, který v deset dosnídal, se to zdá na oběd brzo a tak si řekne, že počká. Načež zapomene úplně a zjistím to až já po příchodu, že oběd zůstal netknutý na talíři v lednici.

Nebo ta odpolední příjde už ve ctyři, táta si po jejím odchodu vezme večeři, jak byl zvyklý se mnou v šest, no a v šest už si dá tu druhou večeři, co mívá normálně v devět, bez injekce,  a když v osm příjdu, tak už je v posteli, že už je skoro noc.

Má prostě nacvičené rituály, že po injekci se hned jde jíst a jak jsou ty časy v rozpětí i dvou hodin, tak v tom má bordel. Což je u diabetika problém. 
Ale jinak to prý nejde, ty sestry toho mají moc, velké rajóny, poledne je od půl jedenácté do půl třetí prý.

Teď jsem doma, tak to hlídám, ale zas z toho mám bezesný noci, co do budoucna. Mám si prý najít pečovatelku, která tu bude v době, co příjde ta sestra a pak dohlídne na to, aby se táta najedl. Sestra nemůže hlídat jídlo a pečovateka zas nemůže dávat injekce. Takže se by se tu obě musely sejít ve stejný čas. 

Takže buď si najdu někoho na plný úvazek, který tu bude od devíti do pěti jako já v práci a odevzdám mu svůj plat a svojí práci budu mít jen jako koníčka, nebo už vším seknu, dám výpověď, půjdu na pracák a nějak už do doklepu do důchodu.

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 14:16
Reakce na Jennyfor:

Takže buď si najdu někoho na plný úvazek, který tu bude od devíti do pěti jako já v práci a odevzdám mu svůj plat a svojí práci budu mít jen jako koníčka

​ještě tu je tatínkův důchod a nějaký ten příspěvek na péči o neschopného, takže bych volila tuhle variantu a pokud s tím přežiješ, budeš mít aspoň volný čas, i když v něm nebudeš moct nakupovat - já třeba miluju jen tak bloumat a nakukovat do výloh, s tím bych si vystačila na dlouho:D nehledě na to že máš širší rodinu která ti pomůže..

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 14:34

Jennyfor idealni dokorka  kdyz mi nic neni, pardon

Dlouhodobe uzivane leky snad uz dneska predepise a posle erecept kazdej, kvuli tomu bych u ty kravky nezustavala.

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 14:42

Ja bych letos na podzim zase mela mit po dvou letech preventivku u PL, ale nejak nevim, jestli se mi tam chce, kdyz mi nic neni a nic nepotrebuju. Asi tam budu muset zavolat a domluvit se.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 14:52

viktorka_od splavu Tak já to taky tak nějak preferuju. Už jsem projížděla nabídky, lepší by byla taky osobní reference, ale některé ty weby mají možnost si tu referenci opatřit. Ceny za plný úvazek, tedy 8 hodin denně bez vaření a úklidu, jen přítomnost, ohřev jídla, podání léku a případné aktivity - jako předčítání (ha ha, už tátu vidím), karty, rozhovor - jsou kolem 30 tisíc za měsíc. 

Ale aspoň bych mohla vypadnout z domu, ty měsíce, co jsem tu byla jak ve vězení, ty byly nejhorší. 

A jestli širší rodinou kromě mých dětí myslíš mého bratra s jeho rodinou a dvěma dospělými dcerami, tak ten tu byl od začátku roku 3x, (jen sám, zbytek vůbec nikdy od doby, co máma umřela, prý nechce dcery stresovat, že tu babička už není), páč moc práce, pak korona a pak přece dovolená. A to ta návštěva vypadá tak, že přijede, vypije kafe, prolistuje časopisy, co dědovi kupuju a vynadá mi, že mi chybí květnový číslo. A za 10 minut jde. Má toho moc a hlavně má přece rodinu, zatímco já jako single nemám co na práci. Asi tak.

Ze začátku jsem to s ním řešila, chtěla jsem, aby se zapojil, ale je to marný, je to marný, je to marný. Když jsem ho nakonec dokopala k nějaké slíbené pomoci, tak mu, jaká náhoda, do toho vždycky na poslední chvíli něco vlezlo. Což je horší, protože pak musím improvizovat, letět domů z druhé strany Prahy a tak. Už jsem to vzdala.

Jediný, kdo mi pomůže, něco těžkýho přinese, rozbité opraví, odtahá krámy, dědu převeze k doktorům a tak, je syn. Pomáhá mi ho i koupat. Ale zas to nechci zneužívat, ještě studuje a sám se živí, rozjíždí i podnikání, má přítelkyni a sport, který miluje. 

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 15:00

Jennyfor s bratrem mi to je jasný, myslela jsem finanční zabezpečení. měl by se na pečovatelce podílet. postavila bych ho před hotovou věc - buď se postaráš takto, nebo jestli ti to nevyhovuje, odjíždím na dva týdny na dovolenou, tatínka ti přivezu v pátek k tobě domů a sbohem. 

Offline Karja
44908 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 15:12

Jennyfor Teda tvuj syn je fakt sikovnej! To je hezky

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 15:37

viktorka_od splavu  No, to je u něj další problém.

Já vlastně nechápu, že je ze stejný rodiny a že jako děti jsme si i docela rozuměli. Pak se našel slečnu, kterou si tedy nevzal, ale má s ní dvě dcery, starší bude 30, mladší je 19, ta "švagrová" je od porodu první dcery v domácnosti a "chudák" bratr musí, jak říká, živit ty tři hladový krky. Takže prý nemá tedy peněz nazbyt a první, na co se vždycky ptá, když zajistím nějakou výpomoc, je hlavně co to bude stát, jestli to pokryje tátův důchod a že teď zrovna se mu žádný výdaje nehodí. 

A donutit vlastního bratra právní cestou? Já už na tahanice nemám sílu. Zatím to zvládám z důchodu, platu a úspor, až nebudu mít nic, tak holt dojde na konfrontaci.

A včera právě volal, jestli je táta ok (ani nezavolá jemu, jen si splní puntík zavoláním mně a má zas měsíc pokoj v duši, že se stará) a zeptal se mne, kdy pojedu na dovolenou.

Tak jsem řekla, že okamžitě, jen co si přijede pro tátu a vezme ho na týden k nim, tak jsem sbalená a jedu. Tak prý to nejde, v jejich bytě (120m2, 3 ložnice a pracovna, 20 minut od nás) na to není místo a prý se mám dohodnout se synem, když už sem chodí ty dvě sestry, stačí, aby kluk přišel ráno a večer a není nutné to takhle hrotit.

Jak píšu, jsem už unavená a vlastně s ním ve svém životě vůbec nepočítám, někdy úplně zapomínám, že existuje. Je to teda smutný.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 16:07

Jak se tu probirala ta nemocenska, karantena , jak to vlastne vsechno bude, tak me by treba zajimalo, jak se bude pristupovat k nam, kteri jsme covid prodelali. Ted psali, ze hornici, kteri covid prodelali nemusi chodit na preventivni testovani pred smenou, predpokladam, ze tedy pocitaji s imunitou.

Nas zvali na testovani imunity, ale tehdy jsme byli uplne vyrizeni po karantene, uz jsme chteli mit klid, tak jsme odmitli, ale nasi "spolunemocni" sli, imunitu maji a stale se zvysuje (nevim presne, jak to funguje). 

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 16:42

Jennyfor máš stopro, resp tvůj otec, nárok na příspěvek na péči. Nevzdavej se ho. Zajdi na pracak/socialky, oddělení příspěvků na péči a zažádej o něj. Potvrdit to musí i PL, přijde vám domů kontrola že socialky, ale to není nic hrozného.

Určitě to udělej. A zasílání příspěvků si napiš na svůj účet. Ty hradis péči. Nenechávejte to na účet otce, raději. 

Dokud tvého bratra nic (ty) nedonuti, nebude se starat. Bydlí kousek,. Prostě mu naplánuji dny, kdy je péče na něm. Je to jeho povinnost. Měl by se stydět. Celá jeho rodina. Nebo ať se stará jeho rodina, když může tvůj syn. Jeho žena nepracuje, čas tedy má.

Neptej se, určí termíny, kdy ty jsi mimo. 

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 17:01

Jennyfor já bych radila nejdřív změnit praktika, až potom žádat o příspěvek. Ono dost záleží na tom, co tam doktor napíše.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 17:17
Reakce na Lamicka:

nasi "spolunemocni" sli, imunitu maji a stale se zvysuje (nevim presne, jak to funguje). 

​To by byla taky hodně dobrá zpráva. 

Jinak už to vidím s karanténou u nás v práci. Jedna kolegyně je různě nemocná celé jaro a podzim. Do práce vždy chodi, i když ty naše pacienty vlastně ohrožuje, ale zástup za sebe nemáme ( je nás akorát) a my se s ní potkat za celou pracovní dobu nemusime, tak mi to osobně bylo vždy jedno. Kdyby teď zůstávala doma, tak ani nechci vidět, jak by se to řešilo.

My jsme teď na dovolené a manželovi přišel email, že někdo v práci má covid. Byl tam za 7 měsíců jednou. Takže čeká na testy kolegů se kterými se setkal a oni se setkali s nakaženým. A fakt nerada bych tady v zahraničí řešila nás a potom celý hotel.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 17:39

OliveOyl Dadoo už jsem o příspěvek zažádala, paní z UP říká, že to bude duhý stupeň, 4 tisíce. Uvidíme.

A s tou pomocí. Když někdo necítí morální povinnost pomáhat, tak ho ničím nedonutíš. Ze začátku jsem s ním ty diskuse vedla, ale jako je to úplný wtf, jak brácha vidí svět a jak to vidím já.

Takže třeba teď je to jen moje povinnost, neboť jsme bydleli ve stejném domě a naši mi v pracovní dny odpoledne hlídali syna - bylo mu 10, když jsme se sem nastěhovali  - zatímco jeho děti tím byly ošizeny a chodily sem jen o víkendech. Nechápe, že to sice bylo fajn, že se někdo odpoledne zašel podívat, jestli kluk svačil, ale že naši už v té době měli spustu problémů zdravotních a stěhovali jsme se mimo jiné proto, abychom my pomáhali jim.

Takže se tedy ten vztah s jeho dětmi nevytvořil prý - no, bývaly tu holky každý druhý víkend, v té době na začátku 5 a 16 let a pak dál a naši bývali po takovém víkendu naprosto vyřízení, nehledě na to, že končíval ještě společnou večeří "od babičky", takže naše máma kromě holek na krku ještě celý den stála u plotny a vyvařovala, aby si mladý mohli ještě vzít na pondělí domů. Po těhle víkendech většinou v pondělí oba lehli. 

Takže se tedy vztah nevytvořil a protože už babička není, tak nemá cenu sem zřejmě jezdit. No já jim vařit nebudu.

No a na druhou stranu, já bych snad ani nechtěla, aby to bylo jen na bráchovi. Já nevím, je to VŠ, ing., neměl by bejt úplně blbej, ale plácá takový nesmysly, že si myslím, že to na mne musí hrát. 
Táta má 25 let cukrovku, tak si snad musel některých věcí všimnout nebo aspoň to někde zachytit. A on se mne zeptá, proč mu nedám ráno trojitou dávku inzulínu a měla bych to na celý den vyřešený. Nebo že jim doma zbyla žemlovka, že teda doveze, ať nevařím. A prej proč nemůže bejt sladká, vždyť oni to taky jedli a nic jim není. 
Když měl táta mrtvici, tak vůbec nevěděl, jak to může vzniknout, jestli teda z jídla a furt se mě vyptával, proč mu na to nedají antibiotika.

Taky mi doporučil, když jsem ho prosila, aby pomohl s koupelí, ať s dědou dojedu na plavečák do Podolí a umeju ho tam pod sprchou. 

Já mám prostě pocit, že asi nějak blbne nebo co. Je o dva roky mladší než já.

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 17:50

Jennyfor Tak bych bejt Tebou řešila toho praktika hodně rychle. Když jsem žádala (pravda, asi před deseti lety) o příspěvek na péči, tak se mě sociálka upozorňovala na to, že hodně záleží, jak se k tomu vyjádří lékař. A že se po případným zamítnutí dá odvolat, ale to že skoro nikdy neuspěje

Edit: teď mi došlo, že jsem napsala dva v podstatě stejný příspěvky, to je tím horkem

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 17:57

Jennyfor to snad musí být takový radobyvtipálek jako brácha mojí mámy který byl schopný jen trousit podobné hlášky, ale taky nepomohl, s ničím. Babička umřela u nás doma jako ležák v plné péči mojí mámy, trvalo to tak asi dva, možná tři měsíce a pamatuju si jedinou jeho návštěvu, kdy chvilku postál ve dveřích pokoje, kde babička (plně při vědomí s naprosto jasným myšlením) ležela.

Moc ti držím palce, ať to s těmi pečovatelkami a příspěvky dopadne dobře a ať máš nějaký čas pro sebe

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 12. srpna 2020 18:07

Jennyfor Promiň, je tvůj bratr, ale podle mě je to SRÁČ sráčovitej a hodně doufám, že ho karma dožene. A taky že pak nebudete muset řešit nějaký majetky nebo tak, protože takový se pak nejvíc perou vo každej pětník. Tyjo mě se udělalo fakt špatně od žaludku jak jsem to četla.
Hrozně moc držím palce a teda naprosto tě obdivuju.