Lamicka Jistě že potkává. To přehnané pérování a vymýšlení k ní obvykle patří. Ono to není jen tak, že by ten člověk schválně škodil. Mozek bohužel jede po nesprávné koleji.
Koronavirus
Janulik03 - on je jen problém v tom, že se ty rodiče musí vyrovnat se s svým zdravotním stavem a případnou změnou, pro ně je to velký zásah, jenže mnohdy nezbývá nic jiného, než do toho říznout. Ty jsi to mohla vyřešit skvěle, bez větších komplikací, je to o zvyku, začas si ani nevzpomenou a budou v klidu a pohodě.
barbucha Je to těžký, ta péče o rodiče bývá nutná v rozpětí od nakoupit, poklidit, donést oběd dvakrát týdně po péči o ležícího nemohoucího 24/7.
A my jsme tak někde uprostřed. Takže táta sám je přesvědčenej, že vůbec nic od nikoho nepotřebuje, všechno zvládne sám, kdyby chtěl, ale nechce. A já tam zbytečně otravuju.
Je v podstatě spokojenej u svýho počítače, kde sedí celý den, nepotřebuje ani pít, ani jíst, nic jinýho než internet ho nezajímá. Kdybych to jídlo nedonesla, nejedl by, kdybych mu nenutila pití, nic by nepil. Umejvat se taky nemusí, jemu nevadí mít na sobě týden starý špinavý triko, prostě hygienický návyky naprosto vymizely a když to vyžaduju, tak prudím. Teď ho štvou ty sestry, musí si na sebe natáhnout aspoň trenýrky, když mají přijít, jinak tam sedí ve spodním prádle.
Mohla bych ho tam nechat den samotnýho, ať vidí, že už to nezvládá, ale to právě nemůžu. Jako diabetik musí jíst pravidelně, 5x denně, pít taky musí, v těhle hicech obzvlášť. Už diabetický koma měl a pak byl týden ve špitále a to byl o hodně mladší a bylo to dost o fous. To si prostě na triko nevezmu, ani jako dcera, ani jako člověk.
On byl celý život zvyklý na full servis, takže na starý kolena to změnit nepůjde a hlavně, on ani nechce, on nemá už potřebu jíst ani pít. A naopak, kdybych před něj postavila ty talíře tři, tak to vyluxuje a ani si nevšimne, nemá záklopku.
Takže musím všechno dávkovat, vyrábět příděly, popisovat ty dávky jako snídaně, oběd, svačina a večeře, nutit pití, nutit léky, (ty naštěstí bere jen ráno a večer, to do něj dostanu), nutit do vany, rvát z něj špinavý oblečení proti jeho vůli.
Myslím, že tohle už je projev nějakýho druhu demence.
No, je to, jako bych měla domácí zvíře, který musím pravidelně krmit, jinak pojde, a to zvíře mě ještě u každýho krmení pokouše, že mu lezu do výběhu.
jitřenka No, říznout. Změna prostředí je pro starýho člověka taky hrozně těžká, někdy je ten přesun konečná.
Mám kamarádku, která si maminku z rodného domu na Moravě přesunula do bytu k sobě do Prahy a do té doby celkem soběstačná paní začala před očima scházet, chybela jí zahrada a lidi, co znala, v Praze nechtěla vůbec vycházet a do tři měsíců umřela, prý infarkt, ale myslím, že steskem po domově.
I tenkrát moderátorka Jurinová si rodiče proti jejich vůli přestěhovala z Ostravska do velkého domu za Prahou a oba do roka zemřeli.
Ono ta psychická stránka hraje roli. Předpokládá se, že ten mladší, pečující, se líp přizpůsobí, než ten starší. Blbý je ale, když ten mladší je už taky starej.
Jennyfor mladší pečující bude v mém případě člověk se dvěma dětma, které jsou na něm ekonomicky závislé.
Můžu jenom doufát, že tou dobou budou už vykopané na tom intraku a homeoffice ve stavu, že nebude potřeba do prace prakticky chodit, jinak děti budou muset brigádu, aby se sami uživily, a my se půjdeme past. No asi scifi. Já jsem 420 km a ségra 200.
Jinak náma takto chodila za svým otcem,střídali se po týdnech se švagrem, k tomu svoji domacnost a po roce a půl byla úplně vyřízena. A děda ji peskoval, když se chtěla jít podívat ven na zahradu.
To fakt nemá dobré řešení. ![]()
Jennyfor - vím, že zdraví je o psychice, o tom žádná, ty to všechno přece taky odnášíš i zdravotně o to jde, aby tento stres nevyvolal další problémy. Postarat se, považuji za základní povinnost , ale při rozdílu tolika km ta každodenní péče nebo i jen dohled není možný. Těch aspektů je vzdycky víc, zda je to trvalý nebo přechodný stav. Nestěhovala bych, dokud bych neměla jistotu nutnosti, na druhou stranu stěhovat se k nim, je taky možné pouze na přechodnou dobu a ne trvale. Přeju vám oběma klid a nějaké rozumné řešení .
Jennyfor - ještě jednu věc, uvádíš celkem soběstačnou paní, tak pokud stačí dohled, tak by měla dostačovat v místě najmutá pečovatelka.
jitřenka no to teda-pokud si clovek udrzuje v miste socialni kontakty, orientuje se, chodi ven ma tam sve trasy, pochuzky.. tak vytrhnout ho kdyz je vlastne porad sobestacny prave diky tomu znamemu prostredi je smutny. znamy ma takhle maminku, ktera "jenom" obcas upadne a on pak jede 100 km aby ji zvednul
prave proto ze odmita jak stehovani tak jakoukoliv pecovatelku. kdyby tam 1x denne zajel nekdo na 10 minut bylo by to v pohode. v tomhle pripade bych se neptala...
Hele nevim. Já tě na jednu stranu obdivuju, na druhou lituju
Jasně že si na svědomí nevemeš že necháš někoho vyhladovět atd. Ale vidim tam i potenciál druhý strany - to jest pokud se umí seznámit na internetu a za známostí se vydat... a uvědomuje si, že se kvůli sestře musí oblíknout
tak jistě by se uměl i postarat o svoje základní potřeby, a to, že to jako nedokáže, je podle mě jen lenost a spolíhání se na svoje sluhy. Ty následky - pokud nepřisvištíš s jídlem a další péčí, tak skončí ve špitále - bych brala jako... no dobře, řeknu to rovnou - jako vydírání.
Ale je to tvůj boj samozřejmě, a držím palce.
barbucha no, ono to není seznamování, on je to podfuk jako všechny ty ostatní šmejdský pasti na netu. To jsou naprosto smyšlený profily, texty tam hází robot, a snaží se z těch zoufalců vytahat peníze za koupi kreditu přes telefon, což je nutný, aby mohli odepsat.
Nějaký profil s ksichtem použitým na sto dalších podobných webech mu napíše: vidím, že máme společné záliby, posilku a noční tahy, honem mi napiš, jsem nadržená.
Táta odepíše: jsem 92 let stár, vdovec, ....
A profil odepíše: Jsi přesně to co hledám, už se těším, jak mě rozpálíš
Jednu odpověď má zdarma a na další by si musel koupit kredit, což je dobrý, protože zas je dost lakota.
Takže je to celý naprosto virtuální záležitost, ale táta si žije ve svých snech a pořád doufá, že se s nějakou sejde.
Nepomáhá mu ukazovat recenze těhle podvodných webů, ukázat, že ta jeho kráska má stejný obrázek s jiným nickem a místem bydliště na další stovce i zahraničních webů, on mi nevěří a pořád si hledá nějaký místa, co tam maj ty roboti uvedený, že tam pojedeme a podle fotky jí ve městě najdeme.
Myslím, že ta zmrzlina byl vrchol, co v domácím oblečení zvládne a asi do Benešova nepojede, ale v jeho hlavě je to skutečný a všechny ty sexbomby ho chtějí
Je to strašně smutný, zvlášť když jsem tu psala, jaký byl dřív.
Jennyfor ja ti rozumiem asi by som to robila tak ako ty len je to dost trnista cesta. Drzim ti na ten ceste palce sk by to bolo v mojej moci aj by som ta odbremenila pokial by sa dalo. Byt tvoja suseda tak by ta pomoc mohla vyt realna takto teda len virtualne posielam energiu. Ehm ehm nie som guru blazon
Janulik03
já vím, že víš
. Dík i za tu energii na dálku, určitě to pomůže ![]()
Janulik03 Ty jsi vážně pozitivní ženská a myslím, že tak působíš i na své okolí. Potom je soužití v rodině možné bez velkých bojů a ztrát. Ne, že bych si myslela'ze se ti vyhýbají starosti, nebo máš jednodušší život. Ale tím, jak se snažíš vidět to lepší, jsi mi děsně sympatická. Jasně, všechny své sny si nesplníš, ale zas si myslím, že to vyváží jiné radosti.
rozarka ty si mila ze tak pekne zmyslas
citim sa zvtoho trochu v rozpakoch
Dobrý deň, ďakujem Vám všetkým za posledné príspevky a pohľady z rôznych strán. Čaká ma práve riešenie podobnej veci a teda vôbec neviem ako to riešiť. Otec zostal po porážke na tom zle, stará sa o neho mama. Nebol na tom síce úplne najhoršie a mohol žiť relatívne normálny život s pár obmedzeniami, ale on sa rozhodol že je to konečná a úplne sa "znechal" plus mamin ošetrovateľsko trpiteľský mód ho dostal do stavu, že prejde akurát z postele do obývačky, má plienku a podobne. Keď má blbý deň (skoro vždy) odmieta hygienu - a mama si s ním neporadí, nechce jesť ... Mama nás nechcela "zaťažovať" tak to vyriešila po svojom a začala piť. Takže teraz mám dvoch seniorov, jeden nechce ísť do opatrovateľského ústavu a druhý ho tam nechce dať lebo "by tam umrel". No tak čakám kedy niečo podpália, lebo fajčiť neprestali. Žiadne riešenie (opatrovateľka, denný domov ...) nič nie je dobré.
Bije sa vo mne bezmocnosť s hnevom, lebo do tejto situácie sa dostali vlastnou vinou, to nie je ani rana osudu, ani nejaká nešťastná nehoda. Pre otca boli vždy všetci s iným názorom blbci, nedbal na nejaký svoj zdravotný stav a mama je profesionálna trpiteľka a razí názor "šak nejako bude...." no bude, ale oni to riešiť ako vždy nebudú. A ja teda mám tiež svoju rodinu a deti a prácu do ktorej dochádzam dosť ďaleko a neplánujem to kvôli nim obetovať (a v hĺbke duše sa za to hanbím) ale viem, že aj keby som dala výpoveď vykašlala sa na na muža a deti a rovno k nim išla bývať nič to nezmení, akurát prepne aj mne.
Zatiaľ som teda mamu objednala k psychologičke (kvôli alkoholu) a oznámila jej že podávam žiadosť za otca do domova dôchodcov, že v rámci mojich možností všetko vybavím a pomôžem im, ale neprijala to moc dobre. Otec o tom ešte nevie.
A som momentálne naštvaná na celý svet, nemôžem síce povedať že by sa rodičia o nás nestarali, mali sme vždy čo jesť, kde spať a podobne ale veľmi skoro som zistila že sa na nich v nejakom väčšom merítku spoľahnúť nedá, že by mi dali nejaké rady do života alebo podobne, že môžem s nimi riešiť nejaký problém a tak .... o nejakej ich finančnej gramotnosti radšej pomlčím. a to sa nebavíme o nejakých starčekoch, obaja majú 66 rokov. Mama nevie/nechce ani vybrať peniaze z bankomatu, objednať sa k lekárovi, vybaviť čokoľvek musím ja alebo brat.
Prepáčte za tento dlhý výlev, nejak to na mňa dnes doľahlo.
cassis3 to je smutne cteni. Radu nemam, mozna jen jedinou, myslet i na sebe, abys to neodnesla ty. Vim, jsou to rodice, je to tezke. Preji hodne sil.![]()
cassis3 ach jo ![]()
cassis3 hodne sil.![]()
Tvrdik minuly tyden rikal, ze takhle se ten fotbal fakt delat neda. Jako jo, at si kluci cutaj, ale to tady budou platit pro kazdeho jina pravidla, podle toho, jak si to kdo vylobbuje?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY