Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Paris
příspěvků moje polička 04. října 2020 19:28

A666 taky si myslím, že meningitida byla následek covidu. Může být bakteriální, plísňová a virová. Tak proč by nemohla být způsobená zrovna covidem. Ale samozřejmě nejsem patolog, abych to mohla říct s jistotou. 

Pacienti neumírají přímo na covid, ale na další komplikace, které u něho mohou přijít. Stačí oslabení a je vymalováno. Znám malou holčičku, která chytla parvovirus a následně měla meningitidu.

Offline Paris
příspěvků moje polička 04. října 2020 19:39

Je to stejné jako u chřipky. Neumírá se na ni, ale na následky, např. zápal plic apod.

U covidu také zápal plic, srdeční selhání, selhání ledvin atd.... proto jsou ohrožení lidé s vysokým tlakem, astmatici, cukrovkáři, lidi s oslabenou imunitou...

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 04. října 2020 19:44

JennyforJenže vše je jen spekulace, protože ve stáří většina lidí umírá na komplikace něčeho. Na stáří bude asi opravdu vyjimka. Ten zápal plic je třeba hodně častá komplikace, třeba i u zlomeného krčku, rýmy, chřipky. Infarkt mohl být i následek covidu a stejně tak nemusel. Těžko říct po dvou dnech bez příznaků. 

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 04. října 2020 19:45

Paris tak o zánětech mozku v souvislosti s prodělaným covidem se už taky docela dlouho píše, zatím nejsou ty souvislosti úplně jasný, sbírají se data, ale nějaký typ pocovidových problémů souvisejícich s kognitivními funkcemi, mozkovou mlhou, bolestmi hlavy a problémy s viděním jsou hlášený po celým světě, nehledě na to, že ztráta čichu a chutě je sama o sobě už záležitost týkající se funkce mozku.

Offline Jos
příspěvků moje polička 04. října 2020 19:52

Paris Ano, tak to je. Stejne jako u viru HIV, tam taky zemrete na to, ze vam nefunguje imunita a zahubi vas neco jineho. Jak rekl treba prof. Balik, ze jejich aro nazval ,,intenzivni obezitólogii" (uprimne lecit morbidne obezni pacienty je fakt za trest a zrovna u nich empatii dost postradam, mit BMI 50 je proste zvrhle).

Ted uz se ten vir stejne rozsiril natolik, ze nejake zavreni skol uz fakt nepomuze. Ale uprimne doufam a verim, ze k uplne apokalypse u nas ani tak nedojde. 

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 04. října 2020 19:52

Renusatko Já nechci trvrdit, že to muselo mít za kazdou cenu souvislost, jen se mi nelíbí to "byl sice covid pozitivní, ale umřel by stejně na něco jinýho, tak to tam nepočítejme"

V těch domovech seniorů, kde jim z kraje umřelo v jednom týdnu 10 osob "s" covidem, by jich jistě nezemřelo za jiných okolností 10 skoro současně, ale rozprostřelo by se to v čase. Takže ano, zemřeli by stejně, ale někteří by měli ještě za normálních okolností pár dní nebo měsíců před sebou.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 04. října 2020 19:54

Jos ano, můj kolega, zdravý chlap v mém věku, musel po chřipce na transplantaci srdce. Je to svinstvo.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 19:55

Viděla jsem někde grafy jak zamával covid v těch nejvíce postižených zemích s celkovou úmrtnosti. Tam se pak vyhneme diskuzi, protože nemusíme řešit, jestli jeden umřel  na Covid, s Covidem nebo prostě proto, že dostal infarkt a na JIPce už nebyla postel.

Ty grafy nemám, ale bylo to o hodně a já teď musím pracovat.

Co jsem ale našla, je odemknuty rozhovor s Kulveitem,kde to myslím vysvětluje hodně zrozumitelne, pokud už toto nepomůže, tak nevím co. 

Co je za mě důležité: Přijde mi, že spousta lidí pořád nerozumí dynamice epidemie. Není žádná realistická možnost nedělat nic. Položka, že budeme žít normálně a nic se nestane, v menu není.

Offline Jos
příspěvků moje polička 04. října 2020 20:03

continuity Tak to by me zrovna zajimalo, ta absolutni cisla napr. Italie. Ale aby ta celkova umrtnost nakonec nevzrostla ze zanedbani ostatni lekarske pece. Toho se bojim vic. 

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 20:08

Jos tak v Itálii zcela jistě, ale tam určitě nedocházelo k tomu, že pacienty vyhazovali ze špitálu kvůli tomu, že se báli. Vyhazovali je kvůli tomu, že už se o ně neměl kdo starat. 

Ano i to jsou obětí covidu, ale rozhodně neplatí, že kdyby italove neplasili, nestane se to. 

Byl to asi odkaz někde z diskuze z fb covid 19.cz - dataproti covidu, ale teď už opravdu nemám čas to prolejzat. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 04. října 2020 20:21
Reakce na Jos:

Ale aby ta celkova umrtnost nakonec nevzrostla ze zanedbani ostatni lekarske pece. Toho se bojim vic. 

​O to právě jde, aby systém ARO, JIP, O2 lůžka zvládl současně covid i necovid pacienty. Nevím, proč se to tu zvrhlo v to, kdo je jaký tým v nazírání na covid....

A to nás teprve čeká nástup chřipky....

Offline viktorka_od splavu
49429 příspěvků moje polička 04. října 2020 20:24
Reakce na Jennyfor:

ztráta čichu a chutě je sama o sobě už záležitost týkající se funkce mozku.

​to není. 

Offline Černá kočka
1781 příspěvků moje polička 04. října 2020 20:29
Reakce na domenica:

Nevíme, jestli Kenzo zemřel opravdu NA covid (komplikace způsobené covidem) nebo v našich končinách obvyklým (a alibistickým) S covidem, a taky nevíme, jestli pro některé lidi je jeho věk 81 let na mávnutí rukou, jakože přes osmdesát, no... ale mně přijde škoda každého roku/měsíce/dne, o který je život zkrácený, když mu covid překříží cestu.

​Krásně napsané. Pod to bych se podepsala.

Offline viktorka_od splavu
49429 příspěvků moje polička 04. října 2020 20:37
Reakce na Fiction:

​O to právě jde, aby systém ARO, JIP, O2 lůžka zvládl současně covid i necovid pacienty. Nevím, proč se to tu zvrhlo v to, kdo je jaký tým v nazírání na covid....

A to nás teprve čeká nástup chřipky....

​taky nevím.. přitom covidu i chřipce je to putna, ve kterým jsme týmu. obě ty nemoci tu budou, spolu s mnoha dalšíma, a než se tu trumfovat "co je horší" by bylo spíš na místě dělat plány, jak se s nimi vypořádat co nejlíp. akorát já si třeba nemyslím, že součástí toho "nejlíp" je vrazit všechny možný i nemožný prachy do laborek a zkoumání, jestli je Franta nebo Lojza prolezlej covidem, chřipkou nebo rýmou, zabalit sestry a doktory do čtyř vrstev igelitu... že jsme se strašně snadno nechali omezit na občanských právech, akademických svobodách, nechali vzít svým dětem právo na vzdělání. panika a uzavření hranic, zavření škol atd bylo na místě v březnu, když nikdo pořádně nevěděl oč jde.. dneska už jsme měli být dost jinde.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 20:39

viktorka_od splavu přečti si ten článek, tam to Kulveit dosti zrozumitelne vysvetluje. Jednou větou: ve výsledku je testování a trasování to nejlevnější opatření jak to dostat pod kontrolu. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 04. října 2020 20:51

viktorka_od splavu 

Ten rozhovor od Jos je jako dkyby ho dělali dva lidé. Nejdříve píše, že jsou tvrdá opatření třeba aby to zdravotnictví zvládlo. A že covid není ebola a je třeba mít před ním respekt. Na druhou stranu v druhé části tvrdí, že se z covidu dělá moc a lidé se zbytečně testují. Přitom testování se ukazuje jako cesta k menšímu zatížení ekonomiky a hlavně k včasnému odhalení kdy je třeba s opatřeníma přitvrdit

Ono totiž jaksi čím víc je celkově nakažených, tím více je těžkých případů (protože statisticky je jich cca stejné %), takže tam pak hrozí ten kolaps......

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 04. října 2020 20:51

viktorka_od splavu já jsem ho četla. A to jako myslí vážně, že se dnes testují lidi, vedle kterých někdo zakaslal?

Vždyť to tak není. Netestuji se automaticky ani lidi, kterým přisel kód z erousky, s příznaky jenom někteří. Netestuje se momentalne plošné ani na příjmu do nemocnice. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 04. října 2020 20:54

Jinak tady je poměrně dorý podcast o tom, jak v realitě vypadá ta Švédská cesta (a ano, testování zařadili také).