Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 05. října 2020 21:42

Mohučanka 

Ti bezpříznakoví jsou nakažliví míň, ale jsou. A pokud potkaj někoho chytlavýho (s mizernou imunitou), je to hned.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 05. října 2020 21:42

barbucha ano, nevím, jak je to teď, ale cca před týdnem jsem někde četla, že remdisiviru máme na 10 dní? 

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 05. října 2020 21:47

Pinot Noir 

To snad nějak počítal i ten Balík v tom interview, kolik dní by to vydrželo tímhle tempem, no zářná vyhlídka to nebyla. Ale nevim teď, kolik... 

Nejlepší je, že vždycky začnou vykřikovat, jak se našel zázračnej přípravek - a jejda, von nám došel! Nebo nechte se očkovat na chřipku - jejda, máme málo vakcín! Stejně jak s rouškama, noste je všichni - a jéje, nejsou! Za co tam ty kašpaři berou léta ty prachy?! Za tu absolutní nepřipravenost a zmar?!

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 05. října 2020 21:47
Reakce na Mohučanka:

barbucha já mám teď shodou okolností čerstvou zkušenost s tím bezpříznakovým, který by to měl po okolí rozprskávat, a on nenakazil nikoho ze své vícečlenné rodiny ani své spolupracovníky. Jistě to není pravidlo, ale zato je to osobní zkušenost, nikoli z kategorie JPP.

Sám na vlastní pozitivitu přišel, protože měl od zaměstnavatele příkaz k testu.

​Pravidlo to nebude. protoze jestli je tech bezpriznakovych takove % jak se tvrdi, nejak se ten virus raketove sirit musi......

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 05. října 2020 21:52

Jo teda s hygienou je fakt legrace. Za OÚ jsem volala na jaře na okresní hygienu, potřebovali jsme podradit, čím ekologicky a účinně stříkat veřejný prostranství. Na hygieně si podávali telefon, koktali, pak mi dali pana ředitele, ten věděl kulový a že mi odpoledne zavolá. 

Mezitím jsem volala starostce z vedlejšího města. Ta mi nadiktovala tři přípravky, který někde sáhodlouze gůglila. Už v tu dobu dva z nich absolutně nešly sehnat. Volal doktor z hygieny. Poradil mi ty dva přípravky, co mi poradila ta starostka, ale nebyl si úplně jako jistej. 

Takže. Kde to sme. 

Offline černá káva
2136 příspěvků moje polička 05. října 2020 21:54

barbucha Máš, bohuzel, pravdu. A zdá se, že jeden kazdy bude mit kliku - větší ci menší - nebo ne.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 05. října 2020 22:04

barbucha jo, na moje rodiče letos vakcína proti chřipce nevyjde, v sedmdesáti jsou na ni ještě moc mladí a zdraví

Offline viktorka_od splavu
49429 příspěvků moje polička 05. října 2020 22:06

Pinot Noir tak ale vakcínu na covida už máme koupenou (i když ještě neexistuje), myslím že "cui bono" je minimálně zčásti zodpovězeno..

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. října 2020 22:33

Mohučanka četla jsem článek, že i v tomto platí Paretovo pravidlo 80/20. Že většina lidí nenakazí nikoho ( někde to bylo až 95% nakažených), ale pak se objeví jeden superpřenašeč, který nakazí třeba stovku.

49429 příspěvků moje polička 05. října 2020 22:40

koukám, že se k tomu staví u nás stejně jako ve státní správě, no nic překvapivého.. schůzovat se totiž musí až do úplného vyhlazení

Kde jsem se nakazil? Tady těch kontaktů bylo mnoho, seděli jsme v jedné místnosti s paní Rážovou i panem Duškem a dalšími.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 05. října 2020 22:54

Pinot Noir No tak je jasný, že to cítíme každej podle svý momentální životní situace. Já jsem měla ten sociální distanc prakticky celý léto, ne-li už od března, ale teď se to trochu přiostřilo.

A problém je, že jestli to chytnu, od někoho bezpříznakovýho, co se přece nepotřebuje testovat, tak buď třeba lehnu já a kam pak strčím toho tátu, to teda nevím, nikde teď nikoho nepřijímají, sám to nezvládne.
A i kdybych to čapla v mírné formě, tak si teda neumím v praxi představit ten režim, jak zabráním tomu, že to na něj prsknu. A kdyby to mý prsknutí skončilo nějak fatálně, tak s tím pak budu žít.

Každej teď holt máme jiný podmínky k přežití.

Kdybych bydlela v domečku za Prahou, se zahradou a jednou týdně šla jen na náves pro rohlíky, tak budu taky docela v klidu. Ale já do práce musím třikrát přestupovat, trasa vede v těch nejvytíženějších místech a ještě se omezily spoje, takže třeba v busu na metro se rozhodně ty dva metry nedají udržet, naopak se tam mačkáme jak sardinky a roušky taky nemají všichni. No děj se vůle boží....

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 05. října 2020 23:24

Já do práce chodím, ještě do práce, kde denně těch 20 lidí na delší dobu potkám a v čekárně dalších 60, žádný HO nemám, moje děti se couraji kde všude, my rozhodně taky nežijeme v izolaci a chodíme do kaváren a na koncerty,  i na té dovolené jsme byli,  o rodiče se též starám, nebydlím s nima. Tak nějak jsem fakt v klidu a doufám, že vhledem k životnímu stylu to prostě zvládnu, když už bych to dostala. V blízkém okolí mám teď jednu osobu, asi jsme ji i viděli už v době, kdy nemocná byla, ale nikdo si nemůže vybavit den ani  jak dlouho. Hygiena nás nekontaktovala a dokonce vím, že ani ji. Už je to 12 dní, tak přece sama nepůjdu na testy. A z naší práce, kde jsou na tom všichni podobně jak já, jen o něco starší,  i přesto kolik lidí denně vidíme , stále všichni zdraví.

Offline SunEclipse
3505 příspěvků moje polička 05. října 2020 23:32

Jennyfor hele když tady čtu ty zkazky o tvé práci..nechceš ji opravdu změnit? My zrovna sháníme člověka na Praze 5 (IBM Websphere/Filenet) - kdyby to pro tebe bylo blíž a měla bys zájem, napiš sz.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 05. října 2020 23:48

Renusatko tak ta Praha asi bude promořenější.
Syn byl měl na jaře protilátky, byli na chatě v šesti a dva z toho pozitivní. A protože je to už víc než 90 dní, tak už byl znovu dvakrát v karanténě, jednou byli na svatbě, on jako svědek kamaráda, co byl pak pozitivní, podruhý akce přechod Tater, teď v září, po návratu jeden z osmi pozitivní. V práci kromě tohohle posledního případu, kdy to odstavilo jedno celý oddělení už v létě pozitivní paní z ekonomického - přijela s covidem z Chorvatska, celkem zatím hlášeno asi 10 pozitivních studentů, ale ti sem v létě nechodili, takže cajk, vrátná, ta je doma už měsíc. 
Dále dcery sambo také už dvakrát karanténa kvůli kolegovi v práci, naštěstí pracuje z domu.

V domě máme na nástěnce, že paní z šestýho je v nemocnici s covidem, ať se sledujeme a nosíme roušky i ve výtahu.

A dneska zavřený u nás Domácí potřeby, kam jsem šla pro cedník, páč jsem ten starej z umělý hmoty připálila  a na dveřích, že prý kvůli onemocnění covidem. No a jinak z okolí: teď nakažený a bez příznaků znám osobně 4 lidi, dodržují izolaci, v nemocnici se středním průběhem 2 lidi, oba tak kolem padesátky, snad to bude dobrý, zemřelý jsem znala osobně 3, všechno starší osoby, ale z nich dva byli na svůj věk dost čiperný, žádný polymorbidní.

Takže je to tady všude kolem a nic s tím nenaděláme.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 06. října 2020 00:01

SunEclipse Díky, dívala jsem se u vás na poptávku, za normálních okolností bych si i pozici vybrala. Ale teď nevím dne ani hodiny, kdy budu muset třeba se vším praštit a zůstat úplně doma. To, co teď dělám, mě teda moc nenaplňuje, ale kromě teď těch nárazových akcí, který jsou teda spíš způsobený naprostým chaosem vedení, tak jinak dokážu splnit svý povinosti, i když jedu na půl plynu. A to teď potřebuju, zvládnout práci i problémy doma. 
Jsem už dost vyšťavená a energii na něco novýho bych musela tahat až z paty. 
Heslo letošního roku je "Přežít"

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 06. října 2020 08:44
Reakce na Jennyfor:

A i kdybych to čapla v mírné formě, tak si teda neumím v praxi představit ten režim, jak zabráním tomu, že to na něj prsknu. A kdyby to mý prsknutí skončilo nějak fatálně, tak s tím pak budu žít.

​Zase nepanikař, prsknout na něj můžeš i chřipku, přinýst domů nedejbože žloutenku... cokoliv! Za to přece nemůžeš, schválně bys to neudělala. Vis maior prostě.

A nech těch úvah jak se vším praštíš, chápu že někdy se toho zdá už moc, ale fakt by sis zničila život

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. října 2020 09:37

Jennyfor já znám v okolí taky spoustu lidí, kteří jsou nebo byli pozitivní. I mladého kluka v nemocnici, ale to se prostě stát může. Můj syn má 18, tak v jejich komunitě ví človék prd a nedodržují nic. A k nám do práce teda nechodi jen lidi z Brna, ale z půlky čr. Promořenost míst odkud chodí fakt odmítám zjišťovat.Jsem ráda, že v té práci jsou klidní všichni.

V mém okolí nejvíc panikaří ti, co se o sebe nestarají, jí otřesně, většinou ještě kouří a popíjí. Zajímavá myšlenka, že koronavirus pro ně bude hrůza, ale infarktu nebo mrtvice se předtim nebáli a ani teď neboji. 

49429 příspěvků moje polička 06. října 2020 10:23

Renusatko Zajímavá myšlenka, že koronavirus pro ně bude hrůza, ale infarktu nebo mrtvice se předtim nebáli a ani teď neboji. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 06. října 2020 10:49

Nevim, jestli jste zaznamenali otevreny dopis zdravotniku z prvni linie:

https://neovlivni.cz/lekari-z-prvni-linie-pisi-pirkovi-a-spol-radeji-mlcte/

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 06. října 2020 12:02

barbucha no jo, já vím, ale jak je člověk furt zavřenej doma, tak se to v tý hlavě všelijak mele.

Teď, jak jsem zas chvíli mezi lidma, to zas vypadá jinak

Pozitivní (nebo negativní, jak se to vezme) je, že dotyčná přenašečka stihla ve středu navštívit bez roušky i celé IT oddělení v počtu všech čtyř neorouškovaných mužů, takže je též poslala do karantény. 
Takže dnes se tedy studijní zavřelo definitivně do odvolání a já teď plním úkoly aspoň z oboru, který jakž takž ovládám. Třeba technická podpora starších pedagogů při jejich v životě prvním živém streamování přednášek v prázdné posluchárně je docela hard core