Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 05. října 2020 08:36

Sweet Potato Moje oblíbená stránka, ale poslední aktualizace 2.9. :(

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 05. října 2020 08:37

OliveOyl To jsem přehlédla, škoda.

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 05. října 2020 08:42

Sweet Potato Ha! Ale našla jsem, že teď má aktuální grafy tady

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 05. října 2020 08:51

continuity prosim te,  ty uz si nekolikrat zminila lepsi genetickou vyvavu proti covidu,  mas nejaky odkaz,  kde by se o tom nejak solidne psalo? Zajimalo by me to,  muj zdroj informaci se k tomu stavi skepticky. Jedna se o Cechy nebo stredoevropany? Muze to byt i v cizich jazycich. Dekuji

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 05. října 2020 09:09

ice žádné zdroje k tomu nemám, to je spíš ironické vyjádření, ve smyslu možná nám pomůže Duch svatý. viděla jsem korelacni analýzu vůči některým haplo grupam, kde nějaká závislost vidět byla, ale nedělal to genetik. Minulý týden zas proběhla zpráva, že Neandrtálské geny zvyšují riziko těžkého průběhu. Tak asi tak.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 05. října 2020 09:29

Jinak k těm praxím. Slečna na to dlabala úplně ukázkove. Reakce na email v řádu dní, pry zdravotni důvody, no úplná žízeň po vzdělání a snaha z toho vytěžit, co se da. Teď poslala potvrzeni, abych ji ho komplet vyplnila, co jako delala.

Řekla bych, že tady se lámou ti úspěšní a neúspěšní. Vůbec to nemá co dělat se školními známkami. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 05. října 2020 10:00

uvaha

ktera dobre ilustruje zas moje strachy

​Hele ja ty strachy naprosto chapu. Mam sve taky s timhle spojene - mi rodice maji kratce do duchodu a rozvraceny stat na to fakt nechces. Jenze druha alternativa je zahlceni zdravotnictvi. Jestli ma nekdo pocit, ze by zvladlo stonasobky soucasnych stavu, ja o tom bohuzel presvedcena nejsem. Mozna bychom meli kliku a vytahlo by nas z pruseru Nemecko (brali nejen pacienty z Italie, ale i Francie - ona ta Francie to taky nezvladala bez ztraty kyticky). Plus ceske zdravotnictvi je dlouhodobe v podstavu

Mozna jsouc elosvetove ty snahy pandemii zbrzdit zalozene vic na faktech nez si autor mysli....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 05. října 2020 10:04
Reakce na continuity:

Jinak k těm praxím. Slečna na to dlabala úplně ukázkove. Reakce na email v řádu dní, pry zdravotni důvody, no úplná žízeň po vzdělání a snaha z toho vytěžit, co se da. Teď poslala potvrzeni, abych ji ho komplet vyplnila, co jako delala.

Řekla bych, že tady se lámou ti úspěšní a neúspěšní. Vůbec to nemá co dělat se školními známkami. 

​Tak zase pravda je, ze proste ne vsichni maji dobre podminky a ze online mode proste prinasi vic veci odvadejicich pozornost... Bohuzel, neni to tak jednoduche. osobne enchapu stesky u vysokoskolaku a maturantu, u mladsich to dokazu pochopit.

Zase jsme u toho, ze neexistuje zadny koncept, nebyl by problem otevrit skolu jen pro deti, ktere nemaji vhodne podminky.....

Offline Kokoska
35137 příspěvků moje polička 05. října 2020 11:49

Nechci testy nějak zpochybňovat, ale ty počty nemocných, kteří budou potřebovat hospitalizaci, se snad testováním nebo netestováním nijak nezmění? A je otázka, jestli ze samotných výsledků testů a nárůstu pozitivních jde odhadnout potřebu lůžek na nějaké období dopředu. Spíš bych to viděla z počtu přijatých a jejich potřeby zařazení na ty které přístroje, tam by se trend snad vysledovat dal, ale ze samotného čísla nových nemocných?

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 05. října 2020 12:47
Reakce na Kokoska:

Nechci testy nějak zpochybňovat, ale ty počty nemocných, kteří budou potřebovat hospitalizaci, se snad testováním nebo netestováním nijak nezmění? 

​Ale změní, protože se testováním odhalí bezpříznakoví přenašeči, kteří by jinak vesele chodili po světě dál a (nevědomky) nakazili XY dalších lidí, z nichž někteří by eventuelně skončili v nemocnici. 

Já nevím, já mám prostě názor úplně opačný. Pokud jsme se rozhodli proti epidemii bojovat "omezením šíření" (o tomhle způsobu teda nejsem já osobně vůbec přesvědčená, ale nic s tím neudělám, je to prostě fakt), tak dává smysl testovat především bezpříznakové "zdravé" jedince, jakkoli to zní na první pohled nelogicky. Protože ti mohou tu nemoc nevědomky šířit dál, zatímco nemocný člověk s lehkými příznaky by měl (především za současné situace) prostě ležet doma a s nikým se moc nestýkat. Pak samozřejmě dává velký smysl testovat vážné případy v nemocnicích, které by mohly ohrozit personál atd. atd.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 05. října 2020 13:05
Reakce na Kokoska:

Nechci testy nějak zpochybňovat, ale ty počty nemocných, kteří budou potřebovat hospitalizaci, se snad testováním nebo netestováním nijak nezmění? A je otázka, jestli ze samotných výsledků testů a nárůstu pozitivních jde odhadnout potřebu lůžek na nějaké období dopředu. Spíš bych to viděla z počtu přijatých a jejich potřeby zařazení na ty které přístroje, tam by se trend snad vysledovat dal, ale ze samotného čísla nových nemocných?

​Test ti řekne, jak moc se vir v populaci šíří. Protože hispitalizaci potřebuje cca stále stejné % z nakažených, víš, že když Ti rostou absolutní čísla počtu nakažených, porostou Ti za čas s vysokou pravděpodobnsotí i absolutní čísla hospitalizovaných. Pokud vidíš, že se Ti to začíná šířit příliš, máš šanci to zpomalit nasazením opatření. Těm opatřením nějakou dobu trvá, než zaberou - takže pokud je nasadíš až když Ti začnou lézt nahoru počty lidí v nemocnicích, tak než začnou mít vliv stejně se Ti může zdravotnictví zahltit.

Samozřejmě se Ti může vir šířit spíše v méně rizikových skupinách a pak to zdravotnictví tolik nezasáhne (což zatím probíhá teď) ale při nekontrolovatelném šíření se k to k těm rizikovým skupinám prostě nakonec dostane. Plus samozřejmě se pak zvyšuje i riziko nákazy u zdravotnického personálu, což snižuje kapacity zdravotnictví (protože k čemu Ti je, že máš dost lůžek, když je nemá kdo obstarávat).

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 05. října 2020 13:39

MP Meri souhlas

A v mém mikrosvětě to má jasné důsledky. Studentka, která byla v kontaktu s nakaženou osobou, ale ta osoba ji nenahlásila a ona sama neměla žádné příznaky, se minulý týden dostavila k odloženým státnicím.
Komise i ona sama měly při samotném aktu roušky, ovšem na chodbě před zkušební místností si roušku ve skupině ostatních čekajících sundala. Bez roušky komunikovala posléze i na studijním oddělení, kde si pracovnice také nebraly roušku, neboť byly prý od studentky "daleko". 
Dnes má tato studentka horečku a pozitivní test, všechny, se kterými přišla do styku bez roušky nahlásila a tím vyřadila z provozu celé studijní oddělení.

A tak tam tedy zítra musím naklusat já a dělat práci, kterou vůbec nemám v náplni, vím o tom kulový, doufám že neporuším nějaký předpisy. A budu to dělat do tý doby, než ostatní přijdou s negativním testem, ale už teď vím, že to brzo nebude, neboť dámy to mají placené jako HO, takže pospíchat nebudou.

a normálně jsou tam 4 osoby, teď na to budu sama. A to jsem byla ráda, že mám ten HO, kvůli tátovi a i abych mu něco domů nepřitáhla. Tak mám po žížalkách....

Offline Kokoska
35137 příspěvků moje polička 05. října 2020 13:43

MP Meri A666 tak člověka napadá všelicos. Hlavně by asi bylo "omezení šíření" účinné, kdyby se pořádně trasovalo, což jak slyšíme a čteme ne úplně funguje. A testování lidí na příjmu do nemocnice taky není na 100%, to psal někdo dokonce i tady nedávno, nechce se mi to hledat.

V každém případě jsem zvědavá, jak se opatření za 14 projeví.

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 05. října 2020 13:44

Jennyfor Ach jo, Ty to máš fakt těžký, jak už jsem Ti jednou psala, já to potlapkávání moc neumím, ale ...

Offline Isca
4894 příspěvků moje polička 05. října 2020 13:45

Jennyfor Když pominu Covidové souvislosti, jaktože tě samu na toto nahnali? To nemohli sehnat někoho jiného stejně nekvalifikvaného, nebo lépe více takových? Když ty zrovna nejsi osoba, která by mimo pracovní dobu neměla do čeho píchnout, v práci máš teďka taky kvalty v souvislosti s adaptací informačních systémů a navíc se staráš o rizikovou osobu, takže měla co nejméně přijít do styku s lidmi?

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 05. října 2020 13:49
Reakce na Kokoska:

V každém případě jsem zvědavá, jak se opatření za 14 projeví.

​Já když jsem o víkendu pozorovala všechny ty poflakující se teenage-partičky, rodinné grilovačky, potulující se skautské oddíly a nepřeslechnutelnou venkovní party, která končila tak ve čtyři ráno, tak... Tak se začínám připravovat na to "přitvrzení"...

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 05. října 2020 13:50

Jennyfor Achjo, tohle je teda fakt sileny, jako bys toho i takhle nemela dost a dost. Pomoct Ti nijak ucinne nemuzu, tak aspon posilama prani, at je co nejdriv lip! 

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 05. října 2020 14:04

Jennyfor ach jo, to je mazec. Teď jsem nad tím přemýšlela, že já, kdybych byla pozitivní, tak vyřadím z provozu druhý stupeň zš, tři učitelky z našeho kouta sborovny... teď i celou volební komisi... je to šílený. 

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 05. října 2020 14:05

euridike Manzel byl v patek večer koupit neco v tescu a potkal tam spoustu mladeze nakupující chlast.. tak uvidime