Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Aranel
6678 příspěvků moje polička 24. října 2020 23:38

Mně taky vlastně hrozně vadí ta symbolická rovina. Byl dva metry od lidí, nebyl, byla hospoda otevřená, nebyla... prostě ukázal lidem, že kdo chce, roušku mít nemusí, a kdo se chce s někým sejít v hospodě, nějak si to zařídí. To je hrozný, hrozný. A jasně, komu se někdy nestalo, že vyběhl s odpadkama bez roušky, ale my co? ... nejsme ministr zdravotnictví, že. Sorry not sorry.

Podobně mě vytočil Zeman s tím druhým kolem senátních voleb. Jako ano, měl volbu mezi zastřelením a utopením, až mě to pobavilo, jak to vyšlo. Jenže on má symbolizovat, on má ukazovat, že k volbám se chodí. Takže buďto zatnout zuby a jednomu to hodit, nebo dejme tomu hodit prázdnou obálku, ale k volbám prostě jít, ať lid vidí, že k volbám se chodí. Protože zase, kdybych já např. volila senátora mezi Trikolórou a SPD, tak zůstanu doma, ale nejsem prezident, kterýho u toho vyfotěj všechny televize. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 24. října 2020 23:46
Reakce na continuity:

crazydaisy já se ale osobne nebojím, mě ti mrtví přijdou prostě lidsky zbytecni a je to jedno, jestli je to moje máma nebo někoho jineho. 

A přesně jak píše Jennyfor bude ještě mnohem hůř, na těch číslech je to vidět bohužel. Z těch, co se včera pozitivně testovali 300 umře, (když to dobře půjde). Tolik lidí umírá u nás denně na všechno ostatní. Kolik lidí umře navíc kvůli tomu, že nedostali potřebnou péči,uvidíme příští rok. 

​Prosím, ten výpočet 300 - to vychází z nějaký statistiky smrtnosti, nebo? Díky. 

Offline Jitka77
1956 příspěvků moje polička 24. října 2020 23:48

Ještě k tomu srovnání s válkou - vím, že původně zaznělo v jiné souvislosti, ale z hlediska prožívání tady myslím řada smysluplných paralel je. Pokud se nebavíme o bitevní frontě, ale životě běžného člověka za okupace, pak je válečný stav především masivní stres až panika ("houkají do krytu"), nejistota, odkud co přiletí a kdy, pomyslně i doslova.

Omezení a změny každodenního života, kdy je ale zároveň jasné, že nějak se žít musí i teď, že to není relativně ohraničený úsek, kdy se zatnu, nějak to vydržím a zas bude dobře (v tom je z mého pohledu dost podstatný rozdíl mezi jarním lockdownem a tím, co zažíváme teď).

Neustálá tísnivá atmosféra, nebezpečí, které je pořád na dosah, ale vlastně bez tvaru, nejistota, komu se dá věřit a kdo je nebezpečný... Včetně toho, že v některých lidech se probouzejí běsy, apokalyptické vize... jede propaganda... fakt je to prostě mega náročná doba, i když nejsme pod přímou palbou ani v kompletním rozvratu infrastruktury.

Online Fiction
1647 příspěvků moje polička 24. října 2020 23:53
Reakce na Jitka77:

Neustálá tísnivá atmosféra, nebezpečí, které je pořád na dosah, ale vlastně bez tvaru, nejistota, komu se dá věřit a kdo je nebezpečný... Včetně toho, že v některých lidech se probouzejí běsy, apokalyptické vize... jede propaganda... fakt je to prostě mega náročná doba, i když nejsme pod přímou palbou ani v kompletním rozvratu infrastruktury.

​Cítím to stejně..

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 25. října 2020 00:07

Jitka77 ano. A právě proto je potřeba nepodporovat tu hysterii, paniku, poraženécke nálady, strašení, beznaděj, trudnomyslnost, apokalypticke myšlenky a vůbec tohle všechno.

Nejhorší je smrt z vyděšení.

A jeden hysterik dokáže rozhodit a zpanikarit i původně normální a rozumné lidi.

Je potřeba trochu optimismu do žil.

Offline Kokoska
35142 příspěvků moje polička 25. října 2020 00:30

Jitka77 napsalas to hezky

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 25. října 2020 00:53

Jitka77 souhlasím.
Někde jsem četla, že člověk snese opravdu hodně, často až nepředstavitelnou zátěž, když ví, že ta doba bude nějak ohraničená. Že teď se kousnu a za půl roku to bude dobrý. Nebo za roky tři, ale je tam jasná hranice.

Úplně nejhorší stres je tehdy, když to světlo na konci tunelu nemá časový limit. Když se ta situace může táhnout měsíc, půl roku, a nebo nikdo nedokáže říct, kdy to vůbec skončí. Pak se to rozdělí na dva proudy.
Lidi, co jdou tím marasmem krok za krokem, den za dnem, neupínají se ke konci, ale dokážou žít normálně i za ztížených podmínek.
A ty druhé, které ta vidina nekonečna dostane na pokraj šílenství.

Tak pořád doufám, věřím, že tahle kalamita v nejhorší podobě časově omezená bude, že třeba na jaře už se začneme vracet k normálu. A nebo si na tu trochu nenormánosti, co ještě zbyde, zvykneme a přijmeme to jako součást života.

Offline Jitka77
1956 příspěvků moje polička 25. října 2020 01:12
Reakce na Dadoo:

Jitka77 ano. A právě proto je potřeba nepodporovat tu hysterii, paniku, poraženécke nálady, strašení, beznaděj, trudnomyslnost, apokalypticke myšlenky a vůbec tohle všechno.

Nejhorší je smrt z vyděšení.

A jeden hysterik dokáže rozhodit a zpanikarit i původně normální a rozumné lidi.

Je potřeba trochu optimismu do žil.

​To je jasná věc, ale základ je přiznat si, jak věci cítím - a to je u každého individuální a někteří jsou prostě citliví extrémně. Pak můžu s tím, co o sobě vím, nějak zacházet. Keep calm and carry on je ideál, každému to ale trvá jinak dlouho a pro někoho je to mise na hranicích možností.

Já jsem třeba v první vlně byla jakoby úplně v pohodě, akorát jsem se po nějaké době například rozeštkala kvůli rozbitému hrnku, prostě to někde vevnitř pracovalo. A teď na podzim jsem byla překvapená, jak moc mě to zdeprimovalo. Než mi došlo, že tu naději a sílu zase odněkud vyškrábnu, jako zatím pokaždé, ale že bude třeba sáhnout ještě hlouběji a počítat se s tím, že cestou nahmatám i škaredé věci. Že to chce kompletně se přeladit, ne jen se kousnout a vydržet.

Offline Jitka77
1956 příspěvků moje polička 25. října 2020 01:25
Reakce na Jennyfor:

Jitka77 souhlasím.
Někde jsem četla, že člověk snese opravdu hodně, často až nepředstavitelnou zátěž, když ví, že ta doba bude nějak ohraničená. Že teď se kousnu a za půl roku to bude dobrý. Nebo za roky tři, ale je tam jasná hranice.

Úplně nejhorší stres je tehdy, když je to světlo na konci tunelu nemá časový limit. Když se ta situace může táhnout měsíc, půl roku, a nebo nikdo nedokáže říct, kdy to vůbec skončí. Pak se to rozdělí na dva proudy.
Lidi, co jdou tím marasmem krok za krokem, den za dnem, neupínají se ke konci, ale dokážou žít normálně i za ztížených podmínek.
A ty druhé, které ta vidina nekonečna dostane na pokraj šílenství.

Tak pořád doufám, věřím, že tahle kalamita v nejhorší podobě časově omezená bude, že třeba na jaře už se začneme vracet k normálu. A nebo si na tu trochu nenormánosti, co ještě zbyde, zvykneme a přijmeme to jako součást života.

​Postupně budeme jiní i my, a třeba to bude lepší - člověk nikdy neví! Moje zkušenost je, že lidi, co si věci "moc berou", můžou být časem ti nejvyrovnanější, jen v tom období, kdy si v sobě všechno takhle důkladně a zhluboka přeskládávají, to moc nevypadá. Mě třeba opakovaně zachraňuje taková jistá zvědavost - co bude dál, když v tom pocitu ještě chvíli vydržím? A většinou se po nějaké době vlna převalí, odněkud probleskne radost, stane se něco, co jsem nečekala (úplná blbost, která mě ale upozorní, že v mých katastrofických plánech může být nějaká díra), něco se prostě pohne a změní...

Online slniecko admin
19633 příspěvků moje polička 25. října 2020 01:34

No, keď čítam hádky o tom, či je lepšie ísť do Lidla, alebo na Farmárske trhy, s tým, že ak si niekto nakúpi jednoducho v samoobsluhe, tak sa určite pôjde tlačiť do mekáča, začínam byť celkom rada za ten tvrdý lockdown u nás.

Online letfenixa
10931 příspěvků moje polička 25. října 2020 02:04

Nechápem, že v ČR nemáte obmedzený počet ľudí v obchodoch, to my s ruskami v interiéri príde ako základ.

Offline jitřenka
718 příspěvků moje polička 25. října 2020 06:14

letfenixa , - taky jsem si říkala, ptoč tuhle jednoduchou věc znovu neudělali, vše mohlo zůstat otevřeno a v klidu. A teda nechápu lidi co o víkendu musí být ve kšeftech jako na výletě.  Zásadně teď už dlouho nakupuju v týdnu , abych do těch davů nelezla, je to pohoda a o víkendu klid. 

Offline jitřenka
718 příspěvků moje polička 25. října 2020 06:44

viktorka_od splavu , Jennyfor - ten rozhovor je strašný, myslela jsem si celou dobu, že jde o ty testy, jen jsem nevěděla že se hraje o tak vysokou částku. Prymulovi občas ujelo, že už na severní Moravě rozjíždí a připravuje testování . 

Ale neumím si představit nového ministra mezi soukolím Babiš, Prymula, Faltýnek, protože ty někde v pozadí zůstanou. Tohle je na tom asi nejhorší, že místo zklidnění a řešení situace se tam bude řešit velká domů.

No, Viktorko my jednou  místo důchodu budeme mít almužnu. Skvělá vyhlídka budoucnosti. 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 25. října 2020 07:18

Nad trhmi som premýšľala už minulý víkend. Bola som na náplavke, milión ľudí, rúšky malo tak 50% ľudí. Áno, vonku ešte nariadené neboli, ale pri vstupe na trh bola ceduľa, že len s rúškou. Predavači rúšky mali. Včera som tam už ani nešla, bolo mi jasné, že pokiaľ sú obchody zavreté, že tam bude ešte viac ľudí. V tyždni boli na Andeli trhy 2x, raz v stredu a raz v piatok, tam stačí, že postavia stánky a už je na tom malom priestore hlava na hlave. Očakávala by som od organizátorov nejaké regulácie počtu stánkov/osôb, takto sa to dalo čakať, že prídu davy a nakoniec to zavrú. Napríklad na Holešovických trhoch je počet osôb regulovaný.

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 25. října 2020 07:22

letfenixa My to v male samoobsluze na vsi mame. Asi 4 lidi, nemas kosik, tak mas smulu. V supermarketech u nas na malomeste natrask nebyva

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 25. října 2020 08:26

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/v-cesku-je-milion-nakazenych-vydechneme-si-az-v-unoru-rika-vedec-sery-125811#dop_ab_variant=0&dop_req_id=xHNmv3RPWpc-202010250717&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_ca

Tohle mi připadá odpovídající realitě. A do lockdownu podle mne nepatří v žádném případě trhy, ani přeplněný lidl. Lidé by se tam měli dávkovat. Tady se bohužel všechno nechává na zdravém rozumu lidí, který mnohdy chybí.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 25. října 2020 08:28

Jennyfor jako že by mluvil pravdu?

Kokoska takhle to nefunguje

​jak se rozdeluji miliardy? horim zvedavosti :)) 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 25. října 2020 08:30

paktofonikaJe strašně těžké, od lidí něco požadovat, pokud nejste policie nebo jiný veřejný činitel. Neumíte si představit, co jsem si vyslechla, když jsme dávkovali lidi do našeho obchodu a chtěli pořádně nasazené roušky- od rasisty- když požádáte romku , až po prima hodnocení na googlu. A vyděračské řeči- buď bez roušky nebo jdeme jinam byly na denním pořádku. A nikde jinde tu roušku mít nemusíme- to bylo taky pořád.

Offline Kokoska
35142 příspěvků moje polička 25. října 2020 08:43

jinx viktorka_od splavu taky porad cekam!

Online continuity
43549 příspěvků moje polička 25. října 2020 08:49

MP Meri JJ, pocitalo to už několik lidí, každý trochu jinak podívej se třeba na T. Kaplera na FB. Nebo Data proti covidu, jediný fígl je, že musíš počítat to zpoždění úmrtí. Máme cca 2% úmrtnost z pozitivně testovaných.