Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:04

Paris Tak to jste prozili mnohem horsi chvile...snad uz je to za vami

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:05

Kokoska 

Pro mě i spalničky jsou strašák dost velkej. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:06

Jennyfor 

Třeba ti to neřekla a chodila "za školu" - jak mám nazvat, že se vyhýbala domovu?

Offline Paris
příspěvků moje polička 29. října 2020 22:06

mirajo doufám, že je... ale u této nemoci člověk nikdy neví.

Online Kokoska
35152 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:07

dynda ja jsem je mela, tenkrat se proti nim jeste neockovalo. Nastesti lehky prubeh. Ja vim, ze se na to da i umrit, ale ta obrna je pro me desivejsi.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:08

Paris 

Uf, moc přeju, aby to BYLO za vámi.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:10

Kokoska 

To jo, mně stačí málo na postrašení, hlavně co mám děti.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:11

Paris Drzim vsechny palce co mam i do budoucna. 

Online Ginger
1220 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:12

Jiná Realita jeste je treba si pripominat, ze ten vir je pro cloveka novy. Nevime, jako se bude chovat za rok nebo za dva. Nevime, jak dlouho budou pretrvavat u lidi nasledky prodelaneho onemocneni. Vime, ze u nekterych lidi, kteri meli na jare horsi  prubeh nemoci, ale bez  hospitalizace, pretrvavaji nalezy na plicich a velka unava i ted . A nejsou to jen komorbidni seniori. Z tohoto uhlu pohledu se vakcina muze jevit jako  nejlepsi reseni, jak se vratit k zivotu, jaky jsme vedli pred nastupem Epidemie. Zda ma ci nema byt povinna musi posoudit odbornici. 

Online Kokoska
35152 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:14

dynda no prave, vubec si neumim predstavit, ze bych je nedala ockovat, i kdyz ta rizika znam a je mi tech postizenych lito. Teda spis zpetne videno, protoze v dobe, kdy byly moje deti male, se o tom snad vubec nediskutovalo. Proste ockovaci kalendar a maucta.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:15

Estara No ty vánoce to vysvětlují, to mi asi všechno splynulo v jedno, já si jen vybavuju, jak jsem to tříměsíční mimino nosila v nosítku pod bundou a obcházela obchody ve snaze nakoupit dárky pro celou manželovu rozsáhlou rodinu v počtu dvanácti lidí, plus my 4 kusy a moje větev tehdy 6 osob. S nákupním budgetem odpovídajícím mateřské. A malé město, kde nic neměli. Nervy děsný. (Zlatá éra internetu). Takže mi nějaká chřipka asi připadala jako ten nejmenší problém.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:19

Paris Ježíš, to je děs. Tak doufám, že už je dobře a do budoucna už nic takového nehrozí. Držím moc palce

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:23

Kokoska Mozna jsme tehdy meli zdravejsi imunitu, ve smyslu mene dispozic k alergiim, k tvorbe autoprolilatek...to jsou vsechno urcite dysbalance v imunite, ktere jsou ted urcite castejsi nez tenkrat. Maximum byla 3-vakcina, ted 6, ja to nepovazuju za stastny. Je to pohodlnejsi, myslime si, ze veda je tak daleko, ze si to muze dovolit, ale kdyz clovek prekroci nejakou rozumnou hranici, tak je to proste za nejakou cenu. 

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:27

Garfie Tak to teda fakt zachrání :D Každopádně se v sobotu bude vyhlašovat v Rakousku zpřísnění... asi měsíc a půl se držely denní přírůstky mezi 1000 a 1800, i přes otevřené školy, služby, restaurace ale poslední týden to začalo růst i tady. Takže očekáváme kromě zavření hranic i soft lockdown, asi podle německého vzoru.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:27

A s očkováním taky nevím, co bude. Mám specifický problém, neurologové mi nedoporučují i přeočkování tetanu a očkování proti chřipce mám výslovně zakázaný. Jak to bude s covidem, to jsem sama zvědavá.

Máma se dávala každý rok proti chřipce očkovat, od doby, co to měli senioři zdarma. Táta to teda bojkotoval. Pak dostala jeden rok po očkování pásový opar. A doktor jí pak řekl, že nebyla jediná, že po očkování tou konkrétní vakcínou měl u něj v ordinaci 6 případů. A že ví i odjinud, že to byla nějaká závadná šarže, která víc oslabila konkrétní typ imunity a virus EB měl volné pole působnosti.

Tak pak babo raď

Online Liesel
1680 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:28

Mám malou poznámku ke statistikám k umrtí na chřipku. V rodině starší pán cca 78 let, těžký kardiak, chytl chřipku, srdce to už nedávalo, hositalizace a následné umrtí bylo na mozkovou mrtvici. Nevím jaká příčina umrtí je uvedena ve statistice... bez chřipky by možná ještě žil a nebo taky ne, nikdo neví...

Online Liesel
1680 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:28
Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:37

Jennyfor To nemusi byt ani vadna sarze. Proste ockovani na jednu stranu vyvola tvorbu ochrannych protilatek proti treba chripce a na druhou stranu trochu zasahne i do bunecne a tu spis vychyli ne uplne stastnym smerem. Kdyz ma clovek imunitu zdravou, nema zadnou skrytou dispozici, tak si toho ani nevsimne. A kdyz to tak nema, tak pak treba tzv. po vakcine na chripku jsem dostal tu nejhorsi chripku svyho zivota. Vetsinou to je jina respiracni infekce, ktera probehne hur. Aktivace nestovic a pasovej opar atd. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:38

Chřipka a covid jsou viroza. Oboje může skončit až na ARO, třeba i multiorgánovým selháním, smrtí...

Ale covid má mnohem větší nakažlivost, má fikané bezpříznakové přenašeče a během krátké doby může zasáhnout velký počet lidí. S příznaky nulovými, minimálními, "chřipkovými", až těmi, které člověka dovedou do nemocnice. To bývá v případě covidového zánětu plic. ALE dalším faktorem, který se zde uplatňuje, je patologie endotelu - výstelky cév, a ty jsou ve všech orgánech, které potřebují krev, a tam dochází k sraženinám, tím poruše prokrvení a funkce orgánů. A s tím je spojeno více těch komplikací, dlouhých průběhů... I způsob postižení té mémbrány, na které v plicích probíhá výměna plynů, je trochu jiný než u chřipky. Můžu říct, že mě pořád fascinuje, když vedle sebe vidím nakupení tolika pacientů se zápalem plic - a zcela identickým nálezem na RTG nebo CT.  Nechápu, že to stále někdo bagatelizuje nebo skoro popírá. Tohle tady prostě ještě nebylo. To množství najednou...

Osobně doufám, že se vývoj vakcíny podaří, nevypadá to vůbec jednoduše. A jsou jistě firmy, od kterých bych vakcínu chtěla a od jiných ne.

EDIT - zatím se jen spekuluje, ale účinná proočkovanost by měla být aspoň 70%, aby byla kolektivní imunita

Offline Karja
44899 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:42

Liesel

Jo, to je jak moje babicka, zemrela predloni. Do nemocnice se dostala az s chripkou, ktera ji oslabila, do te doby mela jine potize, takze se to nascitalo. Ale o umrti na chripku nikdo nemluvil, a nemyslim si, ze by to tak bylo i ve statistikach vedeno. Bez ni by urcite do dalsi zimy byla s nami. 

Takze to si tak vzdycky vybavim pri tahani tech statistik ohledne chripky.