Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Karja
44897 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:36

Jiná Realita No, ja to beru laicky tak, ze chripka jednak priznakova, takze lidi ji ,,nechodi roznaset,, ale fakt s ni lezej doma. A druhak je jen omezenou cast roku, takze ti ohrozeni se proste na par tydnu zabarikadujou a pak jsou po zbytek roki veseli. 

Navic to, at se naockuji ti rizikovi, mi prijde jako blbost, vsak spousta lidi teda nemuze a taky to.ockovani neni stoprocetni, vsak jak to bylo nedavno u tech spalnicek, jak se tu rozjely? Nejake spatne sady nebo co?

Nicmene se asi navime dost predcasne;-)

Offline Garfie
28621 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:36

dynda Aha, tak v tom případě ano.

Offline Paris
příspěvků moje polička 29. října 2020 21:38

mirajo můžu se zeptat, po které vakcíně jste měli takové zdravotní problémy? Nebyla to živá vakcína proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím? Po té moje dcera vážně onemocněla. A nebyly jsme v nemocnici s touto nemocí krátce po tomto očkování samy. Možná by děti onemocněly i bez ní, ale určitě tomu pomohla.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:45

Na podzim roku 1995 se mi narodil kluk.
Žila jsem tenkrát v malém městečku, ne v Praze, jako teď. A ten rok si pamatuju moc dobře, vždyť to bylo pro mne důležitý období. A nepamatuju si, že by někdo z rodiny, blízkého okolí i náhodných známých tu chřipku měl. S kočárkem jsem trajdala venku bez jakýchkoliv omezení, všechna vyšetření, u pediatra i na neurologiích až do jara bez problémů, žádné omezení, žádné roušky. K našim, v té době již taky seniorům, jsme jezdívali bez obav, nedodržovali jsme žádná hygienická opatření, ani oni nebyli nemocní. 

Prostě si vůbec v tom období přelomu 1995/1996 žádnou chřipku nevybavuju, možná tenkrát u dcery nějaký zimní kašlík. A dávala bych si asi s miminem sakra pozor, kdybych měla pocit ohrožení, už proto, kdo by se mi o něj v případě nemoci postaral. A ani si nepamatuju, že by starší dcera měla zavřenou školu, to bych se z ní v tý době zbláznila a to nenastalo

Tím nechci tu chřipku popírat, ale asi byla i nějak místně podmíněná, nebyla třeba celoplošná, jako je teď covid.

Teď to je teda ovlivněno i tou Prahou, ale pozitivních případů znám víc, než bych chtěla, lítá to zleva zprava, i ta paní od nás z domu, jak jsem psala, po 4 týdnech v nemocnici minulý týden zemřela. Ta nakažlivost je prostě mnohem horší a počet  těžkých průběhů procentuálně taky. Není to fakt chřipka.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:45

Paris Nebyla, stacila hexa, vzdycky druha davka. Kdybych to nezazila u dvou deti po sobe, nechala bych se premluvit, ze to nesouvisi. Vzdycky jsem tak mesic koukala, jak deti postupne ztraceji dovednosti, ktere uz pred tim meli a nemohla s tim nic delat. Vic uz bych to konkretne nerozebirala, jsem rada, ze je to pryc a bez nejakych trvalych nasledku. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:45
Reakce na Jiná Realita:

Kokoska jenže co je toto za změnu ve fungování medicíny? odteď bude povinné i očkování proti chřipce? ne? a proč? je to smrtelná nemoc. těžké následky. komplikace. v roce 1995 min. 6000 až x tisíc mrtvých za 3-4 měsíce. a nikdy nikoho, ani tehdy, nenapadlo obviňovat lidi, kteří se nenaočkovali, že někoho "zabíjejí", nikdy nikoho nenapadlo penalizovat lidi, kteří se očkovat nechtějí, nebo odměňovat očkované. a koronavirus je taky chřipka, asi třikrát horší, ale chřipka. (mimochodem prý 80% nakažených koronavirus vůbec nepřenáší, ale pro jistotu by se nově měli očkovat všichni)

​Hele poslechni si na Vinohradske 12 podcast, kde mluvi zdravotnici z prvni linie. I ti, kteri maji vice jak 20 let praxe takovou situaci jaka je ted nepamatuji. To je prave na koronaviru to nejzradnejsi.

Ve Zline uz maji 8 kovid oddeleni, otevreli 9 a do 12 hodin ho meli z pulky plne..... Kovid oddeleni se delaji z ortopedii, gynekologii, kozniho etc. Fakt si nepamatuju, že by tohle nastalo v roce 1995.

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hcGkucm96aGxhcy5jei9kYXRhL3YyL3BvZGNhc3Qvc2hvdy83ODAzODI4LnJzcw/episode/ODM0NzQwMw?sa=X&ved=0CA0QkfYCahcKEwjIv9LY3tXsAhUAAAAAHQAAAAAQAQ

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:51
Reakce na continuity:

mirajo to mi je líto a to je druhá strana mince, pracovat by se tím mělo lépe než teď, a já velmi podporuji tu legislativu na odškodnění obětí očkování. 

Jenomze cesta z toho není. Když se budeme bát plosne ockovat, tak budou umírat děti na spalničky a budou postižené po té obrně. To očkování je objektivně menší riziko. 

​Hele akorát k těm spalničkám - mě děsně drádá, že se jede jen po poročkovanosti, přitom důležitější ukazatel je, jaká je v realitě situace s imunitou, kolik % lidí je imunních.......

Osobně bych fakt ráda, kdyby se v ČR začalo víc zdůrazňovat i nutnost přeočkování dospělých anebo alespoň zjištění, jak na tom s imunitou jsou (můj bratr třeba neměl v 18 absolutně žádné protilátky na příušnice.....)

Offline Kokoska
35151 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:52

Jiná Realita ja jsem tu chripku v 95. mela. Byla bych rada, kdyby pri epidemii chripky byly do budoucna povinny aspon ty rousky, protoze to fakt haha sranda nebyla. Kdyz mas pravou chripku, vis o tom, nehrozi, ze bys bezpriznakove nakazila dalsich x lidi. Ockovat jsem se nedavala, protoze kdyz je mi blbe, muzu zalezt a nechodit mezi lidi, vim o tom, ze jsem nemocna. U toho covidu je prave jedno z nebezpeci to mnozstvi bezpriznakovych prenasecu.

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:53

A666 tak ale dokud se necestovalo tak to nebylo potřeba. takže u nás to asi není zvykem. protože pokud se ta nemoc zastavila už mezi dětma, dospělí to neměli kde chytit a co řešit

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:53

Garfie 

On to někdo někde vyvracel ještě víc - jako že je potřeba porovnat počet úmrtí v letech před a po a podle toho stanovit přibližně počet obětí epidemie chřipky a tam to číslo vycházelo snad na 500, ale nevím, kde to hledat.

Dobře, tak ročenka ÚZIS uvádí, že v roce 1994 v ČR zemřelo 117 373 lidí, v roce 1995 to bylo 117 913. Chtělo by to pátrat víc, ale vyloženě, že by to někam vystřelilo je vidět, že ne. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:55

A666 tak ale dokud se necestovalo tak to nebylo potřeba. takže u nás to asi není zvykem. protože pokud se ta nemoc zastavila už mezi dětma, dospělí to neměli kde chytit a co řešit

​Jasný, ale v globalizovaném světě už jsme skoro 20 let, to by měla být dost dlouhá doba na přehodnocení přístupu Kor když k nám dost proudí pracovníci třeba z ukrajiny......

I když když se tak oukám na flexibilnost hygieny.......

Offline Garfie
28621 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:58

dynda  Já v těch ročenkách taky hledala, už jak někde (tuším idnes?) vyšel ten článek, že zemřelo 12 tisíc lidí...

49434 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:58

dynda jj, přesně tohle jsme tu nedávno řešily, že vlastně není až tak potřeba počítat ty příčiny úmrtí, ale když se statisticky porovná celková úmrtnost tak i přes sezonní výkyvy je to ročně to samé číslo, resp asi ne uplně přesně to absolutní číslo ale ještě spíš přepočítané na obyvatele - i když u nás myslím ten počet moc nekolísá tak to bude fuk, nevím jak je tomu v jiných zemích - ale jen takhle se dá porovnávat úmrtnost v různých zemích. no a pokud úmrtnost v některém období/roce vystřelí, je celkem jasný že je na vině nějaká zvláštní událost/nemoc

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:58

Jennyfor 

Ty prázdniny byly celostátní, ale mohlo ti to splynout, hned po nich totiž byly vánoční.

49434 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:59
Reakce na A666:

I když když se tak oukám na flexibilnost hygieny.......

přeesně

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:59

A666 To jo, ucastnici epidemii priusnic nejsou neockovani, ale v naproste vetsine ockovani, kterym ta imunita vyprchala, vetsinou vyprcha driv nez v dospelosti. Mivaji lehci prubeh, protoze tam nejaka zbytkova imunita zustala. 

Offline Paris
příspěvků moje polička 29. října 2020 22:00

mirajo děkuji za odpověď. Snad už je vše za vámi.

Mé dcerce a jak už jsem psala, tak i dalším dětem, se po té živé vakcíně spustila leukemie. Ta ráda přichází po nějakém oslabení, což může být po nějaké viroze, ale bohužel i po očkování. Ale samozřejmě je to kombinace víc faktorů a predispozic.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:02

dynda Tak to pak jo, s miminem na krku a přípravou vánoc jsem asi nic jinýho nebyla schopná registrovat a holka s vidinou vánoc asi taky prudila míň než jindy

Offline Kokoska
35151 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:03

A666 ty spalnicky asi nejsou takovy strasak, ale desi me predstava, ze by se vedly podobne debaty treba v pripade obrny.

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 29. října 2020 22:03

Jennyfor V 95. byly uzavřeny školy v celé republice, bylo to před Vánoci a já si to naopak pamatuju velice dobře, protože pro mě to bylo úplně skvělé!