Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:42

Já si myslím, že jsou prostě kolektivní zájmy, které jdou proti zájmu jednotlivce. To je typicky očkování, je to jistě riziko. Ale když je většina populace proockována, tak ten nenaockovany profituje z toho, že ti ostatní to riziko podstupují. Pak to dopadne jako s těmi spalničkami, že kolektivní imunita nebude fungovat a nebude chránit ty, co objektivně naočkování být nemohou. 

Jako vydírání to nevidím, jako vydírání bych videla: neockujes, nedostaneš péči. Ale vzhledem k tomu, že zdravotní péče se poskytuje každému bez rozdílu, to je společenský konsenzus placený z daní, tak to vidím tak, že nějaké motivacni  podmínky si jako společnost klást můžeme. 

Offline Liesel
1680 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:43

continuity diky

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:46

Kokoska viktorka_od splavu víte, co je váš problém? že málokdy čtete všechno, co napíšu. a když se pozorně podíváte, tak uvidíte, že jsem napsala "asi tak 3x těžší" (nevím přesně tu smrtnost). ale i kdyby to bylo 4x těžší, je to v podstatě chřipka. 

a Kokoska někdy v tom roce 1995 jsme byli dost blízko. lidi v nemocnicích leželi na lehátkách na chodbách, lidi do novin popisovali, jak už týden nejedli a leží doma na zemi, protože nemají sílu. v nemocnicích ležely děti se zápalem plic. jenže se to tak neřešilo, důchodci umírali doma nebo v domovech důchodců. nemocný byl prý každý 20. člověk (!). počet případ byl mám dojem hodně tisíc, snad 4? na 100.000 obyvatel.

a to bude asi to co napsal někdo, kdo to psal výš, že ještě před dvaceti třiceti lety, když jsme nefrčeli v přímém přenosu na počítadlech mrtvých, bychom tuhle epidemii podle všeho přestáli jinak než teď.

protože mě nečtete pozorně a máte tendenci mi podsouvat věci, které neříkám ani nemyslím, tak znova opakuju, že nejsem chřipečkář ani popírač, protože nepovažuju chřipku za chřipečku, sama jsem ji měla. a na rozdíl od všelijakých exhibovačů, kteří popisují v médidích, jak "jim nikdy nic nebylo, vždy zdraví, a teď ten koronavirus, to je strašná nemoc, myslel jsem že umřu", vím, že chřipka, kterou nikdy neměli, a tak nemají srovnání, je taky taková nemoc. kdy zdravý člověk v plné síle v 25 zůstane během 15 minut ležet schvácený v horečkách na podlaze neschopen pohybu. 

a přesto se kvůi chřipce nikdy nikdo ani vzdáleně takhle nechoval, že by obviňoval lidi, že jsou vrazi, když se nechtějí očkovat. 

Offline Garfie
28621 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:46

continuity Mně se to "povinné" očkování úplně nezamlouvá, ale jako vydírání to taky úplně nevidím. Na rozdíl teda od toho slovenského "dobrovolného" testování, to je vydírání naprosto jednoznačně. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:48

Jiná Realita chřipka společenský nebezpečná nijak zásadně není, proto se povinné neockuje. Je dost možné, že kdyby se udělala rozvaha: cena plošného očkování vs. dopady epidemie, vyjde cena v neprospěch očkování. 

Jsou jiné nemoci, které se očkují povinne a je jich celkem dost. Zjistí člověk,když má děti. 

A Covid není chřipka, to přetížené zdravotnictví není sranda, ty odkládané zákroky můžou lidi ohrožovat na živote, případně jim velmi zhoršovat kvalitu života. A to nemluvím o tom,že se nezvládne poskytovat péče těm nakaženym. Všichni co se nedostanou na JIP prostě umřou. Navíc. 

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:50

Jiná Realita tak ja ockovani na covid nepropaguju aby bylo jasno. ale pokud jde o tu chripku, skutecne se mylis. toto je uplne jiny typ nemoci. neporovnavam co je "horsi" ci lepsi chytit, to je stejna kravina jako s kadernictvim a sjezdovkou

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:54

continuity Uvazovala jsem stejne jako vy do te doby, nez obe deti meli po ockovani neurologicke komplikace. Jednomu trvalo se z nich dostat 3 roky, druhemu par mesicu. A tenkrat jsem si toho vyslechla spoustu o tom, jak souvislost nejde dokazat, jak proockovanost populace je nad zajem jednotlivce atd. Nejsem biozena, vubec nechci vyvolat nejaky antiockovaci flame, jen chci rict, ze i tohle prestane byt pro cloveka cernobile v okamziku, kdy to zazije u svych nejblizsich. Co za tim mohlo byt? Asi nejaka dispozice imunitniho systemu. Da se zjistit predem? Blbe. Ale horsi na tom je, ze ani kdyz se to stane, neni zajem na to adekvatne reagovat.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:54

Jiná Realita počet obetí te chrípky se různí, žádný racionální odhad však není vyšší než 6000. To je, pokud tam započteme všechna úmrtí na zapal plic ještě z pristiho roku, racionální odhad je cca polovina. To s Covidem hravě překoname, i když ho celkem brzdime. 

Offline Garfie
28621 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:56

continuity  zrovna tu úmrtnost dohledávám! 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:58

Jiná Realita 

A myslím, že údaj o 6000 mrtvých už byl vyvrácen. Třeba tady.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:58

mirajo to mi je líto a to je druhá strana mince, pracovat by se tím mělo lépe než teď, a já velmi podporuji tu legislativu na odškodnění obětí očkování. 

Jenomze cesta z toho není. Když se budeme bát plosne ockovat, tak budou umírat děti na spalničky a budou postižené po té obrně. To očkování je objektivně menší riziko. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 29. října 2020 20:59

continuity ale já to myslím jinak.

koronavirus je chřipka z toho pohledu, jak je to nebezpečné pro člověka, když to dostane. rizikovému pacientovi je jedno, jestli ho někdo nakazí chřipkou nebo covidem. obojí je těžká nemoc, na kterou může takový člověk umřít. 

to, že se bohužel vybrala zrovna chřipečka jako heslo pro zlehčování, je velice nešťastné, a je to možná i proto, že chřipka se dlouhodobě bere jako nějaká haha nemoc. kdekdo si myslí, že má chřipku, když kašle a je unavený. protože houby lidi ví, co to chřipka je.

no a asi právě proto se nikdo nedívá hnusně na neočkované chřipkou, i kdyby přišel na návštěvu za tím někde výše zmíněným dítětem s poruchou imunity, které zmínila viktorka_od splavu a nežádá povinné celonárodní očkování. ale pokud chceme povinné očkování na koronavirus, asi by mělo být i povinné očkování na chřipku, minimálně pro ty ohrožené skupiny.

jinak mi to přijde nějak...nevyvážené. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:04

Jiná Realita když je chřipková epidemie já třeba přestanu chodit do nakupaku a do kina. Prostě to tak dělám léta. Blbý je,že Covid řady bude mnohem déle než chřipka, ktera prefrčí za pár týdnů. 

Online Ginevra
911 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:05

Já se v tom tady už trochu ztrácím - někdo snad už řekl, že to očkování bude povinné? Vzdyť ta vakcína k dispozici ještě ani není! Mluvilo se o tom, že máme předobjednáno nějaké tři miliony kusů a tady už se před časem šílelo, že je to málo, že to bude jen pro prominenty, vybrané, atd. Já myslím, že by to bylo tak akorát. Část populace se naočkovat nechá a ti, co nebudou chtít nebo z různých důvodů nebudou moci, tu nemoc prostě prodělají a většinou přežijou, anebo se prostě budou muset hodně chránit. Snad ten virus po nějaké době taky zeslabí. 

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:08

Jiná Realita to srovnání a mýlku mezi smrtností a úmrtností už tu prezentovaly některé přispěvatelky zjara, od té doby se ale nic v reálu nezměnilo na tom, že smrtnost covidu je asi 6-10x vyšší

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:27

continuity No ale ono se s temi nezadoucimi ucinky vakcin pracuje dost spatne porad, protoze ty nahlasene jsou vetsinou ty nepodstatne...ostatne to, co na chvili zastavilo testovani te oxfordske vakciny byly prave neurologicke komplikace, konkretne myelitida, zanet michy, kdy ten clovek ochrne a mozna to pomine a mozna taky ne. Rekne se, je to vzacne, nemuzete prokazat souvislost, no ano, protoze to je na podklade tvorby autoprotilatek a nevznikne to do druheho dne...Pokud clovek nevi, ze takove komplikace existuji, nebo si rekne, mozna, ale vzacne, to se me netyka...ale kdyz neco podobneho zazijete zblizka a navic si o tom neco prectete, protoze tomu dokazu porozumet z profese, tak bych nechtela byt trestana, pokud bych se rozhodla vakcinu nechtit. Mimochodem mam kolegyni, ktera po vakcine proti chripce mela radikulopatii GB. Proste 3 mesice mela ochrnutou ruku atd., pry uz nikdy vic. A to nemluvim o nejakych nezadoucich ucincich za 10 let, ktere ted posoudit neumime. Jak pisu, nezrazuju od toho, cipy jsou uplna blbost, ale myslim, ze kazdy ma pravo zvazit obe rizika, jak uzna za vhodne.

Je to dlouhy, ale ta imunologie je tak zajimava. Nedelam ji. 

Offline Garfie
28621 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:28

dynda Tam ale zrovna těch 6000 nevyvrací?

Ginevra To se trochu zvrhlo od plošného testování na Slovensku. A nešlo původně o povinné očkování, ale o výhody pro očkované :-) Teď je z toho čistě akademická debata. 

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:28

Bile pozadije omyl, na mobilu nemam silu menit...

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:30

GinevraNo, to mi pripada rozumne.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 29. října 2020 21:30

Garfie 

6000 za dva roky, ne za pár měsíců, jak psala @Jiná Realita