Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 31. října 2020 16:58

V rozhovoru pro Seznam říká Hamáček:

Není ale problém, že nevidíme pod pokličku, tedy kolik lidí je opravdu nakažených? Oproti ostatním evropským státům testujeme mnohem méně. 

Je to problém, každý třetí testovaný byl pozitivní, takže pozitivita testů je ohromně vysoká, to znamená, že pokud by se stalo, že se bude testovat víc a denní přírůstky stoupnou na 25 tisíc, tak by bylo jasné, že je něco špatně a stát by musel zareagovat razantněji.

Takže hlavně to s tim testovánim nepřehnat?

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 31. října 2020 17:01

Sweet Potato no tak to už dává smysl, že naše hygiena neschvaluje víc testů...

ale zdá se, že covid má i nějaké pozitivní důsledky: najednou to jde! Zdravé matky s dětmi mohou opustit porodnici po pár hodinách

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 31. října 2020 17:35

viktorka_od splavu Zrovna od kolegyně v práci rodila dcera v neděli a v pondělí šli domů. Jenže zase už za pár dní museli s novorozencem na kyčle a ne každý má auto. Jet do nemocnici plné malých dětí mi taky nepřijde moc rozumné. Je to super, že můžou jít hned, jen potom musí vše obejít. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. října 2020 18:12

Renusatko to s těmi vyšetřeními je pravda, synům dělali bůhví kolik sceeningů. Otázka je, jestli teď na to budou vůbec lidi a stejně mimino nepošlou domů, ať si to rodiče potom oběhají.

Offline Paris
příspěvků moje polička 31. října 2020 18:23

Tak u nás je zase vše jinak. Manželovi řekl epidemiolog z hygieny z HK, že ostatní členy už nikdo kontaktovat nebude a máme si zajistit žádanku u lékaře. Pravá ruka neví, co dělá levá. Během odpoledne volali z pražské hygieny z call centra mně a mladší dceři (pokaždé někdo jiný), a rovnou nám vytvořili žádanku na testy. Teď ještě čekáme na volání kvůli starší dcerce. Tu má na starosti zase někdo jiný. Ale jsou rychlí...

Trochu mě zaráží, že jdeme až ve čtvrtek. Myslela jsem, že je to počítané od kontaktu... resp. od příznaků manžela. Tedy od čtvrtka. Berou to od pátku, kdy byl na testech a dnes se nám počítá první den. Jedna pracovnice call centra chtěla dát termín na čtvrtek, druhá na středu. Nakonec to teda sjednotily, ať nejezdíme na etapy. Ale trochu se bojím, že tím do té doby projdeme a ve čtvrtek už budeme negativní. Jim jsem ještě hlásila, že jsme bez příznaků, ale starší říkala, že ji bolí hlava, mně připadá, že se mně hůř dýchá a taky jsem lehce cítila hlavu. Ale fakt se hodně sledujeme.

Offline Garfie
28622 příspěvků moje polička 31. října 2020 18:25

Paris Rodinní příslušníci musí jít mezi pátým a desátým dnem, upozorňoval mě na to doktor, když jsem mu při žádosti o žádanku říkala, že už jsme objednaní. Prý aby se nákaza stačila rozvinout. Proč se bojíš, že už to budete mít za sebou? Tím líp, ne? V karanténě stejně musíte být už teď. 

Offline barbucha blogger
36091 příspěvků moje polička 31. října 2020 18:52

Jen si tady odložím, že jsem - jak to tady čtu a představuju si ty školáky -  přes to všechno ráda, že zřítelnice může žít v normální společnosti... a že dvojčata budou ještě dlouho doma. Snad se školy otevřou, než jim bude šest

Offline Paris
příspěvků moje polička 31. října 2020 19:12

Garfie když už to máme prodělat, tak o tom víme. Třeba kvůli případné další karanténě, že jsme imunní a hlavně abychom pak mohli bez obav k mým rodičům. Mamka je extra riziková skupina a od té doby, co začaly stoupat počty nakažených, jsme se s našimi neviděli a to bydlíme v jednom městě. Oni se bojí a já to respektuji. Jen si voláme. Stýská se nám všem a naše pozitivita by to vyřešila.

49434 příspěvků moje polička 31. října 2020 19:13

Paris pocita se vzdy od toho pozitivniho testu, tedy dne odberu. 

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 31. října 2020 19:42

Sweet Potato no tak to už dává smysl, že naše hygiena neschvaluje víc testů...

ale zdá se, že covid má i nějaké pozitivní důsledky: najednou to jde! Zdravé matky s dětmi mohou opustit porodnici po pár hodinách

​To ale šlo i před covidem, těch 72 hodin je jen doporučená doba hospitalizace u novorozence. Dokonce jsou návrhy některých členů neonatologické společnosti o zlrácení této doby na 48 hod., jen se jaksi neví kdo bude zajišťovat následnou péči o mimina. Pokud se dítě jeví jako zdravé, matka s ním může odejít domů i 2 hodiny po porodu. Jen je pak na rodičích a na Pldd zda se udělají screeningy ( ty ovšem také nejsou povinné)

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 31. října 2020 19:45

barbucha no školy jsou otevřeny snad všude na západ od nás...Zřítelnici to moc přeju a u své dcery si říkám to samé co ty u dvojčat.

Offline barbucha blogger
36091 příspěvků moje polička 31. října 2020 19:54

Mohučanka 

Nezavíralo je taky Německo?  No to je fuk, můžeme jen doufat že to tady nevydrží věčně. Národ negramotů a nevzdělanců se z tý mizérie těžko dostane

Offline Garfie
28622 příspěvků moje polička 31. října 2020 20:05

Paris Kvůli další karanténě je to určitě dobré, ale upřímně, pokud byste to prodělali takhle rychle a nepozorovaně, dost bych se bála, že ta imunita nebude nic moc. Zrovna jsme se o tom bavili s mým mužem (historka "mrtvý vir" pár stránek dopředu) a shodli jsme se, že ač má oficiální pozitivitu, určitě imunitu mít nebude. 

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 31. října 2020 20:08

barbucha na jaře jo, teď ne. Francie teď zakázala snad úplně všechno, ale školy taky nechala. Kromě universit.

49434 příspěvků moje polička 31. října 2020 20:34

mnum já vim no, ale v reálu to moc nejde/nešlo. jinak teď ve zprávách potěšující stanovisko mzdr, že epidemie nemůže být důvodem k zamezení pobytu rodičů s dětmi (analogicky předpokládám i otců..) v nemocnici nebo jejich přítomnosti při vyšetření, protože logicky přicházejí ze stejné domácnosti. oproti jaru docela posun, sláva

Paris jak už jsme tu probíraly s Renusatko, můžete si pak nechat vyšetřit protilátky. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 31. října 2020 20:35

barbucha Belgie prodloužila podzimní prázdniny o týden, takže od 2/11 do 15/11. Ale pak by se měli děti vrátit do školy, základky normálně, střední školy na půl (týden ve škole, týden doma), vysoké jedou už od začátku října online s výjimkou praktik a tak.

Offline barbucha blogger
36091 příspěvků moje polička 31. října 2020 20:38

MaeGandal 

No prosim. A to Belgie nepatří zrovna k premiantům. Ty základky jsou přece fakt základ...

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 31. října 2020 20:39

MaeGandal no to uvidíme, Belgie nás už předběhla. Já vám přeji, aby se to zklidnilo, jen se bojím, že bez skol to nepůjde. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 31. října 2020 21:26
Reakce na Garfie:

Zrovna jsme se o tom bavili s mým mužem (historka "mrtvý vir" pár stránek dopředu) a shodli jsme se, že ač má oficiální pozitivitu, určitě imunitu mít nebude. 

​A půjde to vyzkoušet? To by mě zrovna zajímalo, protože si myslím, že to tak asi bylo i u mě. Já ale pozitivitu potvrzenou neměla, takže to nikdy nebudu vědět jistě.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 31. října 2020 21:33

viktorka_od splavu Je to urcite posun spravnym smerem. na jare byl nedostatek ochrannych pomucek pro personal, tak bylo dost dulezite aby by vystaven co nejnizsi virove nalozi