Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 13:47

Zarinya já myslím, že ty restaurace nebudou ten největší problém. Dneska bylo v novinách, jak v antverpách včera v noci jela policie k několika domácím party, tu 8, tu 12 lidi . Tak to je těžký ...

A od pondělí zavírají ty obchody, takže se všichni šli včera a dneska asi půjdou zase se promorit na ty nákupní třídy

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 13:50
Reakce na Zarinya:

clothilde jak uz to tam mate dlouho?Zavrene restaurace?V Nemecku od zitra.

Vcera jsme byli na vyrocni veceri,restaurace narvana.....

​Nic proti, ale tohle je přesně to, co těm omezením snižuje účinnost. Kdyby se lidi vykašlali na to, že si to honem musí užít a prostě se chvoali zodpovědně, tak by bylo všechno mnohem jednodušší.

P.S. my byli od března v restauraci 2x, v obou případech v létě. Tohle je zrovna něco, bez čehos e dá žít (plus dás e obejdnat take away)

P.P.S. To není nic vyloženě proti Tobě, spíše obecný povzdech

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 13:52
Reakce na continuity:

viktorka_od splavu no asi tak, zatím to na mě působí tak, ze pražské špitály zhrabnou pomoc, budou si piplat svých pár desítek těžkých pacientů a ty chudaci v krajích, co mají covidarium z půlky nemocnice se s tím budou muset vypořádat sami. 

​Asi tak.... jako máme v Letňanech prázdnou polní nemocnici tak proč do ní nezačnou svážet nemocné z více psotižených krajů pokud pražské špitály nemají dost místa?

Včera jsem se dočetla na twitteru sestry ze Zlínské nemocnice, že centrální registr lůžek stále nefunguje správně

Člověk vidí, jak ve francii přesunují pacienty vlaky či eltadly, do německa na jaře tak letecky převáželi až z Itálie (třeba k nám do Lipska) a my to nezvládneme těch 300 km v rámci ČR?

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 13:57

A666 no ale pražské nemocnice tvrdí,ze misto mají, ty Letňany jsou pry na doléčování. No uvidíme za týden, za dva. 

Na druhou stranou to aktuálně vypadá s nově nakaženými o něco lépe, tak to třeba pomůže, jak to je nastaveno. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 13:57
Reakce na Zarinya:

clothilde tak to vypada,ze to zavreni restauraci moc nefunguje i jak pise MaeGandal ,ze tam uz mesic.

​Žádný opatření nezafunguje dostatečně, pokud si to nevezmou lidi za své a budous e snažit najít jak to očůrat........ Viz. tajná hospoda v Pardubicích.

Tohle je fakt o tom, že my musíme přijmout zodpovědnost za své chování a dobrovolně eliminovat naše sociální kontakty Což někteří činí celou dobu, jiní na to kašlou i teď. Což mimochodem ve výsledku taky buduje hradby mezi lidmi........

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 13:58
Reakce na A666:

​Nic proti, ale tohle je přesně to, co těm omezením snižuje účinnost. Kdyby se lidi vykašlali na to, že si to honem musí užít a prostě se chvoali zodpovědně, tak by bylo všechno mnohem jednodušší.

P.S. my byli od března v restauraci 2x, v obou případech v létě. Tohle je zrovna něco, bez čehos e dá žít (plus dás e obejdnat take away)

P.P.S. To není nic vyloženě proti Tobě, spíše obecný povzdech

​No přesně, toto mě napadlo. Vždycky si vzpomenu, že na jaře u nás byl zdrojem největšího přenosu člověk, který měl příznaky, vrátil se z lyží a o epidemii a všech souvislostech se tehdy již  vše vědělo a přesto šel do jisté restaurace /poslední den před jejich zavřením/ a úspěšně tam poměrně dost lidí nakazil.

Potom člověka napadá, zda to kritizované "přepadové" nastavování opatření v ČR není lepší než to takto avizované /nadsázka/.  Pro mne by signál, že se něco uavírá "od pondělka" znamenal, že prostě už není dobré tam chodit.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:00
Reakce na continuity:

A666 no ale pražské nemocnice tvrdí,ze misto mají, ty Letňany jsou pry na doléčování. No uvidíme za týden, za dva. 

Na druhou stranou to aktuálně vypadá s nově nakaženými o něco lépe, tak to třeba pomůže, jak to je nastaveno. 

​O to víc nechápu, že už dávno neusilují o převoz pacientů z těch psotižených krajů

Jinak já bych radši zatím nic nevyvozovala z čísel z tohoto týdne. Státní svátek uprostřed týdne dokáže lecos zkreslit, protože vyloženě vybízí k tomu vzít si půl týdne/celý týden dovolenou což nejspíše funguje i u praktiků. Nevím, kolik bylo vydaných žádanek na testy, jestli podobně jako v předchozích týdnech, pak to může být určitá naděje......

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:05

A666 Hm, k těm Letňanům, viděla jsem, že jsou zařízeni i na diagnostiku, ev. i na ventilované pacienty.... ale primárně by opravdu měly sloužit k izolaci a dolečování.

U covidu je těžká ta nevyzpytatelnost vývoje stavu, často se to v nemocnici směrem k intubaci  láme tak 3.-5. den hospitalizace, navíc ten zlom může být i velmi rychlý. Ten transport nestabilního pacietńta je taky problém, ne každý pacient je "schopen převozu". Takže vozit do Letňan "čerstvé" pacienty asi spíš ne. I když uvidíme, třeba časem nic jiného nezbyde.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:06

Fiction no presne. Mě síce to půlnoční zavírání čehokoliv s okamžitou platností nedělá dobře na zaludek ale když pak čtu ty argumenty, že ještě nutne museli tamto a tohle. 

A cítím se tedy místy jako blbec. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:12

Jinak za mě dobře mluvil prof. Černý na páteční tiskovce, připustil, že počty lůžek, ventilátoru a tak mohou být nepřesné. Potom mluvil o indikaci přijetí pacienta do intenzivní péče /toto tu funguje roky/ a potom se vyjádřil i k situaci, když by vyšlo k vyčerpání "vzácných zdrojů".

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:12

A666 tak stacilo by kdyby treba spravedlive rozdelili tu pomoc - tam, kde je ji zapotrebi. jako byt v kuzi tech darcu co sem poslali ventilatory, ktere jsou zaparkovane nekde ve skladu..

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:13

A666 procento pozitivních taky klesa, za mě v tom je celkem naděje. A je to i logické, školy jsou už zavřený tři týdny a podle mě je to celkem mohutný vektor přenosu ( alespoň tam, kde měli data, to tak vychází). Tak po třech týdnech, už by se to mělo projevit. 

Hlavně sice začne klesat počet nově nakažených, ale hospitalizace a úmrtí budou pořád nějakou dobu dobihat, tak to snad snad národ udrží doma na zadku než se to úplně sklidni. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:14
Reakce na continuity:

Fiction no presne. Mě síce to půlnoční zavírání čehokoliv s okamžitou platností nedělá dobře na zaludek ale když pak čtu ty argumenty, že ještě nutne museli tamto a tohle. 

A cítím se tedy místy jako blbec. 

​Jo, to jsme dvě......

Fiction 

Díky za vhled. S tím transportem to chápu, ale pokud dochází kapacity obecně, tak asi nic jiného nezbývá

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:18
Reakce na continuity:

A666 procento pozitivních taky klesa, za mě v tom je celkem naděje. A je to i logické, školy jsou už zavřený tři týdny a podle mě je to celkem mohutný vektor přenosu ( alespoň tam, kde měli data, to tak vychází). Tak po třech týdnech, už by se to mělo projevit. 

Hlavně sice začne klesat počet nově nakažených, ale hospitalizace a úmrtí budou pořád nějakou dobu dobihat, tak to snad snad národ udrží doma na zadku než se to úplně sklidni. 

​Já fakt doufám, jen enchci být přehnaně optimistická. Nevím, jestli máš nějaká jiná data k % pozitivních, ale to, co vidím já na kovidových stránkách ministerstva zdravotnictví zatím může být pořád spíše v rámci chyby....

Ale je to pravda, omezení by se měla začít projevovat. Já fakt doufám,ž e to nemocnice zvládnou, ale když si vezmu, že se za posledních 12 dní počet lidí v nich zdvojnásobil, jíma mě hrůza, protože se obávám,ž e k dalšímu zdvojnásobení dojde zas, ale snad doufejme už s delším intervalem.......

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:22

viktorka_od splavu ventilátory /=přístroje/ nic neřeší, problém je personál, a to sestry. Intubace a umělá plicní ventilace /UPV/ je jen začátek celého procesu, ten je potřeba sledovat, měnit dle akt. situace, u covidu často navazuje tracheostomie a potom dlouhé odvykání. K tomu všechna ta další péče, a to vše naráží na nedostatek kvalifikovaných sester.  UPV není léčebná metoda, jen nutná a ne vždy plicnímu parenchymu prospívající podpora okysličení a výdeje CO2. 

Záleží, o jaké přístroje jde. Velký profit by byl z vysokoprůtokového nosního kyslíku /HFNO/, to je buď přístroj jako takový nebo lze tento režim nastavit na některých ventilátorech, jinak primárně určených k UPV. HFNO významně snižuje nutnost intubace a UPV.

49434 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:23

A666 ja nejsem dvakrat dobry poctar, ale to zdvojnasobeni se imho bude zrychlovat..

49434 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:25

Fiction diky, jj s tema sestrama to chapu

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:28

A666 ja nejsem dvakrat dobry poctar, ale to zdvojnasobeni se imho bude zrychlovat..

​Ale právě ne donekonečna........ Jo, tak mě děsí představa, že by tu třeba za 10 dní mohlo být 14 tisíc lidí v nemocnici jen s covidem v jednu chvíli Ale pořád doufám, že už jsme někde u zlomu.......

BTW je dost šílené, že fůra lidí má stále pocit, že se nic neděje, že jen některé špitály nezvládají organizaci.......

Offline nika
685 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:46

continuity co zavírání, ale otevírání..ty vlny mají pry přijít ještě jedna až dvě.navic tato má být dlouhá, do jara.trvat to má ještě příští rok, ale to je taky ve hvězdách ..Nektere obory nemají prostě perspektivu, dva roky nastupování do provozu a zase vystupování z něj, to moc k ekonomickému přežití není. Cestovní ruch, kultura, sport. kdo z těchto oborů honem rychle uteče a najde si jiné uplatnění, vyhraje.

Offline Garfie
28622 příspěvků moje polička 01. listopadu 2020 14:53

Dalia To je strašně individuální. Moje kamarádka už je doma víc než tři týdny, říkala, že první týden byl relativně v pohodě, nejhorší to prý bylo kolem desátého dne. Hodiny prospala, v noci se strašně dusila, nemohla dýchat (je astmatička a zdravotník, asi dostala velkou nálož). Ztratila chuť, ale pořád prý měla hlad. Byla celou dobu doma. Teď už by měla ukončit karanténu, ale prý se ještě pořád necítí dobře. Tady je veřejný FB post od další mojí kamarádky, která covid prodělala i s manželem.