Pavlena no tohle právě bylo všechno splněno. První testování 5. den, po dalším týdnu celkem jasné a docela vážné příznaky a stejně test negativní. Až potom ten následující den se pozitivita projevila. Blázinec. No ale důležité je, že už je kolegovi líp. :)
Koronavirus
999 tl je teda jeste jorsi nez jsem myslela:-/
Pavlena
Podle pokynů hygieny se má testovat nejdřív pátý den, ale nám řekl doktor dokonce nejdřív šestý....
tam je problém hlavné v kvalitě odběru vzorku, no
U falešně negativního to chápu, myslíš, že i naopak?
999 reinfekce jsou už taky reportovane, bohužel ![]()
Sweet Potato Já nevím, nejsem na to odborník. Určitě záleží na tej laboratoři, jak pracuje. Myslela sem, že se tu mluví o fal.neg. To může způsobit špatný odběr.
Jinak pry u těch těžkých případů někdy stěr negativní vycházel, že se virus přestěhoval jinam. Ale toto jsem jenom četla, nedovedu tu informaci posoudit.
Sweet Potato s tou negativitou je to celkem jasne, falesne pozitivni muzou byt mj kontaminovane vzorky nebo taky co uz jsem tu zminovala driv - prilis mnoho cyklu pcr kdy se zachytavaji kdejake "zlomky" buhviceho
viktorka_od splavu tady je diskuze k tomu počtu cyklu, kde se k tomu vyjadřuji laborantky, ktere to dělaji. Je to asi na tebe dlouhý, navíc ty příspěvky jsou až kolem pulky té diskuze, ale strucne zahrnuto: Není pravda, že by vyšší počet cyklů vyráběl falešné pozitivní výsledky. Já to celé složitější než, ze v 40 cyklu alespon něco najdu, tak to prohlásim za pozitivní.
K té falešné pozitivitě, PCR je hodně citlivá metoda, stačí jedna molekula DNA (tady u covidu a RT-PCR jedna molekula jeho RNA, nebo dokonce jenom ta její část, která se detekuje), a už je možný pozitivní záchyt. Nejsem doktor, ani imunolog, jenom laboratorní krysa :-) ale podle tohoto stačí, aby se při stěru odebralo i jenom minimální množství viru, se kterým se třeba imunita toho člověka vypořádá bez povšimnutí a bez příznaků, a už může být vyhodnocen jako pozitivní.
Falešnou negativitu bych na základě tohoto taky viděla hlavně jako špatně provedený odběr. Samozřejmě se může stát i to, že se něco podělá při přípravě vzorku, ale to by se pravděpodobněji dělo spíš ojediněle, snad každá laboratoř má nějaké kontrolní procesy, aby se nedělala nějaká rutinní chyba, která by vzorky znehodnocovala.
Myrtila ta cast RNA, kterou pcr hleda, muze byt podobna s pribuznymi koronaviry?
Obsazenost nemocnic, resp. lůžek s covidem
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/pocet-hospitalizovanych-v-cesku-40336695
viktorka_od splavu Pro diagnostiku se vybírá vždycky specifická oblast RNA typická jenom pro ten virus, právě aby byla jistota, že pozitivní záchyt znamená opravdu pozitivitu na to, na co se testuje. Přiznám se, že jsem u covidu metodologii úplně nestudovala, ale co jsem zachytila, detekuje se myslím víc oblastí? A tím je zajištěná dostatečná specifita toho testu.
(K té podobnosti s jinými koronaviry, samozřejmě RNA covid-19 bude obsahovat oblasti podobné s jinými koronaviry, podle toho se covid-19 dá do skupiny koronavirů zařadit. Ale pro určení přítomnosti právě covidu-19 ve vzorku je potřeba vybrat oblast/oblasti, co jsou pro něj unikátní.)
Myrtila ta cast RNA, kterou pcr hleda, muze byt podobna s pribuznymi koronaviry?
neni, tyto zprávy jsou hoax. V přírucce k testu je to uvedeno v kap 1.2 nejde mi to sem nakopírovat z telefonu.
Jinak, kdyby to tak bylo a testy by detekovaly i jiné koronaviry, tak by to znamenalo, že pozitivních Covid19 je méně a tím pádem je mnohem větší smrtnost i procento vážných případů. No radši nedomyšlet...
Nemáte náhodou někdo podrobněji nastudováno, proč u antigenních testů v různých studiích tolik lítá ta senzitivita? Páč já už dřív četla jedno srovnání s PCR testy na webu CDC, kde se u ag testů uváděla hodnota nějak lehce přes 80 %, v Motole jim teď vyšlo míň jak 70 % a prakticky celý ag testy odepsali, a teď tu mám pro změnu otevřenou studii provedenou s těmi Panbio ag testy, co teď Blatný na dotaz razorblade na tiskovce odhalil, že k nám jsou distribuovány, a tam je senzitivita zas 73 % u první skupiny testovaných a 81 % u druhé, tak jsem z toho fakt jelen...
Zápisky o týdnu s takovým asi středním koronáčem.
https://twitter.com/oldafojtik/status/1323573382055682048?s=21
Sweet Potato ja twitter nepoužívám a strašně blbě se mi to čte. Ale chápu to správně, že pán je s plícemi vážně nemocný i bez Covidu? To asi nebude typický průběh zdravého člověka...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY