Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 02. listopadu 2020 22:26
Reakce na Karja:

Aneb jak rikala moje sestra ,,Ja uz jsem to Karjo mela, petkrat,,!

no asi tak nejak, ja pokaslavam obvykle od cca půlky zari do dubna. Každej rok! Ale letos je to zatím porad lepší než loni, protože mi děti netahaji virózy ze školy, tudíž jsem vyhodnotila, že to je muj obvyklej moribundus. 

Offline Karja
44900 příspěvků moje polička 02. listopadu 2020 22:32

continuity Ja to nechci zakriknout. Ale moje mensi dite nebylo nemocne jeste vubec a starsi mela jednou rymu!!! Za posledni rok. A ja jsem taky tento rok lepsi nez obvykle. Jsem za to hrozne rada. Jak jsem prvni rok po narozeni prvni dcery byla stale nahromade, tak to bylo desny. Myslim, ze je to tim, ze nikam vecer nechodim. Takze jsem fakt vdecna za ty dary;-)

Offline Len
2676 příspěvků moje polička 02. listopadu 2020 22:53

razorblade 

Díky za dotaz na ty antigenní testy, taky mě zajímají konkrétní (hlavně, jestli to nebude šmelina přes VZP). Určitě ale půjde brzo zjistit, které nakonec zvítězily.

Ohledně používání antigenních testů se teď domlouvají zubní lékaři a tlačí na vládu, aby se plošně a rutinně testovalo i v našich ordinacích. Tady vidím mírný optimismus, protože to zatím vypadá, že je tomu vláda příznivě nakloněna.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 02. listopadu 2020 22:56

Len no problém je, že u asymptomatických jsou ty antigenní testy extrémně nepresne ( zachytí asi jenom 60% případů) a člověk se symptomama asi vyhodis z ordinace i bez testu. 

Offline Len
2676 příspěvků moje polička 02. listopadu 2020 23:06

continuity 

Odkud máš ten údaj o 60%? Moje zdroje mluvily o vyšší ciltivosti, ale to bude právě asi ten problém kokrétních testů. Je fakt, že v tom se moc neorientuju. Každopádně, i kdybych vzala 60% asymptomatických přenašečů, které zubaři každý den vyloučí z ošetření (oproti stávajícímu stavu, kdy nevíme nic, navíc v ordinaci ZL je u části výkonů dost vysoké riziko přenosu), tak to prostě zas pomůže eliminovat další jedince, který zatím nikdo nevychytal. Prostě další pomůcka v testování.

Mimochodem, nemocní pacienti nám chodí do ordinace běžně. Samozřejmě je člověk vyexpeduje, ale už je to zas další kontakt místo toho, aby zůstal doma na zadku a léčil se. Pokud by se testovalo plošně, tak by to tyhle "ale-mně-nic-není-a-mám-termín" rýmičkáře předpokládám odradilo.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 02. listopadu 2020 23:10

Len byl tady odkaz, testovali to v Motole.

Ono ty testy nejsou úplně bezcenné. Z epidemiologického hlediska. Ale vám v ordinaci to příliš nepomůže, chránit se musíš úplně stejně jako kdybys netestovala. 

Offline Len
2676 příspěvků moje polička 02. listopadu 2020 23:14

continuity 

Díky, zkusím pohledat.

Já vím, ono primárním cílem je právě pomoct testování celkově, protože nám prostě proteče ordinacemi spousta lidí. Osobně to beru tak, že s každým pacientem počítám jako s potenciálně infekčním (a to myslím obecně, nejen Covid) a snažím se podle toho řídit.

Edit: mě osobně se to v tuhle chvíli netýká, protože sedím doma s pupkem a čekám na porod, ale kdybych normálně pracovala, tak se rozhodně budu chtít zúčastnit.

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 08:21
Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 08:49

Len ja si vzdycky pripravim nejaky otazky a pak mi kolegove pisou, co by potrebovali, tak si urcuju priority... takze za tohle podekuj spis jednomu z mych kolegu, kterej me o to poprosil. :D

continuity ja si pamatuju, jak jsem byla na jare na tom cinskym testu z prstu a pan mi tam jasne rekl, ze mu vyjdu pozitivni, i kdyz budu mit v tele nejakej jinej virus, treba hiv. tolik k presnosti tech jinejch nez pcr testu... (nakonec jsem vysla negativni:D)

Offline Len
2676 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 10:01

razorblade 

Super.

Offline 999
19892 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 10:34

continuity Tak podle mým zkušeností z poslední doby jsou teda nepřesné i ty pcr testy. Myslím, že ofiko uvádějí přesnost přes 90 % a to teda ani náhodou.

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 10:37

999 a jakou mas zkusenost?

Offline 999
19892 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 11:16

viktorka_od splavu Hele sleduju téměř v přímém přenosu skupinu, asi 500 lidí, testovaní jsou min 2x týdně a dost to pokulhává. V posledním týdnu 13 pozitivních, z toho 10! co už to na podzim měli. Další den přetestování v jiných dvou nezávislých laboratořích, v každé jiné výsledky. 

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 11:25

Manželův kolega zůstal v karanténě, protože jeho žena, zdravotní sestra, je pozitivní. On sám byl na testech dle pokynů hygienické stanice a negativní. Asi za týden se mu udělalo mizerně, dýchací potíže a velká dušnost. Sanitka ho odvezla do nemocnice, test negativní. Všechny příznaky covidu, tak mu doktoři druhý den udělali další test a co myslíte.. měl ho tam! Dostal nějaký podpůrný kyslík a už je mu líp. 

To jen tak k tomu tématu pozitivit a negativit..

Offline slniecko admin
19636 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 11:31

whiskas no nie je začo, mňa to tiež napadlo až po pár dňoch, keď som si spomenula, ako sme riešili mladšieho koliky, tak som si to hodila do googla a ono fakt. Strašne sa mi uľavilo (v oboch zmysloch:) )

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 11:32

999 přetestování jinde s jiným výsledkem je špatně, to je jasný. Ale jinak ta pozitivita u někoho, kdo už v minulosti byl pozitivní, nemůže to být to zbytkové vylučování viru? PCR test to nerozliší. To byly ty případy z jara, kdy lidi byli týdny v karanténě, protože se čekalo na 2 negativní testy a přitom už dávno nemohli nikoho nakazit?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 11:33

tam je problém hlavné v kvalitě odběru vzorku, no

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 11:35

bram tuším, že momentální pokyn hygieny je testovat nejdřív 5.den po kontaktu. ale co vidím v okolí, tak v tuto dobu ještě pozitivita nemusí naběhnout a člověk je vytestován negativně.. Vím o rodině, kde to od sebe chytili až po 14 dnech, přitom byli v jednom bytě a všichni celkem výrazné příznaky..

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 11:37

bram to ted rikal i Krpalek v radiu, ze manzelka byla jedna komu doma bylo opravdu spatne a mel priznaky, ale jedina vysla negativni 

Offline 999
19892 příspěvků moje polička 03. listopadu 2020 11:40

Pavlena Tak mezi tím byli 10 x negativní...