Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:09

Evaeva tohle taky neni dobry, tahle covidova generace bude poznamenana mnoha zpusoby. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:11

Sweet Potato když si představím sebe v prváku na vejšce, tak si nejsem jistá, jak bych to zvládla. S tím už ti rodiče nepomůžou.

Online Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:13

Evaeva Přesně. Já například tenkrát přišla k zápisu a tam zjistila, že škola už 14 dní běží.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:14

Kokoska ty prckové se z toho asi rychle oklepou, ale jako rodiče mě to samozřejmě hodně mrzí. Větší strach mám o ty školou povinné (i starší teda).

Offline holka hnědooká
622 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:15

Pavlena Dekuju, beru kodein, tak snad kasel brzo prejde.

Ja fakt nevim, co si o tom mam myslet, v patek me tim dost sokovala. Jestli fakt mela takove informace nebo jestli neco spatne pochopila nebo jestli tim chce "elimimovat" lidi, co se jen tak chteji poflakovat doma? Nevim.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:15

Sweet Potato jo ja si dovedu predstavit deti,  jejichz rodice nemaj zajem,  neuci se s nima a deti to bez nich nedaj. Ty si to pak muzou ten rocnik na zs zopakovat. Ale nevidim duvod,  proc by se s nima mely vezt i deti co problem nemaj.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:17

Sweet Potato tak to je dobrý, teda. Mě by teda nic jiného, než to zvládnou, nezbylo, s gymplem by mě asi nikde nezaměstnaliAsi.bych.se.v.tom.rok.plácala.a.pak.si.zopákla.prvák.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:29

ice no jo, jenže když ty předpokládáš, že rodiče jsou zodpovědní (mnoho není) a taky že jsou inteligentní a sami vzdělaní (a u nás je tedy dost rodin, kde rodič měl problém dokončit i tu základní školu a nikdy se nenaučil buď číst, nebo psát, neumím si představit, jak někteří lidé z okolí s ohledem na jejich vzdělání učí něco dítě na druhém stupni, kterým sami sotva prolezli). 

Offline continuity
43555 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:33

ice tak nemusi to být jenom o tom, že rodiče nemají zájem.

Takový běžný vzorek: já nejsem rodilý mluvčí,navíc levák, takže dítě nenaucim ani gramatiku ani správný úchop pera. Muž je dysgrafik, takže tady sice jsou na moji češtinu stížnosti, on píše mnohem hůř.

Sousedka má tři děti, z toho dvě na prvním stupni, třetí v šesté třídě. Její muž je Skot, t.c. bez práce, protože tady učil angličtinu. Učit by se s dětma mohla jediné ona, ale musí do toho ještě pracovat, protože je OSVČ a přišla by o klienty.

Paní odnaproti má děti 4. Další je sestra v nemocnici, muž podniká a drží se zuby nehty.  Opravdu nemají čas se učit s dětma několik hodin denně, aby to nějak dohnali. To je Praha, místo, kde je to ve srovnání s ustim, ještě vlastně celkem dobre. 

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:36

mně teda vůbec nepřipadá automatické, že každý rodič zvládne vysvětlit dětem celé učivo základky, když tu základku absolvoval. to by pak 1. učitelé ZŠ byli úplně zbyteční, když to může dělat každý 2.  musel každý kdo tu základku absolvoval si vše pamatovat (já ani náhodou a ani náhodou jsem ani tehdy všechno neuměla, přestože jsem vyšla s jedničkama a pokračovala na gympl) 3. musel každý kdo má dítě školou povinné sedět doma a tomu dítěti/více dětem se celé dny věnovat, a to fakt každý nemá prostor, já si to představit umím když mám HO, ale asi bych toho měla plný brejle, u dejme tomu prodavačky v kauflandu, která má dvě děti pátá osmá třída doma samotný a v práci bouchá přesčasy, protože lidi nakupují jak blbí to teda ani náhodou, a silně pochybuju že má k tomu ještě prostor "apelovat na změnu u vedení". Ty hypotetické děti mohly být svědomité a dobře vedené a předpoklad udělat si aspoň maturitu, v situaci jaká je teď možná ani nedochodí tu základku...

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:37

Jiná Realita ja pisu o prvnim stupni. To by mel podle ucebnice s trochou snahy zvladnout i clovek s nedokoncenym ucnakem. U druhych stupnu uz bych cekala,  ze si deti z valny vetsiny poradi bez vetsi pomoci rodicu?

49434 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:38

continuity no asi tak. ale určitě si můžete/tvoji jmenovaní známí třeba zaplatit soukromé učitele aby ty děti všechno naučili místo školy, na jejíž provoz platíš nemalé daně, ne? fakt na facku toto...

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:38

continuity no a to jsou další aspekty. 

podle mě celkově nebude asi žáků, kteří mají: dobrého učitele, dobré technické zázemí, zájem, píli, zodpovědné rodiče, kteří navíc mají čas...většina, tak aby v jejich vzdělání nevznikla díra, kterou je nutné nějak zalepit a netvářit se, že neexistuje.

pořád mi přijde, že srovnávací testy by nebyly od věci.

49434 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:39
Reakce na ice:

by mel podle ucebnice s trochou snahy zvladnout i clovek s nedokoncenym ucnakem. U druhych stupnu uz bych cekala,  ze si deti z valny vetsiny poradi bez vetsi pomoci rodicu

​žiješ v Jiné realitě zřejmě;-)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:43

viktorka_od splavu i v jiné realitě máme ten pocit :) 

Offline continuity
43555 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:45

ice proč tedy musí učitele na prvním stupni 5 let studovat na VS? Může to dělat prodavačka z Kauflandu.

Dala jsem ti příklad naší rodiny, kde to vůbec není samozřejme. Některé věci z češtiny učí mladší dite starší ségra, protože ta z nás všech ty gramatické pravidla umí nejlépe. 

Online Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:45

ice Ne, často nezvládne ani první stupeň. A nechci tím říct, že je úplně blbý. Zvládnul by to třeba za to dítě napsat, nějak. A někdy ani to ne, už to dávno zapomněl, učil se to jinak. (Představ si třeba Hajného metodu)  Ale rozhodně ne mu to vysvětlit.

Plus nemá čas. Vybavení. Příbuzná učí děti, jejichž rodiče opravdu nemají ani mail.

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:46

ice Prvni stupen sice asi kazdy dospely sam zvladl, ale naucit to nekoho je prece vec uplne jina. A to si myslite, ze kazdy ma doma treba tri notebooky pro tri deti (online vyuka) nebo x hodin casu k tomu, aby se venoval vic nez jednomu diteti? I to jedno staci...

Minuly tyden muz daroval dva starsi notebooky kolegyni ucitelce pro deti, ktere se nemaji z ceho ucit. To je proste smutny...

Online Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:46
Offline ice
1933 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:49

Jos a videlas treba nejakou ucebnici pro prvni tridu? Tam je obrazkove zadani,  ktere dokaze precist i dite,  co neumi jeste ani slabikovat a dokaze to splnit. 

A ano chybejici technika je problem. Ale zase,  jde si rict o ukoly,  ktere se budou probirat a ty s detma delat.