Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:56
Reakce na ice:

Jos a videlas treba nejakou ucebnici pro prvni tridu? Tam je obrazkove zadani,  ktere dokaze precist i dite,  co neumi jeste ani slabikovat a dokaze to splnit. 

​Ne, opravdu ne. 

Nevím, kolik jsi potkala lidí s nedokončeným učňákem, ale asi ne moc a nebo to nebude reprezentativní vzorek. 

viktorka_od splavu Jiná Realita taktak.

Offline Garfie
28627 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 14:56

bram Sweet Potato No já kamarádce právě říkala, že se mu vůbec nedivím!! Myslím, že by jim možná všem prospělo, kdyby šel do práce, jen s tím gymplem je to takový naprd...

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:00

ice Zvládnout učivo a umět to naučit je obrovskej rozdíl. Umět psát a naučit psát prvňáka nebetyčnej rozdíl. Nebo ty si pamatuješ jak se dělaj který tahy? Pomůžeš mu přesně nastavit zápěstí? Základy počítání to samý. Jasně, asi mu průměrný rodič vtluče do hlavy že dva a dva jsou čtyři, ale okolo toho je ještě spousta omáčky, kterou my nepedagogové opravdu neumíme. A hlavně - i když se to nezdá, od dob naší základky se toho dost změnilo.

Edit: ale nedovolila bych si shazovat rodiče obecně - myslím, že maj naloženo strašně moc a většina se fakt snaží. Jen role učitele se mi prostě nezdá tak snadno zastupitelná.

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:02

Garfie to s gymplem naprd slyším ze všech stran, ale na druhou stranu: většina lidí v mém okolí, co nemají VŠ se živí něčím úplně jiným, než se vyučili nebo vystudovali na střední. A tak nějak si myslím, že oni ti absolventi umí docela prd, většina firem si lidi raději vyškolí a pak je lépe školit "gympláka", než někoho z učňáku, si tak myslím...

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:08

ice já Tvejm argumentům rozumím, jako dítko neduživé jsem absolvovala první třídu distančně v roce 1981. Ale možná to na mně zanechalo následky ani nevím :)

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:13

andulka01 tak ja jo. Umim diteti veci vysvetlit. Jak pocitani,  tak cteni. Ne mu to vtloukat do hlavy,  aby neco delalo z pameti. Psaci pismo jsem si natrenovala taky. Dokonce jeste v dobe,  kdy jsme blahove verili,  ze se nas distancni vyka nedotkne. Ale nechci sebe uvadet jako priklad. My se diteti venujeme po vsech stranach cely jeho zivot,  stejne jako vsechny matky tady na foru. Ja se bavim o tom,  ze vetsina lidi,  by mela zvladnout dohled nad ditetem z prvniho stupne. Ale ja mam odjakziva moc velky ocekavani. Takze uz mlcim.

Offline continuity
43555 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:15

OliveOyl tak jsou děti a deti. Mě docela prekvapilo, kolik z vás tady umělo číst už s nástupem do skoly. Takové dítě to asi zvládne lépe. ale já nikoho takoveho neznám, moje děti to neuměli ani jedno, ani v rodině to nemáme.

Není sporu, že ty nadané nebo alespoň nadprůměrné děti touto celou situaci budou poškozené nejméně. Potíž je s dětma, které jsou někde pod průměrem. Kdyby měli podporu tak bez problémů zmaturuji. No jenomže ji ten nemají, tak máme být všichni rádi za učňáky? A zas mnoho těch, co by skončilo s výučným listen bude mitmisto toho základní vzdělání. Toto je ten pravý prieser a ne to, ze moje dítě nebude umět všechny druhy hmyzu z učebnice.  

Offline letfenixa
10934 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:15

Učím osmakov a deviatakov, okrem 2, ktorí sa vyhýbajú škole aj za bežnej prevádzky, mávam na online hodinách všetkých, a fungujeme, ale už z toho začínam byť aj ja frustrovaná, nie že oni, a teraz nás minister školstva vymyslel, že sociálne slabší žiaci budú chodiť sa učiť v 6-clennych skupinách, dúfam, že mojich žiakov sa to netýka, alebo teda si neviem predstaviť, ako to bude, či jeden učiteľ bude s tou skupinou celý deň, a budú sa učiť väčšinu predmetov 2.stupna, ja si teda trufnem skoro na všetky, ale nebude to super odborne. Ale hlavne, že keď sa žiaci v júni dobrovoľne vrátili do škôl, nemali sa učiť, len zábavnou formou upevňovať.

Offline continuity
43555 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:18

ice o dětech ze střední vrstvy s dobrým rodinným zázemím to ale opravdu není. I když tvoje dítě dosáhne nakonec na vzdělání,stejně jako kdyby chodilo do školy, dopadne to na něj v dospělosti, protože to vyšší procento méně vzdělaných lidí bude mít obrovský vliv na společnost. Prokop to výborné popisujete slepých skvrnách a to v té době ani nebyl Covid.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:18

OliveOyl vsechna cest tvym rodicum. Predpokladam,  ze otec byl jaderny fyzik a matka jazykovedec,  jinak nevim jak je mozne,  zes tu prvni tridu nemusela opakovat

vtip vtip vtip vtip vtip !!!!!

Online Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:23

ice Haha, můj muž je jaderný fyzik a já jsem jazykovědec a pedagog k tomu, ale kdyby nás to potkalo, vidím opakování ročníku jako fajn řešení

Offline continuity
43555 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:26
Offline Jos
příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:29

ice Nevidela. Ja sama mela od mala dril babicky, takze prvni tridu jsem mohla taky skoro preskocit (trochu nadsazka). Ale jak tu pisou odtatni, jde o deti ze znevyhodneneho prostredi. Jsou i rodice, co na to proste kaslou, i kdyz by to treba zvladli. Co maji delat tyhle deti?

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:32

ice OK, slovo vtlouct je nadnesené a přehnané. Nicméně, fakt si myslíš, že to co ty, by měla zvládnout většina rodičů? Zhruba před rokem jsme se s kamarády (všichni nadstandardně zodpovědní rodičové, vysokoškoláci) dost pobavili při hře: Napiš celou abecedu vzorovým psacím písmem z 1. třídy. 
Prostě si nemyslím, že je běžným standardem umět kvalitně naučit dítě cokoli. Těch pět let vejšky si pedagogové nedělají tak z legrace snad.
Naprosto mi nevadí domácí vzdělávání, ani distanční, pokud má to dítě adekvátní podporu (a rodiče si to svobodně vyberou). 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:39

ice takovy priklad - dite jsem naucila spatne prikladat trojuhelnik. Vsiml si toho technicky vzdelany manzel a pri dalsi hodine geometrie jim to rekla i pani ucitelka. Vsechno by bylo jednodussi, kdyby se to ucila ve skole a videla by na tabuli, jak se to dela spravne. Takovych veci bude vic a az se to nascita, tak bude problem.  

Offline continuity
43555 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:41

Jinak kdyby došlo na to opakování ročníku,můj postoj: mladší bych ji to jednoznačně doporučila. U starší bych asi zvážila, jak se k tomu postaví zbytek třídy, případně bych počkala, co doporučí učitele  ( jsou výběrová třída a je to tím specifické - umím si představit i opakování ročníku, kdyby se učili nějaké věci navíc, případně dělali projekty) a taky si umím představit, že to nejak zvládnou bez opakování ( ale neodvažuji se hodnotit spolužáky).

Online Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:44

continuity U nás asi opakování nepřipadá v úvahu, ale já bych se nezlobila, pak by mohla dcera za rok v klidu do té Kanady.

Offline Garfie
28627 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 15:49

ice Hele, já mám vysokou, třetí třídu dcery jsem absolvovala jako "domácí školu", tedy bez té online podpory a měla jsem dost! Fakt bych to nechtěla opakovat...i teď se dětem musím věnovat, minimálně na ně dohlížet. Syn (3.třída) má LMD a i když je chytrej, v případě, že to nechám na něm, neudělá vůbec nic. Klidně bude hodinu sedět nad 7x5 a hrát si s pastelkou....(a číst se naučil bez pomoci úplně sám ještě ve školce continuity )

Pavlena Asi jo, máš pravdu, takhle mě nenapadlo se na to kouknout, přitom příkladů mám kolem dost. Jenomže ten její syn má nejblíž k dealování nějakých drog, taky bych se na jejím místě trochu bála  (on už má za sebou fakt dost problémů včetně krádeží, pohřešování, drogových úletů, hrozilo mu, že ho nepustí k maturitě....ovšem tu nakonec zvládl levou zadní, je totiž chytrej jak opice, bohužel psychopat, asi by měl jít na práva, advokacie by mu sedla!).

Offline continuity
43555 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 16:01

ice 

Jinak já si teď vzpomněla, že na jaře jsem měla velké oči a říkala jsem si, že to opakování ročníku není nezbytně nutné.

Zatim jedes distancne měsíc a z toho byly týden prázdniny. My už jsme si dali mesicu celkem pět a konce nevidíme. On se i ten můj názor vyvíjel.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 10. listopadu 2020 16:13

continuity teprve mesic? Mam pocit, ze jedeme distancne tak pet let! jsem z toho posledni tyden nejak vyrizena, v praci fofry, no celkove des bes. Stesti, ze syn dostal odklad.