Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 10:39

Jiná Realita 

Tak v naší pekárně asi přemejšleli, když ji zařizovali Taky je to nudle, žádná čtvercová hala - ale nějak se jim povedlo udělat to tak, aby si tam prodavačky nelezly přes hlavu a měly všechno při ruce, tak jak jde ten prodejní postup. No a jsou tam dvě - podle mě ti stát nepřikazuje, že musíš mít zaměstnance tři, nebo snad jo?

Jako argument, že teď musej bejt v práci všechny, protože je platíš... mi připadá zvláštní. S tím žádný státní nařízení nesouvisí... jsou podniky, který nechaly půlku zaměstnanců doma (ne na home office, nemohli z domova dělat nic, jako ty prodavačky) jen proto, aby se ty party nepotkávaly a zbyla aspoň jedna provozuschopná, kdyby se v druhý vyskyt koronáč - a platili jim pořád a nikdo jim nevyčítal, že se válej doma za plat! (samozřejmě to není pro ten podnik a pro jeho ostatní zaměstnance příliš výhodný, příjmy budou menší, ale budou) A pak jsou podniky, který některý lidi propustili anžto sníženej odbyt atd. To, že trváš na udržení stávajícího počtu zaměstnanců za každou cenu, je jen tvoje věc. A aby se ti vyplatili (tj. abys měla stejnej odbyt), nechceš omezit počet lidí v krámě... a tak pořád dokola. Nejde, nemůžu... nechci... potřebuju výjimky (viz ty přeshraniční zaměstnanci)...  jako bys byla jediná na světě, proboha. Pořád opakuju, že spousta lidí je na tom mnohem hůř, a ještě mnohem hůř na tom bude...

Jako stěžuje si kdekdo, vono se člověku trochu uleví, to je jasný. Ale sorry, řeknu to rovnou: z tvejch příspěvků na mě čiší takový sobectví, že mi z toho - v současný situaci - zůstává rozum stát. No, ale to je zas jen můj problém

Offline žluťásek
8880 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 10:56

barbucha na mě teda z příspěvků Jiná Realita čiší spíš zoufalství, protože na co hrábne, sype se jí pod rukama.

Jedeš na 300 % už strašně dlouho, já vám držím palce, abyste se udrželi a abys to doma i v práci zvládla co možná nejlíp. Musíš být ve strašným stresu.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 10:58

barbucha to samozrejme, ale tve puvodni vyjadreni bylo naprosto zavadejici

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 11:00
Offline dorka
120 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 11:19

barbucha napsala jsi to přesně

Offline Isca
4895 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 11:45

barbucha Hele, netuším, jak můžeš usoudit z příspěvku Jiná Realita na nebetyčné sobectví, když se ona jenom zamýšlí nad tím, že by byla schopná udržet reálně lepší úroveň bezpečnosti ve svým krámě při papírově větším počtu lidí na plochu, než ve velkých marketech. Což si myslím, že je naprosto reálná úvaha, tři lidi v malým krámě, kde na sebe všichni vidí,  spíš udržíš na místě a v rozestupech. Rozhodně JR nevykřikuje, jak ta nařízení odmítá poslouchat. 

Jiná věc je, že celoplošný nařízení, zvlášť vydávaná v v časové tísni (stejně jako zákony), prostě bývají ze své podstaty nedokonalá  a k někomu nespravedlivá, vždycky někdo propadne sítem, a někdo, kdo by propadnou měl, se naopak udrží.  Ale to neznamená, že propadnuvší by neměl právo si postěžovat.

A na řeči, že když to jiný zvládají, proč ne ty, případně že jsou na tom jiní mnohem hůř, tak drž hubu, jsem poměrně dost alergická. Nikdo nejsme v kůži toho druhého a nedoléhá na nás jeho zodpovědnost. 

Offline Catherinne
10881 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 11:45

barbucha sobectví z čeho proboha, že nechce propouštět zaměstnance,  protože ...třeba je to samoživitelka s dětma a co bude dělat? 

Je jednoduché, když se člověk stará sám o sebe ( jako já a taky remcám), ale zaměstnávat 150 lidí a mít za ně morální odpovědnost není pro každého. Ty jsi se vším hned hotová, hrc, frc, bude, nebude, zavřem, otevřem, propustíme...

Offline Catherinne
10881 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 11:45
Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 11:48

žluťásek 

Mně se to nezdá jako taková tragédie, x nezavřenejch provozoven se zbožím, který půjde vždycky na odbyt... Fakt to musím srovnávat třeba s takovou Catherinne a mojí kadeřnicí apod., to je přece ten pravej průser.

Ano, je to horší než v dobách konjunktury, pro všechny.

jinx 

No tak jo, byla to taková zkratka, nenapsala jsem to polopaticky anžto jsem doufala v inteligentní čtenáře

Ale hádej se s právníkem, že jo

Online Potrefenáhusa
39010 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 11:54

barbucha tak vono z toho kanclu, kde člověk sedi prdeli na teply židli, se to dobře radí a soudí, ze jo

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 12:01

Potrefenáhusa 

No, to je taky pravda. Ale z dob volný nohy mi zbylo ještě dost známejch, a nic moc ta situace... tak nežiju ve vzduchoprázdnu

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 12:36
Reakce na Potrefenáhusa:

barbucha tak vono z toho kanclu, kde člověk sedi prdeli na teply židli, se to dobře radí a soudí, ze jo

​Jenže brabucha má samozřejmě částečně pravdu. U našich na náměstí bylo vždycky fajn malé knihkupectví se super eprsonálem (jen majitel a jeho rodina). Už loni byli lehce v úzkých no a letos po koroně asi nepřežijí už vůbec, protože jsou zavření. Myslím,ž e by radši obsluhovali jednoho člověka za hodinu než být úplně mimo provoz.....

Situace jiné reality je těžká, to samozřejmě, ale pořád na rozdíl od jiných alespoń může mít stále otevřeno.

Jak už to tu padlo, pokud chceme uvolňovat opatření na jedné straně, je potřeba to někde vykompenzovat.

Online continuity
43565 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 12:42

A666 navíc je tu další efekt, že ta opatření vyhnala nektere lidi z nekterych krámu už natrvalo. Už před koronou mel retailový business velky problém s konkurenci eshopu, teď se to pro ně zostrilo. To bude další problém pro ty, co jsou dnes zavření.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 13:15

A666 no ale to, že ona môže mať otvorené (aj keď so stratami a možno likvidačnými) a niekto iný nie, nie je dôvod na dehonestovanie jej problémov. Akoze za to, že niekto je na tom ešte horsie, si nemôže posťažovať? 

Offline Lav
383 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 13:59

Ať čtu jak čtu, pořád nechápu, co na stížnosti Jiná Realita kdo nechápe. Ona by samozřejmě neměla problém, kdyby za současných omezení musela platit jen tolik zaměstnanců,kolik jich muze skutecně pracovat a tím generovat zisk. Pokud to tak nejde,tak to má ve vztahu k tem "nadbytečným" úplně stejně, jako nekdo, kdo ma zavřeno úplně. Prostě je nemá z čeho zaplatit a ti pracující zaměstnanci nemají právě kvůli těm omezením možnost vydělat i na ty nepracující.

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 14:07

Mrakoplas To ale A666 jistě nechce, dehonestovat. Jen ukazuje ten rozdíl: většina obchodů půjde z nuly na řekněme půlku(?) Jiná realita, protože pekařství, si naopak pohorší. Možná zbytečně, protože zas něco vláda nemehel blbě nastavila. Rozumím její stížnosti. Ale znám i provozovatele obchodů, které týdny platí desítky zaměstnanců za nic, v lepším případě za přeskládávání skladů (novodobá Hladová zeď). A z tohoto pohledu není snadné se ubránit myšlence "buď ráda, že jsi ráda".

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 14:08

continuity 

Jo, třeba u mého knihkupce dlouhodobě pláčou, že nemůžou cenami konkurovat megaknihám. Když za stávajících podmínek otevřou eshop, stejně nebudou proti těmhle gigantům konkurenceschopní, to taky není řešení. A znám několik lidí, kteří mají svůj obchod se zbytným zbožím. Když dostali na jaře pětadvacítku, tak přežili. Ale celý jejich rok směřuje k Vánocům, pokud budou mít Vánoce skřípnuté na jednoho zákazníka v obchodě v jednu chvíli, jsou nahraní, to nedaj. Jako oni všechno chápou, ale situaci jim to neřeší. Mimochodem jeden z nich kdysi docela nápaditě diverzifikoval do cestovního ruchu. No koho by ještě před rokem napadlo, že mu padne obojí

Offline Pinot Noir
30025 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 14:12

Sweet Potato ano, pěkně jsi to shrnula, vidím to stejně.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 14:15

Sweet Potato no ja práve toto "buď rada, že si rada" nemám veľmi v láske. Tie problémy nezmiznú len preto, že niekto je na tom horšie ako ja.  Ale myslím, že si rozumieme.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 14. listopadu 2020 14:19
Reakce na Sweet Potato:

Mrakoplas To ale A666 jistě nechce, dehonestovat. Jen ukazuje ten rozdíl: většina obchodů půjde z nuly na řekněme půlku(?) Jiná realita, protože pekařství, si naopak pohorší. Možná zbytečně, protože zas něco vláda nemehel blbě nastavila. Rozumím její stížnosti. Ale znám i provozovatele obchodů, které týdny platí desítky zaměstnanců za nic, v lepším případě za přeskládávání skladů (novodobá Hladová zeď). A z tohoto pohledu není snadné se ubránit myšlence "buď ráda, že jsi ráda".

​Jo, díky že jsi to za mě napsala. Já enchci nic dehonestovat, situace každého je špatná. Ale prostě a jednoduše udržovat jeden segment v provozu s minimem opatření (pro obchody s potravinami je to momentálně jen omezení otevíracích hodin) a druhý držet v dlouhodobém totálním lockdownu není dlouhodobě udržitelné

Je o blbý ale každý musí hledat v současné době cesty jak s těma omezeníma co přicházejí co nejúčinněji bojovat. Protože otevřít vše bez opatření je prostě cesta do pekel.

BTW Já měla za to, že v ČR konečně schválili kurzarbeit, to není cesta k řešení nadbytečných zaměstnanců v současné situaci?