Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:48

Renusatko je to těžký. mojí nátuře je bližší nic nezakazovat nezavírat, ale nechat to fakt na lidech a hlavně je narovinu informovat. ať se rozhodou sami. i za tu cenu, že budou oběti. ono my jsme teď asi první generace v které se masově neumírá na infekce a přitom se tu nová smrtelná infekce šíří. v minulosti by to byla prostě normálka.  posledních pár desítek let jsme si mysleli, že jsme nad tím vyhráli. blbost.

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:49

nika ano takhle to bere kdekdo a hlavne mne ta valka prestala baviť. Byly jsme zavření nadstandardně půl roku, nedelali jsme ani věci, které byly povolené. Tak už stačilo. Neporušujeme zatím nic, ale odmítám se už omezovat, když vidím jak to bere zbytek společnosti. 

Takže ano, trvám na tom, že tvrdý lockdown na pár týdnů se dá vydržet a pomohl by vic, ale zavřít se doma dobrovolne na pul roku, kvůli tomu, že máme neschopnou vládu, to dělat už nebudu. 

Offline whiskas
21131 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:50

continuityMyslím, že se TO nerozneslo z lyžování, ale z Apres ski .

49434 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:50

continuity nebo že se v nemocnici bude léčit jenom ten covid, který tam chytneš. aneb sice nesmíš do hospody ale na plánovanou operaci tě klidně strčí na cimru s nakaženým, páč to nikdo nezjišťuje

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:53

whiskas no nevím, nosili si to domu i lidi ve středním věku, kteří zadní pařani nejsou. hlavne pokud budou okýnka, tak jaký je rozdíl od apres ski?

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:53
Reakce na continuity:

No o rizikovosti lyží myslím dost vypovídá, že se to ze sjezdovek rozvleklo do celé Evropy. Proti lyžařům nic nemám, dokonce možná na jeden den vyrazíme, pokud to takto zůstane. To nic nemění na tom, že dobře to není. 

​Ale tak jako to se ale přece nerozvleklo ze sjezdovek. Ale z hotelu, restauraci, obchodu pod. Přijet do střediska, zaparkovat, koupit permici, celej den jezdit a dat si svaraka u okýnka ... na tom opravdu žádný riziko nevidím. Kdo pojede s kamaradama, ten by se s nima viděl pravděpodobně i bez toho.

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:54

viktorka_od splavu to je taky chyba a testovat by se to mělo. Ale kámoška dělá na urgentním prijmu a v noci se netestuje. Tak co s tím pacientem mají udělat?

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:55
Reakce na continuity:

whiskas no nevím, nosili si to domu i lidi ve středním věku, kteří zadní pařani nejsou. hlavne pokud budou okýnka, tak jaký je rozdíl od apres ski?

​Bylas někdy na apres ski v Alpách (bez urážky) ? To je oproti okýnku fakt velkej rozdíl. 
A ty lidi středního věku se proste nakazili na ubytování, v hospodě na jídle tam a pod. Nevěřím tomu, ze to někdo chytil na vleku, fakt ne.

Offline Karja
44908 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:57

whiskas Ty jo, tenhle termin jsem neznala.

viktorka_od splavu Hele nevim, ty nemuzes rict, at si o tom lidi rozhodujou sami. Protoze tady Pepik od vedle nerozhoduje o svym zdravi a svy rodiny. Ale rozhoduje treba o zdravi moji mamy, kterou potka pracovat v obchode, o zdravi starsich lidi, co potka u doktora atd. atd. To, ze je nase vlada debilni, je jedna vec, ale nechat to osudu, fakt nelze. 

Offline whiskas
21131 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:58

continuity V Apres ski nejsou jen trénovaní ochlastové :-D. Chodí se tam i na svařák, pivo (já tam trávila čas s kávou, Apfelschorle, maximálně se svařákem ), čas se prodlouží, když zrovna nejsou příznivé podmínky na sjezd, lidi jsou tam nacpaní jeden na druhém atd. Předpokládám, že u okénka odeberu svařák, párek v rohlíku ..., odcházím.

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:59

MP Meri hele, nejde vůbec o to, najít ty nejrizikovější provozy a ty pozavírat. Cílem je snížit šíření v populaci tak, aby to pomohlo zároveň nezruinovat stát, aby bylo z čeho platit ty kompenzace. To je důvod, proč automobilky jedou a lidi pořád můžou do prace. Navíc jaký signál to dává národů, na sjezdovku můžeš, ale zahrát si tenis do haly ne?

Zrovna tvého samba můžou ty otevřené sjezdovky stát týden v zavření v lednu navíc, nebo klidně i dva. 

Offline whiskas
21131 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 21:59

Karja Jakej termín, mám někde překlep

49434 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 22:00

continuity vůbec nepíšu o urgentním příjmu, ale i kdyby, tak se to nemusí lifrovat na společné pokoje žene? furt je to "jenom" covid, říkám si kdyby tu řádil fakt nějaký mor že už jsme museli vychcípat, protože to mi hlava nebere: můj kadeřník má maminku o chlup starší než jsem já, astma, chopn. hospitalizovanou neurgentně, kvůli těm chronickým zdravotním potížím. šup na pokoj s nakaženou. a už je na jip a jak to dopadne je celkem jasný a i kdyby ne tak to úsilí a finance uplně zbytečně vynaložený..

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 22:01
Reakce na MP Meri:

​Bylas někdy na apres ski v Alpách (bez urážky) ? To je oproti okýnku fakt velkej rozdíl. 
A ty lidi středního věku se proste nakazili na ubytování, v hospodě na jídle tam a pod. Nevěřím tomu, ze to někdo chytil na vleku, fakt ne.

viktorka_od splavu Přesně tak teď umřel kamarádce tatínek. Ačkoliv žili dost volně, tak domů mu nikdo nic nedonesl a stačil měsíc v LDN a zemřel na covid, který chytl tam. Chodím teď pomáhat na jedno oddělení a lidi to chytí od jiných co tam leží, sestry od pacientů. Tam vidím mnohem větší riziko než jinde. Měl by se testovat každý, kdo do té nemocnice nastupuje. V noci se netestuje, ale alespoň ty orientační testy.

MP Meri To si myslím taky.

Offline Karja
44908 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 22:02

whiskas Nemas, to apres ski;-) normalne jsem si to musela vygooglit:-D. Ale ja byla v alpach jen jednou. No ale pritom na apres ski, jsem byla kazdej den tri hodiny, kdyz jsem cekala na kamaradku az dolyzuje:-D

49434 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 22:04

Karja je mi jasný jak je to obtížný, protože teďka po doktorech doprovázím svou maminku, ale tak oni respirátor ona respirátor, nesundavat, vše desinfikovat. dokud stama můžeš vypadnout dom, tak dobrý. spolíhat na to, že se někdo postará, zajistí, nenakazí tě.. to nejde.

Offline whiskas
21131 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 22:05

Karja O.k.

Offline Karja
44908 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 22:05

viktorka_od splavu Prosim te a nemocnice by si zavrela asi teda rovnou? 

49434 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 22:06

hele ale vy mě fakt bavíte, "lidi středního věku" co nepaří a nemůžou se nakazit, protože vzorně sportují a pak jdou v osm spát asi ne

49434 příspěvků moje polička 14. prosince 2020 22:06

Karja to si mě pleteš, já jsem proti zavírání