mirajo Díky za osobní zkušenost a jdu tě podpořit. Mám velmi podobnou zkušenost u třetího dítěte. Chvíli před jeho prvním očkováním MMR jsme si jaksi sumarizovala, kolik už asi říká slov a napočítala jsem asi 20. Pak bylo to očkování a po něm postupně ta slova začala ubývat. Což jsem samozřejmě hned nepostřehla a uvědomila jsem si to až ve chvíli, kdy nezůstalo skoro žádné. Regres v řeči trval rok a čtvrt. Naštěstí bylo jasně vidět, že mi syn výborně rozumí, jeho intelekt se rozvíjí, vypomohl si tím, že se během té dysfázie naučil vše vyjádřit spoustou zvuků a citosovcí. Naštěstí kolem třetího roku ta řeč zase postupně naskočila (asi do té doby nějaké pokroky byly, ale jen nepatrné), jak pak spěchal vše dohnat, tak se to teda dost projevilo na výslovnosti, museli jsme opravdu makat na logopedii. Výslovnost nemá úplně čistou dodnes (druhá třída), ale je moc chytrý, má velkou slovní zásobu atd. Takže doufám, že je to jediný pozůstatek.
No ale když jsem to řekla pediatrovi, tak mě neskutečně sjel. Když jsme si to trochu vyjasnili, tak byl jak mílius, ale do nahlášení na SÚKL se nehnal, mám to prý udělat já. Tak jsem to udělala, SÚKL okamžitě zareagoval, ale po mém druhém mailu už se neozvali. Je to skoro 5 let.
Doktorka na neurologii (kde jsme byli kvůli otřesu mozku) mi tak opatrně taky potvrdila, že nejsem první s touto zkušeností.
Odpůrce očkování rozhodně nejsem, jsem molekulární biolog, takže si troufnu napsat, že problematice celkem dost rozumím. Ale prostě od té doby mám trochu strach.
A přesně jak jste psaly přede mnou: To zlehčování takovýchto zkušeností ze strany doktorů atd. situaci vůbec neprospívá.