Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 19:57

viktorka_od splavu sorry, spatne jsem te pochopila. To jo, celkova proockovanost je tady nizka a momentalne kvuli nizkemu vyskytu onemocneni neni potreba zavadet kalmetizaci plosne, takze je to na individualnim zvazeni

Online Potrefenáhusa
39005 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:00

viktorka_od splavu v porodnici se dneska vyplňuje dotazník, po jehož vyhodnocení ti to očkování pripadne doporucej

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:01
Reakce na barbucha:

​Proti TBC se přestalo očkovat, protože se TBC původně vyhodnotilo jako vymýcený (aspoň v civilizovaných zemích), ne? Ale dneska, s otevřenejma hranicema (včetně ilegálního cestování)... opatrnosti není nikdy dost.

​vymycena uplne ne, ale jeden z nejnizsich vyskytu v Evrope. Tretinu nakazenych v CR tvori cizinci. 

Online barbucha blogger
36093 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:01

viktorka_od splavu 

Sis asi nevšimla že mluvím o civilizovaných zemích

A samozřejmě, kvůli těm novým spoluobčanům, chrchlajícím v mhd, o tom mluvím. Z těch mám docela strach.

Offline continuity
43556 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:01

Jako já bych tu tuberu naočkovala rada, ale bylo mi řečeno, že až po tých povinných a to dítě si od dvou let rozskrabe kazdy strup, štípanec úplně do krve. To si úplně neumím představit, co by dělal ten puchýř po kalmetizaci. 

Offline continuity
43556 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:02

Potrefenáhusa no vyplňuje, chlap dělá na letišti a nevyslo to ani nám. Kámoška v nemocnici v dost vyloučené lokalitě, taky nemá deti naočkované. To už nevím, co bychom tam museli psát. 

Offline DruI
5600 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:04

Potrefenáhusa Tak mně teda nedoporučovali, rovnou mi řekli, že tam dcera musí.

Online Potrefenáhusa
39005 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:04

continuity pobyt v rizikový zemi delší než 3 mesice si pamatuju 

Offline DruI
5600 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:07

continuity Nám k tomu stačilo napsat, že byl manžel na stáži v Rusku dýl jak tři měsíce.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:14

DruI kamaradka ma za muze Ukrajince, taky jejich dcera musela

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:18

viktorka_od splavu oni to tak opravdu ofiko vysvetlovali, ze sance chytit dnes tbc je minimalni. Mama tehdy delala na pojistovne, casto nahaneli nekoho s tbc (zahranicni pracanty z fabrik). Byla kvuli tomu nastvana, ze to rusi. 

continuity Ja se ptala detske na dobrovolne ocko, ona to nedoporucovala, ze tech rizik je dost a pravdepodobnost chyceni mala. Ze to musi byt vetsinou stejna domacnost. 

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:23

Lamicka vidíš a já myslela že to je právě princip očkování - že se ta nemoc z populace vytlačí a chytit to je pak minimální riziko-minimální. ale je. takže když očkovat přestaneš.. no, myslím že není potřeba pokračovat. zatím je pokud vím známa jen jedna nemoc, která byla očkováním celosvětově vymýcená a už očkovat netřeba. jo a nekritizuju tebe nebo tvůj příspěvěk, to vůbec, kritizuju ten nelogickej přístup, souhlasím s tvou maminkou. 

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:25
Reakce na continuity:

Jako já bych tu tuberu naočkovala rada, ale bylo mi řečeno, že až po tých povinných a to dítě si od dvou let rozskrabe kazdy strup, štípanec úplně do krve. To si úplně neumím představit, co by dělal ten puchýř po kalmetizaci. 

​ja jsem nechala ockovat v 8 mesicich, bylo to po hexach a pneumokocich a puchyru si jeste nevsimala

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:29
Reakce na Potrefenáhusa:

continuity pobyt v rizikový zemi delší než 3 mesice si pamatuju 

​jj, rodic nebo jiny clen domacnosti pochazejici z nektere z rizikivych zemi anebo pobyvajici tam dele nez 3 mesice. Ministerstvo kazdy rok zverejni novy seznam zemi ktere jsou rizikove. Pak samozrejme kdyz byla tbc anebo podezreni na ni u clena domacnosti. Pediatr v nemocnici zakrouzkuje zda je indikace nebo ne a rodic odnese k obvodnimu pediatrovi ( doted nechapu proc se ten dotaznik vyplnuje v porodnici kdyz se stejne odnese k praktikovi) a ten odesle na kalmetizacni stanici

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:31
Reakce na Lamicka:

continuity Ja se ptala detske na dobrovolne ocko, ona to nedoporucovala, ze tech rizik je dost a pravdepodobnost chyceni mala. Ze to musi byt vetsinou stejna domacnost. 

​jedno z tech deti ktere meli v cr tuberkulozni meningitidu, se nakazilo od strycka ktery byl na navsteve a chvilku si dite pochoval... aspon tedy jiny kontakt se nepodarilo nalezt.

Offline AprilTwelve
1032 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:33

tak už jsem vytrasovana od hygieny,  bylo to teda megarychly.  v izolaci min. do 28.12.. tak možná tu uzaverku v práci stihnu

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:34
Reakce na mnum:

​jedno z tech deti ktere meli v cr tuberkulozni meningitidu, se nakazilo od strycka ktery byl na navsteve a chvilku si dite pochoval... aspon tedy jiny kontakt se nepodarilo nalezt.

​jj já si pamatuju ještě z dřívějška tu poučku ať starší pokašlávající příbuzné nenecháme "prskat do kočárku", protože to dost často může být reaktivovaná tubera. dnes už se to má za překonané, ale můj praděda na souchotě zemřel (v r. 1946)

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:38

viktorka_od splavu jj, souhlas. 

Ja jen zatim nenasla odvahu je nechat naockovat (presne jak pise continuitypuchyr a bolest, pamatuju si to...), ale asi bych rada, aby to casem meli. 

Offline continuity
43556 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:40

mnum kde to bylo v Brně? Mladý muž tam chytil TBC v openspace. 

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 19. prosince 2020 20:41

viktorka_od splavu Myslim, ze u TBC to takhle nefunguje. Jak psala mnum, ockovani chrani pred nejvaznejsimi formami tbc /miliarni tubera atd./, ale ne pred plicni formou tbc, tou nejcastejsi. Proto je jeho celkova ucinnost kolem 30%, to je proste malo. Je to dane imunitou a mechanismem poskozeni u TBC, to funguje jinak nez u ostatnich bakterii a viru, proti kterym se ockuje. Tolik jako za Bozeny Nemcovy uz ji neni spis z duvodu hygieny a lepsi vyzivy, zhorsuje to samozrejme dovoz z jinych zemi.