MP Meri nad tím jsem tak přemýšlela, všechno se bude točit jen kolem očkování na kovid, naockuje se a už se bude očkovat další kolo.
Koronavirus
Četla jsem, že roušky budeme moci odložit, až bude naočkováno 70- 90 % (záleží na názoru) populace a vznikne "kolektivní imunita". Také to si asi ještě všichni počkáme.
Roušky si myslím budeme moct odložit, až je budeme moct odložit. Tj. až souběh proočkovanosti a imunity po prodělané nemoci v celé populaci přispěje k tomu, že budou velmi mírná čísla nakažených, a ta taková zůstanou i po rozvolnění společenských opatření. A až taková nezůstanou, zase je nasadíme.
Teďka si čtu daňovou teorii, a říkám si, že by bylo zajímavý dávat každoročně naočkovaným nějakou tu slevu na dani z příjmů![]()
Liesel eM Sweet Potato Dekuji! Asi to zkusím:)
Isca no tak vzhledem k tomu, že podle vlády nešlo ani zaplatit karanténu 100% mzdy, protože by to bylo nespravedlivé, už vidím, jak se snižují daně.
Spoustu nápadů, jak pobídkami zlepšit kooperaci obyvatelstva měl na FB Kulveit, nerealizoval se ani jediný.
continuity do karantény může každý, ale Isca jak bys naložila s lidma, kteří se očkovat nemůžou protože jsou nějak nemocní? potrestat?
viktorka_od splavu toto vyznívá, jakoby byla dnešní opatření spravedlivá
. Do karantény může každý, ale ne každého se dotkne stejně.
Nalada lidi, přispět k řešení problémů, abychom se z toho dostali vsichni společně, je minimalni a bez toho to prostě nepůjde. Nebo-li, to je cesta promorenim, kde všichni stratíme úplne nejvíc. Hrajeme hru s nenulovým součtem, ale altruisticke strategie v ní příliš nefungují, proto se to bez těch centrálních pobídek neobejde.
Rousky po ockovani mimo jine proto, ze neexistuje jistota, ze ockovany nemuze sirit virus dal, to neni hoax. Porad mi vrtalo hlavou, proc by to tak mohlo byt, kdyz u vakcin na starsich principech to tak neni. Tak treba tady by mohlo byt vysvetleni https://www.tribune.cz/clanek/46096-testovane-vakciny-proti-covid-prehled-vysledku-klinickych-studii-faze-i-a-ii
U vektorovych a mRNA vakcin se tvori dostatek IgG protilatek, ktere ochrani ockovaneho, ale tvorba virus neutralizacnich protilatek je podstatne mensi, hlavne u tech RNA. Proste zlikvidovat virus v nosohltanu je slozitejsi proces a jen IgG na nej nemusi stacit. Vsichni doufaji, ze takove nosicstvi bude podstatne mene infekcni pro okoli, ale asi to nikdo v tuhle chvili s jistotou nevi. Starsi typy vakcin byly dostatecne " vykonne" i v tomto smeru.
continuity no tak tak jsem to určitě nemyslela:-) já bych těch 100 % považovala za spravedlivé, kdyby byly určeny všem a placeny z daní (ne předepsaný zaměstnavateli, protože je jasné jak by to dopadlo). tu druhou věc naopak.
Isca A ty lidi, pro ktere ta vakcina zatim proste neni, tak ty budeme trestat taky?
continuity To byl jen takový nápad, jako stimul konkrétně té vakcinace. Mohla by to v přepočtu na osobu daleko nižší částka, než 100% úhrada příjmu v karanténě, ale na některé lidi (jak vidím na kolegyních, co neustále přestupují od banky k bance, od operátora k operátorovi, kvůli nějaké té tisícovce za rok) by to mohlo fungovat. Ale stejně ještě nemáme dost vakcín, takže úplná teorie :-) viktorka_od splavu Proč potrestat? Jak píšu, jen stimul společensky pozitivního chování - něco podobného je zavedeno ohledně dárcovství krve, tam je to 2 tis. Kč snížení základu daně z příjmu fyzických osob na jeden odběr - z čehož třeba já osobně jsem vyloučena, kvůli prodělané mononukleóze v mládí nejsem vhodný dárce (a šla bych i bez stimulu, ale smůla), a nenapadlo by mě, že je to diskriminační.
viktorka_od splavu deset ran bičem, parazit jeden a až bude potřebovat narkózu,tak dřevěnou palicí po hlave![]()
je takový tlak, že kdo se nenaockuje, dostane kovida za trest. Nemoc ale není za trest. Lidi mají obavy všude, nejen v našem nejhorším Česku. Co znám, tak jen dva lidi se chtějí očkovat, jinak to všichni berou tak, že budou donucení , mezi těmi, co se očkovat budou jen z donucení, jsou např. učitelka, pečovatelka, zdravotní sestra. .tak nevím, asi je něco celkove špatně.
nika nemyslim si, spousta lidi si tam casto primysli neco, co ve slutecnosti nikdo nerekl....
viktorka_od splavu no jenomže, kdybychom akceptovali, že to bude nespravedlivé pro někoho, i ten někdo by v konečném důsledku zaplatil méně ( třeba tím, že to omezí jeho podnikání na kratší dobu). Ve výsledku bychom všichni z toho vyšli lip, i ti, co se očkovat nemůžou.
Jinak já, kdybych se nemohla/ nechtela očkovat, ocením jakoukoliv pobídku, která zkrátí toto trápení, protože z toho nakonec budu profitovať i ja.
mirajo Když ti někdo sebere něco, co bys předtím nedostala, je to trest?
A jak píšu, je to pouze hloupý nápad řadové účetní :-), a taky by to (kdyby mě někdo poslouchal
) fungovalo za zdaňovací období daně z příjmu fyzických osob, což je nejblíže celý rok 2021.
Ve společnosti prostě existují stimuly a pobídky, na které někdo nedosáhne, protože proto. To neznamená, že nemají význam pro společnost jako celek, a tím i nepřímý pro osoby, které z nich nemají přímý užitek.
Jinak já, kdybych se nemohla/ nechtela očkovat, ocením jakoukoliv pobídku, která zkrátí toto trápení, protože z toho nakonec budu profitovať i ja.
přesně to jsem teď chtěla napsat :)
nika Tvůj příspěvek nechápu, Tvoji známí by se nechali naočkovat jenom kdyby je někdo nutil?
Já poslední dobou vídám celkem málo lidí. A když už se s někým vidím, snažíme se bavit o všem možném, ne jen o koronáči. Takže přehled o tom, zda očkování chtějí, moc nemám. Nezkusila ses náhodou těch, co ho nechtějí, i zeptat, co jiného dělat? Jen čekat, co budoucnost přinese?
Isca To náhodou není úplně špatná myšlenka, mohlo by to jít i formou nějakého bonusu od zdravotních pojišťoven.
OliveOyl no, tak to berou.nic jiného nám proste nezbyde. napr.sousedka je učitelka ( biologie a tělocvik) takový ten typ, co je chytrý přes všechno, hodně se zajímá o zdraví, chtěla původně studovat medicínu, očkovat se nechce kvůli problémům se štítnou žlázou, ale asi se nechá, protože hodně cestují a nepustili by ji do letadla bez očkování. Řekla bych, že jediná motivace jsou teď už pohrůžky, že bez očkování něco nebudeš moct a ne zdraví .
nika Proto je důležitý, aby se nechal naočkovat co největší počet lidí bez omezujících diagnóz. Já v tom vidím jen benefity, asi tedy né hned, ale snad v druhé půlce roku. Svatby, pohřby, dovolené, děti do škol, koncerty, divadla, fesťáky, prázdné nemocnice. Akorát jsem si myslela, že vakcína bude účinná jako je třeba vakcína na virovou hepatitidu A, do konce života. Moc díky continuity za přínosné info.
nika Aha. Tak já to že někdo něco chce (cestování) a proto pro to něco udělá (očkování) nepovažuju za donucení, ale za svobodnou volbu. Donucovací prostředky si představuju úplně jinak.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY