Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline nika
685 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 22:48

Kokoska já mám velký dítě, v osmicce, kromě dvou měsíců a jednoho týdne je  rok doma, zvládá to, ale... 

Offline Kokoska
35140 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 22:49

nika je to bida, ja vim.

Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:17

Kokoska ja se zeptam fakt blbe. Fakt muzou za ty narusty ty deti? Ja myslim, ze uz tak komunitne. Navic skoly jsou zavrene a nejak se to neprojevuje.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:22

Candance pokud vím, tak na to žádná data nejsou, aspoň u nás. 

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:25

Candance Němci to zkoumali a prej nárůsty školní docházka neovlivňuje. Ale už je to déle (září?) a pramen nedohledám.

Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:27

Evaeva prave. Nekdo za to oroduje, protoze jim to urcite prinesly deti. My mame opacnou zkusenost - dcera uz byla v karantene nekolikrat - ze skoly i z krouzku. Bylo to i v dobe, kdy nemely rousky. A nikdy nikdo z deti nic. A co vim, tak i z jinych trid to tak bylo.

Offline Kokoska
35140 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:29

Candance nevim, neznam data a statistiky, jak moc.  Mam pocit, ze spis se mluvilo o tom, ze zacali byt nemocni ucitele, takze nejake prenosy asi byly.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:31

Candance já četla o nějaké studii, kde zjistili, že děti do jedenácti let to moc nepřenáší. Každá země si musí rozhodnout, co je pro ní důležité, se mi zdá. Jsem ráda, že funguje aspoň ta první a druhá třída.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:31

Candance To si též říkám. Do školy už nechodí od října. Mladší byl ve škole týden, to se vůbec nemohlo projevit. Starší asi 4 týdny, ale v jejich sociální a věkové bublině se normálně žije. Vídají se, chodí spolu, chodí sportovat, běhat a myslím, že už to kde kdo z nich měl, aniž by to věděl. A osobně by mě i zajímalo, kolik těch 16,17, 18 chodí navštěvovat z vlastní vůle prarodiče. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:33

Kokoska no jeden učitel to přinese z domova, předají si to ve sborovně nebo u jídla,...

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:52

Jiná Realita 

hele ale ono to na jaře v realitě bylo pár týdnů, paks e začalo uvolňovat a léto bylo uvolněné naprosto. teď už je to dlouhé, jasně, a já i chápu, že lidi potřebují ven, ale fakt se pořád dá vyrazit jinam než na notoricky známá místa

BTW Já byla naposledy dál než 15 km od domova v září, jiné osoby než lékaře/fyzioterapeuty/manžela jsem naživo delší dobu viděla naposledy v říjnu

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:57
Reakce na Candance:

Kokoska ja se zeptam fakt blbe. Fakt muzou za ty narusty ty deti? Ja myslim, ze uz tak komunitne. Navic skoly jsou zavrene a nejak se to neprojevuje.

​Hele, jasně, že teď nejsou primárním zdrojem. ale časově poměrně dost koreluje zastavení poklesů a počátek nárůstu nových případů s tím, kdy se začaly otevírat školy v listopadu......Ony školy jako takové nemůžou za ten současný výbuch, ale pravděpodobně fungovaly jako dost slušná rozbuška..... Kdyby nepokračovalo uvolňování, tak by to asi jen otevřené školy do současného stavu endovedly.

A ne, není to jen o šíření nákazy přímo mezi dětma. Je to i o tom,ž e se zvýšila mobilita, protože skončily OČR a lidé se zase vraceli do rpáce. zrovna na to zvýšení mobility od druhé půlky listopadu data jsou.....

No a v současné situaci už je prostě virová nálož v populaci moc velká, takže si nemůžeš dovolit skupiny zase začít mixovat přes školy. I bez nich je to průser....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. ledna 2021 23:59

Jink podle méh tady v Německu bylo krásně vidět, že ten měkčí lockdown nezafungoval i díky otevřenm školám. takže teď je to tu zavřené komplet minimálně do konce ledna. Snažili se, ale i tady zjsitili (a čísla jsou pořád výrazně nižší než v ČR), že bez zavřených škol to prostě nesundají.......

Jinak jasná data nemůžou být, když ve školách se víceméně netestovalo a netrasovalo

Offline Emerald
2687 příspěvků moje polička 11. ledna 2021 00:01

razorblade Preju hladky prubeh, ale neda mi to, abych se nezeptala... Jsi na HO nebo se obcas objevis v praci? Ja jen jestli mam byt nervozni. 

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 11. ledna 2021 05:32
Reakce na A666:

​Ja rada poslouchan rozhlasovy podkast Vinohradska dvanactka, tam jsou fakt rozebirane zajimave aktualni kauzy

​Diky, mrknu kde to je! 

Online OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 11. ledna 2021 06:03

https://www.idnes.cz/technet/veda/opatreni-covid-analyza-ucinnosti-koronavirus-nakaza-reprodukcni-cislo.A201218_161451_veda_pka

Jako nejúčinnější se ukázala:

omezení shromažďování lidí na deset a méně osobuzavření základních, středních a vysokých škol zároveň 
uzavření většiny provozoven, kde se lidé setkávají tváří v tvář

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 11. ledna 2021 07:40

Emerald celej minulej tejden jsem v praci byla ale s tvym muzem jsem se neobjimala :) ja doufam, ze jsem to tam nezatahla, kolem myho stolu je prazdno...

Offline rasaNori
8874 příspěvků moje polička 11. ledna 2021 07:51

A666 to sice da, ale treba my v zime jezdime na bezky na skate, to proste bez notorickych mist nedas... Omezujeme se v kdecem, u tohohle nam to za ty davy holt stoji. Kdyz jdeme na hory tak se snazime vybirat spis nezname trasy, ale i tam je v posledni dobe strasne lidu.

Moji mamu testujou v praci co 5 dni, a vcera nam oznamila ze se urcite ockovat nenecha... Ze neveri takhle kratce ozkousene vakcine. 

Offline barbucha blogger
36081 příspěvků moje polička 11. ledna 2021 08:21
Reakce na Jiná Realita:

Ja chci videt,jak se bude v nasich bordel podminkach zajistovat,aby osoba naockovana treba pfizerem dostala jako druhou davku tu samou vakcinu.

​Tak máš to v kartě i v databázi ministerstva... to se těžko splete, leda by to chtěli změnit schválně (jsem někde zahlídla, že se uvažuje při nedostatku původní vakcíny očkovat jinou, snad v Anglii? ).

Offline barbucha blogger
36081 příspěvků moje polička 11. ledna 2021 08:25
Reakce na razorblade:

Jiná Realita nejhorsi je, ze uz nechtej zadat o pomoc v zahranici. Takze zatrhli kv kraji zadat o pomoc v nemecku. Podeziram je z roho, ze to delaji jen proto, ze nechteji priznat, ze to zase podelali...

​To už je jak v Rusku Mužici vždycky radši nechali svoje lidi vychcípat, než by požádali...

Jinak přeju lehkej průběh