Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 16:24

eeny-meeny já tam vidim jiné riziko. z pohledu naší školy ( obou) se nedá nic moc vytknout, jede to, děti makaji. Jenomže děti, které se učí i interakcií ve tride, ted strádají. i když je papírově latka přebrána, dokonce i známky mají ucházející. Akorát to neumí. 

Naše učitelka byla úplně besná, když po prázdninách zjistila, co všechno děti neumí. A to fakt jeli v rámci možností i na jaře - po nějakém prvotním zaváhání, on line výuka 3 hodiny denně, opravdu se snaží. Jenomže to vzdálené vyučování ma u techto malých dětí limity, na které to naráží. A bude besna zas, až se do té školy vrátí. 

To samé říkala paní, která je doučuje angličtinu, učí češtinu na Britské škole. ten rozdíl je propastný, pataci neumí zakladni veci. A předpokládám, že za to školné se škola opravdu snaží. 

Offline eeny-meeny
243 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 16:25

viktorka_od splavu Mluvím o své zkušenosti ze ZŠ, nevím, jak je to na středních školách, ale věřím, že online výuka se dá dělat kvalitně na všech stupních, že nemusí být studenti nutně pozadu.

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 16:34

continuity hele ale treba moje mama nabizi tem detem, ktery v necem kulhaj, ze muzou po obede dorazit do skoly a ona to s nima jeden na jednoho probere. (Rodice to odmitli btw) A deti, ktery maj narok na asitenta, muzou chodit na online vyuku do skoly, kde ji s nima probere asistent. No a samozrejme v neposledni rade je to o tom, jak ten ucitel makne a s tema detma to opravdu probere. Jeji trida pozadu neni, normalne fungujou. Jo a jeste, normalni ucitel vi, jak deti umej latku a cpe to do nich, dokud to neumej(na ZS teda)

Offline eeny-meeny
243 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 16:34

continuity Určitě to má své limity, ale nebude to pro ně jenom negativní zkušenost. Já jsem asi moc velký optimista, ale myslím, že pokud budou mít děti nějaké mezery, že se to doučí. I přes prázdniny toho většinou spoustu zapomenou. Třeba v češtině se to učivo cyklicky opakuje, když se to nenaučí ve čtvrté, setkají se s tím znovu v páté. Ale asi nejsem ta učitelka, která běsní, že děti něco neumí. Spíš se je to snažím doučit, když vidím, že je někde problém.

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 16:40

continuity Já to chápu, jen že mi přišlo, že když znám někoho osobně, je to statisticky tak nějak významnější

Offline eeny-meeny
243 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 16:45

711990 Já to teď prostě beru jako plnohodnotnou náhradu výuky ve škole. Máme skoro vše online, děti jsou aktivní, spolupracují. Naučila jsem se pracovat se spoustou programů a různých platforem, které tu výuku usnadní a děti to baví. Prostě mě těší, že to funguje. Jasně, že by bylo lepší být ve škole, ale za těchto podmínek děláme, co se dá.

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 16:48

Garfie To je opravdu zajimavy info, diky!

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 16:50

Já třeba co se týká těch škol teď zíkala trochu jiný náhled, když jsem ve spojení s mezinárodní školou, do které by měly nastoupit děti (teď teda bůhví kdy, haha). Když jsme byli ve spojení se zástupcem školy, tak nám řekl, že důležitá je v podstatě jen matika, tam se navazuje a rozvíjí se předchozí znalosti. A taky to byl jediný vstupní test, který museli na dálku dělat. Uvědomila jsem si, že je to pravda (moje děti teda ještě nemají chemii ani fyziku, kde je to podobné), že se vlastně ty znalosti pořád tak nějak omílají a prohlubují. A u syna, který je trochu problémový jsem už předem rezignovala, že by musel ovládat syntax jazyka, vzory a podobně, bude mi stačit, když bude psát bez základních chyb (pokud teda bude mít další dejme tomu tři roky v AJ). 

Taky myslím, že dětem (na 1.stupni) chybí hlavně interakce s ostatními, ony se ve škole mají učit taky nějaké sociální dovednosti a navazovat přátelství. 

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:01

eeny-meeny Mladsi dcera je ve treti, ma ucitelku, ktera k tomu pristupuje podobne jako vy. Je vyborna. Neni z toho vubec stastna, ale snazi se ve dvou hodinach denne probrat z cestiny a matiky to dulezite. Dela to detem zajimave, posila ruzne pracovni listy, deti si muzou vybrat, kdyz neco nesplni, nic se nedeje, ale urcite vi, pokud se nekdo flaka. A kupodivu to nikdo moc nedela. Mluvila jsem s ni nekolikrat, kdykoli je ochotna popovidat si po telefonu. I pro ni je to mnohem narocnejsi, pry ve vsedni den travi pripravou kazdy vecer. Deti pry nejsou mimo, latka ale neni dostatecne procvicena a nejvic si vsima toho, jak ztraci bezne navyky, schopnost soustredit se atd. Ze sveho okoli vim o detech, ktere uz se do skoly vratit ani nechteji. Je prece fajn, vstavat na devatou, u prvni hodiny snidat v pyzamu a kamaradi na zivo, k cemu. Taky vim o skole, kde prvni trida v pohode i on- line, protoze dobra ucitelka a pata trida hruza. Bez moznosti to zmenit, umoznit nekomu prestup, to je ted sci-fi. 

Starsi je v sedme, loni na jare v sestce hruza. Ukoly prichazely asi 5 ruznymi kanaly, delala jsem ji sekretarku, dohlizela, aby vysledek poslala zpatky. Postupne se to z obou stran zlepsovalo, ted si organizuje vsechno sama. Obcas doucuju matiku z fyzikou:), coz je problem jeji, ne ucitelu. To je asi to pozitivni, co si z toho muze odnest, sama si organizovat cas, zodpovednost atd.

Deti v prvnich a poslednich rocnicich je mi lito asi nejvic.

Offline eeny-meeny
243 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:05

Garfie Trochu se to jako učitelka bojím říct, ale já považuji tu sociální funkci školy za stejně důležitou jako tu vzdělávací. U těch malých dětí možná i za důležitější. U svých dětí se víc bojím toho, že nebudou mít kontakt s vrstevníky. Hlavně ten starší, puberťák, neprojevuje zájem chodit ven. Zvykl si komunikovat s kamarády přes internet a jsem zvědavá, jestli se to změní, až se svět zase vrátí do normálu.

Offline brrr
12386 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:07

mirajo Souhlasím s tím, že látku v zásadě asi proberou tu, co mají probrat, ale že se děti míň soustředí, mám pocit, že se ani tak moc neprocvičí. Jak kdyby to po těch dětech nějak sklouzlo a hrozně málo ulpělo v hlavách.

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:08

eeny-meeny  Já právě taky, proto jsem to psala. Mně ani nepřijde, že by uměly míň, víc cítím právě tu absenci sociálních kontaktů a nejde jen přímo o kamarády, ale prostě všeobecně vyjít i s těmi, kteří jim třeba úplně nesedí....

Jinak u nás jsou dvě skupinky (3.třída), takže online je cca 10 dětí, to je myslím taky fajn (ale zase teda mají jen půl hodiny denně).

Offline eeny-meeny
243 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:12

mirajo Přesně tak, to je to, co jsem psala na začátku, že budou velké rozdíly. Jsou školy, kde to fakt funguje, děti se naučily spoustu nových dovedností, organizují si čas a vlastně jsou hrozně zodpovědné na svůj věk. A některým to vyhovuje až moc a vlastně ani zpátky nechtějí. To je trochu smutné, že už je to pro ně nová realita, že budou asi žít víc v tom online světě než v tom normálním.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:16

eeny-meeny To nastesti nenastalo, taky jsem ted rada, ze jsou aspon dve:) Chodi ven malo, ale jakmile je prilezitost nekoho ze tridy videt, tak jsou nadseny. Do skoly by se vratily hned. Ale je mi jasny, ze kazdy to tak nema. 

Chybi i krouzky, moznost posouvat se dopredu v necem, co mi jde a co me bavi.

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:19

viktorka_od splavu Na druhou stranu, maturanti, kteří pokračují na vysokou, by měli být schopni si to či ono sami doplnit.

Zrovna tohle mi přijde jako menší problém. Vycházím tedy i z toho, co mi různě říkali lidé ze středních škol, co loni učili maturitní ročníky nebo maturovali či měli maturanty doma.

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:20

eeny-meeny Souhlasím. Sociální dovednosti, návyky, režim... 

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:26

Já přidám zkušenost že střední.

Maturanti jsou v klidu a pohodě, protože očekávají zrušení ústní maturity. 

Učni jsou v klidu a pohodě, protože jestli zruší ústní maturity, musí zrušit i ústní závěrky. 

Proto (prý, ne u mě) se zatím raději neučí. Aby se přece neucili zbytečně. 

Mne už z toho doma hrabe. Jsem zvyklá učit hodně vyvozovanim. Pořád komunikujeme, pořád se jich na něco ptám. 

Online to nejde. Prostě nejde. 

Proto pořád melu sama. Jsem z toho otrávená, unavená, demotivovana, nebaví mě to. 

Zlatá škola. Taky jsem tam mohla chodit na obědy, teď se musím starat sama. Bleeee

Takže jsem s výukou sice napřed, jak pořád melu sama, občas z té osamělosti před monitorem i blekoram a melu nesmysly. Ovšem zpětná vazba mizerná. 

Strasne mi chybí ta komunikace. 

A to si na končící ročníky ani nestdzuju. S níma mám všechny hodiny online. Ale ono je to taky nebaví. Zrovna dneska mi kuchaři brečeli, že už chtějí se mnou normálně mluvit všichni spolu ve třídě. 

Co vidím ale jako obrovský průser, je absence odborného výcviku. Je důležitější teď než teorie, protože při praxi a OV se ta teorie taky, aspoň částečně, projede souběžně. 

Za co bude stát řemeslník, který měl praxi jen do poloviny druháku a pak nic. Maximálně mohl koukat na monitoru, jak se co dělá. 

Výuka 1x1 možná je. Není o ní ovšem zájem.

Ja už chci do školy! 

Offline eeny-meeny
243 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:26

mirajo Mladší syn (10) ven s kamarády chodí, ale ten starší prochází pubertou, má introvertní období a úplně tu potřebu nemá. S kamarády si píše přes whatsup a nebo hraje online hry. A tohle korona období to ještě prohloubilo. Mně to přijde zvláštní, pro nás bylo v tomhle věku nejdůležitější chodit ven. Ale nesoudím, dnešní děti to mají jinak. My neměli inernet, telefony, nebyl důvod být doma. 

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:28

Sweet Potato přesně, máš pravdu. Maturantum se učivo do hlavy nenaleva, musí být schopni pracovat samostatně, že s vedením a dopomoci. A to mají. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 14. ledna 2021 17:32

Dadoo U ucnaku vidím taky největší problém. Letos by měli tretaci končit a na praxi byli naposledy loni, autoškola nic, svářečské kurzy nic, tady pomůže snad jen opakovat ročník. Protože to jsou děcka, který se neumí učit z textu, taky proto šli na učební obor.