Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 18:32
Reakce na Evaeva:

barbucha prosím, jak se k tomu ti senioři dostali? Nemyslím to jako útok na předbíhání nebo něco takového, fakt mě to zajímá, jestli bych tam třeba nedostala nějaké příbuzné.

​Fakt netuším (ale můžu se zeptat). Samozřejmě jsem detekovala například matku primáře z ARO ale začali chodit už včera a je jich tak půlka z celkovýho počtu... a dneska v tom celostátním registru už (!!) přibyla kolonka 80+, takže je to zjevně oficiální. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. ledna 2021 18:39

barbucha kdybys něco zjistila, budu ráda. Ale prarodiče jsou riziková skupina, sice pořád "jen" 75+, ale snad na ně dojde nejpozději v tom dubnu. To už se dá vydržet.

Offline eeny-meeny
243 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 18:44
Reakce na Tak Betty:

​Jako bys to psala o našem vnukovi kterýmu je 15. Ted s ním byla dcera u dětské dr. na patnáctileté kontrole a předem jí říkala, že syn je ted trochu asociální, že si s ním moc nepopovídá. Doktorka se smála.

​Tomu našemu je 14. Myslím, že to je jenom období a časem to přejde. Doufám!

Online Garfie
28613 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 18:55

continuity Já bych jí na tu češtinu asi sehnala nějaké doučování, protože ty jí s tím nepomůžeš. A vidím jaký problém má dcera mojí japonštinářky, je ve třetí třídě, šikovná, ale y/i a s/z je dost nad její síly. Fakt hledím, jak je to těžké, co dělá teď dcera v šestce si často musím někde dohledávat. Mně čeština vždycky šla, dnes už neumím pravidla, doufám ale, že píšu většinou bez chyb. I proto mám na syna menší nároky, nemá šanci to zvládnout, pokud nebude chodit do české školy-a já ho to nemám šanci doučit, budu ráda, když si osvojí základní pravidla. U něj taky uvažuju, že by se vrátil jako "zahraniční student", zatímco dceru mám ambici kompletně protlačit i českou školou. 

Jinak obecně je mi dost líto těch maturantů/vysokoškoláků, nejen kvůli učivu, ale zase znovu kvůli sociálním kontaktům. Vždyť to je tak důležitý věk, hledáte si přátele na celý život, často definujete svoji vlastní osobnost, místo v kolektivu...

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 18:59

Garfie ona ji doučovala učitelka angličtiny, ale ta je teď nemocná. 

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:01
Reakce na eeny-meeny:

​Tomu našemu je 14. Myslím, že to je jenom období a časem to přejde. Doufám!

​Tohle máme doma taky. I ta mladší, dříve mega akční a společenská. Samozřejmě, něco je i věkem. Ale slýchám to ze všech stran o dětech všeho věku, od 1.třídy do 18. Po pravdě, trochu závidím kamarádce, která lamentuje na syna, že se nedokáže "sociálně distancovat" a furt někde trajdá. Přijde mi to v 17 tak nějak zdravější. 

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:02

continuity Kdybych ti mohla s češtinou nějak pomoct, napiš.

Online Garfie
28613 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:09

Sweet Potato mirajo Mně už si stěžovaly dvě kamarádky, že potomci chtějí zabalit vysokou (jsou v prváku) a já se jim vůbec nedivím. Podle mě nemůžou mít pořádnou motivaci tam zůstávat. A kamarádka, co učí na průmyslovce říkala, že taky dostává zpětnou vazbu od loňských maturantů, že chtějí ze školy odejít. :-( Já jsem teda optimista, myslím, že se velká část těch odpadlíků ke studiu zase vrátí, ale je to smutné a ztráta času k tomu. 

Offline Zuzuli
3847 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:13

Jos to nepopiram, jasne, ze to ke skola od skoly. Ale pred temi deseti lety jsme ve ctvrtaku na gymplu do skoly moc nechodili i bez koronaviru, misto zkouseni z chemie radeji nekteri sedali v kavarne naproti skole... Nase trida byla povestna nejvetsim poctem absenci (bezne nas byla ve skole maximalne tretina, uz tehdy nas ucitele oznacovali spis za dalkare na dennim studiu), ale zaroven nejlepsim prumerem. Ale vsichni se nejak sami za sebe pripravovali na maturitu z vybranych predmetu a na prijimacky, vetsinou nad ramec uciva na stredni. Samostudiem, kurzy, doucovanim... Nikoho uz nezajimal dejepis, kdyz sel na medinu, naopak treba budouci pravnici nechodili na fyziku... Kdo na to kasle, tomu ani dochazka denne do skoly nepomuze, tipuju, ze do hlavy jim to tam nenalevaj nasilim. Horsi mi to prijde pro ty prvaky, co si ani nezkusili, jake to je byt na vysoke. O tu komunitu a komunitni vedeni. Kdyz si vzpomenu, jak jsme sedavali ve skupinkach na studovne a davali dohromady vedomosti a na zaver sli na pivo. To naucilo vic, nez treba moje nepovinna deskriptiva na gymplu, jejiz obsah probrali na vs behem prvnich dvaceti minut prvni prednasky a zbytek uz byl na douceni.

Bracha je ted ve druhaku, na vs chodil jen prvni semestr loni a rika, ze mu strasne chybi ten studentsky zivot, prednasky vypadaj uplne stejne online i offline. 

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:13

Garfie Mně právě taky. Už na podzim. Ne, že by nezvládali, ale nevidí moc smysl.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:14

Garfie jinak tě asi nepotesím, ale moje dítě ty větné rozbory umí, ona nosí trojky z pravopisných cvičení a tam tu teorii taky umí. Ona je schopna ti to správné odvodit, sednout si k tomu a napsat to špatně. Ale tretackou látku uz zvlada více méně bez chyb, třeba ji do devítky dotece i ta páťacká.

Pokud se nestane zázrak, půjde na technickou prumyslovku a bude. 

Já prave nevím, jak se vyvrbi to menší dítě, jak píšu, češtinu ma ještě horší než ségra, ačkoliv by ji i šla, ale od září napsali asi dva diktáty a sem tam udělají nějakou doplňovacku. Já ji k tomu ponoukam, ona si to na mobilu naklika, ale potřebovala by vic psát. 

Offline eeny-meeny
243 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:14

Sweet Potato Já právě nevím, jestli si s tím mám dělat starosti nebo jestli se to změní. Třeba je to jen věkem a nebo prostě tahle generace je taková. Já to vidím víc kolem sebe, že ti dospívající sedí doma. Mám pocit, že ho budeme v 18 přemlouvat, aby šel do hospody.

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:14

Ale odlehčíme.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:17
Reakce na Sweet Potato:

​Tohle máme doma taky. I ta mladší, dříve mega akční a společenská. Samozřejmě, něco je i věkem. Ale slýchám to ze všech stran o dětech všeho věku, od 1.třídy do 18. Po pravdě, trochu závidím kamarádce, která lamentuje na syna, že se nedokáže "sociálně distancovat" a furt někde trajdá. Přijde mi to v 17 tak nějak zdravější. 

taky tak. Teď si starší konečně našla v třídě kamarádku - je od září v novém kolektivu. já jsem tak ráda! i když spolu paří hry a občas vyrazí do té Stromovky. 

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:17

eeny-meeny Já si u té starší starosti dělám. Jenže to je taky to jediné, co s tím dělat můžu, že.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:19

Sweet Potato díky za nabídku, moc si toho cením, ale to by bylo doučování za trest. Tam ta vnitřní motivace úplně schází. Ona nebyla žádný tahoun ani před tím, ale ta distanční výuka pohřbila i to, co tam bylo. 

Online Garfie
28613 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:21

continuity Nepomohlo by jí víc procvičování na PC? Nám učitelka pořád posílá nějaké odkazy a mladýho to baví, psát něco do sešitu ho nedonutím, on psát prakticky vůbec neumí. I psycholožka mi říkala, ať se smířím s tím, že se to asi nikdy nenaučí a časem si vytvoří vlastní kódy.  A můžu se zlobit? Mám to stejně, psací písmo vůbec neumím, psát rukou cokoli je pro mě čiré utrpení....

Tak hele, jestli starší umí učivo třetí třídy, tak už skoro píše bez chyb, ne? :-) Ty vyjmenovaný slova jsou asi největší pakárna, přijde mi. 

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:30

Garfie no jenže do toho sešitu to stejně napíše špatně. 

Vyjmenovaná slova ji jdou, ale hliněný napíše klidně hlinenny a přivlastňovací přídavná jména... no ani mi nemluv.

Tatínek je na tom ještě hůř a když to vezmu v práci, jesteze máme korektorku. Asi se s tím dá žít. 

Online Garfie
28613 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:44

continuity Jasně že se s tím dá žít. A skoro to vypadá na nějakou disortografii, asi bych se tím moc netrápila. 

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 14. ledna 2021 19:51

Garfie no právě, když jsem se ptala její třídní na prvním stupni, ta byla toho nazoru, že na to jenom dlabe. když jsme to nějak přežili tam, tak toto už dáme. Hlavně, když už má napřít nějaké úsilí směrem k jazykům, přijde mi angličtina pro ni užitečnější.