Co jste si dnes koupili/y?

09. srpna 2014 12:36
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. července 2018 14:26
Reakce na Gellnerova:

Koupila jsem si ošklivý starý pánský bokovky za 58,- , ze kterých musím nůžkama vyrobit eště ošklivější pirátský vorvaně. U toho jsem poslouchala dlouhej telefonát paní prodavačky a teď už vím, jak to má s přítelem, taky že není zvyklá jezdit na kole, kromě toho chodí hodně na zábavy, v pátek i v sobotu - a má úplně vykřičený hlasivky. Končí v jednu a když jsem šla platit, povidala- vyčítavě, že už musí končit, že má teď teda práci. Byl to zajímavý, pak jsem řekla na shledanou a šla sem. 

nejvíc se mi na tom líbí ten nádech, který vane z té poslední věty. nevím proč, ale velice mě to pobavilo. připadá mi to jak ze saturnina nebo tak něco.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 09. července 2018 14:29

Miru penezenka a vecerni psanicko. Ty nejsi minimalista, neco mi rika, ze by se ti tam hodne libilo 

Offline Miru
16326 příspěvků moje polička 09. července 2018 14:31

jinx 

...já jsem dle potřeby - někdy minimalista někdy růžové "vopíčené" flakony a serepetičky.

Ale máš pravdu, líbilo by se mi tam moc!

Offline KapkaMM
325 příspěvků moje polička 09. července 2018 14:40

barbucha Tuhle logiku nelze uplatňovat u státu, kde se žije na úrovni prvobytně pospolné společnosti. Ty kmeny v určité oblasti žijí přírodním způsobem života, místní diktátor koupi za pár zrcátek od stařešiny pozemek (nebo udělá nezákonný přepis v katastru) a ten následně proda nějakému evropskému podniku s pěkným ziskem. Běžný Tanzanijec s tím nemůže nic dělat, nerozumí tomu, o existenci mezinárodních tribunálu neví. Polovina obyvatel neumí ani číst, byli zvyklí si na nějakém teritoriu pěstovat a lovit a najednou nemůžou. Samantha Tak pošlou ty zdravé, včetně dětí, makat na pole/do fabriky. Jenže za málo, bez ochranných pomůcek pracují s postriky, na které nesmíte v EU ani pomýšlet. Pro mistni pocetne rodiny bylo dite vždycky pracovni silou, jenze kdyz pracovalo doma na poli, mohlo se i doma vzdelavat. Byt jen treba na urovni potrebne prro ziti v danem miste. Ted  jen pracuji za almuznu a nemaji ani mistni kmenove vzdelani ani to institucionální. Jinak myslím, že o těchto problémech psali povolanejsi než ja, nechci si hrát na spravedlivou, jen jsem chtěla upozornit na možnost popřemýšlel o etictejsim zdroji suroviny.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 09. července 2018 14:49

Miru ja jsem rozhodne minimalista, ale tohle je tak ujete, ze se mi to nemohlo nelibit. Strasne se mi tam libila jedna interierova svicka, ale cenovka byla kruta, cca 400 € , tak ji nemam. 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 09. července 2018 14:53
Reakce na barbucha:

KapkaMM 

Není Tanzanie samostatná republika? To jest tu půdu korporacím prodávají sami Tanzanijci, ne? Kdyby na ní chtěli samostatně hospodařit, patrně tak učiní... 

​prosím tě, napiš, že si děláš jenom srandu... 

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. července 2018 15:02

Jiná Realita no to jsem se úplně zapýřila :). Dík!

Offline Miru
16326 příspěvků moje polička 09. července 2018 15:09

jinx 

Muselo to tam být úžasné!

...hm, někdy ty ceny...

Ale zas na druhou stranu - vždycky říkám, že když člověk maká, vydělá si, tak si má dělat radosti.

Co je komu do toho, kolik to stojí..?.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 09. července 2018 15:10

Miru nikomu nic, presne tak. 

Offline barbucha blogger
35162 příspěvků moje polička 09. července 2018 15:20

nolita 

Tak vždyť sama KapkaMM  píše, že byli zvyklí na tom svým teritoriu lovit a hospodařit, snad i ten prvobytně pospolnej člověk věděl, že nebude-li políčko, nebude co žrát...

Tolik k rozhodnutí místních. O africký korupci nemluvím, ale zrovna v Tanzanii není žádná diktatura, tak jedinec (dva-tři apod.) přece nemůže rozprodat veškerou půdu jen tak, tomu se mi nechce věřit. Pár lidí tam přece nějaký vzdělání má, aby se ozvali, nebo ne?

Jinak ta snaha o fair trade je dobrá, ale podle mě by v tom musel jet celej svět naprosto bez výjimky. Jinak hrozí nebezpečí, že při náhlým zvýšení ceny se ten sektor prostě přesune vedle, kde nejsou tak "hamižný", a místní přijdou i o tu "mizernou" možnost obživy. 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 09. července 2018 15:37

barbucha tak asi ti místní jsou úplně blbí no... já myslím, že KapkaMM to v pár větách popsala docela výstižně a pochopitelně...

Offline barbucha blogger
35162 příspěvků moje polička 09. července 2018 15:47

nolita 

To popsala. Já neříkám, že jsou všichni blbí, resp. nevěřím tomu, že úplně všichni. Už jsem četla mnoho vysvětlení o naturelu podobnejch národů - že jsou jak malý děti, nedokážou myslet na zítřek a žijí jen dneškem. Zvířata, který dostanou k chovu, prostě sežerou... nasazený ryby nenechaj vytřít, vylověj (a sežerou). Ale to jsou popisy starý x let, dneska máme 21. století a oni za sebou desítky let příkladu kolonizátorů... který se je taky snažili vychovávat, ne že ne - i kdyby jen kvůli lepšímu fungování místní společnosti. A je to pořád stejný. Tak nevím, zavádět tam evropský praktiky a způsob uvažování je asi prostě nemožný? Jinej svět...

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 09. července 2018 15:57

paktofonika  tak pánev dorazila a je super, pokusila sem se ji vyfotit v kontextu, kvůli velikosti, mám tu třicítku..

a podle přiložených inf9 jde na všechno včetně indukce..

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 09. července 2018 16:03

barbucha souhlasím, ta mentalita a celkové nastavení jsou samozřejmě jiné, plus nízká úroveň vzdělanosti atd., ve spojení s tamní strukturou společnosti, korupcí atd. pak přece není tak s podivem, že se dostanou, možná i částečně vlastní vinou, do situace, ve které jsou, a že se jí nedokáží bránit, ty praktiky, kterými se to děje, vesměs nejsou čisté ... a neznamená to, že by se nad tím mělo mávnout rukou ve stylu - nechtěli tam hospodařit, tak to sami prodali, protože představa, že tamní drobný zemědělec něco zmůže, neodpovídá skutečnosti. navíc nechtěl - prodal je evropský / západní způsob přemýšlení:-)

Online Potrefenáhusa
38276 příspěvků moje polička 09. července 2018 16:06

Ounz 

ja to asi taky potrebuju, malinko menší teda

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 09. července 2018 16:22

Potrefenáhusa no jako rezerva tam je ve velikosti  (ale já chtěla velkou, právě i na pečení, menší mám ten hrnec)

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 09. července 2018 16:31

Ounz Super! A čo je ten hrniec zač, ten asi tiež potrebujem :) 

Online RoSa
9963 příspěvků moje polička 09. července 2018 16:39

Ounz prosím a zkoušela jsi ji někde na rovné ploše (stůl, linka... třeba), jestli má to dno fakt rovné? ono ta informace, že je vhodná i na indukci, se vztahuje asi spíš k tomu materiálu... já už jsem právě jednu litinovou pánev, extra dovezenou z Francie, musela dát matce, protože vaří na plynu a tudíž tam nevadilo, že pánev na skle nepřiléhá celou plochou

Offline barbucha blogger
35162 příspěvků moje polička 09. července 2018 16:50

nolita 

Tak dost lidí nad tím právě rukou nemává - snažej se to řešit lepší mozky než ty naše  Ale právě ta odlišná mentalita způsobuje, že to vypadá že jediná pomoc, kterou opravdu chtějí, je ta hmotná. To se mi nelíbí - zvlášť v zemi (myslím Afriku jako celek) s takovejma možnostma!

No nic to, jsme těžce OT a navíc to tady asi nevyřešíme, obávám se  Nebo aspoň ne dneska 

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 09. července 2018 16:51

paktofonika staub. Též litina. Naprosto dokonalej