Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:37

Dnes nedělní oběd, omáčka syrová.

Offline Ounz
20450 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:49

Potrefenáhusa no jo,cvik je důležitej! budu muset dělat simit častěji :)

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:57

Ounz Jojo, když jsem doma komentovala vzhled svých simitů, můj muž říkal, ze kdybych je dělala 10 let denně, vypadaly by profi jako v Istanbulu ;) 

příště je víc roztáhnu, ale hlavně, ze chuť je autentická

Offline Ounz
20450 příspěvků moje polička 10. května 2020 14:13
Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 10. května 2020 16:11

Slíbila jsem Potrefenáhusa recenzi na Sürstromming. Měli jsme instrukce ze Švédska - manitulace s konzervou venku a v igelitových rukavicích, ryby se nedotýkat rukama.. po otevření konzervy utekl brutální zápach, který se z konzervy linul celou dobu, takže bylo chytré dát jídelní stůl daleko od stolu, kde se to servírovalo.

Nastudovali jsme na youtube s čím se to jí a snažili se co nejvíc přiblížit. Mamka upekla lokše, na to přišlo solené máslo, brambor ve slupce, kvašená ryba (odsranila se kůže a kostra, byla to celkem piplačka), kys.okurka a cibule. Jakmile je to na talíři, tak už to nepáchne. Mně s taťkou to docela chutnalo, máme rádi všechny ryby a mořské živočichy, ale jednou stačilo, hlavně kvůli té obtížné manipulaci a brutálnímu smrádku z konzervy.

Offline Potrefenáhusa
38621 příspěvků moje polička 10. května 2020 16:21

Lamicka Vypadá to krasne, to za tou časovanou bombou! Jste moc stateční!

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 10. května 2020 16:23

Lamicka tyjo, to zní jako challenge :) A k čemu bys to přirovnala, jestli se to teda aspoň vzdáleně k něčemu přirovnat dá? Takhle naservírované to vypadá docela hezky a zajímavě. 

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 10. května 2020 17:46

Potrefenáhusa To za časovanou bombou bylo výborné.

bram Zajimava zkusenost. Smradek bych prirovnala k zkazene rozkladajici se rybe (omlouvam se citlivym osobam) a linulo se to z konzervy hodne daleko, chut neco jako extremne presoleny slanecek, konzistence jako matjesy. V lete jsme od segry dostali i jine potraviny, vcetne ruznych druhu past z ryb a vsechno ty chute byly hodne intezivni. Tohle privezla spis jako vtipek, ale muj tatka ochutna vsechno, tak jsme do toho sli.

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 10. května 2020 18:43

Lamicka

Já jsem v jídle stará konzerva, más můj obdiv.

Offline Len
2672 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:12

711990 

Jdu pozdě, ale musím. Muž (peče fakt výborně) před několika týdny pekl bábovku savoy a dopadlo to úplně stejně - špejle vyšla suchá, ale prostředek se nedopekl a vyteklo to ven. Tak fajn, návštěvu jsme nečekali, bábovka se dopekla, a stejně záleží hlavně na chuti. No, vůbec nám to nechutnalo, taková sladká dusivka... Budu si muset dát někdy originál, abych porovnala, jak to má chutnat. Ale za mě zklamání - investice surovin a času se vůbec nevyplatila. Před týdnem jsem pekla rychlokoláč s rebarborou a jahodama, příprava mi trvala cca 20 min. včetně loupání a krájení rebarbory a bylo to výborný.

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:33

Len já to mám podobně, vůbec nechápu jak může bych buchta, ve které je kostka masla  a pět vajec dusivka  a ono to je u těch babovek problém dost často. 

To radši udělám pernik s jabkama nebo tvarohovou ovocnou buchtu, to se dá jíst i několik dní. 

Offline Len
2672 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:48

continuity 

Přesně, a navíc je to hotový za chvilku. Někdy si ale zopakuju citronovou bábovku s tvarohem, ta byla úžasně nadýchaná a chutná, ani mi nevadilo, že se mi kus utrhl. Teď mi vlastně došlo, že jsou v lednici věnečky z odpalovanýho těsta, jdu si dát vzorek. Beztak se po koroně už nevejdu do kalhot.

Offline andulka01
12775 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:48

Včera jehněčí kotletky. Super, ale těším se na trošku starší ovčí, mam ráda výraznější skopovou chuť.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:49

andulka01 to je super

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:50
Reakce na continuity:

Len já to mám podobně, vůbec nechápu jak může bych buchta, ve které je kostka masla  a pět vajec dusivka  a ono to je u těch babovek problém dost často. 

To radši udělám pernik s jabkama nebo tvarohovou ovocnou buchtu, to se dá jíst i několik dní. 

​proto ja radsi pridavam do testa olej a ne maslo.

Offline andulka01
12775 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:53

Zarinya Peču skoro výhradně s máslem a buchtu dusivku jsem jeste nezaznamenala. Ale teda Savoy me ani moc neláká,  radsi udelam trenou tvarohovou, ta je supermokra

A děkuji

Offline Biely kvet
4143 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:54

Len Mne bábovka Savoy pripadala práveže veľmi veľmi šťavnatá, ešte som takú vláčnu, dobrú bábovku nejedla.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:55

andulka01 tak tvaroh to omokri dost.Ja rada pecu na jistotu a vlastne babovky nepecu skoro vubec.:-)

Offline Len
2672 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:57

Biely kvet 

Jak říkám, musím zkusit originál, ale doma ji péct rozhodně nebudu.

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:58

andulka01 tvarohova babovka  je vlacna dost, ještě ta cuketova je super. Ale ta trena klasika je dobrá pár hodin. Ale já 2x nemusím ani klasickou bublaninu.