Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Candance
5637 příspěvků moje polička 16. ledna 2017 21:20
Reakce na Ounz:

Vy me fakt   . Teda vlastne ty. Za prve mam chut zkusit taky chleba a za druhe chci zkusit vynechat mouku a furt tu nejaky chleba visi .

Offline Kokoska
35199 příspěvků moje polička 16. ledna 2017 21:51
Reakce na Jehelníček:

Taky se chystám na focacciu, ale usmyslela jsem si dát do ní sušená rajčata a pořád je zapomínám koupit. A olivy vlastně taky nemam, to je teda úroveň, to zásobování 

Offline Olinka
141 příspěvků moje polička 16. ledna 2017 22:22

Pokračuju v izraelském vaření. Moje první chala - povedla se na jedničnu, jen příště udělám trochu sladší těsto.

A pak kuře pečené s rozmarýnem a citronem (vlastní výmysl) a k tomu mžadra inspirovaná Ottolenghim (nedala jsem tam všechno koření, aby se to s tím kuřetem moc netlouklo, jen koriandr a římský kmín).

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 16. ledna 2017 23:08
Reakce na Jehelníček:

Kdyby vás to moc neotravovalo, mohla byste sem k těm super polévkovým fotkám přidávat i recept včetně postupu? Mám husté polévky hrozně ráda, ale pořád vařím ty samé a jsou si často dost podobné. Tuším, že jste vegetariánka, žejo? To je pro mě v polévkových případech dobře, masové vývary nějak neumím a jsou takové mdlé, husté zeleninové a luštěninové polévky mi jdou lépe. Ráda bych rozšířila arzenál, ty vaše vypadají vždycky hrozně chutně. Děkuju předem!

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 04:59
Reakce na Potrefenáhusa:

no já byla připravená okamžitě přepnout, jakmile by se mělo začít schylovat k nějakým štěňátkům apod., naštěstí tam nic takovýho nebylo, ale teda hadovice z hadí žluči mi dala dost zabrat, to přiznávám. Ale jinak to bylo fakt decentní.

Ten chlap chápu, že leze na nervy, haha, mně naštěstí nevadí. Ale já mám televizi jen chvilku, tak mi tyhle pořady ještě nestihly začít lézt krkem, viděla jsem jen tyhle dva díly

to je presny! mne Fred neva, ale celkem mam pochopeni pro to, ze nekoho muze dost iritovat. Jinak to je porad, ktery na ct toci dokola uz fakt dlouho, jedna z mala veci, na ktere se da koukat. Hrozne zajimavy byl taky dil z Kambodze aneb lov tarantuli k veceri (aneb zvyk z doby polpota a hladomoru). Cina je muj oblibeny dil, jednak ta pasaz z HK a pak taky jak jde na tu slavnostni veceri do cinske rodiny a nebo jak na severu dela ty nudle - to je doufam taky ten dil... 

anebo bozi dil je Indie, tam vari ve vlaku a pak na nejake svatbe pro asi milion lidi, ktera ma trvat asi tyden... no ulet paradni. 

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 05:02
Reakce na Dadoo:

Jé, Fred Chesneau! Toho miluju! Strašně ráda na něj koukám a pouštím to i ve škole. Každý díl je úplně úžasný. Ještě je podobně nazvaný dikument, S gurmánem kolem světa, a ten se mi nelíbí. Ten chlap je takový studený čumák. Ale Kuchař mi přijde extra zajímavý. Turecko se mi líbilo moc, taky Libanon, no vlastně.. vlastně úplně všechny 

s gurmanem kolem sveta, to je takovy ten prosedively cca padesatniknecoplus? jak se pul dokumentu divas na jeho zasnene pohledy a interesantni sediny? to by nebyl spatny porad, ale po asi pul hodine mi ten chlap prisel tak samoliby, ze jsem se musela smat. 

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 05:04

Dadoo  jo, Libanon byl taky prima dil, jak tam snida s temi mladiky... to bych zrovna na snidani asi nedala. A pak je sileny dil z filipin, ty zarodky v tech vajiccich, to bych taky neskousla (vzdycky premyslim, co z toho, cim ho kdo pohosti, bych byla schopna snist)

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 07:43
Reakce na jinx:

Jo, přesně.  Samoliby. To je správný výraz.

A na Freda koukám úplně stejně,  taky zvažuji, co bych byla schopná pozřít. U Freda me mo  baví jeho stále dobrá nálada a nadšení. On  je neuvěřitelně pozitivní a pohodový. 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 08:01

Některý lidi se nechaj strašně snadno zblbnout , aneb řepu jsem vážně k tý snídani měla!

( loupala i strouhala jsem ji syrovou a troškou jaru šly ruce umýt úplně snadno)

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 08:04
Reakce na Kokoska:

Taky jsem dělala s rajčaty, ale olivová nakonec vyhrává 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 08:06
Reakce na žluťásek:

Ráda , často ale bývá postup dost prostý, tak si to případně neberte osobně :-)

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 08:36
Reakce na jinx:

jj, to je přesně ten díl s nudlema a jak je u těch lidí doma na oslavě - jak tam dělali ty taštičky (myslím se jmenujou česky ťaocky) tak mi to hrozně připomnělo jednu dávnou známou z Mongolska, která s námi byla na víkend na nějaké chatě a že udělá "mongolský řízky" :-D A dělala právě takový malý taštišky s mletým masem, akorát se pak smažily, myslím tyhle čínský se vařej. Říkala, že je dělaj na novej rok a dělaj se jich stovky, všechny ženský z příbuzenstva se sejdou a dělaj stovky taštiček. Ona to těsto úplně tak sešívala prstama, mně to vůbec nešlo zabalit!!!!! (Tady v tom čínským díle, když to tam Fredovi nešlo, tak se tam přimotal nějakej rodinnej příslušník s cigárem v puse a ukázal mu, jak to dělaj chlapi, jenom to tak nedbale zmáčknul mezi prstama a zahodil, tak tak se to fakt nedělá :-))

Ta Mongolka byla vůbec vtipná, měla vystudovanou v Ulanbataru historii a sem přišla studovat jadernou fyziku, protože jiná možnost nebyla a byla fakt dobrá!!!! Kdo ví, kde je jí konec, byla děsně milá. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 09:53
Reakce na Candance:

Mouku bych nevynechávala   Radši chleba zkusit..

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 09:54
Reakce na Olinka:

Pěkná, ta chala

Offline barbucha blogger
36184 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 10:16
Reakce na Jehelníček:

Polívkový recepty taky uvítám! Čím jednodušší, tím líp... Nemohla bys začít rovnou s těma pár vyfocenýma?

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 11:51

ja jsem se sebe zdesila v zrcadle, tak jsem se presvedcila k tomu, ze se pokusim aspon pul roku vynechat veskery sacharidy, takze na dnesek jsem si uvarila karbanatky bez mouky a k nim celerovou kasi s parmazanem. prekvapive dobre, ale fotit to radsi nebudu, vypada to, jako by to vyblil velbloud :)

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 12:00
Reakce na razorblade:

Tak to je drsnej popis, ještě, že už jsem dojedla! 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 12:03
Reakce na Jehelníček:

ja to do sebe ted soukam a myslim u toho na cokoladu 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 12:05
Reakce na razorblade:

Nj, začátky jsou těžký 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 12:11

Dnes hrášková s čedarem a né, že mě utlučete lžícema, že tu umí každej (já vím, že jo!)

Na másle/oleji zpěnit cibulku, chvíli míchat, aby byla měkká, ale ještě netmavla, přihodit hrášek, mražený, nebo sterilovaný (pozor, ten nesolit). Zalít horkou vodou. Když chci výraznější chutě, přidám majoránku a česnek. Provařím, část hrášku dám na stranu, do polévky přidám smetanu, rozmixuju a vrátím hrášek. Dosolím.

Po housce se tloustne, takže do talíře přidám nakrájený čedar/tvrdý sýr.