Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 12:12
Reakce na barbucha:

Večer dopíšu

Offline barbucha blogger
36184 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 12:18
Reakce na Jehelníček:

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 20:24

Hustá zeleninová:

Lilek, cuketu, papriku-klidně více barev- nakrájet na kousky, cherry rajčata na půlky. Cibuli zpěnit na oliv.oleji, přihodit nakrájenou zeleninu, posolit, opepřit a opékat, dokud není zelenina "na zkus", tedy ne syrová, ale ještě ne příliš měkká. Zalít horkou vodou, odebrat část zeleniny, zbytek rozmixovat. Vrátit odebrané, dochutit (občas je potřeba malinko dosladit, to podle rajčat). Už nevařit. Pokud máte, přidat nasekané zelené bylinky.

Zelná s fazolemi:

Hlávkové zelí nakrájet na nudličky, hodit na zpěněnou cibuli, posolit, okmínovat, podlít trochou teplé vody, přidat cukr ,ocet, bobkový list a nové koření a podusit do měkka. Potom přidat horkou vodu a konzervu slitých fazolí. Provařit, dochutit, přidat smetanu, sladkou, nebo kysanou, co kdo radši. Na zahuštění použít část rozmixovaných fazolí.

Ještě rychlejší varianta je použít sterilované zelí, ale to už je pak konzerva s konzervou :-)

Z červené čočky:

Sladký brambor oloupat, nakrájet na kostičky, hodit na zpěněnou cibuli, promíchat, osolit, přidat kurkumu a červenou čočku, zalít horkou vodou. Uvařit do měkka, část brambor a čočky odebrat, zbytek rozmixovat, vrátit zpátky odebrané. Kdo chce polévku pikantnější, přidá chilli papričku, ovšem na vlastní riziko :-)

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 17. ledna 2017 20:46
Reakce na Potrefenáhusa:

to jsou teda zajimave osudy. Holka vystuduje v Ulambataru historii, nanejvys humanitni obor, aby se pak ocitla na matfyzu deset tisic km daleko uprostred Evropy, bozi proste 

Offline brrr
12400 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 11:44
Reakce na andulka01:

Zpětně děkuji moc za tip na to zapékané zelí. Nakonec jsme dělala s krkovičkou (bez brynzy) a bylo moc dobré. Druhý den jsme si ohřála zbytek i s bramborama a to byl ještě vyšší level. Mňam (Nic pro dietáře teda.)

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 12:23

Z pečené zeleniny s vlašskými ořechy, nečekaně lahodná.

Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájet na kousky, osolit, přidat hrst vlašských ořechů, pokapat oliv.olejem a upéct na plechu v troubě. Potom vše, včetně ořechů rozmixovat v horké vodě a dochutit, já doladila citronem. Na fotce spíš omáčka, tentokrát to bylo těžký udělat jednu porci, tak proto :-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 15:10
Reakce na Jehelníček:

Tyjo polívkovej mistr  vypadají všechny moc dobře..já, co se týče polívek, jsem spíš konzerva a jím ty klasický, takže pro mě je to velká inspirace..ořechovou asi zkusim..

Offline Marbuša
1438 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 15:11
Reakce na Jehelníček:

Boží prostírání! Zkusím hráškovou.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 15:19
Reakce na Ounz:

Tak to mě moc těší, jestli jako konzervativní strávník/kuchař vyzkoušíte

Mistr teda nevím, to by musely proběhnout nějaký ochutnávky, ale mlsná koza teda jsem, tak snad dobrý.

Já mám v práci vařič jednoplotýnkovej a polívka je ideální na ohřátí, tak proto. Akorát kdybych sem dávala polívky dřív, bylo by to spousta másla, smetany, jíška, záklechtka a tak, teď mám rozumný období :-) 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 15:19
Reakce na Marbuša:

Dík, prostírání je součást poledního potěšení :-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 15:22
Reakce na Jehelníček:

No, já proti jíšce, záklechtce a máslu nic nemám  takže pohoda

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 15:25
Reakce na Ounz:

To se někdo má

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 15:29
Reakce na Jehelníček:

Samozřejmě, je třeba užívat s mírou 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 17:45

Nevíte, prosím, kde koupit v Praze (nejlépe Dejvice, Letná, P1, Vinohrady) ošatku na chleba? Chtěla bych mít na chlebu taky proužky

Offline Kokoska
35199 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 18:00
Reakce na Jehelníček:

Já myslela, že záklechtka je jen krajové označení pro jíšku?

Jinak mě včera inspirovala razorblade a ke zbytku kuřete jsem si udělala celerovomrkvové pyré s troškou muškátového oříšku a kouskem másla, takže těžká dieta to teda nebyla :D

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 18:03
Reakce na Kokoska:

To nevím...pro mě je záklechtka mouka rozmíchaná ve vodě/mlíku a pod.. Jdu se zeptat strýčka G.! 

Edit: tak jo, myslí si to taky 

Offline Kokoska
35199 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 18:09
Reakce na Jehelníček:

No vida, pořád se člověk učí :)

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 18:23
Reakce na Lamicka:

bohužel nemůžu poradit, já koupila jednu na internetu (pekařský ráj) a druhou na trzích ve Velké nad Veličkou. Ale mívali ošatky v takovém tom průchodu na I.P. Pavlova, když se jde z tramvaje, co jede z centra, do metra, takové malé asi květinářství na rohu naproti Paulovi, ale teď si nejsem jistá, jestli tam neměli jen obyčejný slaměný.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 18:36
Reakce na Lamicka:

Já můžu. Od kulaťáku směrem na podbabu (tuším jugoslávských oartyzánů?) jsou klasický domácí potřeby, maj tam vsěchno a tuhle jsem tam vykoupila i několik ošatek (ale zbyly tam). Maj tam i takovou tu plechovou špachtli na podebírání hydratovanýho těsta a tak..vždycky, když tam jdu, se utrhnu ze řetězu..

edit: jo a jmenuje se to železářství na podbabské mysím..

Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 18. ledna 2017 20:25
Reakce na brrr:

Zpětně děkuji moc za tip na to zapékané zelí. Nakonec jsme dělala s krkovičkou (bez brynzy) a bylo moc dobré. Druhý den jsme si ohřála zbytek i s bramborama a to byl ještě vyšší level. Mňam (Nic pro dietáře teda.)

Nemůžu to najít, nemohla byste mě nějak navést nebo to sem zkopírovat? Děkuji